Snowboardster Dekker pakt eerste World Cup-zege, 42-jarigen strijden om winst

De beste snowboarders ter wereld op de parallelonderdelen hebben de afgelopen dagen in Italië twee World Cups afgewerkt. Men begon in Carezza, waarna ook in Cortina d'Ampezzo een parallelreuzenslalom op het programma stond,

Carezza, vrouwen
Michelle Dekker kende de wedstrijd van haar leven: eerst schakelde ze de Duitse Ramona Hofmeister op één honderdste van een seconde uit, daarna moest Tsubaki Miki uit Japan er met 0,13 seconden aan geloven. Ladina Jenny uit Zwitserland was in de halve finales het slachtoffer (+0,36) en in de finale rekende Dekker met een ijzersterk onderste deel af met de Poolse Aleksandra Krol (+0,25). Voor Dekker was het haar eerste World Cup-zege en haar vierde podium, Jenny won de strijd om de derde plek nipt van de Sloveense Gloria Kotnik.

Carezza, mannen
In de halve finales stonden met Andreas Prommegger uit Oostenrijk en de Italiaan Roland Fischnaller twee 42-jarigen tegenover elkaar. Prommegger, die in de jaren negentig al debuteerde, was daar net de snellere en rekende in de spannende finale af met de Zwitser Dario Caviezel, terwijl Fischnaller de strijd om plek drie won van landgenoot Maurizio Bormolini.

Cortina d'Ampezzo, vrouwen
Dekker wist zich dit keer niet voor de knockoutfase te plaatsen, maar iemand anders kende nu de dag van haar sportieve leven. Gloria Kotnik is er al sinds oktober 2005 bij in de World Cup, maar in 141 optredens kwam ze nooit verder dan vier vierde plaatsen. Tot zaterdag: in Cortina was ze in de finale te sterk voor Hofmeister en dus was haar eerste zege een feit. De Canadese Megan Farrell pakte de derde plek na een duel met Lucia Dalmasso uit Italië.

Cortina d'Ampezzo, mannen
Dit keer stonden Prommegger en Fischnaller in de finale tegenover elkaar: beide heren debuteerden al in het seizoen 1996/97 in de World Cup, sinds 2008 (Prommegger) en 2010 (Fischnaller) wonnen ze 22 respectievelijk 20 World Cups. Voor Fischnaller was het al even geleden, maar in de finale klopte hij Prommegger voor zijn eerste zege in twee jaar en zijn vijfde overwinning in de afgelopen zes jaar in Cortina. Het was sowieso een 'oud' feestje: Fischnaller's landgenoot Aaron March (36) pakte de derde plek na een overwinning op de Sloveen Zan Kosir (38).