Hamas woest over provocatief bezoek Tempelberg Israëlische minister Ben-Gvir

In Israël heeft de nieuwe minister van Nationale Veiligheid, Ben-Gvir, de Tempelberg in Jeruzalem bezocht. De islamistische Palestijnse organisatie Hamas had gewaarschuwd voor een bezoek en spreekt in een eerste reactie vandaag van een "misdaad".

De Tempelberg – de Arabische term is Al-Haram Al-Sharif – is een belangrijke heilige plaats voor joden, moslims en christenen en is daarom een uiterst gevoelig onderwerp in het conflict in het Midden-Oosten.

Ben-Gvir: Tempelberg is de belangrijkste plaats voor Joodse mensen
Ben-Gvir twitterde na zijn bezoek: "De regering van Israël, waarvan ik lid ben, zal zich niet onderwerpen aan een organisatie van verachtelijke moordenaars. De Tempelberg staat open voor iedereen, en als Hamas denkt dat hun bedreigingen mij zullen afschrikken, dan moeten ze begrijpen dat de tijden zijn veranderd.”

Premier Netanyahu besprak gisteren het geplande bezoek aan de Tempelberg met Ben-Gvir. Netanyahu's Likud-partij zei dat de premier geen bezwaar had gemaakt. Ben-Gvir had tijdens de verkiezingscampagne aangekondigd dat hij campagne zou voeren voor een verandering in de status quo met betrekking tot de Tempelberg. De Israëlische oppositieleider en voormalig premier Lapid had gewaarschuwd dat een dergelijk bezoek tot geweld zou leiden.

Hamas: Palestijnen zullen heilige plaatsen verdedigen
Hamas-woordvoerder Hazem Qassem benadrukte dat het Palestijnse volk hun heilige plaatsen en de Al-Aqsa-moskee zal blijven verdedigen. Hij beschreef het bezoek van Ben-Gvir als een "misdaad". Hamas, dat de Gazastrook controleert, wordt door de EU geclassificeerd als een terroristische organisatie.

Het Jordaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei ook dat Jordanië de "bestorming en schending van de heiligheid" van de Al-Aqsa-moskee "sterk veroordeelde". De veiligheidstroepen op de Tempelberg staan onder Jordaans toezicht.

Julio Segador, correspondent voor het Midden-Oosten van de ARD, zei voor het bezoek dat Ben-Gvir spanningen veroorzaakte tussen Israël en de Arabische wereld - "spanningen die zouden kunnen leiden tot een militair conflict".

Het openbaar bidden op de Tempelberg is momenteel voorbehouden aan moslims
Hoewel niet-moslims momenteel de Tempelberg mogen bezoeken, is een openbaar gebed daar voorbehouden aan moslims. Een bezoek van de latere Israëlische premier Sharon aan de Tempelberg in 2000 wordt beschouwd als een van de triggers van de tweede Intifada. Maar voor een vergelijking is het nog te vroeg, zei voormalig ARD-radiocorrespondent Benjamin Hammer tegen Deutschlandfunk. Ben-Gvir heeft in het verleden verschillende keren de Tempelberg bezocht, voordat hij aantrad als minister.

Twee dingen zijn volgens Hammer reden tot zorg: Ben-Gvir is een extremistische minister van Openbare Veiligheid die in het verleden tijdens demonstraties zijn pistool heeft getrokken en door de politie moest worden tegengehouden. Nu leidt hij als minister de politie. Daarnaast rijst de vraag hoe groot de invloed van premier Netanyahu werkelijk is op de extreme ministers in zijn regering.

Ben-Gvir is de leider van de rechts-nationalistische partij Jewish Strength. Hij was eerder veroordeeld voor racistische haatzaaiende uitlatingen en het steunen van een joodse terroristische organisatie. Hij eist gebedsrechten op voor Joden op de Tempelberg. Er is geen aanwijzing dat Ben-Gvir zelf een gebed heeft uitgesproken tijdens zijn bezoek.