FOK! Wat een weer: ijzel des doods, code oranje

winterbanner

Mogguh!

Ja, ik ben wat later vandaag. Iets met een verjaardag wat laat werd. Maar ik ben jullie niet vergeten! 

De dag begint zonder waarshuwingen, vanavond geldt er wel code oranje in het hele land wegens ijzel des doods. Maar voor we daar zijn krijgen we vandaag een mooie dag voorgeschoteld met zon, een matige zuidoostenwind en een temperatuur rond het vriespunt. Is een ijsdag mogelijk? Lokaal wel, landelijk denk ik niet. Momenteel liggen de temperaturen tussen de -8 in het noordoosten tot 0 graden in het zuidwesten.

Vanuit het westen neemt vanmiddag de bewolking toe en begint het te regenen op een wellicht een bevroren oppervlak. Het krachtige lagedruk gebied, dat voor de neerslag zorgt, neemt ook de warmere temperatuur mee. Toch wordt het flink oppassen als je vanavond de deur uit moet.

Vanaf morgen komt de temperatuur voorlopig niet meer onder het vriespunt en mogen we "genieten" van de winter zoals we die kennen: grijs, regen en een graad of 10. Na komende week zakt de temperatuur iets, maar ook dan is er geen vorst. 

Tot morgen!

Update 12:33
De code geel die vanochtend is uitgegeven door ijzel, is opgeschaald naar code oranje door de komst van ijzel des doods. Een neerslaggebied trekt van het zuidwesten naar het noordoosten over het land. In Zeeland en Zuid Holland begint deze code oranje om 17:00, in de provincies Noord Brabant, Noord Holland, Flevoland, Gelderland en Utrecht begint deze om 19:00. De provincies Overijssel, Groningen, Friesland, Drenthe en Limburg zijn om 21:00 aan de beurt. 

Als het niet nodig is, blijf in uw kot. Moet je toch de deur uit; pas dan goed op, het kan dus verradelijk glad zijn wat niet altijd even goed te zien is. Gezien de warmere lucht die tevens aanstaande is, wordt code oranje maandag 2:00 ingetrokken, zoals het er nu voor staat.

Het begin van een mooie dag in Castricum (Foto: DJMO)
Het begin van een mooie dag in Castricum (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!