EU: gratis coronavaccins voor China, ECDC ziet nog geen epidemiologisch gevaar

De Europese Commissie heeft China kosteloos coronavaccins aangeboden.

Zoals de autoriteit in Brussel aankondigde, heeft de commissaris voor gezondheid, Kyriakides, een overeenkomstig aanbod aan de leiding in Peking gedaan. Tot nu toe is er hierop echter geen reactie uit China gekomen. De Commissie heeft geen informatie verstrekt over de hoeveelheid aangeboden vaccins of welke type vaccins zijn aangeboden. Tot dusver mogen in de Volksrepubliek alleen vaccins uit Chinese productie worden toegediend aan de lokale bevolking.

Volgens de EU-gezondheidsautoriteit ECDC heeft de huidige besmettingsgolf in China geen invloed op de epidemiologische situatie in Europa. De varianten die in China circuleren, doen dat ook al in de EU en vormen als zodanig geen uitdaging voor de immuunrespons van Europeanen.

Daarnaast is er een relatief hoge vaccinatiegraad in Europa. Het ECDC benadrukte dat het nauw samenwerkt met de Wereldgezondheidsorganisatie op dit gebied.

Peking heeft kritiek op de verplichte coronatest in sommige landen
Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft kritiek geuit op de verplichte coronatesten in enkele landen voor reizigers uit China. Een woordvoerster zei dat dit onaanvaardbare praktijken zijn die geen wetenschappelijke basis hebben. Tegelijkertijd dreigde ze met tegenmaatregelen. De VS en enkele Europese landen zoals Frankrijk, Spanje en Groot-Brittannië hebben een verplichte coronatest ingevoerd voor bezoekers uit de Volksrepubliek. De EU-landen gaan woensdag een gemeenschappelijke strategie bespreken.