FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 2 januari 2023

Darter Van Gerwen met groot machtsvertoon naar WK-finale, Smith wordt tegenstander

In het Londense Alexandra Palace worden maandagavond de twee halve finales op het wereldkampioenschap darts gespeeld. De twee winnaars blijven nog een dagje langer in Londen, waar dinsdagavond vanaf 21.00 uur de finale op de planning staat.

De Engelsman Michael Smith en Gabriel Clemens uit Duitsland openden de avond en dat deden ze met een heerlijke eerste set, waarin beide heren al mochten aanleggen voor een negendarter - wel zonder succes - en waarin Smith het met een strakke 106-finish afmaakte: 1-0. Ook in set twee stond Smith de triples er stevig in te timmeren, maar na twee elfdarters gaf hij het alsnog weg en pakte Clemens de set: 1-1.

In de volgende twee sets ging het even iets moeizamer voor beide heren, hoewel het zeker niet slecht was, en de twee sets werden netjes verdeeld: 2-2. Smith drukte vervolgens het gaspedaal nog even in en won set vijf met 3-0, waarna hij met finishes van 101 en 83 - via de bullseye - ook set zes pakte: 4-2. Met twee twaalfdarters kwam Smith ook in set zeven rap op voorsprong, wat hem ondanks twee matige legs daarna een 5-2 voorsprong bracht.

In set acht kreeg Clemens drie pijlen om op 2-2 te komen en in de wedstrijd te blijven, met Smith op 58. De Duitser liet ze echter allemaal liggen en dat werd afgestraft: Smith gooide zeer de wedstrijd via dubbel-20 zeer overtuigend uit en won met 6-2.

Michael van Gerwen nam het vervolgens op tegen de Belg Dimitri van den Bergh. Die wedstrijd moest even een beetje op gang komen, maar na een paar legs lukte dat en met een elfdarter in de beslissende leg pakte Van Gerwen set één, ook al had Van den Bergh in set één al een 170-finish gegooid. Set twee was simpel voor Van Gerwen, de derde set ging met een 170-finish ook in drie legs naar de kale sloopkogel.

Met een keurige 121-finish verschafte Van den Bergh zich een kans in de vierde set, maar met een paar puddingbeurten in de beslissende leg liet hij ook die liggen: 4-0. In de vijfde en zesde set ging Van Gerwen alleen nog maar beter spelen, gemiddeld kwam hij boven de 108 uit, alsof het niks is: 6-0, het wordt Michael tegen Michael in de finale.

Vier doden na botsing twee helikopters bij Sea World AustraliŰ

Vier mensen werden gedood en verschillende anderen raakten gewond toen twee helikopters maandagochtend in botsing kwamen voor honderden vakantiegangers in een van de belangrijkste toeristenoorden van Australië.

Het ongeluk gebeurde bij Sea World aan de Gold Coast van Queensland toen een helikopter, die aan het opstijgen was, een andere raakte die net aan land kwam. 

De politie bevestigde later dat vier mensen zijn omgekomen en drie ernstig gewond zijn geraakt toen de helikopter waarin ze reisden op de grond neerstortte en ondersteboven landde.

De andere helikopter slaagde erin om te landen in de buurt van het themapark Sea World na de botsing. Passagiers in die helikopter liepen lichte verwondingen op door glasscherven. 

Hoe ver zal het aandeel Tesla nog zakken in waarde?

Tesla is een van de grote beursverliezers van 2022. Het aandeel e-car verloor vorig jaar bijna tweederde van zijn waarde. 

Vorig jaar verdampte er zo'n $ 700 miljard aan beurswaarde door de waardedaling van Tesla-aandelen. Het aandeel wordt nu verhandeld tegen iets meer dan een derde van de prijs die het eind 2021 waard was. Alleen al het vermogen van eigenaar en grootaandeelhouder Elon Musk is met 200 miljard dollar geslonken, vooral door dit koersverlies. Volgens de Billionaires Index van Bloomberg heeft nog nooit iemand zoveel geld verloren.

Jarenlang hadden sceptici de waardering van de nog jonge fabrikant van elektrische auto's Tesla, die soms meer dan een biljoen dollar bedroeg en daarmee hoger was dan alle andere autobedrijven samen, als veel te hoog beschouwd. Short sellers hadden dan ook ingezet op een koerscorrectie op de beurs en verdienden naar schatting zo'n 17 miljard in 2022, meer dan bij enig ander aandeel. Maar heeft deze crash de Tesla-bubbel laten leeglopen? Is het aandeel nu passend of zelfs te goedkoop gewaardeerd?

Sommige analisten menen van wel. Ben Kallo van zakenbank Baird beschouwt Tesla-aandelen zelfs als het "beste idee" voor investeerders voor 2023 sinds de koerscrash van ruim 300 naar zo'n 250 dollar. De beurskoers daalde echter nog verder tot soms  onder de 110 dollar, zodat Kallo en andere experts menen dat een stijging van 100 procent of meer in het lopende jaar mogelijk is.

Europees Parlement wil de immuniteit van twee EP-leden opheffen

Het Europees Parlement is een spoedprocedure gestart om de immuniteit van twee EP-leden op te heffen naar aanleiding van het corruptieschandaal.

Het Parlement deelt mee dat er een aanvraag van de Belgische gerechtelijke autoriteiten aan is voorafgegaan. Volgens persbureau AFP zou het om de sociaal-democraten Cozzolino en Tarabella zijn.

Het schandaal gaat over de verdenking van corruptie, witwassen en invloed vanuit het buitenland. Qatar en Marokko worden genoemd. Vijf mensen zitten vast, onder wie voormalig vicepresident van het Europees Parlement Kaili.

Man bijt agent tijdens aanhouding in been

Een 35-jarige man misdroeg zich in een bar aan de Grote Marktstraat in Den Haag en weigerde deze te verlaten. Toen hij werd aangehouden, verzette hij zich hevig en beet hij een agent in zijn been. Dit gebeurde op zondagavond 1 januari rond 22.45 uur.

Beveiligers belden de politie nadat de man zich misdroeg en weigerde de bar te verlaten. Agenten begeleidden de man naar buiten en vroegen meermaals of hij zich kon identificeren. Nadat hij dit keer op keer weigerde en zich bleef misdragen tegenover de agenten en beveiligers, werd hij aangehouden.

De verdachte verzette zich hevig tijdens de aanhouding, waardoor de twee agenten geweld moesten gebruiken om hem in de politieauto te kunnen zetten. Tijdens zijn verzet beet hij een agent, waar deze een flinke bloeduitstorting in zijn onderbeen aan overhield. De verdachte zit op dit moment nog vast.

Bij Oekra´ense Himars aanval 63 Russische soldaten gedood

Volgens het ministerie van Defensie in Moskou zijn 63 Russische soldaten om het leven gekomen bij een Oekraïense aanval op een militaire basis nabij Makiivka in het oosten van Oekraïne.

Oekraïne viel aan met zes Himars-raketten, waarvan er twee werden onderschept. Eerder werd gesproken over minder dan 100 gesneuvelde soldaten in het door Rusland gecontroleerde deel van de Donetsk-regio.

Het was een Oekraïense aanval op oudejaarsavond op vertrekken in een schoolgebouw waarin Russische rekruten waren gehuisvest.

Het Oekraïense ministerie van Defensie sprak van tot zo'n 400 gesneuvelde Russische soldaten. Op online vrijgegeven beelden, die Reuters niet heeft kunnen verifiëren, is een verwoest gebouw te zien in het mijnstadje Makiyevka, in de regio Donetsk.

'Waarom iedereen beter moet kauwen'

Kauwen. Je doet het iedere dag en denkt er waarschijnlijk niet bij na. Toch is goed en lang kauwen belangrijk. Het kan zelfs helpen tegen overgewicht.

Guido Camps (onderzoeker Wageningen University) doet in zijn Hungry Robots lab onderzoek naar kauwen en verzadiging. Hij werkt aan een AI happenteller, slimme snackbox en een minuscule pil die in je darmen data verzamelt om zo voedingsonderzoek te verbeteren. In onderstaande video legt hij uit wat dat aan informatie oplevert.

NAVO-baas Stoltenberg roept op tot meer wapenproductie

NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg heeft de leden van de militaire alliantie opgeroepen om de wapenproductie de komende maanden op te voeren.

Dat is nodig zodat het bondgenootschap genoeg wapens heeft voor de eigen verdediging en Oekraïne op lange termijn kan blijven voorzien van wapens voor de strijd tegen Rusland, aldus Stoltenberg tegen de BBC. De door Rusland begonnen oorlog kost een "enorme hoeveelheid" munitie. Ook lijkt Rusland, ondanks zijn tegenslagen op het slagveld, vast te houden aan zijn doel om Oekraïne onder controle te krijgen. Stoltenberg herhaalde dat het vermogen van Oekraïne om te onderhandelen over een einde aan de oorlog afhangt van de slagkracht van het land op het slagveld.

Samenvatting advies verbod op ongerichte reclame voor online kansspelen

De Afdeling advisering van de Raad van State heeft op 21 december 2022 het advies vastgesteld over het ontwerpbesluit van de regering voor een verbod op ongerichte reclame voor online kansspelen. Het advies is op 2 januari 2023 openbaar gemaakt en gepubliceerd op de website van de Raad van State:

Sinds 1 oktober 2021 mogen aanbieders met een vergunning online kansspelen aanbieden. Sindsdien is reclame voor online kansspelen in beginsel toegestaan. Hiervan maken aanbieders van online kansspelen op grote schaal gebruik. De regering vindt dit zorgelijk, omdat de reclame ook kwetsbare groepen, zoals jongeren en gokverslaafden, bereikt en het gokken onder hen kan aanwakkeren. De regering wil dit tegengaan met een verbod op 'ongerichte' reclame voor online kansspelen. Dit betekent dat reclame wordt verboden als niet kan worden uitgesloten dat daarmee kwetsbare groepen worden bereikt. Het verbod moet in ieder geval gelden voor alle reclame via radio en televisie, in kranten en tijdschriften, in de openbare ruimte en op publiek toegankelijke plaatsen. Reclame op het internet blijft wel toegestaan, op voorwaarde dat met 'aantoonbare maatregelen' wordt voorkomen dat die reclame kwetsbare groepen bereikt.

Probleemanalyse en probleemaanpak
De Afdeling advisering begrijpt de wens van de regering om kwetsbare groepen te beschermen en om gokverslaving te voorkomen. Maar de regering weet nog niet precies wat de effecten zijn van de legalisering van online kansspelen en de reclame die daarvoor wordt gemaakt. De Afdeling advisering raadt de regering aan om hierop in te gaan in de toelichting op het ontwerpbesluit en uit te leggen waarom een verbod op ongerichte reclame op dit moment toch noodzakelijk is. Ook adviseert zij om toe te lichten hoe het ontwerpbesluit zich verhoudt tot het reclamebeleid voor andere potentieel verslavende activiteiten, zoals roken en alcoholgebruik.

Onduidelijkheden in het ontwerpbesluit
De Afdeling advisering constateert in haar advies verder dat verschillende onderdelen van het ontwerpbesluit nog onvoldoende zijn uitgewerkt. Dat heeft gevolgen voor de handhaafbaarheid en uitvoerbaarheid van het verbod. Zo is onvoldoende duidelijk wat wordt verstaan onder de 'aantoonbare maatregelen' waarmee moet worden voorkomen dat internetreclame onder de aandacht komt van kwetsbare groepen. Dit maakt het voor de toezichthouder en aanbieders van online kansspelen lastig om te bepalen wat de regering van hen verwacht. Voor zover de regering aanstuurt op het gebruik van algoritmen, licht zij niet toe hoe dit zich verhoudt tot het privacyrecht, in het bijzonder de Algemene verordening gegevensbescherming. Ook heeft de regering nog onvoldoende uitgewerkt kan worden voorkomen dat het verbod wordt omzeild, bijvoorbeeld door middel van sluikreclame. De Afdeling adviseert om de toelichting op het ontwerpbesluit aan te vullen en het ontwerpbesluit zo nodig aan te passen.

Evaluatie in 2024
De legalisering van online kansspelen zal in 2024 worden geëvalueerd. Op dat moment moet er meer inzicht zijn in de effecten van de legalisering. De Afdeling adviseert om in de evaluatie ook aandacht te besteden aan de ervaringen die dan zijn opgedaan met de handhaafbaarheid en uitvoerbaarheid van het verbod.

Op elke vuurwerkgewonde komen er tien alcoholgerelateerde letsels op SEH

Verwondingen door vuurwerk eisen de aandacht op rond de jaarwisseling. Maar die zijn allang het probleem niet meer op de spoedeisende hulp. Op elke vuurwerkgewonde komen tijdens oud en nieuw grofweg tien alcoholgerelateerde letselgevallen binnen, schat David Baden, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) in Trouw.

Het aantal bezoeken op de spoedeisende hulp met ernstig letsel na een ongeval met alcohol steeg de afgelopen tien jaar met 55 procent, blijkt uit onderzoek. Gezondheidsorganisaties maken zich zorgen over de maatschappelijke kostenpost die gepaard gaat met het alcoholgebruik dat Nederlanders normaal vinden. Het gaat om ongeveer 6 miljard euro per jaar, schatte het RIVM eerder op basis van een berekening uit 2013. In dat bedrag zitten onder meer zorgkosten, ziekteverzuim, politiecapaciteit en verlies in kwaliteit van leven door ziekte. Meer hierover bij Skipr

AI Picture Gallery #85

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem eenápremium accountáen steun FOK!

Schansspringster Pinkelnig met dubbelslag naar eindwinst Silvestertournee

In het schansspringen is het rond de jaarwisseling niet alleen tijd voor de Vierschansentournee: de vrouwen komen in actie in hun eigen competitie, de Silvestertournee. Na twee wedstrijden in het Oostenrijkse Villach werden op Oudjaarsdag én Nieuwjaarsdag wedstrijden afgewerkt in het Sloveense Ljubno, waar het eindklassement bepaald werd.

Wedstrijd 1
De Noorse Anna Odine Strøm, derde in de tournee, was in de eerste ronde de beste, voor tourneeleidster Eva Pinkelnig uit Oostenrijk. Thuisfavoriete Ema Klinec stond op een prima derde plek, voor de Duitse Katharina Althaus, Chiara Kreuzer uit Oostenrijk, de Canadese Alexandria Loutitt en het Noorse duo Silje Opseth en Nora Midtsundstad. De Sloveense Nika Kriznar, tweede in de tournee, viel met plek negen wat tegen.

Kriznar verloor in ronde twee een plekje aan de Japanse Sara Takanashi, Midtsundstad leverde negen plekken in en Opseth verloor er zes. Loutitt sprong weer goed, maar dook bij de landing voorover de sneeuw in en was kansloos: achttien plekken verloren. Kreuzer zakte twee plekken, waarna Althaus wél de leiding overnam. Klinecc kwam nét tekort om Althaus voor te blijven, Pinkelnig ging er ruim overheen en Strøm mocht het afmaken. Dat deed de Noorse en zij pakte de winst, voor Pinkelnig en Althaus.

Wedstrijd 2
Pinkelnig stond na de eerste ronde 'gewoon' aan de leiding, Strøm zat er echter heel dicht bovenop. De derde plek was in handen van de verrassende Italiaanse Lara Malsiner, met Loutitt vlak achter zich. De Duitse Selina Freitag, Kriznar en de volgende Duitse, Anna Rupprecht, stonden er nog achter, Abigail Strate uit Canada completeerde de top-8, voor Klinec en de Française Josephine Pagnier.

Pagnier kwam in ronde twee achter Takanashi terecht, Klinec verdedigde haar plek en pakte de leiding, waarna Strate er weer net overheen ging. Rupprecht deed er nog een schepje bovenop, en zag Kriznar er weer voorbij gaan. Freitag nam daarna de leiding over en wipte daarmee over Loutitt heen, waarna Malsiner drie plekken inleverde. Strøm verzekerde zich van een top-2-klassering, waarna Pinkelnig de eindzege definitief veilig mocht stellen. Dat deed de Oostenrijkse, voor Strøm en Freitag, en daarmee was de eindzege in de Silvestertour ook ruimschoots binnen. Strøm werd ook daarin tweede, voor Kriznar.

Personeelstekort blijft ook in 2023 een probleem

De krapte op de arbeidsmarkt sluimerde al een paar jaar. Maar afgelopen jaar was het overal zichtbaar en kregen veel mensen er aan den lijve mee te maken: of je nu zelf een baan had en mogelijk werd weggekaapt door een ander bedrijf, een werkgever was die roosters niet rond kreeg of je je kind naar de opvang wilde brengen, maar nog niet terechtkon wegens gebrek aan leidsters. zo is te lezen op de site van de NOS.

"Het was eerst een probleem van de arbeidsmarkt, dit jaar leidden de tekorten tot ontwrichting van de hele maatschappij", vat hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen samen. Het heeft te maken met de recordkrapte: niet eerder waren er zoveel vacatures. Dit jaar kan een herhaling worden van 2022.

Less het volledige item op NOS.nl

Krapte op de arbeidsmarkt blijft (Foto: NOS/CBS)
Krapte op de arbeidsmarkt blijft (Foto: NOS/CBS)

 

FOK! Wat een weer: regen komt, regen gaat

winterbanner

Zo, nogmaals hallo 2023.

Gister heb ik me er even makkelijk van af gemaakt door een simpele copy paste van het KNMI te plaatsen, vandaag kijk ik wat verder. Momenteel is het overweend droog in het oosten, in de drie andere windstreken komen buien voor. Deze trekken weg naar het noordoosten en is het even droog. Dat blijft het niet; vanaf Zeeland komt weer een neerslaggebied het land binnen. De zon is wel te zien tussen de buitjes door, met wat geluk. Het wordt zo'n 9 graden met een matige wind uit het zuidwesten.

Vanavond is het overwegend droog maar komt er in het zuiden en oosten nog een bui voor. De nacht naar dinsdag verloopt relatief droog bij minimumtemperaturen tussen de 1 en de 7 graden. De komende dagen blijft het wisselvallig, grijs en nat weer met temperaturen rond de 10 graden.

Morgen lijkt het zuiden het droger te hebben dan het noorden, maar hoe en wat precies, dat ga ik morgen verder vertellen. Tot dan!


Niet het weer zelf maar wel de effecten. In dit geval een soort van al dan niet misplaatst optimisme (Foto en tekst: Ouwesok)


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #948
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #159
special
Random Pics van de Dag #946
©FOK.nl e.a.