Hoe ver zal het aandeel Tesla nog zakken in waarde?

Tesla is een van de grote beursverliezers van 2022. Het aandeel e-car verloor vorig jaar bijna tweederde van zijn waarde. 

Vorig jaar verdampte er zo'n $ 700 miljard aan beurswaarde door de waardedaling van Tesla-aandelen. Het aandeel wordt nu verhandeld tegen iets meer dan een derde van de prijs die het eind 2021 waard was. Alleen al het vermogen van eigenaar en grootaandeelhouder Elon Musk is met 200 miljard dollar geslonken, vooral door dit koersverlies. Volgens de Billionaires Index van Bloomberg heeft nog nooit iemand zoveel geld verloren.

Jarenlang hadden sceptici de waardering van de nog jonge fabrikant van elektrische auto's Tesla, die soms meer dan een biljoen dollar bedroeg en daarmee hoger was dan alle andere autobedrijven samen, als veel te hoog beschouwd. Short sellers hadden dan ook ingezet op een koerscorrectie op de beurs en verdienden naar schatting zo'n 17 miljard in 2022, meer dan bij enig ander aandeel. Maar heeft deze crash de Tesla-bubbel laten leeglopen? Is het aandeel nu passend of zelfs te goedkoop gewaardeerd?

Sommige analisten menen van wel. Ben Kallo van zakenbank Baird beschouwt Tesla-aandelen zelfs als het "beste idee" voor investeerders voor 2023 sinds de koerscrash van ruim 300 naar zo'n 250 dollar. De beurskoers daalde echter nog verder tot soms  onder de 110 dollar, zodat Kallo en andere experts menen dat een stijging van 100 procent of meer in het lopende jaar mogelijk is.