Dubbele World Cup-zege shorttrackster Schulting, ook Van Kerkhof pakt winst

In het Kazachse Almaty is voor de tweede week op rij een World Cup shorttrack afgewerkt. De Nederlandse ploeg deed het daar weer erg lekker, vooral bij de vrouwen werd stevig gescoord op de individuele onderdelen.

1500m vrouwen
Xandra Velzeboer stond in de A-finale, maar werd daarin onderuit gekegeld toen het tempo omhoog ging - Michelle Velzeboer en Rianne de Vries moesten het doen met plek drie en vijf in de B-finale. De winst ging naar de Canadese Courtney Sarault, die in de laatste halve ronde voorbij de Belgische Hanne Desmet reed. Shim Suk-hee uit Zuid-Korea ontweek een flinke valpartij en pakte de derde plek.

1500m mannen
Friso Emons zat in de A-finale aanvankelijk voorin, maar zakte wat terug toen de rondetijden naar beneden gingen; hij werd uiteindelijk zesde. De winst ging op overtuigende wijze naar de Zuid-Koreaan Park Ji-won, voor de Belg Stijn Desmet, die zijn zus eerder ook al tweede zag worden. Hong Kyung-hwan uit Zuid-Korea completeerde het podium, Sjinkie Knegt sneuvelde in de kwartfinales al.

500m vrouwen 1
Selma Poutsma, Yara van Kerkhof én Suzanne Schulting stonden allemaal in de A-finale, waarin Schulting het voortouw nam. Poutsma ging er achteraan, maar gleed weg, waarna Schulting het toch af wist te maken. Natalia Maliszewska uit Polen werd tweede, Van Kerkhof pakte er een prima derde plek bij en Poutsma bolde als vijfde over de meet.

500m mannen 1
Itzhak de Laat begon wat stroef aan de A-finale, maar herpakte zich een beetje en reed naar de vierde plek. De winst was voor de Pool Diane Sellier, die nét te sterk was voor Steven Dubois uit Canada en thuisheld Denis Nikisha. Kay Huisman bereikte de B-finale en werd daarin keurig tweede.

Gemengde aflossing
Itzhak de Laat, Kay Huisman, Suzanne Schulting en Xandra Velzeboer streden volop mee om de winst, maar kort voor het einde ging dat de mist in: Huisman schoof onderuit, Nederland werd vierde. Kim Gil-li, Lim Yong-jin, Park Ji-won en Shim Suk-hee reden Zuid-Korea naar de winst, voor België en Polen.

500m vrouwen 2
Yara van Kerkhof en Michelle Velzeboer stonden in de finale en daarin was Van Kerkhof dominant: van start tot finish had ze de leiding en dus was de winst voor haar. Velzeboer probeerde in de laatste bocht buitenom vanaf plek vier te komen, maar alle vijf finalistes achter Van Kerkhof gingen daar onderuit. Velzeboer kwam het best terecht en gleed als tweede over de finish, voor de Hongaarse Petra Jaszapati - Xandra Velzeboer ging er in de kwartfinales uit.

500m mannen 2
Kay Huisman plaatste zich voor de B-finale en domineerde die, wat hem uiteindelijk plek zes opleverde in de eindstand. In de A-finale kon feest gevierd worden door de thuisfans: Denis Nikisha ging met een prachtige move in de slotfase naar de overwinning. Achter de Kazach was plek twee voor de Zuid-Koreaan Jang Sung-woo, voor de Belg Stijn Desmet.

1000m vrouwen
Rianne de Vries haakte halverwege de A-finale af en werd vijfde, maar Suzanne Schulting zette door. In de slotmeters hield ze de Amerikaanse Kristen Santos-Griswold van zich af voor de winst, terwijl de Duitse Anna Seidel het podium completeerde - Selma Poutsma ging er in de kwartfinales uit.

1000m mannen
Steven Dubois leek er met de winst vandoor te gaan, maar in de laatste ronde plaatste Park Ji-won een heerlijke move voor de overwinning. Dubois werd tweede, de Let Roberts Kruzbergs pakte een verrassende derde plek. Sjinkie Knegt ging er in de halve finales uit, Friso Emons in de kwartfinales.

Aflossing vrouwen
Nederland ging in de halve finales lekker, maar voor de zoveelste keer ging het fout: dit keer was het Yara van Kerkhof die vanaf de leiding onderuit ging. In de B-finale startte alleen Nederland, dus die werd schriftelijk afgedaan. Kim Gil-li, Lee So-youn, Seo Whi-min en Shim Suk-hee reden in de finale naar de winst, door Canada in de slotfase het nakijken te geven - Hongarije werd derde.

Aflossing mannen
Itzhak de Laat, Friso Emons, Kay Huisman en Sjinkie Knegt reden een lekkere finale, waarin ze aan het eind met Canada knokten om de winst. Knegt stuurde De Laat op pad voor de laatste ronden en die ging met een geweldige actie voorbij Jordan Pierre-Gilles, maar de Canadees sloeg op net zo'n fraaie wijze terug in de laatste bocht: winst voor Canada, voor Nederland en Japan.