Demonstratie tegen excuses slavernij op 19 december, Sint Maarten zal weigeren

Op de Dam zijn aan het begin van de middag enkele tientallen mensen bij elkaar gekomen om te demonstreren tegen de excuses voor het slavernijverleden, die vermoedelijk maandag door premier Mark Rutte namens de Nederlandse regering worden uitgesproken. Zo meldt AT5. 

De manifestatie was georganiseerd door Sons of Slaves Brotherhood. Er waren op de Dam enkele toespraken van demonstranten, die opriepen de excuses door de Nederlandse regering niet te aanvaarden als deze op maandag worden aangeboden.

De demonstranten voegen zich bij meerdere organisaties die zich de laatste weken kritisch hebben geuit over het mogelijk aanbieden van de excuses op maandag. Ze vinden dat er meer tijd genomen moet worden en dat bijvoorbeeld 1 juli, tijdens Keti Koti, een beter moment is. Dan is het 150 jaar geleden dat er daadwerkelijk een einde kwam aan de slavernij in het Koninkrijk der Nederlanden.

Of er maandag ook echt excuses worden uitgesproken, is nog niet bevestigd. Rutte heeft alleen laten weten dat er een 'betekenisvolle boodschap' zal worden uitgesproken. 

Als er maandag tóch excuses wordt gemaakt voor het slavernijverleden, zal de regering van Sint Maarten deze niet accepteren. Op Sint Maarten en Curaçao is opgeroepen om maandag te demonstreren.