Darter Van Gerwen met groot machtsvertoon naar WK-finale, Smith wordt tegenstander

In het Londense Alexandra Palace worden maandagavond de twee halve finales op het wereldkampioenschap darts gespeeld. De twee winnaars blijven nog een dagje langer in Londen, waar dinsdagavond vanaf 21.00 uur de finale op de planning staat.

De Engelsman Michael Smith en Gabriel Clemens uit Duitsland openden de avond en dat deden ze met een heerlijke eerste set, waarin beide heren al mochten aanleggen voor een negendarter - wel zonder succes - en waarin Smith het met een strakke 106-finish afmaakte: 1-0. Ook in set twee stond Smith de triples er stevig in te timmeren, maar na twee elfdarters gaf hij het alsnog weg en pakte Clemens de set: 1-1.

In de volgende twee sets ging het even iets moeizamer voor beide heren, hoewel het zeker niet slecht was, en de twee sets werden netjes verdeeld: 2-2. Smith drukte vervolgens het gaspedaal nog even in en won set vijf met 3-0, waarna hij met finishes van 101 en 83 - via de bullseye - ook set zes pakte: 4-2. Met twee twaalfdarters kwam Smith ook in set zeven rap op voorsprong, wat hem ondanks twee matige legs daarna een 5-2 voorsprong bracht.

In set acht kreeg Clemens drie pijlen om op 2-2 te komen en in de wedstrijd te blijven, met Smith op 58. De Duitser liet ze echter allemaal liggen en dat werd afgestraft: Smith gooide zeer de wedstrijd via dubbel-20 zeer overtuigend uit en won met 6-2.

Michael van Gerwen nam het vervolgens op tegen de Belg Dimitri van den Bergh. Die wedstrijd moest even een beetje op gang komen, maar na een paar legs lukte dat en met een elfdarter in de beslissende leg pakte Van Gerwen set één, ook al had Van den Bergh in set één al een 170-finish gegooid. Set twee was simpel voor Van Gerwen, de derde set ging met een 170-finish ook in drie legs naar de kale sloopkogel.

Met een keurige 121-finish verschafte Van den Bergh zich een kans in de vierde set, maar met een paar puddingbeurten in de beslissende leg liet hij ook die liggen: 4-0. In de vijfde en zesde set ging Van Gerwen alleen nog maar beter spelen, gemiddeld kwam hij boven de 108 uit, alsof het niks is: 6-0, het wordt Michael tegen Michael in de finale.