Tong voetbalverhalen en columns WK-2022 # 11

Wie is, of was, de beste voetballer allertijden? Hoewel ik graag meedoe bij het beantwoorden, en ik van lijstjes houd, is die vraag gewoonweg niet te beantwoorden. Toch zet ik Pelé altijd op één en Garrincha op twee. In een chauvinistische bui, staat Johan Cruijff tweede in mijn TOP-10.

Daarna wordt de TOP-5 aangevuld met de twee Argentijnse wondervoetballers: Messi en Maradona. Twee sterren uit de voetbal-oudheid volgen: Di Stefano en Puskas.

De TOP-10 wordt met drie helden van me volgemaakt: De Braziliaan Ronaldo, de Nederlander Marco van Basten en de Noord-Ier George Best. Menigeen zal zich afvragen waar Zidane, de andere Ronaldo, Platini of Beckenbauer zijn gebleven. Dat is nu juist het subjectieve. De al jarenlang gaande zijnde discussie over wie er beter is, Messi of Ronaldo is dan ook onzinnig. (Messi natuurlijk)

Nog vreemder is de vraag wie van deze twee de beste allertijden is. Tijdens een WK zoals momenteel staan er nieuwe sterren op, handhaven de oudere sterren hun goede reputatie of bereiken het tegendeel. Menig Nederlander zal na Nederland-Argentinië, Messi van zijn voetstuk duwen. Terwijl ze hem altijd als beste ooit, of de beste van zijn generatie hebben beschouwd.

Ik heb de Portugese Ronaldo nooit op een voetstuk gehesen. Een gecreëerde, mechanische voetballer. Maar iedereen zijn meug en keus. Maar is het verdiend dat Messi na één interland zoveel krediet heeft verspeeld? Volgens mij niet. Picasso of van Gogh beoordeel je ook niet op zijn laatste schilderij.

Vanavond staat het pas 23jarige Franse wonderkind Mbappé in de schijnwerpers van de Qatarese lichtmasten. Niemand in Argentinië had ooit verwacht dat Maradona een gelijkwaardige opvolger zou krijgen. Zouden de Fransen hebben verwacht dat Platini en Zidane aanvulling zouden krijgen met Mbappé?

Vanavond kan-ie de volgende stappen zetten in hun voetsporen. Misschien in de voetsporen van mijn Nederlands/Braziliaanse TOP-3. Ik hoop dat de Nederlands-Marokkaanse helden: Noussair Mazraoui, Hakim Ziyech en Sofyan Amrabat daar een stokje voor steken. En in Casablanca op handen worden gedragen naar hun voetstuk.

tong80