UNICEF: veel Oekraïense kinderen getroffen door uitval stroom en verwarming

De gevolgen van de Russische aanvallen op de Oekraïense energie-infrastructuur treffen de kinderen in Oekraïne hard. Bijna elk kind in het land - zo'n zeven miljoen - heeft geen permanente toegang tot elektriciteit, verwarming en water, aldus het VN-kinderfonds UNICEF.

Kinderen worden niet alleen blootgesteld aan extreme kou, ze kunnen ook niet meer online leren. Online lessen zijn voor veel meisjes en jongens de enige toegang tot onderwijs, aangezien veel scholen zijn beschadigd of vernield, zei het. Zonder elektriciteit is ook het contact van kinderen met vrienden of familieleden beperkt, wat een negatief effect heeft op hun psyche.

Naar schatting lopen zo'n 1,5 miljoen kinderen het risico op depressie, angst, posttraumatische stressstoornis en andere psychische problemen. "Miljoenen kinderen gaan een gure winter van kou en duisternis tegemoet, zonder te weten hoe of wanneer de situatie zal verbeteren", zegt UNICEF-directeur Catherine Russell.

UNICEF is begonnen met het uitdelen van pakketten met winterkleding, boilers en generatoren aan de frontlinie en nieuw toegankelijke gebieden in de regio's Kharkiv, Kherson en Donetsk.

Sinds kort zijn de Russische aanvallen onder meer gericht op Oekraïense energiecentrales en warmtekrachtcentrales. Bij temperaturen verder onder nul zitten veel Oekraïense huishoudens tijdelijk of zelfs helemaal zonder verwarming, elektriciteit en water.