FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 15 december 2022

Zwemster Schouten stunt met WK-zilver, brons Steenbergen ťn estafetteteams

In het Australische Melbourne heeft de derde dag van het wereldkampioenschap kortebaanzwemmen flink wat Nederlands succes opgeleverd. Dat gebeurde met medailles, records en in het algemeen simpelweg een paar prachtige finales.

100m vrije slag vrouwen, finale
Marrit Steenbergen plaatste zich met de vierde tijd voor de finale, maar daarin wist de 22-jarige Nederlandse het nóg een beetje beter te doen: met een zeer goed ingedeelde race snelde ze naar het WK-brons in 51,25 seconden, een benadering van Ranomi Kromowidjojo's Nederlands record. De strijd om goud was een fraaie, waarin de Australische topfavoriete Emma McKeon in een kampioenschapsrecord van 50,77 seconden afrekende met verdedigend kampioene Siobhan Haughey uit Hong Kong (50,87).

100m vrije slag mannen, finale
Met Jordan Crooks als snelste halvefinalist hadden de Kaaimaneilanden kans op een uiterst zeldzame internationale WK-medaille. Die leek er ook te komen, maar in de laatste meters kwam de jongeling nét tekort: gedeeld zesde. Het goud ging naar de ijzersterk finishende Australiër Kyle Chalmers, die in 45,16 seconden het acht jaar oude kampioenschapsrecord verbrak en het stadion in vuur en vlam zette. Zilver was in 45,41 voor de Fransman Maxime Grousset, voor de Italiaanse verdedigend kampioen Alessandro Miressi (45,57).

50m rugslag vrouwen, halve finales
Maaike de Waard wist nét de finale te bereiken: ze tikte aan na 26,02 seconden, goed voor de gedeeld zevende plek en dus precies een van de twee laatste plekjes in de eindstrijd. Kira Toussaint kwam juist net tekort, zij bleef met 26,17 seconden haken op de tiende plaats en dat was niet genoeg.

200m vlinderslag vrouwen, finale
Het Amerikaanse duo Hali Flickinger en Dakota Luther streed om het goud, maar Elizabeth Dekkers was namens het thuisland ook zeker niet kansloos. Luther was in de tweede helft ijzersterk en in 2:03,37 minuten zwom zij naar het goud, voor Flickinger (2:03,78) en de Australische Dekkers, die in 2:03,94 het brons pakte.

200m vlinderslag mannen, finale
Chad le Clos pakte in 2010 op 18-jarige leeftijd zijn eerste wereldtitel kortebaan op 'zijn' onderdeel, en met een geweldig staaltje vlinderslagzwemmen kwam daar donderdag de vierde wereldtitel bij. Een fenomenaal sterke laatste 50 meter brachten Le Clos van de derde plek naar het goud in 1:48,27 minuten, zelfs nog ruim voor de Japanner Daiya Seto (1:49,22) en de Zwitser Noé Ponti (1:49,42).

100m schoolslag vrouwen, finale
Lilly King en Ruta Meilutyte vochten om het goud en na een zeer sterk laatste baantje ging dat in 1:02,67 minuten naar de Amerikaanse King. Meilutyte tikte als tweede aan, maar werd wegens een illegale onderwaterbeweging gediskwalificeerd. Tes Schouten zorgde voor een sensationele derde plek in een nieuw Nederlands record van 1:03,90 minuten, maar dat werd zo zelfs gepromoveerd naar zilver. Brons was in 1:04,05 voor de Duitse Anna Elendt, één honderdste voor uittredend wereldkampioene Tang Qianting uit China.

100m schoolslag mannen, finale
Op het vorige WK pakte Nic Fink het goud op de 50 en 200 meter, maar 'slechts' brons op de 100 meter. Dat maakte de Amerikaan goed: in een zinderende finale pakte hij in 55,88 seconden het goud, voor de Italiaan Nicolo Marthinenghi (56,07) en de Brit Adam Peaty (56,25), die de Chinees Qin Haiyang met acht honderdsten van het podium hield.

100m wisselslag vrouwen, halve finales
Marrit Steenbergen is in topvorm en dat liet ze zien: ze won haar halve finale in 57,65 seconden, waarmee ze het dertien jaar oude Nederlands record van Hinkelien Schreuder met negen honderdsten van een seconde uit de boeken zwom. Het bleek de snelste tijd van alle halvefinalisten; sterker nog, alleen de Zweedse Louise Hansson kwam met 58,05 een beetje in de buurt.

400m vrije slag mannen, finale
De Amerikaan Kieran Smith ging er razendsnel vandoor, maar in de slotfase werd hij aangevallen door Thomas Neill. De Australiër kwam echter net wat te laat en in 3:34,38 minuten pakte Smith de wereldtitel, voor Neill (3:35,05) en de Litouwer Danas Rapsys (3:36,26).

4x50m vrije slag vrouwen, finale
Zoals op voorhand te verwachten viel werd het uiteindelijk een strijd tussen de Amerikaanse en Australische ploegen. Met Torri Huske, Claire Curzan, Erika Brown en Kate Douglass waren de Amerikaanse dames in 1:33,89 nét te sterk: de Australische slotzwemster Emma McKeon tikte aan in 1:34,23 minuten, na optredens van Meg Harris, Madison Wilson en Mollie O'Callaghan. Nederland begon prima met Kim Busch, waarna Maaike de Waard het geweldig deed. Kira Toussaint zette het door en Valerie van Roon kende een sterk slot om met 1:35,36 knap brons te pakken.

4x50m vrije slag mannen, finale
In een van de mooiste finales van het hele WK deed Nederland volle bak mee om het goud. Dat kwam er uiteindelijk net niet, maar Kenzo Simons, Nyls Korstanje, Stan Pijnenburg en Thom de Boer pakten in 1:23,75 minuten een prachtige bronzen medaille. Australië pakte in 1:23,44 het goud met Isaac Cooper, Matthew Temple, Flynn Southam en de fenomenale slotzwemmer Kyle Chalmers, voor de Italianen Alessandro Miressi, Leonardo Deplano, Thomas Ceccon en Manuel Frigo (1:23,48).

ECB verhoogt voor de vierde keer de rente

De Europese Centrale Bank heeft voor de vierde keer op rij de rente verhoogd, maar dit keer met slechts een half procentpunt. Ook wil de ECB vanaf maart 2023 haar obligatiebezit geleidelijk afbouwen.

De centrale bank kondigde in Frankfurt am Main aan dat de beleidsrente zou stijgen naar 2,50 procent. Ook werd gezegd dat er vanuit wordt gegaan dat de rente zou blijven stijgen. De inflatie is nog veel te hoog. In september en oktober verhoogde de ECB de beleidsrente met 0,75 procent.

Tegelijkertijd wil de centrale bank het volume aan obligaties ter waarde van miljarden dat de euro-centrale banken de afgelopen jaren hebben opgekocht, terugdringen. Vanaf maart 2023 zullen fondsen van aflopende effecten van het algemene aankoopprogramma APP van een biljoen dollar niet langer volledig worden geïnvesteerd in de aankoop van nieuwe obligaties. Tegen het einde van het tweede kwartaal van 2023 moeten de voorraden met gemiddeld 15 miljard euro per maand worden afgebouwd.

In tegenstelling tot de obligaties was de ECB op 1 juli 2022 al gestopt met het kopen van nieuwe effecten. In totaal belegde de centrale bank eind november van dit jaar meer dan 3,4 biljoen euro in staatsobligaties en bedrijfseffecten als onderdeel van het programma dat sinds maart 2015 in gebruik is. Met het besluit om de geldstroom te beteugelen geeft de ECB opnieuw een signaal af in de richting van inflatiebestrijding.

Avatar: The Way of Water is een visueel meesterwerk

De familie Sully heeft een flinke gezinsuitbreiding ondergaan. Samen met zijn kinderen en Neytiri is Jake gelukkig in de bossen van Pandora, nadat de menselijke dreiging voorgoed verbannen leek te zijn. Het geluk blijkt alleen niet voor eeuwig, want opnieuw landt er een grote groep mensen op de planeet met een nieuwe missie; Pandora klaarmaken voor de verhuizing van de mensheid. Jake zal voor elke meter moeten vechten, op land en op zee.

Rechter ziet geen bezwaren voor excuses slavernijverleden op 19 december

Vanmiddag heeft de rechtbank in Den Haag de bezwaren van zes Surinaamse organisaties tegen het aanbieden van nationale excuses op 19 december voor het slavernijverleden afgewezen. Direct na deze uitspraak liepen de gemoederen op de publieke tribune hoog op.

De organisaties hadden middels een kort geding tegen het kabinet verzocht om de datum van 19 december te verplaatsen naar 1 juli 2023. De organisaties vinden de datum waarop de excuses worden gemaakt te vroeg, er is geen overleg geweest over de keuze van deze datum.

De organisaties zijn van mening dat 1 juli een betere datum omdat op die dag in 1863 Nederland officieel de slavernij afschafte. Ieder jaar op die datum (Keti Koti) wordt hierbij stilgestaan en daarom zouden excuses op die 1 juli veel meer betekenis hebben dan op 19 december.

Afgelopen weekend werd er door diverse organisaties een eisenpakket ingediend met betrekking tot de excuses voor het slavernijverleden. Naast verplaatsing naar 1 juli zou Koning Willem-Alexander de excuses moeten uitspreken tijdens Keti Koti, er zou genoegdoening moeten komen voor de nazaten van slaven, gebruik van het woord 'neger' zou strafbaar moeten worden en zwarte piet zou moeten worden verbannen uit het publieke domein. 

FOK! Wat een weer: code oranje in kustprovincies

winterbanner

Goede morgen!

Daar is ie weer, de code geel. Tot aan morgenochtend is er kans op gladheid in het hele land. Waarschijnlijk wordt deze dan nog even verlengd. Blijf dus goed opletten als je de weg gaat.

In Noord Holland is enige sneeuw gevallen, nog steeds is het bewolkt en kan er een (winterse) bui vallen. De wind is na een aantal dagen afwezigheid weer volop aanwezig met windkracht 6 aan de kust. Vanmiddag is de zon even te zien, in het noorden en westen nog altijd de kans op een (winterse) bui. De temperaturen lopen uiteen van het vriespunt in het zuidoosten tot 5 graden aan zee. Vanavond gaat de wind wat liggen en is er blijft het noordwesten pech hebben; vanaf de Noordzee blijven buitjes binnendrijven met (winterse) neerslag.

De nacht naar vrijdag wordt weer een koude, -7. Na het weekend zijn er warmere temperaturen. Maar eerst het weekend, en morgen, met een nieuw weerbericht.

Update 20:33

Het KNMI heeft voor vanavond code oranje afgekondigd in de provincies Friesland, Groningen, Drenthe,  Noord Holland, Zuid Holland en Zeeland wegens verraderlijke gladheid. Dit als gevolg van regen dat op bevroren wegdelen neerkwam. Vannacht wordt het geleidelijk droog. 

 

De zon doet zijn best in de Westzaner Polder (Foto: PLY)
De zon doet zijn best in de Westzaner Polder (Foto: PLY)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

AI Picture Gallery #70

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Random Pics van de Dag #808

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Celstraf voor man die inreed op jongeren na jarenlang getreiter

De rechtbank veroordeelt een 55-jarige man uit Nederasselt voor bedreiging en een poging tot zware mishandeling van 7 jongeren. Ook maakte de man zich schuldig aan vernieling en mishandeling. De rechtbank legt een gevangenisstraf op van 16 maanden waarvan 8 voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. Daarbij mag de man 6 maanden lang geen motorvoertuig besturen.

De man reed in augustus 2022 een groep jongeren klem, nadat zij zich vlak daarvoor bij de woning van de man luidruchtig ophielden. Vervolgens stapte hij uit zijn auto met een sikkel in zijn hand. Na een verhit gesprek met de jongeren stapte de man weer in zijn auto en reed weg. Even verderop keerde hij zijn auto en reed recht op de jongeren af die nog naast hun fietsen op het fietspad stonden. De jongeren sprongen net op tijd weg. Door deze inrijdactie werden wel meerdere fietsen vernield. Ook liepen 2 jongeren letsel op door omvallende en rondvliegende fietsen.

De man verklaarde dat hij al jarenlang getreiterd wordt in het dorp. De bewuste avond stonden de jongeren na een stapavond luidruchtig en provocerend voor zijn woning en op zijn oprit. Dit was voor de man aanleiding om in de auto te stappen en achter de jongeren aan te rijden. Hij nam een sikkel mee om zichzelf te kunnen beschermen. Na de discussie op de weg wilde de man weten wie 1 van de jongeren was omdat die flink tekeer was gegaan tegen hem. Om die reden reed hij terug naar de jongeren.

De rechtbank neemt het de man kwalijk dat de bedreiging met de sikkel en de inrijdactie voor de 7 jonge slachtoffers zeer beangstigend en traumatiserend is geweest. Dat bleek ook uit de verklaring van 1 van de slachtoffers op de zitting. De rechtbank oordeelt dat het vervelende gedrag van de jongeren op geen enkele manier een rechtvaardiging kan zijn voor zijn handelen.

Volgens de rechtbank past bij het handelen van de man alleen een gevangenisstraf. De door de rechtbank opgelegde gevangenisstraf van 16 maanden is lager dan door de officier van justitie is geëist, omdat volgens de officier van justitie poging tot doodslag bewezen kon worden. De rechtbank gaat daar niet in mee en vindt poging tot zware mishandeling bewezen. Voor het inrijden op de jongeren legt de rechtbank een rijontzegging van de op van 6 maanden.

Tot slot moet de man aan de jongeren in totaal ruim 1.500 euro materiele schade betalen en bijna 3 duizend euro aan smartengeld.

Taakstraf en voorwaardelijk celstraf voor dood door schuld in klaphamerzaak

De rechtbank Overijssel veroordeelt een 38-jarige man tot een maximale taakstraf van 240 uur en legt hem daarnaast een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden met een proeftijd van 3 jaar voor dood door schuld, zwaar lichamelijk letsel door schuld en het bezit en gebruik van poeder met een te hoge concentratie kaliumchloraat. De rechtbank oordeelt dat de man aanmerkelijk onvoorzichtig, onachtzaam en nalatig heeft gehandeld.

Op oudejaarsdag 2021 bediende de man een klaphamer en gebruikte daarbij het poedermengsel. De jongens stonden op iets meer dan acht meter afstand op het moment dat de man de klaphamer bediende. De man vulde het metalen bakje van de klaphamer met twee eetlepels poeder, stak het poeder aan en liet de klaphamer afgaan door de hamer naar beneden te gooien. Het poeder explodeerde, de klaphamer maakte een halve salto, en de metalen ring van het bakje spatte in delen uiteen. Een metaaldeel van de klaphamer kwam in de borststreek van de 12-jarige jongen terecht en zijn 11-jarige vriend werd in zijn onderbenen geraakt. De 12-jarige jongen overleed aan zijn verwondingen. 

De man gebruikte een poedermengsel van kaliumchloraat en zwavel, waarvan de concentratie kaliumchloraat hoger was dan toegestaan. Hij had geen vergunning voor het bezit en het gebruik van het mengsel met de hogere concentratie kaliumchloraat. De man kocht het poeder via Marktplaats bij een particulier. Het poeder zat in een glazen pot zonder etiket of gebruiksaanwijzing. De man verklaarde dat hij niet wist uit welke stoffen het poeder bestond. De rechtbank oordeelt dat de man had moeten nagaan waaruit het poeder bestond, omdat het poeder gebruikt zou worden om een harde knal teweeg te brengen en dus niet ongevaarlijk is. 

De rechtbank is ervan overtuigd dat de man deze situatie nooit heeft willen veroorzaken, maar hij had anders kunnen en moeten handelen. De gevolgen, het overlijden van de 12-jarige jongen en het zwaar lichamelijk letsel van de 11-jarige jongen, kunnen hem daarom verweten worden. Naast het feit dat de man niet bekend was met de samenstelling van het poeder, wist hij ook niet of het om een deugdelijke klaphamer ging. Hij had de klaphamer en het poeder niet getest. 

'Superhero' Donald Trump zet zichzelf te koop voor $99

Donald Trump deelde op zijn 'Truth Social'  een vrij bizarre video waarin hij zichzelf afbeeldde als een 'superheld'. Hij kondigde aan een 'belangrijke mededeling' op donderdag 15 december te gaan doen. 

Update 19.35 uur: Trump heeft zijn 'belangrijke mededeling' gedaan. Hij gaat zichzelf verkopen, middels 'digital trade cards' voor $99 per stuk. 

Marvel's Spider-Man 2 komt eind 2023 uit

Marvel’s Spider-Man 2 komt eind 2023 uit. Dat heeft ontwikkelaar Insomniac Games via de PlayStation Blog aangekondigd. "PlayStation Studios heeft dit jaar fantastische games uitgebracht. "Wij hebben de games met veel bewondering gespeeld terwijl we hard werken om Marvel’s Spider-Man 2 volgend jaar uit te brengen", aldus Bryan Intihar, Creative Director bij Insomniac.

Er is weinig bekend over het verhaal van Marvel’s Spider-Man 2, we weten eigenlijk alleen dat zowel Peter Parker als Miles Morales een hoofdrol spelen. Als we de hints van de vorige delen geloven zit Venom waarschijnlijk in dit deel. De game is op dit moment alleen in de maak voor PS5. Vermoedelijk volgt er later een pc-versie.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 50

Zo'n dertien jaar geleden kreeg het concept van de 3D-film weer een revival; jarenlang waren ineens heel veel films, totaal zinloos, in 3D in de bioscopen te zien. Dat was de schuld van Avatar, een film die erg goed was in het hele 3D-aspect, maar verder weinig indruk heeft gemaakt (als je de recordbrekende boxoffice, een eigen themapark binnen Walt Disney World en een uitgebreide fancommunity niet meerekent ).

Deze week is het tijd om toch eens terug te kijken op die film, want het langverwachte, of in ieder geval lang in ontwikkeling zijnde, vervolg is vanaf nu te zien in de bioscopen. Ook nieuw deze week: een hilarische satire op de überrijken en een paar familiefilms voor de kerstvakantie.

Triangle of Sadness

De modellen Carl en Yaya worden uitgenodigd voor een luxe cruise met aan boord een bont gezelschap aan rijke passagiers, waaronder een Russische oligarch, Britse wapenhandelaars en een eigenzinnige, alcoholische, Marx-citerende kapitein. In eerste instantie oogt alles als de perfecte Instagram post, maar er is een hevige storm op komst. De cruise eindigt catastrofaal en het koppel strandt met een groep miljardairs en een schoonmaakster op een onbewoond eiland. In een strijd om te overleven wordt de hiërarchie volledig op zijn kop gezet.

Zie ook: Wilde paniek was nooit zo hilarisch als in Triangle of Sadness

Avatar: The Way of Water

Avatar: The Way of Water speelt zich meer dan tien jaar na de gebeurtenissen van de eerste Avatar af. De film vertelt het verhaal van de familie Sully (Jake, Neytiri en hun kinderen). We zien de problemen die hen achtervolgen, de moeite die ze doen om elkaar te beschermen, de gevechten die ze voeren om in leven te blijven en de tragedies die ze doorstaan.

Hotel Sinestra

Wanneer een boze Ava tijdens de skivakantie in Hotel Sinestra haar overbezorgde ouders weg wenst, zijn de volgende morgen ineens alle volwassenen verdwenen. Eerst is het feest, maar al snel gaat er van alles mis. Ava en haar nieuwe vrienden besluiten alles op alles te zetten om samen met hun ouders kerst te kunnen vieren.

Not Knowing (Bilmemek)

Umut is een zachtaardige, rustige middelbare scholier die zijn leven probeert te leven in een ingewikkelde wereld. Zijn ouders, Selma en Sinan, verkeren na een jarenlang huwelijk in een permanente staat van frustratie. Alle drie zijn ze ontevreden met hun leven. Wanneer er een gerucht de ronde doet over zijn geaardheid, weigert Umut commentaar te geven, omdat hij vindt dat hij daarover geen verklaring hoeft af te leggen aan de rest van de wereld. Terwijl Selma en Sinan hun relatie proberen te redden, loopt de situatie van Umut uit de hand, tot hij op een dag verdwijnt. Terwijl ze op zoek gaan naar hun zoon, beseffen Selma en Sinan dat ze zelf ook de weg een beetje kwijt zijn. Ze hebben een onzekere toekomst voor de boeg moeten ermee leren leven dat ze op sommige vragen in het leven misschien geen antwoord zullen krijgen.

Candy

Wereldberoemd saxofonist Candy Dulfer heeft een hechte band met haar ouders. Haar vader Hans, zelf gerespecteerd jazz-saxofonist, en moeder Inge hebben zowel op muzikaal als zakelijk gebied altijd een grote rol gespeeld in haar carrière. Candy heeft opgetreden met supersterren als Prince, David Stewart, Van Morrison en Pink Floyd. Maar als de pandemie uitbreekt en ze niet meer kan optreden, moet Candy vechten om haar hoofd boven water te houden. Ze maakt zich zorgen om haar kwetsbare ouders, die op leeftijd geraken, en zal bovendien de Dulfer-naam door ongewenste kinderloosheid niet kunnen doorgeven. Candy gaat echter niet bij de pakken neer zitten en gaat naarstig op zoek naar nieuwe mogelijkheden om maar muziek te blijven maken en aan een nieuw album te werken. Candy is een intiem portret van een zelfstandig artiest, dochter en bonusmoeder die zichzelf opnieuw uitvindt in moeilijke tijden.

Werckmeister harmóniák (2000)

Hoe dun het vernislaagje menselijke beschaving kan zijn, demonstreert Tarr in zijn klassieker Werckmeister harmóniák (4K-restauratie), waarin een circus neerstrijkt in een Hongaars provinciestadje. De bewoners raken in de ban van een geheimzinnige prins die het stadje meesleurt in een collectieve vernietigingsroes. Met Werckmeister harmóniák voltooide Béla Tarr de trilogie waartoe ook Damnation (1988) en Sátántangó (1994) behoren; de twee eerdere films kwamen eveneens tot stand in samenwerking met de Hongaarse romanschrijver en scenarist László Krasznahorkai.

Oeps! Kids overboord

Finny is een herbivoor en Leah een carnivoor, toch zijn het beste vrienden. In een ark vol andere dieren drijven ze al weken op zee rond zonder enig zicht op het vaste land en de voedselvoorraad begint zorgelijk te worden. Daardoor kan de (ongemakkelijke) vrede tussen de carnivoren en herbivoren elk moment omslaan... Alsof dat niet erg genoeg is, worden Finny en Leah per ongeluk overboord gespoeld, samen met de laatste voedselvoorraden. Oeps! Aan boord van hun geïmproviseerd vlot, krijgen ze gezelschap van Jelly, een praatgrage, jonge kwal. Maar wanneer het vlot wordt geteisterd door een hevige storm, worden Finny, Leah en Jelly in de diepte van de oceaan gedompeld en van elkaar gescheiden. Leah en Jelly spoelen aan op een afgelegen eiland en Finny wordt wakker in een vreemde kolonie van zeer bekende wezens… Gaat het de Ark bewoners lukken de kinderen te vinden en zullen Finny en Leah elkaar ooit weer zien?

De Notenkraker en de Toverfluit

Op kerstavond kunnen soms wonderen gebeuren … Als Marie een wens doet, komt haar speelgoed op magische wijze tot leven en Marie krimpt tot ze net zo groot is. Dan blijkt haar lelijke notenkraker eigenlijk een vervloekte prins te zijn. Samen met hun speelgoedvrienden reizen de twee naar Bloemenland om de vloek te verbreken en iedereen te redden van de nare ratten die de wereld willen overnemen. Daarvoor hebben ze alleen wel de toverfluit nodig die ergens in het paleis verstopt is.

Yuku en de Himalayabloem

Yuku zingt en speelt zich een weg van lied naar lied in dit levendige avontuur vol verrassende vriendschappen en aanstekelijke muziek. Yuku, het oudste kind uit een grote muizenfamilie, moet de voedselvoorraad bewaken. Maar ze luistert liever naar haar oma, een meesterlijke verteller met een wonderlijke ukelele. Wanneer het einde van oma’s leven nadert, vertrekt Yuku op een muzikale zoektocht naar de eeuwig lichtgevende Himalayabloem, zodat oma die kan meenemen op haar ‘laatste reis’.

Heel veel nieuwe gameplay Hogwarts Legacy, releasedatums bekend

De release van de nieuwe Harry Potter-game Hogwarts Legacy komt steeds dichterbij. In februari zal de game verschijnen voor PlayStation 5, Series X|S en pc. In april zal vervolgens de release zijn voor de oude generatie consoles, PlayStation 4 en Xbox One.

Gelukkig wordt er naarmate de release dichterbij komt steeds meer naar buiten gebracht over de game, niet in de laatste plaats nieuwe gameplaybeelden. In onderstaande video worden we meegenomen in een half uur durende gameplay-sessie met game director Alan Tew, systems designer Mekenzy Toner en community manager Chandler Wood, die de fraaie beelden van het nodige commentaar voorzien.

Wo Long: Fallen Dynasty-trailer toont snelle actie

Wo Long: Fallen Dynasty is de nieuwste actie-game van Team Ninja, bekend van onder andere Ninja Gaiden en Nioh. In de nieuwe onderstaande trailer zien we grote bazen en een aantal bijzonder ogende vechtkunsten. Wo Long is in de maak voor Xbox Series X|S, Xbox One, PS5, PS4 en pc. Het moet op 3 maart 2023 uitkomen.

Wo Long speelt zich af in China in een alternatieve en fantasierijke versie van de 'Three Kingdoms'-periode. Het vechtsysteem is sneller dan andere Team Ninja games en er wordt verwacht van de speler dat ze veel parries doen om een snelle executie van je tegenstander te forceren. De game wordt daarom al met Sekiro vergeleken.

Mega Man Battle Network Legacy Collection komt in april uit

Mega Man Battle Network Legacy Collection komt op 14 april 2023 uit voor Switch, PS4 en pc. Dat heeft Capcom aangekondigd. Met collectie bevat behalve een Gamecube-spinoff de volledige Battle Network-serie. De vraagprijs voor de volledige bundel is zestig euro.

De collectie bevat naast de games een aantal interessante extra functies. Capcom heeft bijvoorbeeld online multiplayer toegevoegd. Verder kun je ook chips, de speciale aanvallen die je in de games kunt verzamelen, ook online ruilen. Dat is handig voor de games die twee verschillende versies kregen met eigen unieke chips.

Dit zijn alle games die in de collectie zitten:

 • Mega Man Battle Network
 • Mega Man Battle Network 2
 • Mega Man Battle Network 3 White
 • Mega Man Battle Network 3 Blue
 • Mega Man Battle Network 4 Red Sun
 • Mega Man Battle Network 4 Blue Moon
 • Mega Man Battle Network 5 Team Protoman
 • Mega Man Battle Network 5 Team Colonel
 • Mega Man Battle Network 6 Cybeast Gregar
 • Mega Man Battle Network 6 Cybeast Falzar

Ys X: Nordics aangekondigd

Ys X: Nordics is vandaag officieel aangekondigd door ontwikkelaar Falcom. De game moet in 2023 uitkomen voor PS5, PS4 en Switch. De nieuwste telg in actie-RPG serie wordt ook gemaakt om het 35-jarig bestaan van de serie te vieren.

Ys X: Nordics speelt zich zoals je zou verwachten in de noordelijke zeeën af. Daar ontmoet Adol Christin de 'Normans', mensen die op een mysterieuze eilandencluster wonen. Ys X komt verder met een volledig nieuw vechtsysteem waarom je met twee personages tegelijk kunt vechten en dit keer is het ook mogelijk om met een schip de wereld te verkennen.

Mentale klachten van jongeren moeten bespreekbaar worden, juist in de donkere wintermaanden

Praten over beginnende mentale klachten is belangrijk. Zeker in de wintermaanden, waarin deze gevoelens vaak nog sterker zijn. Het is donker als je van huis gaat en donker als je weer thuis komt. Toch heeft een kwart van de jongeren bij beginnende mentale klachten nooit gepraat met iemand uit zijn of haar omgeving. Om jongeren hierbij te helpen, start het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport daarom vandaag de campagne ‘Aan de praat’.

Meer jongvolwassenen geven aan mentale problemen te hebben dan enkele jaren geleden, zo blijkt uit recent onderzoek van het Trimbos-instituut. Mogelijke verklaringen hiervoor zijn de toegenomen prestatiedruk en individualisering, maar ook dat jongeren opener durven zijn over hoe zij zich voelen. Toch zegt lang niet iedereen hoe het écht met hen gaat. En dat is wel belangrijk om je beter te voelen en om de kans op psychische problemen in de toekomst te verkleinen.

Aan de praat
Staatssecretaris Maarten Van Ooijen: “Als je op sociale media kijkt, lijkt het leven van iedereen altijd perfect te zijn. Maar niemand voelt zich altijd goed. Ook ik niet. En dat hoeft ook niet. Je hoeft niet elke dag de beste versie van jezelf te zijn. Misschien voel jij je op dit moment niet oké door stress op werk of op school, zie je op tegen de feestdagen of gaat het gewoon even niet zo lekker. Het is goed om daarover te praten, dat lucht op. Met vrienden of thuis met familie. Om jongeren hierbij te helpen, starten we vandaag de campagne ‘Aan de praat’ op sociale media.”

Deze campagne heeft als doel jongeren ‘Aan de praat’ te krijgen over hun gevoelens en hoe het écht met hen gaat. De komende weken gaan we op straat in gesprek met jongeren aan de hand van vragen en stellingen. En delen we tips en verhalen om jongeren te helpen zich open te stellen. Want je even ‘niet oké’ voelen is heel gewoon. En ook dát mag je laten zien.

Tips voor de donkere dagen
“Tijdens de donkere wintermaanden is het voor veel mensen heel gewoon dat je wat minder energie hebt en wat minder lekker in je vel zit”, geeft GZ-psycholoog Najla Edriouch aan. Wat kan je doen als jij je even wat minder voelt? Psycholoog Najla geeft tips:

 • Ga naar buiten. Ga overdag lekker naar buiten om wat natuurlijk licht mee te pakken. Daglicht opzoeken heeft een extra positief effect wanneer je in de ochtend naar buiten gaat. Wist je ook dat er geluksstofjes vrijkomen tijdens een wandeling? Het is dus een win-win situatie als je een ochtendwandeling toevoegt aan je dagelijkse routine.
 • Spreek af met vrienden of familie. Veel mensen trekken zich terug als ze niet lekker in hun vel zitten. Maar op de lange termijn kan tijd doorbrengen met je dierbaren helpen om je beter te voelen. Kijk waar jij op zo’n moment behoefte aan hebt. Een avondje spelletjes doen of koken. En misschien is zo’n avondje voor jou ook wel een goed moment om te zeggen hoe je je voelt.
 • Zorg voor een goede balans in hoe je je energie verdeelt. Probeer een balans te vinden tussen ‘energievreters', ‘energiegevers' en ‘bijkomertjes'. Energievreters zijn activiteiten die ‘moeten’ en energie kosten. Zoals werk, school en het huishouden. In energiegevers moet je energie stoppen maar je krijgt er ook energie van terug. Voorbeelden hiervan zijn muziek maken, creatief bezig zijn of bewegen. Bijkomertjes zijn activiteiten waarbij je even achterover kunt leunen maar waar je geen extra energie van krijgt. Zoals series kijken, op social media actief zijn en gamen. Als mensen weinig energie hebben, zijn ze vaak geneigd om vooral tijd te besteden aan de energievreters en de bijkomertjes. Maar de energiegevers zijn extra belangrijk omdat die je weer kunnen opladen.
 • Kies een piekermoment. Het is goed om je gevoelens toe te staan en stil te staan bij wat je stress geeft. Maar het is niet fijn als het je de hele dag bezighoudt. Kies daarom een vast moment om over je zorgen na te denken. Probeer tijdens je piekermoment na te gaan of er een oplossing is voor de dingen waarover je piekert. Is dit het geval? Maak dan een plan hoe je het wil oplossen. En wie je hierbij eventueel kan helpen. Is er geen oplossing? Zoek dan een manier om te verdragen wat er speelt óf om het los te laten. Je kunt hierbij steun vragen aan je omgeving. Houd altijd in je achterhoofd: extra lang piekeren over dingen die je niet kunt oplossen leidt niet tot een oplossing maar vaak tot extra stress. Stop dus na een kwartier met piekeren en ga iets anders doen.

Meer weten?
Op de campagnewebsite heyhetisoke.nl/jongeren staan tips over hoe je het gesprek aan kunt gaan, hoe je er voor een ander kunt zijn en waar je terecht kunt voor hulp. Ook vertellen jongeren wat praten over hun gevoelens voor hen betekent. Check ook de Instagram-pagina @heyhetisoke.

Werkloosheid in november licht gedaald

In november 2022 waren 364.000 mensen werkloos. Over de afgelopen drie maanden nam het aantal werklozen af met gemiddeld 5.000 per maand. Het aantal werkenden van 15 tot 75 jaar steeg in deze periode met gemiddeld 36.000 per maand. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de beroepsbevolking. UWV registreerde eind november 145.000 lopende WW-uitkeringen.

In november hadden 3,6 miljoen mensen van 15 tot 75 jaar om uiteenlopende redenen geen betaald werk. Naast werklozen ging het om 3,3 miljoen mensen die niet recent hebben gezocht en/of niet direct beschikbaar zijn voor werk. Zij worden niet tot de beroepsbevolking gerekend. Het gaat voornamelijk om mensen die met pensioen zijn of niet kunnen werken vanwege ziekte of arbeidsongeschiktheid. In de laatste drie maanden is deze niet-beroepsbevolking met gemiddeld 11.000 per maand afgenomen.

Voor het eerst meer dan 10 miljoen mensen in beroepsbevolking
In november maakten voor het eerst meer dan 10 miljoen mensen deel uit van de beroepsbevolking. Met die term worden alle mensen aangeduid die betaald werk hebben of werkloos zijn, dus op zoek naar en beschikbaar voor werk. Daarmee is meer dan drie kwart van de bevolking van 15 tot 75 jaar onderdeel van de beroepsbevolking. Deze zogeheten brutoarbeidsparticipatie (75,3 procent) was niet eerder zo hoog in de cijferreeks die bijna twintig jaar geleden startte.

Tegelijkertijd is het aantal niet-werkenden (de som van werklozen en niet-beroepsbevolking) in die twintig jaar nog niet zo laag geweest. In november 2022 was dit aantal met 3,6 miljoen bijna een half miljoen lager dan bij de start van de cijferreeks. De kansen van niet-werkenden om een baan te vinden zijn de laatste jaren groter geworden.

Van degenen die niet werken is een steeds kleiner deel op zoek naar werk en direct beschikbaar.

Werkloosheidspercentage in november gedaald naar 3,6
Om de conjuncturele ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in verschillende landen te kunnen vergelijken, wordt gebruikgemaakt van de werkloosheidsindicator van de International Labour Organization (ILO). Volgens deze indicator zijn mensen werkloos als ze geen betaald werk hebben, maar daar wel recent naar hebben gezocht en direct beschikbaar zijn. Dit cijfer heeft betrekking op de bevolking van 15 tot 75 jaar. In april van dit jaar bereikte de werkloosheid met 3,2 het laagste percentage in de reeks met maandcijfers vanaf 2003. Daarna nam de werkloosheid toe naar 3,8 procent in september. In oktober en november daalde de werkloosheid weer. In november 2022 waren 364.000 mensen werkloos.

Henry Cavill keert toch niet terug als Superman

Hij mocht het zo enthousiast aankondigen van de studio, rond de tijd dat hij als het personage te zien was in Black Adam: Henry Cavill meldde in oktober dat hij definitief terugkeert als de Man of Steel in aankomende DC-films. Maar toen ging het roer om en nu is dat alweer achterhaald.

James Gunn en Peter Safran hebben onlangs in een gesprek met Cavill aangegeven dat hun plannen voor Superman in het nieuwe DC Studios-filmuniversum gaan focussen op een jongere Clark Kent, eentje die nog als enthousiaste reporter in Metropolis werkt. En in die rol is geen ruimte voor Cavill.

"Ik heb net een meeting gehad met James Gunn en Peter Safran", schrijft Cavill op zijn Instagram, "en het is treurig nieuws, allemaal. Ik zal toch niet terugkeren als Superman. Nadat ik door de studio was verteld om mijn terugkeer aan te kondigen, voordat zij werden aangenomen, is dit niet het makkelijkste nieuws, maar zo is het leven. De wisseling van de wacht is iets dat gebeurt en dat respecteer ik. James en Peter hebben een universum om op te bouwen. Ik wens hen en alle betrokkenen veel geluk.

"Voor wie door de jaren heen aan mijn zijde heeft gestaan, we kunnen hier een beetje over rouwen, maar we moeten ons realiseren dat Superman er nog steeds is. Alles waar hij voor staat bestaat nog en de voorbeelden die hij voor ons stelt zijn er ook nog steeds. Mijn beurt om de cape te dragen is voorbij, maar waar Superman voor staat zal nooit verdwijnen. Het is een leuke rit geweest, 'onwards and upwards'."

Gunn schrijft overigens zelf momenteel aan een scenario voor deze nog titelloze Superman-film. Dit zal geen vervanging zijn van het script dat Ta-Nehisi Coates samen met J.J. Abrams aan het ontwikkelen is; die film is nog niet van de baan, wat betekent dat er mogelijk meerdere versies van de superheld op film te zien zullen zijn.

Henry Cavill speelde de rol sinds 2013 in Man of Steel. Hij was daarna te zien in Batman v Superman: Dawn of Justice, twee versies van Justice League en in Black Adam. Zijn versie van Superman maakte een verschijning in Shazam! maar die werd gespeeld door een stand-in. De afgelopen jaren was zijn andere grote rol in The Witcher; hier stopte hij mee rond de tijd dat hij bekendmaakte terug te keren als Superman, al is onduidelijk of die feiten aan elkaar gerelateerd waren.

De enige acteur die momenteel nog actief is in de rol van Superman is nu Tyler Hoechlin. Hij speelt de rol in de tv-serie Superman & Lois, in Nederland te zien bij HBO Max.

Justice League: Superman
Henry Cavill als Superman in Justice League

Populair vers kinderfruit gevaarlijk vervuild, handhaving blijft uit

De overheid wil ‘nagenoeg geen residuen’ van pesticiden op land- en tuinbouwproducten, maar dat schiet niet op bij fruit. Uit cijfers van de NVWA over 2021 blijkt dat 9 van de 10 geteste fruitproducten bestrijdingsmiddelen bevatten: gemiddeld maar liefst 4 residuen per product. Van de soorten vers fruit die door kinderen het meeste worden gegeten in Nederland komen mandarijnen en sinaasappelen in 2021 het slechtste uit de bus. Er is door de NVWA geen enkele keer opgetreden bij acute gezondheidsrisico's bij appelen, sinaasappelen en tafeldruiven. Het fruit is niet uit de handel gehaald. Ook zijn er verboden middelen gevonden op appelen en peren van Nederlandse bodem, zonder opvolging om vast te stellen of het daadwerkelijk om illegaal gebruik ging. Deze resultaten komen uit het nieuwe onderzoek van voedselwaakhond Foodwatch, die elk jaar de residu-cijfers van groente en fruit van de NVWA analyseert.

Van het top-10 fruit dat door kinderen het meeste wordt gegeten in Nederland, staan mandarijnen en sinaasappelen in 2021 bovenaan als meest vervuilde kinderfruit met gemiddeld rond de 5 bestrijdingsmiddelen per monster. Daarna volgen tafeldruiven, aardbeien, appelen en peren met gemiddeld ongeveer 4 verschillende soorten gifresten.

De NVWA had in 2021 moeten optreden toen er te veel van de insecticide flonicamid werd gevonden op appelen en uit de analyse ook een acuut gezondheidsrisico kwam. Dit heeft de NVWA verzuimd. Campaigner bij Foodwatch Anke Bakker: “Dit zijn zorgwekkende bevindingen. Zeker voor kinderfruit willen we er vanuit kunnen gaan dat het veilig is om te eten. Gevaarlijke vervuiling moet direct uit de handel worden gehaald.”

Er was vaker sprake van een gezondheidsrisico, in totaal nog 4 keer bij sinaasappelen en tafeldruiven. De NVWA heeft ook hier niet opgetreden, omdat zij pas in actie mag komen als óók de wettelijke limiet is overschreden (een maximale residu limiet -MRL- per pesticide). In de praktijk komen deze limieten niet altijd overeen met de normen voor gezondheidsrisico’s. Dit komt doordat aangescherpte gezondheidsnormen niet snel genoeg worden vertaald in nieuwe wettelijke normen waarop door de NVWA kan worden gehandhaafd. Het duurt soms wel langer dan een jaar. Hierdoor blijft voedsel in omloop dat aan wettelijke normen voldoet maar alsnog gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid.

Bij 7 van de 483 metingen werd een residu van een middel aangetroffen dat verboden is in de Europese landbouw. Dit is helaas toegestaan als het gaat om geïmporteerde producten, dan gelden er speciale wettelijke limieten. Echter bij 4 appelmonsters en 1 perenmonster ging het om producten van Nederlandse bodem, wat illegaal gebruik van middelen kan hebben betekend. Hiervan bevatten 4 monsters resten van een gifstof met zogenaamde CMR classificatie: ze zijn kankerverwekkend, beschadigen het DNA of werken reproductieverstorend. Er is in deze gevallen geen onderzoek ingesteld door de NVWA. De NVWA kan alleen in actie komen als de MRL van het verboden middel wordt overschreden of als illegaal gebruik direct bij de teler wordt geconstateerd. Foodwatch vindt dit onacceptabel. Bij het vermoeden van illegaal gebruik van landbouwgif zou standaard onderzoek moeten plaatsvinden, vindt de voedselwaakhond.

Een aantal supermarkten heeft in het verleden eisen gesteld over het maximaal aantal residuen dat er in vers fruit mag zitten. ALDI en LIDL hanteren een maximum van 5 en Albert Heijn legt de limiet op 3 bestrijdingsmiddelen per versproduct. Foodwatch vindt dat alle supermarkten zulke afspraken moeten maken met telers, met daarbij als doel om landbouwgif helemaal te verbannen.

Bovendien roept Foodwatch supermarkten op om in de winkel bij de schappen actief te communiceren over het (gebrek aan) beleid rondom pesticiden. Anke Bakker: “Welke eisen stellen supermarkten qua teelt en residuen? De consument heeft recht op deze informatie, om een weloverwogen keuze kunnen te maken.”

Achtergrond en context
Foodwatch presenteerde recent het rapport ‘Locked-in pesticides’ over hoe de Europese landbouw gevangen zit in het destructieve pesticidensysteem en wat ervoor nodig is om uit deze houdgreep te komen. In het rapport wordt een exit-strategie beschreven per gewas waarmee het mogelijk is om in 2035 helemaal pesticidenvrije landbouw in de EU te realiseren. Daarvoor is drastische hervorming van Europees en nationaal landbouwbeleid nodig.

Ook voert Foodwatch al lange tijd campagne tegen het feit dat pesticiden die verboden zijn in EU-landbouw wel weer via import op ons bord terugkomen. De situatie is nog schrijnender: in EU-lidstaten worden deze verboden middelen nog altijd geproduceerd voor de export naar andere werelddelen. Dit betekent dat EU-lidstaten eraan meewerken dat arbeiders in de land- en tuinbouw buiten de EU nog altijd worden blootgesteld aan bewezen schadelijke middelen en dat de gifresten vervolgens alsnog worden geconsumeerd door Nederlanders. Ruim 79.000 mensen stuurden een protestmail via de e-mailactie van Foodwatch aan pesticidenproducenten Bayer, BASF en Syngenta om hiermee te stoppen en riepen de Europese Commissie op om een exportverbod in te stellen.

Tulpenboer ruilt gas in voor warmte uit Bitcoin-mining

Enorme energiekosten hebben ertoe geleid dat sommige Nederlandse landbouwbedrijven, die vaak afhankelijk zijn van kassen, dit jaar stoppen met het telen van tulpen, terwijl andere zelfs failliet zijn gegaan.

Nederland is  's werelds grootste tulpenproducent en tevens de op een na grootste exporteur van landbouwproducten na de Verenigde Staten.

"Sommige telers hebben, vanwege de stijging van de gasprijzen, besloten om dit jaar te stoppen met telen en te kijken wat er volgend jaar gebeurt. En in sommige gevallen leidt dat tot een faillissement", zegt bloemenkweker Danielle Koning.

Om niet failliet te gaan en stijgende overheadkosten te voorkomen, werkt Koning samen met een Bitcoin-miningbedrijf om haar gigantische kas in de buurt van Amsterdam te verwarmen met mining-servers.

Dit ziet Koning voor haar onderneming als een 'win-winsituatie'.

De warmte die door de mininginstallaties wordt gegenereerd, wordt nu gebruikt om de kas te verwarmen waar rijen tulpen groeien, waardoor de kweker minder afhankelijk is van gas.

De servers worden op hun beurt aangedreven door zonne-energie vanaf het dak, waardoor de normaal gesproken enorme elektriciteitskosten voor bitcoin-mining worden verlaagd en de potentiële impact op het milieu wordt verminderd.

De bloemenboer en het miningbedrijf hebben de servers en de bitcoin die ze produceren in gedeeld eigendom. 

Er zijn zes servers actief in de kas, waarvan Koning verzocht om de exacte locatie geheim te houden om te voorkomen dat dieven het op de machines van € 15.000 zouden hebben gemunt.

Mining voor cryptocurrency genereert een grote hoeveelheid warmte terwijl er enorme hoeveelheden elektriciteit nodig is om computerinstallaties van stroom te voorzien.

"Er is een delta [verschil] van ongeveer 20 graden Celsius tussen de temperatuur die de miner ingaat en wat er uit de miner komt", legt Bert de Groot, eigenaar van Bitcoin Brabant, uit. "En dat komt omdat de processors in deze computer constant een willekeurig getal proberen te raden en dat produceert wat warmte".

Het miningbedrijf bezoekt de boerderij maandelijks om de installaties te onderhouden en stof en insecten uit de ventilatoren van de servers te verwijderen.

Door de afhankelijkheid van aardgas te verminderen en hernieuwbare elektriciteit te gebruiken, helpt de opstelling in de kas het milieu, aldus de Groot.

Wetenschappers vinden eerste bewijs van tweedelige clitorisss bij slangen

Onderzoekers hebben een eerste aanwijzing  gevonden van een tweedelige clitoris bij vrouwelijke slangen. Het onderzoek omvatte het onderzoek van vrouwelijke genitaliën bij volwassen slangenspecimens van negen soorten, vergeleken met volwassen en juveniele mannelijke slangengenitaliën.

Volgens Megan Folwell van de Britse School of Biological Sciences zijn vrouwelijke genitaliën uit het hele dierenrijk nog steeds taboe en zijn ze 'een ondergeschoven kindje' in vergelijking met hun mannelijke tegenhangers. 

VS: Federal Reserve verhoogt rente met nog eens 0,5 procentpunt

In de strijd tegen de hoge inflatie heeft de Amerikaanse Federal Reserve de rente met 0,5 procentpunt verhoogd.

De nieuwe rente ligt tussen de 4,25 en 4,5 procent, dat is het hoogste sinds 2007, zoals aangekondigd door de Federal Reserve. Na vier verhogingen van 0,75 procentpunt op rij, vertraagt de centrale bank de renteverhogingen langzaam. Onlangs is de inflatie in de Verenigde Staten gedaald. Het daalde in november naar 7,1 procent op jaarbasis.

De Fed verwacht dit jaar een iets hogere economische groei dan drie maanden geleden werd aangenomen. Het bruto binnenlands product van 's werelds grootste economie groeit naar verwachting met 0,5 procent. Dat zou 0,3 procentpunt meer zijn dan in september was voorspeld.

Elon Musk niet langer de rijkste persoon ter wereld

Twitterbaas Elon Musk is niet langer de rijkste persoon ter wereld.

In ieder geval volgens de ranglijsten "Bloomberg Billionaires" en "Forbes". De tech-miljardair is naar de tweede plaats na het kopen van Twitter. De rijkste persoon is nu de Franse ondernemer Bernard Arnault van het luxegoederenconcern LVMH. Volgens persbureau Bloomberg zakte Musk vorig jaar even onder Arnault, maar klom daarna weer terug naar de eerste plaats.

Volgens schattingen van Bloomberg is het persoonlijke vermogen van Musk sinds januari met meer dan 100 miljard dollar gedaald tot 163,6 miljard dollar. Het bureau schatte het fortuin van Arnault op $ 170,8 miljard. De 73-jarige is voorzitter van het Franse luxe-imperium LVMH, waar mode-iconen als Dior en Louis Vuitton en champagnemerken als Moët & Chandon onder vallen.

De informatie in de miljardairgrafieken is meestal gebaseerd op openbaar beschikbare informatie over activa zoals aandelen, onroerend goed, kunstvoorwerpen en andere luxegoederen. Ze zijn niet exact en daarom ook controversieel.

Laatste reviews en specials
special
De 4daagse van qltel - dag 2 - de dag van Wijchen, roze woensdag
special
Random Pics van de Dag #1334
special
De 4daagse van qltel - dag 1 - de dag van Elst
special
Random Pics van de Dag #1333
review
Kunitsu-Gami: Path of the Goddess
preview
World of Warcraft: The War Within (BŤta)
©FOK.nl e.a.