Schansspringster Pinkelnig met dubbelslag naar eindwinst Silvestertournee

In het schansspringen is het rond de jaarwisseling niet alleen tijd voor de Vierschansentournee: de vrouwen komen in actie in hun eigen competitie, de Silvestertournee. Na twee wedstrijden in het Oostenrijkse Villach werden op Oudjaarsdag én Nieuwjaarsdag wedstrijden afgewerkt in het Sloveense Ljubno, waar het eindklassement bepaald werd.

Wedstrijd 1
De Noorse Anna Odine Strøm, derde in de tournee, was in de eerste ronde de beste, voor tourneeleidster Eva Pinkelnig uit Oostenrijk. Thuisfavoriete Ema Klinec stond op een prima derde plek, voor de Duitse Katharina Althaus, Chiara Kreuzer uit Oostenrijk, de Canadese Alexandria Loutitt en het Noorse duo Silje Opseth en Nora Midtsundstad. De Sloveense Nika Kriznar, tweede in de tournee, viel met plek negen wat tegen.

Kriznar verloor in ronde twee een plekje aan de Japanse Sara Takanashi, Midtsundstad leverde negen plekken in en Opseth verloor er zes. Loutitt sprong weer goed, maar dook bij de landing voorover de sneeuw in en was kansloos: achttien plekken verloren. Kreuzer zakte twee plekken, waarna Althaus wél de leiding overnam. Klinecc kwam nét tekort om Althaus voor te blijven, Pinkelnig ging er ruim overheen en Strøm mocht het afmaken. Dat deed de Noorse en zij pakte de winst, voor Pinkelnig en Althaus.

Wedstrijd 2
Pinkelnig stond na de eerste ronde 'gewoon' aan de leiding, Strøm zat er echter heel dicht bovenop. De derde plek was in handen van de verrassende Italiaanse Lara Malsiner, met Loutitt vlak achter zich. De Duitse Selina Freitag, Kriznar en de volgende Duitse, Anna Rupprecht, stonden er nog achter, Abigail Strate uit Canada completeerde de top-8, voor Klinec en de Française Josephine Pagnier.

Pagnier kwam in ronde twee achter Takanashi terecht, Klinec verdedigde haar plek en pakte de leiding, waarna Strate er weer net overheen ging. Rupprecht deed er nog een schepje bovenop, en zag Kriznar er weer voorbij gaan. Freitag nam daarna de leiding over en wipte daarmee over Loutitt heen, waarna Malsiner drie plekken inleverde. Strøm verzekerde zich van een top-2-klassering, waarna Pinkelnig de eindzege definitief veilig mocht stellen. Dat deed de Oostenrijkse, voor Strøm en Freitag, en daarmee was de eindzege in de Silvestertour ook ruimschoots binnen. Strøm werd ook daarin tweede, voor Kriznar.