FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 14 december 2022

AI Picture Gallery #69

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Random Pics van de Dag #807

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Nederlandse estafetteploeg gediskwalificeerd op WK kortebaan, vrouwen 4e

In het Australische Melbourne is de tweede dag van het wereldkampioenschap kortebaanzwemmen afgewerkt. De Nederlandse ploeg kwam weer vrij uitgebreid in actie en dat begon wat de finalesessie betreft niet op de meest ideale manier.

4x50m wisselslag gemengd
Kira Toussaint, Caspar Corbeau en Maaike de Waard brachten Nederland in een prima positie en met Thom de Boer had de ploeg een van de weinige mannelijke slotzwemmers. Hij schoot naar voren en tikte als derde aan, maar dat feestje ging niet door: Nederland werd gediskwalificeerd, want De Boer had te snel overgenomen. Het goud ging naar de Amerikanen Ryan Murphy, Nic Fink, Kate Douglass en Torri Huske in 1:35,15 minuten, een verbetering van het twee jaar oude Nederlandse wereldrecord. De Italianen pakten zilver in 1:36,01 minuten, voor de 1:36,93 van Canada.

800m vrije slag vrouwen, finale
Lani Pallister uit Australië maakte haar favorietenrol vanaf het begin waar: de thuisfavoriete nam afstand van de rest en snelde naar het goud in 8:04,07 minuten. De Nieuw-Zeelandse Erika Fairweather, die Pallister ook al versloeg in de 400 meter-finale, pakte in 8:10,41 het zilver, voor de 8:12,98 van de Japanse Miyu Namba. Imani de Jong noteerde met 8:25,84 de tiende tijd.

100m vrije slag vrouwen, halve finales
Marrit Steenbergen zwom een uitstekende race en tikte aan in 51,85 seconden. Een scherpe tijd, sneller dan in de series, en uiteindelijk goed voor de vierde tijd in het veld waar alleen de Australische Emma McKeon met 51,28 echt boven de rest uit stak.

100m rugslag vrouwen, finale
Het was een uitermate spannende finale, waarin met tien meter te gaan nog vijf dames serieus kans maakten op het goud. Dat ging naar het thuisland in de persoon van Kaylee McKeown, die aantikte in 55,49 seconden, voor landgenote Mollie O'Callaghan (55,62). De Amerikaanse Claire Curzan mocht in 55,74 seconden het brons delen met de Canadese Ingrid Wilm, met Kira Toussaint in 56,41 op de zevende plek.

100m rugslag mannen, finale
Een Amerikaans-Italiaanse strijd om goud en dat ging in een kampioenschapsrecord van 48,50 seconden naar de Amerikaan Ryan Murphy, slechts 0,17 seconden boven het wereldrecord. Lorenzo Mora uit Italië pakte in 49,04 het brons, voor de 49,52 van de Zuid-Afrikaan Isaac Cooper.

100m schoolslag vrouwen, halve finales
Tes Schouten zwom een erg goede race: met 1:04,31 benaderde ze niet alleen het acht jaar oude Nederlandse record van Moniek Nijhuis, ze noteerde ook de vierde tijd van iedereen en plaatste zich dus voor de finale - de Amerikaanse Lilly King was in 1:03,33 het snelst.

100m schoolslag mannen, halve finales
Met een tijd van 57,73 seconden was Caspar Corbeau iets langzamer dan in de ochtend en dat bleek niet voldoende: het leverde hem de dertiende tijd op, niet genoeg voor een plaats in de finale.

50m vlinderslag vrouwen, finale
Maaike de Waard behoorde namens Nederland tot de vele kanshebsters op eremetaal, maar na een goede start zakte ze nét wat weg: zevende in 24,98 seconden. Het goud ging naar de Amerikaanse Torri Huske in 24,64 seconden, maar óók Margaret MacNeil zwom die tijd, dubbel goud dus. Brons was er in 24,71 voor de Chinese Zhang Yufei.

50m vlinderslag mannen, finale
Nicholas Santos is de koning van de 50 meter vlinderslag en de Braziliaanse veteraan stelde geenszins teleur: de gedeeld wereldrecordhouder knalde in 21,78 seconden - drie honderdsten boven het WR - op 42-jarige leeftijd naar zijn vierde wereldtitel. Zilver was er in 21,96 seconden voor de Zwitser Noé Ponti, vlak voor de Hongaarse gedeeld wereldrecordhouder Szebasztian Szabo (21,98).

4x200m vrije slag vrouwen, finale
Tessa Vermeulen opende redelijk, waarna Marrit Steenbergen een geweldige race in het water legde: haar split van 1:51,94 minuten was de snelste van het hele finaleveld. Genoeg voor een medaille was het dan weer niet, want na Vermeulen waren ook Silke Holkenborg en Imani de Jong niet van hetzelfde niveau: vierde in 7:40,54 minuten. Goud was er voor het Australië van Madison Wilson, Mollie O'Callaghan, Leah Neale en Lani Pallister in 7:30,87 minuten, waarmee het Nederlandse wereldrecord uit 2014 met bijna twee seconden verbroken werd. Canada pakte in 7:34,47 het zilver, voor de bronzen Amerikaanse ploeg (7:34,70).

WK-droom Marokko voorbij: Frankrijk met 2-0 te sterk en speelt WK-finale tegen ArgentiniŽ

Marokko heeft niet voor een nieuwe stunt kunnen zorgen op het WK voetbal. In de halve finales verloor de Marokkaanse voetbalploeg met 2-0 van Frankrijk, waardoor de Franse voetballers de WK-finale spelen tegen Argentinië.

Bij rust stond Frankrijk met 1-0 voor dankzij een vroeg doelpunt van Theo Hernández. De linksback kreeg de bal wat gelukkig voor zijn voeten, waarna hij na vijf minuten de score opende. Marokko moest op zoek naar de gelijkmaker, maar in eerste instantie kon het niet echt gevaarlijk worden en kreeg Frankrijk kansen om de score te verdubbelen, onder met een bal op de paal.

Vlak voor rust was Marokko dicht bij de gelijkmaker. Een omhaal van Jawad El Yamiq eindigde op de paal en na rust kreeg de Marokkaanse voetbalploeg ook kansen op de 1-1, maar die werden niet benut. Tien minuten voor tijd besliste invaller Randal Kolo Muani de wedstrijd door van dichtbij de 2-0 binnen te tikken.

Frankrijk neemt het daardoor op tegen Argentinië, terwijl voor Marokko nog de troostfinale wacht tegen Kroatië.

Skicrosser Tchiknavorian wint spectaculaire finale, Nšslund oppermachtig

Voor de liefhebber werpen we de blik nog even op het Zwitserse Arosa, nabij Lenzerheide. Daar werd in de World Cup freestyleskiën een avondwedstrijd afgewerkt in de skicross en wel op het korte parcours aldaar, waar vaak stevige duels te zien zijn.

Vrouwen
In de finale stonden Marielle Thompson uit Canada, de Zweedse topfavoriete Sandra Näslund, Daniela Maier namens Duitsland en de Zwitserse Fanny Smith. De beste start was zoals bijna altijd voor Näslund, die gelijk een groot gat sloeg. Ze maakte bijna een foutje, maar bleef staan en won weer eens met grote overmacht, voor Thompson en Maier - Smith greep voor eigen publiek naast het podium.

Mannen
Terence Tchiknavorian stond voor Frankrijk in de finale, naast de Duitser Tim Hronek, Reece Howden uit Canada en de Zweed David Mobärg. De Zweed pakte bij de start de leiding, Howden en Hronek vochten om plek twee en zaten ineens ook naast Mobärg. Terwijl de drie kneiterhard vochten om de winst, kwam Tchiknavorian er in de laatste meters ineens voorbij: hij pakte de winst, voor Howden en Mobärg.

RIVM: Covid kostte zo'n 219.000 gezonde levensjaren in 2021

Covid kostte vorig jaar met afstand de meeste gezonde levensjaren van alle infectieziekten. Volgens een berekening van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft de ziekte in een jaar tijd ertoe geleid dat 218.900 gezonde levensjaren van Nederlanders verloren zijn gegaan. Hierin tellen zowel vroegtijdige sterfte als ‘misgelopen’ gezonde levensjaren door ziekte.

De ziektelast door corona was daarmee vorig jaar nog iets hoger dan in 2020. Voor dat jaar kwam het RIVM uit op 207.000 gemiste gezonde jaren. Lees meer over dit onderwerp bij Skipr

Ook bij verbruik onder prijsplafond, betaalt men soms toch hogere tarieven

Huishoudens die komend jaar minder gas en energie gebruiken dan het maximum verbruik van het prijsplafond betalen toch hogere tarieven voor een deel van hun gebruik. Dat bevestigt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat aan RTL Nieuws. Meer hierover bij WNL

Op 1 januari gaat het prijsplafond van het kabinet gelden. In principe zou men denken dat je nooit meer betaalt dan 0,40 euro voor een kilowattuur stroom en 1,45 euro voor een kuub gas, zolang je verbruik in 2023 beneden het prijsplafond blijft van 2.900 kilowattuur elektriciteit en 1.200 kuub gas.

Dit gaat echter lang niet altijd op doordat dit prijsplafond in feite is opgedeeld in twee periodes. Eentje vóór je jaarafrekening en eentje erna. Dit verschilt per huishouden, en is meestal gekoppeld aan je contractdatum. 

De hoeveelheid gas en elektriciteit die onder het prijsplafond vallen, zijn volgens een rekenmodel per dag verdeeld over het hele jaar, hierbij is rekening dat huishoudens in de winter meer verbruiken dan in de zomer.

Dit is belangrijk want je energieleverancier mag bij de jaarrekening alleen het prijsplafondtarief rekenen voor het aantal kuub of kilowattuur (kWh) dat je volgens het model tot die dag maximaal had mogen verbruiken. Wat je op dat moment nog niet hebt verbruikt, heb je geen recht meer op en raak je kwijt. Gebruik je het later alsnog dan betaal je het normale contractarief

Voorbeeld. Een huishouden krijgt de jaarrekening op 28 april. In het tijdvak van begin van 2023 tot en met 27 april mag je onder het prijsplafond maximaal 647 kuub gas afnemen en 1074 kWh stroom.

Een huishouden wat in dat tijdvak 800 kuub gas heeft afgenomen en 1300 kilowattuur stroom heeft verbruikt zal dan al 153 kuub en 226 kWh tegen de veel hogere contractprijzen moeten betalen. 

Wie nog een doorlopend contract met lage tarieven heeft, zal er weinig tot niets van merken.

Door de lagere temperaturen deze week is het gasverbruik in een kort tijdstek met bijna een derde gestegen. Er wordt flink aanspraak gemaakt op de Nederlandse gasopslag, die inmiddels met 10 procent is gedaald.

Op zich is dat geen probleem voor ons land, maar het moet dan geen extreem strenge winter worden. Alles wat nu wordt verbruikt, moet voor de volgende winter weer aangevuld worden. Daartoe overweegt de Gasunie om gebruik te maken van LNG-terminals. 

NFL: Eagles als eerste team geplaatst, vijf teams op ťťn zege van playoffs

De veertiende week in de NFL is achter de rug en de playoffs komen nu met rasse schreden dichterbij. De eerste deelnemer daarin is inmiddels ook officieel bekend: de Philadelphia Eagles hebben zich als eerste team geplaatst voor het postseason.

In een van de meest felbevochten rivaliteiten van de NFL gingen de Eagles op bezoek bij de New York Giants. De ploeg van quarterback Jalen Hurts liet zien dat hun 11-1 record geen toeval was en via een 3-yard touchdown run van Miles Sanders in Q1 en touchdown passes van Hurts op DeVonta Smith (41 yards) en AJ Brown (33 yards) kwamen de bezoekers rap op 0-21.

Giants-quarterback Daniel Jones stelde Isaiah Hodgins met een korte pass wel in staat wat terug te doen, maar Jake Elliott trapte kort voor rust nog een field goal tussen de palen: 7-24. Hij maakte er vroeg in Q3 7-27 van, waarna Jones zelf een touchdown scoorde voor de Giants.

Dat mocht allemaal niet baten, want Hurts deed kort daarop hetzelfde voor de Eagles en in Q4 wisten Sanders (40 yards) en Boston Scott (3 yards) ook nog te scoren. De 19-yard touchdown pass van Tyrod Taylor op Richie James, inclusief de 2-point conversion op Hodgins, was leuk voor de fans, maar de nederlaag kon niet afgewend worden: 22-48 en de Eagles gaan de playoffs in.

In de komende speelweek zijn er vijf ploegen die zich met een zege zouden plaatsen voor de play-offs: de Buffalo Bills, Kansas City Chiefs, Dallas Cowboys, Minnesota Vikings en San Francisco 49ers - de Chiefs en Vikings zouden ook genoeg hebben aan een nederlaag van de Los Angeles Chargers respectievelijk de Detroit Lions.

Uitslagen NFL week 14
Los Angeles Rams - Las Vegas Raiders 17-16
Buffalo Bills - New York Jets 20-12
Cincinnati Bengals - Cleveland Browns 23-10
Dallas Cowboys - Houston Texans 27-23
Detroit Lions - Minnesota Vikings 34-23
Tennessee Titans - Jacksonville Jaguars 22-36
New York Giants - Philadelphia Eagles 22-48
Pittsburgh Steelers - Baltimore Ravens 14-16
Denver Broncos - Kansas City Chiefs 28-34
San Francisco 49ers - Tampa Bay Buccaneers 35-7
Seattle Seahawks - Carolina Panthers 24-30
Los Angeles Chargers - Miami Dolphins 23-17
Arizona Cardinals - New England Patriots 13-27

UNICEF: veel OekraÔense kinderen getroffen door uitval stroom en verwarming

De gevolgen van de Russische aanvallen op de Oekraïense energie-infrastructuur treffen de kinderen in Oekraïne hard. Bijna elk kind in het land - zo'n zeven miljoen - heeft geen permanente toegang tot elektriciteit, verwarming en water, aldus het VN-kinderfonds UNICEF.

Kinderen worden niet alleen blootgesteld aan extreme kou, ze kunnen ook niet meer online leren. Online lessen zijn voor veel meisjes en jongens de enige toegang tot onderwijs, aangezien veel scholen zijn beschadigd of vernield, zei het. Zonder elektriciteit is ook het contact van kinderen met vrienden of familieleden beperkt, wat een negatief effect heeft op hun psyche.

Naar schatting lopen zo'n 1,5 miljoen kinderen het risico op depressie, angst, posttraumatische stressstoornis en andere psychische problemen. "Miljoenen kinderen gaan een gure winter van kou en duisternis tegemoet, zonder te weten hoe of wanneer de situatie zal verbeteren", zegt UNICEF-directeur Catherine Russell.

UNICEF is begonnen met het uitdelen van pakketten met winterkleding, boilers en generatoren aan de frontlinie en nieuw toegankelijke gebieden in de regio's Kharkiv, Kherson en Donetsk.

Sinds kort zijn de Russische aanvallen onder meer gericht op Oekraïense energiecentrales en warmtekrachtcentrales. Bij temperaturen verder onder nul zitten veel Oekraïense huishoudens tijdelijk of zelfs helemaal zonder verwarming, elektriciteit en water.

Kans op tekorten verschillende medicijnen na faillissement InnoGenerics

Het is niet uit te sluiten dat er in ons land op termijn een tekort aan enkele medicijnen gaat ontstaan door het faillissement van de geneesmiddelenfabrikant InnoGenerics in Leiden, heeft minister Kuipers (VWS) de Tweede Kamer laten weten. Meer hierover op Skipr

InnoGenerics was een Nederlandse generieke geneesmiddelenfabrikant verantwoordelijk voor het produceren en verpakken van geneesmiddelen in tabletvorm, in opdracht van enkele handelsvergunninghouders. Dat zijn de bedrijven die de geneesmiddelen op de markt brengen. Dit betreft geneesmiddelen voor de behandeling van jicht, depressie, hart- en vaatziekten, epilepsie, reisziekte, verhoogd cholesterol, angst en spanning, slaapstoornissen, suikerziekte, verstopping (obstipatie), pijn, diarree en worminfecties. Het was een zeer grote speler op de Nederlandse markt. 

Het faillissement is dinsdag door de rechtbank in Den Haag uitgesproken. Er was geen overnamekandidaat en ook het kabinet wilde gezien allerlei onzekerheden geen geld steken in de onderneming. Het bedrijf verkeerde al langer in moeilijkheden.

InnoGenerics is in 2020 ontstaan uit een initiatief om de toenmalige Apotex-fabriek van het Indiase Aurobindo over te nemen en deze geneesmiddelenproductiefaciliteit in Nederland te behouden. 

Boot met migranten omgeslagen in Het Kanaal

In het Kanaal bij Dungeness in Engeland is vanochtend een boot met migranten omgeslagen waarbij zeker 3 mensen zijn overleden, 43 mensen konden worden gered. De zoekactie is nog in volle gang, meldt Sky News.

Ook de Franse kustwacht helpt mee met zoeken, de 43 geredde personen zijn overgebracht naar het Verenigd Koninkrijk. De migranten dachten de oversteek te kunnen redden omdat de zee rustig was gisteravond. Het land is erg in trek bij migranten omdat er buiten het VK geen legaal asiel te verkrijgen is. Dit jaar hebben al 45.000 mensen het kanaal over willen steken, het grootste deel hiervan komt uit Albanië.

Een helikopter zoekt noog naar overlevenden in het Kanaal (Foto: screenshot FlightRadar24)
Een helikopter zoekt nog naar overlevenden in het Kanaal (Foto: screenshot FlightRadar24)

Primeur in Burgum: de eerste marathon 2022 op natuurijs

It giet oan! In Burgum is vanavond de eerste marathon op natuurijs van het winterseizoen. De minimale ijsdikte van 3 cm is bereikt waarmee er groen licht is gegeven door de KNSB om de marathon te kunnen uitschrijven.

Naast Burgum probeerden de ijsverenigingen in Haaksbergen, Noordlaren en Nieuw-Buinen ook een marathon te houden. Momenteel wordt alles op alles gezet om het ijs mooi glad te krijgen, ook worden er tribunes gebouwd voor de 1000 tot 2000 toeschouwers. 

Bij verschillende ijsverenigingen kan men al het ijs op, waar precies kan je hier zien.

De schaatsen mogen weer uit het vet! (Foto: Pixabay)
De schaatsen mogen weer uit het vet! (Foto: Pixabay)

Utomik Cloud voor Android-apparaten beschikbaar

Vanaf vandaag is de cloudgamingservice van Utomik beschikbaar op Android-apparaten. Om dit te vieren, is Utomik Cloud dit weekend gratis, waardoor iedereen de kans krijgt om de app en de meer dan 200 games op Android zelf uit te proberen.

Voor de gelegenheid zal Utomik tijdens en na het gratis weekend verschillende indiegames uitbrengen in zijn cloudabonnement. Dit weekend kan iedereen gratis gebruikmaken van Utomik Cloud. Wie na het uitproberen van de app een abonnement neemt tijdens het Utomik Cloud Free Weekend, krijgt levenslang 50% korting op zijn abonnement. De cloudservice heeft twee abonnementen:

  • het persoonlijke abonnement voor € 4,49 per maand
  • het gezinsabonnement voor vier personen voor € 6,49 per maand.

Er worden vijf nieuwe games uitgebracht op Utomik Cloud voor Android-apparaten en Samsung- en LG-smart-tv's. Deze spellen zijn Deliver Us The Moon, Haven, Rogue Lords, RiME en The Surge. In de week na het gratis weekend komen daar nog vijf games bij, namelijk Corpse Party, Wolfstride, Star Renegades, Reverie Knights Tactics en Night Call.

TV-tip: Het 'Achterhuis' van Rotterdam

In 1942 meldde een jonggetrouwd Joods gezin zich bij de Breepleinkerk in Rotterdam en vroeg om onderdak als schuilplaats voor de Duitsers. De koster en zijn vrouw gingen hiermee akkoord, waarna de koster achter het orgel een gat in de zolder zaagde, waardoor er een luik ontstond. In deze ruimte dook het gezin onder. Oorspronkelijk was de bedoeling voor zes weken, maar uiteindelijk zou het gezin er 34 maanden verblijven.

Naarmate de tijd vorderde, spoedde zich een ander gezin naar de dominee, woonachtig aan de Randweg, waar de kerk ook gevestigd is. Ook zij hadden een schuilplaats nodig en de dominee vroeg daartoe de koster of het gezin daar terecht kon. De koster vond dit goed, maar moest toen wel melden dat er al een ander gezin zat. De dominee had al die tijd van niets geweten. De koster zaagde aan de andere kant van de kerk nog een luik en het tweede gezin dook daar onder.

Deze ouders moesten hun kind echter onderbrengen in pleeggezinnen, omdat dit kind eventueel herrie kon veroorzaken. De pleegouders van dit kind kwamen op zondag altijd naar de kerk, samen met het kind. Omdat de echte ouders het kind graag wilden zien vroeg het kostergezin de pleegouders na de dienst op de koffie. Het kind werd de tuin ingestuurd om de kippen te voeden, terwijl de ouders stiekem door een raampje naar hun kind konden kijken en zagen dat het goed ging.

In het eerste gezin werd ondertussen een baby geboren, die opgevoed werd door de dochter van de koster, die daarvoor terug in huis kwam wonen. Deze vrouw had net zelf een kind gekregen en om die reden viel het niet op als er een kind huilde. Het 'illegale' kind mocht alleen in de tuin en de kerk komen. Het natuurlijke kind van de vrouw mocht wel buiten lopen. Opvallend is dat het kind ter wereld is gebracht door Leo Lashley, een oogarts van Surinaamse afkomst. 

Bij de start van de Tweede Wereldoorlog was Lashley voorzitter van de 'Rotterdamsche artsenvereniging'. In die rol protesteerde hij tegen de oprichting van de Nazistische Artsenkamer, een organisatie die door Seyss-Inquart in 1941 opgezet werd om meer controle uit te oefenen op de gezondheidszorg in Nederland.

Tijdens de oorlog ging Lashley in het verzet en hielp een aantal mensen onderduiken in Rotterdam; hij haalde ook voedsel voor onderduikers in de Hoeksche Waard.  Lashley verdiepte zich in in de avonduren in verloskunde omdat geen andere arts de vrouw wilde helpen. Na de Tweede Wereldoorlog bleef Lashley nog kort actief in Rotterdam en in het Surinaamse verenigingsleven, maar teleurgesteld door racisme en discriminatie verhuisde hij in 1948 naar Curaçao. Hij overleed in 1980.

Drie weken voor het eind van de bezetting vielen Duitsers de kerk binnen. Een ondervraagde had verteld dat er wapens in de kerk lagen. De soldaten gingen op zoek, maar vonden niets. Een onderduiker zat op dat moment een spelletje te spelen met de koster en kon niets anders dan wegduiken onder het bed van de koster. De soldaten waren echter zo gefixeerd op wapens dat ze de rest over het hoofd zagen. De onderduikers werden dan ook niet gevonden. Drie weken later werd de bevrijding gevierd en waren ook deze twee gezinnen vrij.

Omroep Max Vandaag zendt op woensdag 14 december om 20:33 een documentaire uit op NPO2 over Het 'Achterhuis' van Rotterdam.*

*Noot van de redactie: De website van de kerk spreekt zelf over De Orgelzolder. De benaming 'Het Achterhuis van Rotterdam' door omroep Max Vandaag is dan ook discutabel te noemen. 

De Breepleinkerk in Rotterdam  (Foto: FOK!/DJMO (Bewerking door ToT) )
De Breepleinkerk in Rotterdam (Foto: FOK!/DJMO (Bewerking door ToT) )

Coldcase: Prostituee van 18 jaar vermoord in Amsterdam

Op zaterdag 25 november 1989 werd het dode lichaam van de 18-jarige Marie Christine Jonas aangetroffen in haar peeskamertje in de Spuistraat in Amsterdam.

Marie Christine was prostituee en werd Luna genoemd. Zij was in Amsterdam verslaafd geraakt aan cocaïne en is gaan tippelen om de drugs te kunnen betalen. Om genoeg te verdienen, werd Luna raamprostituee in het souterrain van een pand aan de Spuistraat in Amsterdam. Daar werkten ook andere prostituees.

Op veel te jonge leeftijd kwam er een abrupt einde aan het leven van Luna, nu 33  jaar geleden. Zij is door geweld om het leven gebracht. Na al die jaren leven haar familie en vrienden nog altijd in onzekerheid. Het is niet bekend wat er op zaterdag 25 november 1989 gebeurd is. Wie heeft Luna vermoord en waarom? Tips kunnen helpen om deze zaak op te lossen. Tips kunnen worden ingezonden via het tipformulier op de website van de politie. 

Marie Christine Jonas aka 'Luna' (Afbeelding: Politie)
Marie Christine Jonas aka 'Luna' (Afbeelding: Politie)

FOK! Wat een weer: helder en koud; code geel voor vanavond

winterbanner

Hallo!

We hadden al een eerste lokale ijsdag in Eelde, gister is daar de eerte officiële ijsdag bijgekomen. In De Bilt werd het niet warmer dan -1.4 graden. De laatste ijsdag was al een tijdje geleden: 13 februari 2021. Ook vandaag is er kans op een ijsdag. In het uiterste zuiden kan een buitje vallen, elders is het helder en de zon te zien. Er staat weinig wind en de temperatuur komt amper boven 0 uit. Vanavond kan er een winterse bui vallen.

Deze keer hebben we geen code geel, al is die kans deze week nog wel aanwezig. Volgende week krijgen we door een noordelijke wind een wat zachter weertype. En dan kerst, al is het nog ver weg: een witte kerst zit er zoals het er nu voor staat niet in. Ik houd het in de gaten, beginnend bij morgen. Tot dan!

Update 09:39 uur
Het KNMI heeft voor vanavond en komende nacht alsnog code geel afgegeven. Vanavond bereiken enkele buien met regen of (natte) sneeuw het noordwesten van het land. Later krijgen ook het zuidwesten en noordoosten hiermee te maken. De gevallen neerslag bevriest op de wegen. Hierdoor kan het plaatselijk glad worden. Morgen in de middag verdwijnt de gladheid weer. 

Code geel voor gladheid  (Foto: KNMI)
Code geel voor gladheid (Foto: KNMI)


Charged had een mooie trainingsdag in Vorstenbosch (Foto: Charged)
Charged had een mooie trainingsdag in Vorstenbosch (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Nieuwe satelliet zorgt voor betere weersverwachting

Dinsdag 13 december is er een nieuwe weersatelliet gelanceerd. Deze satelliet levert vanaf 2024 elke tien minuten weerbeelden van Europa en Afrika. De satelliet geeft een nauwkeuriger beeld van het weer en ziet ook waar het onweert. Het KNMI gaat deze nieuwe beelden gebruiken om beter en meer lokaal te kunnen waarschuwen voor bijvoorbeeld onweer.

Als alles volgens verwachting verloopt vertrekt op 13 december 2022 een Ariane 5 vanaf de Europese raketlanceerinstallatie in Frans Guyana. De raket vervoert de eerste Meteosat Third Generation (MTG) , die de weersatellieten vervangt die vanaf 2004 weerbeelden van Europa en Afrika leverden. De oude satelliet geeft elk kwartier nieuw beeld, de nieuwere doet dat elke tien minuten.

Gedetailleerdere weerbeelden
De nieuwe weersatellieten maken de weersverwachting vanaf 2024 nauwkeuriger. De oude satelliet gaf een beeld van Nederland in blokken van ongeveer 3 bij 6 kilometer. De nieuwe satelliet geeft weerbeelden in blokken van 1 kilometer bij 2 kilometer.

Daarnaast kan de satelliet elke 2,5 minuut satellietbeelden leveren voor Europa. Die zullen vooral voor bijzondere weersituaties worden gebruikt.

Hierdoor zien meteorologen veel meer details die informatie kunnen geven over nog te ontwikkelen of al aanwezig gevaarlijk weer. Het KNMI wil deze satellietbeelden inzetten om de waarschuwingssystematiek te verbeteren.

Nieuwe functies
De MTG-satelliet is uitgerust met een nieuw instrument: een bliksemdetector. De bliksemdetector (de Lightning Imager) is een zeer snelle camera die elke milliseconde een beeld maakt bij een specifieke golflengte die het menselijk oog net niet meer kan waarnemen. Met de gegevens van deze bliksemdetector krijgt de meteoroloog inzicht in de omvang van onweer.

Ook levert de MTG-satelliet meer informatie over vocht in de atmosfeer, wat een belangrijke rol speelt bij de vorming van bewolking, mist en neerslag, en ook bij het ontstaan van gevaarlijk weer. Door deze data in de weermodellen te verwerken, zullen er betere weersverwachtingen komen.

Onmisbare informatie voor meteorologen
Met de nieuwe satelliet krijgen meteorologen sneller gedetailleerdere beelden die onmisbare informatie over het actuele weer geven over een groot gebied. De meteoroloog heeft al vanaf tien minuten na de waarneming toegang tot die informatie. Het gaan dan bijvoorbeeld over wolkenvelden en het soort wolken, de positie van weerfronten, of de banen van lage drukgebieden. Met het achter elkaar afspelen van de weerbeelden wordt ook de snelheid waarmee weersystemen zich verplaatsen zichtbaar. Daarnaast kan de meteoroloog de beelden vergelijken met de verwachting van computermodellen.

Zes lanceringen
Na de lancering van deze satelliet staan voor de komende 15 jaar nog vijf lanceringen van MTG-weersatellieten gepland. Deze MTG-weersatellieten moeten minimaal 20 jaar weerbeelden gaan leveren.

De satellieten worden gebouwd door de European Space Agency (ESA) in opdracht van de Europese Meteorologische Satelliet organisatie (EUMETSAT). EUMETSAT is een samenwerkingsverband tussen Europese landen - waaronder Nederland - dat operationele weersatellieten beheert. De weerdiensten van al die landen krijgen toegang tot de weerbeelden.

Ook stimuleert EUMETSAT wetenschappelijk onderzoek bij alle Europese weerdiensten, zoals het KNMI, om nieuwe toepassingen met die weerbeelden te ontwikkelen en ze geschikt te maken voor klimaatmonitoring. Verder organiseert EUMETSAT trainingen voor meteorologen hoe de weerbeelden te gebruiken. De verschillende lidstaten dragen bij aan de trainingen door lesmateriaal aan te leveren, speciaal voor die situaties die vaak lokaal voorkomen. Voor Nederland is dat weer dat vaak optreedt door het effect van de kust. Tevens draagt het KNMI bij EUMETSAT bij door klimaatreeksen van bewolking en zonnestraling op basis van weersatellieten te maken. (Bron: KNMI) 

Politie voorbereid op WK-wedstrijden; aangifte doen kan langer duren

Eerdere vreugdefeesten na WK-wedstrijden van het Marokkaanse voetbalelftal liepen in meerdere steden uit op rellen. Met nog twee wedstrijden in het vooruitzicht bereidt de politie zich op alle scenario’s voor. De politie hoopt vooral dat de sfeer goed blijft en de fans zich rustig houden.

Na de WK-wedstrijden van Marokko moest de politie op enkele plaatsen stevig ingrijpen. Onder de feestvierders hebben zich toen groepen gemengd die uit waren op een confrontatie met de politie en daarbij met zwaar explosief vuurwerk en stenen gooiden. In voorbereiding op de wedstrijd Frankrijk-Marokko en de wedstrijd daarna (derde-vierde plek of finale) zet de politie daarom in het hele land honderden agenten in om de “derde helft” in goede banen te leiden.

Hulp uit de gemeenschap
De politie hoopt vooral dat de sfeer na de wedstrijden goed blijft en dat fans hun feest ongestoord kunnen vieren. Daartoe krijgt de politie in verschillende steden hulp van jongerenwerkers en van de Marokkaanse gemeenschap, waar buurtvaders en -moeders voor en na de wedstrijd toezicht houden. De politie maakt daarnaast gebruik van het netwerk rond wijk- en jeugdagenten.

Inzet bij eerdere WK’s
Het is niet voor het eerst dat de politie zich op deze manier voorbereidt op voetbalwedstrijden. Bij de wedstrijden van Nederland op het WK in 2010 en 2014 was de politie-inzet mogelijk nog groter dan bij dit WK. Deze inzet komt in een periode waarin de politie zich opmaakt voor de grootste operationele inzet van het jaar: oud en nieuw. En dat na een jaar waarin de politie al talloze demonstraties heeft gefaciliteerd en sommige moest begrenzen. Al die inzet betekent ook dat ander politiewerk soms moet blijven liggen, dat aangiftes iets langer op zich kunnen laten wachten en dat de politie mogelijk minder zichtbaar is in de wijk. Politiewerk is voortdurend keuzes maken. Zoals bij dit WK Voetbal.

Wakker Dier: 'Laatste kerst met leedkonijn'

Lidl, Jan Linders en Nettorama beloven hun konijnenvlees vóór kerst 2023 een Beter Leven keurmerk te geven. Bij andere supermarkten is dit al het geval, of ligt geen konijn in de schappen. Wakker Dier vindt dit een goede ontwikkeling. Anne Hilhorst: “Konijnenvlees zonder ster betekent dierenleed van de bovenste plank. Dat zet je niet op tafel om feest te vieren.”

Konijnen zonder keurmerk leven in kooien van plastic met draadgaas. De vleeskonijnen zitten met ongeveer dertien dieren op een vierkante meter. Tegen hun sociale natuur in, worden moederkonijnen alleen of met hun kleintjes opgesloten in kleine kooien. Door het draadgaas in de bodem krijgen ze vaak ontstekingen aan hun tere voetzolen.

Beter Leven
De belangrijkste verbetering voor konijnen met één Beter Leven-ster van de Dierenbescherming is de huisvesting voor de moederkonijnen: zij leven in groepen. Ook bestaat de vloer grotendeels uit plastic, om verwondingen te voorkomen. Daarnaast krijgen alle konijnen wat meer ruimte.

Met kerst een keurmerk
Konijnenvlees ligt met name rond kerst als feestartikel in de supermarkt. Wakker Dier wil dat al het vlees voor de kerstmaaltijd een dierenwelzijnskeurmerk draagt dat de grootste welzijnsproblemen aanpakt. Vanaf volgend jaar kerst is dit het geval voor konijn. Al het kalkoenvlees voldoet al aan ten minste één Beter Leven-ster. Ook verkopen alle supermarkten – op supermarkt Plus na – eendenvlees met het keurmerk scharrel.

Huisvesting vleeskonijnen zonder keurmerk (Foto: Wakker Dier)
Huisvesting vleeskonijnen zonder keurmerk (Foto: Wakker Dier)

Minder leegstaande woningen, kantoren en winkels

De leegstand van onder andere woningen, kantoren en winkels in Nederland is in vergelijking met een jaar eerder met ruim 10.000 afgenomen naar 219.000 objecten op 1 januari 2022. In totaal stond 2,6 procent van alle verblijfsobjecten leeg. Op 1 januari 2021 was dit nog 2,7 procent. De relatieve leegstand daalde onder alle gebruiksfuncties, en was met bijna 10 procent het hoogst bij kantoren. In het oosten van het land was de leegstand relatief hoog. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.
2020

Op 1 januari 2022 stonden ruim 219.000 verblijfsobjecten leeg. Daarmee was de totale leegstand 4,5 procent lager dan een jaar eerder (230.000 objecten) en ook lager dan op 1 januari 2020 (222.000 objecten). 40 procent van de leegstaande objecten op 1 januari 2022 stond een jaar eerder ook al leeg.

Leegstand per gebruiksfunctie
De relatieve leegstand (het aantal leegstaande objecten ten opzichte van het totaal) nam bij alle soorten objecten af ten opzichte van een jaar eerder. De leegstand is het hoogst bij kantoren (9,6 procent). In totaal stonden meer dan 8.000 kantoren leeg op 1 januari 2022. Hoewel de relatieve leegstand het hoogst is bij kantoren, is dit ook de groep met de grootste daling. Op 1 januari 2021 was de relatieve leegstand bij kantoren 10,3 procent.

Woningen stonden relatief gezien het minst vaak leeg (2,3 procent). In absolute aantallen waren de meeste leegstaande verblijfsobjecten echter wel woningen, omdat 87 procent van alle verblijfsobjecten een woning is. Begin 2022 stonden bijna 180.000 woningen leeg.

Leegstand per gemeente
De relatieve leegstand was met 8 procent het hoogst in de gemeente Appingedam. Ook de gemeenten Diemen, Rotterdam en in een aantal gemeenten in Zeeland en het zuiden van Limburg kenden een hoge relatieve leegstand. De leegstand was het laagst in Koggenland. Andere regio’s met een lage relatieve leegstand waren in verschillende gemeenten in Groningen, Fryslân en Noord-Holland. De leegstand was ook laag op Ameland en Terschelling.

Wanneer naar de verschillende gebruiksfuncties gekeken wordt, valt de relatief hoge leegstand in de provincies aan de oostgrens van Nederland op. Met name de leegstand van winkels en kantoren is in Limburg relatief hoog. De gemeenten met de hoogste relatieve leegstand van winkels (28 procent) waren Renswoude en Bergen (Limburg). Hiernaast telt Limburg ook relatief veel gemeenten met een hoge leegstand van woningen.

De gemeente met de meeste leegstaande woningen was echter Appingedam (8 procent). De meeste leegstand van kantoren was in Doetinchem (28 procent). De leegstand van industrie was hoog in de provincies Utrecht, Limburg en delen van Overijssel. De gemeente met de meeste relatieve leegstand van industrie was Laren (31 procent).

Nominaties voor Loden Leeuw 2022 bekendgemaakt in Radar

Plameco plafonds, Koning Toto en supermarkt Lidl zijn dit jaar genomineerd voor de meest irritante reclame van 2022; de gevreesde Loden Leeuw. Dit is dinsdagavond bekendgemaakt in het AVROTROS-programma Radar.

Lidl kan dit jaar maar liefst twee keer in de prijzen vallen want ook de nominaties van de meest irritante BN’er in een reclame zijn bekend. Het gaat daarbij om Frank Lammers (Jumbo), de oud-voetballers Wim Kieft, Sjaak Zwart, Wesley Sneijder en Andy van der Meijde in de BetCity-reclame en Alex Klaassen (weer Lidl).

Vorig jaar viel Henny Huisman de dubieuze eer ten deel om in de prijzen te vallen als meest irritante BN’er in een reclame. Beveiligingsbedrijf Verisure ontving toen het loden beeldje van de leeuw. Radar reikt de prijzen al uit sinds 2004.

Stemmen kan vanaf nu, tot en met 18 december, via www.lodenleeuw.nl. De winnaar wordt in de Radar-uitzending van maandag 19 december aangekondigd.

Zwemster Steenbergen 4e op WK kortebaan, estafettedames 5e

In Melbourne is de eerste finalesessie van het wereldkampioenschap kortebaanzwemmen afgewerkt. Er stonden een aantal mooie finales op het programma, net zoals enkele halve finales. Een eerste Nederlandse medaille zat er nog niet in, hoewel het niet al te veel scheelde.

400m vrije slag vrouwen, finale
De eerste finale van het WK ging tussen thuisfavoriete Lani Pallister en de Nieuw-Zeelandse Erika Fairweather. Die waren nooit ver van elkaar verwijderd, maar Pallister had tot en met de finish nét de overhand: goud in 3:55,04 minuten, voor Fairweather (3:56,00) en de Amerikaanse Leah Smith (3:59,78).

50m vlinderslag vrouwen, halve finales
Maaike de Waard zwom een strakke race en ging een klap harder dan in de ochtend: 24,92 seconden, goed voor de gedeeld vierde tijd en een prestatie waarmee ze zeker medaillekansen heeft - de Canadese Margaret MacNeil was met 24,78 de snelste.

200m wisselslag vrouwen, finale
Marrit Steenbergen plaatste zich met een Nederlands record als derde voor de finale, waarin het wel een klap harder ging. De Amerikaanse universiteitsgenoten Kate Douglass en Alex Walsh streden om het goud, wat in 2:02,12 naar Douglass ging - een benadering van het acht jaar oude wereldrecord (2:01,86). Walsh werd in 2:03,37 tweede, brons was in 2:03,57 voor de Australische Kaylee McKeown. Steenbergen zwom wederom ijzersterk en met weer een dik nieuw Nederlands record van 2:04,94 minuten werd ze vierde.

200m wisselslag mannen, finale
De pas 19-jarige Zuid-Afrikaan Matthew Sates was geweldig bezig en op de schoolslag sloeg hij definitief zijn slag: de tiener snelde naar het goud in 1:50,15 minuten, alleen Ryan Lochte was ooit sneller met zijn wereldrecord in 2012 (1:49,63). De Amerikaan Carson Foster pakte in 1:50,96 het zilver, vlak voor de 1:51,04 van de Canadees Finlay Knox.

100m rugslag vrouwen, halve finales
Kira Toussaint maakte het spannend, maar met 56,54 seconden noteerde ze de achtste tijd, precies goed voor het laatste finaleplekje. Maaike de Waard haalde dat dan weer net niet: 56,78 seconden betekende de tiende tijd en uitschakeling.

1500m vrije slag mannen, finale
Gregorio Paltrinieri moest zich in de eerste meters even los zien te werken van de rest van het veld, maar in de tweede helft van de race lukte dat uitstekend en de olympisch kampioen zwom in 14:16,88 minuten naar de wereldtitel. De Fransman Damien Joly tikte in 14:19,62 minuten aan voor zilver, brons ging in 14:24,08 naar de Noor Henrik Christiansen.

4x100m vrije slag vrouwen, finale
Kim Busch gaf voor Nederland als zevende het stokje over aan Kira Toussaint, die in dezelfde positie Valerie van Roon op pad stuurde. Die consolideerde de positie, waarna Marrit Steenbergen in 3:29,59 als vijfde aantikte. Ondertussen brachten Torri Huske, Kate Douglass en Claire Curzan de VS naar de leiding, maar slotzwemster Erika Brown werd aangevallen door een ontketende Emma McKeon. Met een bizarre split van 49,96 seconden - de eerste ooit onder de 50 - zwom zij Australië in 3:25,43 minuten alsnog naar het goud, samen met Mollie O'Callaghan, Madison Wilson en Meg Harris. Australië verbeterde Nederland's acht jaar oude wereldrecord, voor de VS (3:26,29) en Canada (3:28,06).

4x100m vrije slag mannen, finale
Ze waren de favorieten en dat maakten de Italianen volledig waar: Alessandro Miressi, Paolo Conte Bonin, Leonardo Deplano en Thomas Ceccon waren allemaal indrukwekkend goed en snelden in 3:02,75 minuten naar het goud én een nieuw wereldrecord. De Australiërs, met een heerlijke split van slotzwemmer Kyle Chalmers (44,98), pakten in 3:04,63 het zilver, voor de Amerikanen (3:05,09). Stan Pijnenburg, Caspar Corbeau, Nyls Korstanje en Thom de Boer moesten in 3:08,84 genoegen nemen met de achtste plek.

Vraag naar vuurwerk groeit ondanks verboden en gestopte vuurwerkverkopers

Uit onderzoek van het AD blijkt dat er afgelopen jaar 338 winkeliers zijn gestopt met de verkoop van vuurwerk. Door de coronamaatregelen mocht vorig jaar geen vuurwerk worden verkocht. Bovendien kondigden twaalf gemeenten voor de komende jaarwisseling een algeheel verbod op vuurwerk aan. Maar ondertussen is het vuurwerk niet aan te slepen. Meer hierover bij WNL.

Drie jaar geleden waren er nog 1387 verkooppunten, dit jaar zijn er nog maar 1049 over, een daling van 24 procent volgens het AD die de cijfers opvroeg bij de toezichthoudende omgevingsdiensten in ons land. 

'Marcel van Roosmalen:' is moe van D66'

Marcel van Roosmalen vindt D66 zeer vermoeiend. Hij geeft aan moe te worden van hun zorgelijke gezichten, hun kleding, hun soepjurken, hun vergezichten, hun taalgebruik, hun vieze eten, hun haren, hun landgoederen en hun excuses.

Meer vrouwen dan mannen met psychische klachten

In 2021 had 18 procent van de vrouwen van twaalf jaar of ouder psychische klachten. Bij mannen was dit 12 procent. Vooral onder tienermeisjes en jonge vrouwen kwamen deze klachten voor. Ook het ziekteverzuim door psychische klachten was onder vrouwelijke werknemers hoger. Dit blijkt uit de Gezondheidsenquête van het CBS en uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van het CBS en TNO.

Psychische gezondheid is bepaald aan de hand van vijf vragen uit de Mental Health Inventory-5 (MHI-5). Deze vragen gaan over de gemoedstoestand, zoals het ervaren van neerslachtige of sombere gevoelens, het voelen van kalmte of rust, geluk, zenuwen of in de put zitten. Het aandeel van zowel mannen als vrouwen met psychische klachten is sinds 2001, het jaar dat de MHI-5 werd toegevoegd aan de Gezondheidsenquête van het CBS, niet eerder zo hoog geweest.

Bijna 1 op de 4 jonge vrouwen heeft psychische klachten
Onder tienermeisjes en jonge vrouwen (12 tot 25 jaar) kwamen psychische klachten het meest voor. In deze leeftijdsgroep gaven twee keer zoveel vrouwen als mannen aan hier last van te hebben: 24 procent tegenover 12 procent. Ook in de andere leeftijdsgroepen meldden meer vrouwen psychische klachten dan mannen. Minder mannen van 65 jaar of ouder hadden deze klachten in vergelijking met mannen in de leeftijdsgroepen van 25 tot 65 jaar. Onder vrouwen van 65 jaar of ouder was het aandeel met psychische klachten lager dan in alle andere leeftijdsgroepen.

Meisjes ervaren meer prestatiedruk dan jongens
Ook waren het vooral vrouwen die al op jonge leeftijd vaak druk ervoeren om aan eigen of andermans verwachtingen te voldoen, blijkt uit het onderzoek Belevingen van het CBS. Van de 18- tot 25-jarige vrouwen gaf 38 procent aan zichzelf vaak druk op te leggen. Bij mannen uit dezelfde leeftijdsgroep was dit 26 procent. Bij tienermeisjes (12 tot 18 jaar) kwamen deze gevoelens twee keer zo vaak voor als bij tienerjongens: 21 procent tegenover 10 procent. Bij het ervaren van druk om aan verwachtingen van anderen te voldoen is een vrijwel vergelijkbaar beeld zichtbaar.

Meer vrouwen met psychische vermoeidheid door werk
Ook psychische vermoeidheid door het werk kwam meer voor onder vrouwelijke werknemers van 15 tot 75 jaar dan onder mannen: 19 procent tegen 16 procent. Onder 15- tot 25-jarigen was dit verschil nog wat groter: 16 procent van de jonge vrouwen en 9 procent van de jonge mannen hadden last van psychische vermoeidheidsklachten door het werk.

Na griep en verkoudheid zijn psychische klachten de meest genoemde reden voor ziekteverzuim op het werk. Door 7 procent van de vrouwen die verzuimden werden psychische klachten, overspannenheid en burn-out als redenen genoemd. Bij mannen was dat 5 procent. Ook het totale ziekteverzuim was in 2021 hoger onder vrouwelijke werknemers (6 procent) dan bij mannen (4 procent).

Multitalent Han Peekel (75) overleden

Televisiemaker Han Peekel is tijdens zijn vakantie op Bali overleden ten gevolge van hartfalen. Dat bevestigt zijn dochter na berichtgeving van De Telegraaf. Hij was vooral bekend als presentator van tv-programma's als Wordt Vervolgd en TV-monument. 

Han Peekel (Rotterdam, 6 oktober 1947) was een Nederlands televisieproducent, radio- en televisiepresentator, producent, schrijver en spreker.

Peekel begon zijn loopbaan begin jaren zestig als zanger van Nederlandse chansons, de zogenoemde luisterliedjes. Ook was hij radiopresentator bij Radio Veronica. Hij werd in Nederland bekend door zijn werkzaamheden voor televisie; hij heeft meer dan 4000 programma's geproduceerd. Hij heeft voor alle omroepen met uitzondering van de VPRO programma's gemaakt. In 1977 ontving hij een Edison voor het programma Wie in Nederland wil zingen, een kroniek van de Nederlandse kleinkunst.

Peekel werd landelijk bekend door de jarenlange presentatie van AVRO's Wordt Vervolgd, een programma over strips en tekenfilms. Peekel zou het programma uiteindelijk 17 jaar lang presenteren. Nadat Peekel door de rechtbank werd veroordeeld tot een taakstraf en een boete wegens belastingfraude, stopte de AVRO met het populaire Wordt Vervolgd. Daarna zette Han Peekel het programma nog vijf jaar voort op de tv-zender Kindernet.

Peekel schreef boeken over Theater Carré, Louis Davids, Lou Bandy en in 2006 een uitgebreide biografie over Wim Sonneveld.

Hij was initiatiefnemer en medeproducent van NPO 1 Extra, een digitaal themakanaal van de Nederlandse Publieke Omroep, en heeft meer dan 120 afleveringen gemaakt van het programma TV Monument, een eerbetoon aan de makers van televisieprogramma's, zoals Adèle Bloemendaal, Floortje Dessing, André van Duin, Joop van den Ende, Richard Groenendijk, Jeroen Krabbé, Ad van Liempt, Liesbeth List, Tineke Schouten, Ramses Shaffy en over televisieprogramma’s als Kopspijkers, Ook dat nog! en The Passion. Peekel was de laatste die Peter R. de Vries interviewde. 

 

Onderschrift submitter : Mijn jeugdheld

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
special
Random Pics van de Dag #952
review
Street Fighter 6
©FOK.nl e.a.