Qatar-gate: ontslag vicevoorzitter Europees Parlement wegens corruptie

Het ontslag van vicepresident Kaili, die is gearresteerd op beschuldiging van corruptie, wordt in gang gezet in het Europees Parlement. Parlementsvoorzitter Metsola nodigde de fractievoorzitters uit voor een discussie hierover morgenmiddag. Dat meldt persbureau AFP.

Metsola had de vice-president zaterdag al alle bevoegdheden ontnomen. De leden van het Europees Parlement moeten nu beslissen of Kaili moet worden ontslagen. Tegen vier van de gearresteerden zijn inmiddels arrestatiebevelen uitgevaardigd, aldus de officier van justitie. Twee verdachten zijn door de rechter-commissaris vrijgelaten. Verdere details werden niet gegeven. Kaili, oorspronkelijk afkomstig uit Griekenland, werd vrijdag al uit haar partij, de Panhelleense Socialistische Beweging (Pasok), gezet. Ook de Sociaal-Democratische Fractie in het Europees Parlement heeft haar lidmaatschap opgeschort.

Omgekocht door Qatar?
Kaili en de vier andere verdachten – allen afkomstig uit Italië – zijn vrijdag in Brussel gearresteerd als onderdeel van onderzoeken naar een corruptieschandaal in het Europees Parlement. Het gaat om het vermoeden dat Qatar met geld en giften heeft geprobeerd beslissingen te beïnvloeden. Naast Kaili arresteerde de Belgische politie ook haar partner, die voor de Socialistische Fractie in het Europees Parlement werkt, en voormalig Italiaans parlementslid Panzeri.

Zakken vol bankbiljetten aangetroffen
De Belgische krant "L'Echo" meldt dat rechercheurs tassen met bankbiljetten in beslag hebben genomen in Kaili's appartement. Volgens het Belgische parket werd bij de invallen zo'n 600.000 euro in beslag genomen.

Op 21 november hield Kaili een toespraak in het Europees Parlement over het huidige WK voetbal in Qatar. Daarin beschreef de 44-jarige politica het sportevenement als het bewijs dat sportdiplomatie een historische verandering teweeg kan brengen in een land waarvan de hervormingen de Arabische wereld hebben geïnspireerd. Qatar zou bijvoorbeeld een pionier zijn als het gaat om arbeidsrechten.

Opheldering
Ondertussen klinkt de roep om een alomvattende opheldering van de beschuldigingen van corruptie steeds luider. De Europese beleidswoordvoerder van de Uniefractie in de Duitse  Bondsdag, Krichbaum, zei dat de sociaaldemocratische fractie in het EU-parlement haar eigen werk moet onderzoeken op mogelijke invloed door het Griekse parlementslid. Het is belangrijk om duidelijk te maken aan welke onderwerpen Kaili werkte en welke groepsbeslissingen ze beïnvloedde, vertelde Krichbaum aan het redactienetwerk Duitsland.

De Groenen-fractie in het EU-parlement had eerder opgeroepen tot een uitgebreid onderzoek naar de beschuldigingen van corruptie. "We accepteren niet dat het zo doorgaat", aldus de parlementaire fractie. Parlementsvoorzitter Metsola verzekerde gisteren de Belgische gerechtelijke autoriteiten en de politie dat ze uitgebreid zouden meewerken aan het onderzoek.

Fracties willen visumonderhandelingen met Qatar opschorten
Als gevolg van het corruptieschandaal willen verschillende facties de onderhandelingen over visumfacilitering voor Qatarese burgers opschorten. "Wij van de Groenen zijn er tegen dat Qatar in de huidige situatie visumfacilitering krijgt", zei Groen Europarlementslid Marquardt na de arrestatie van vicevoorzitter Kaili van het Europees Parlement.

SPD-Europarlementariër Lange sprak over een fundamentele klap voor het Europees Parlement. Het Parlement moet nu zorgen voor volledige transparantie. De SPD-politicus eiste dat alle EU-besluiten met betrekking tot de Golfstaat Qatar zouden moeten worden herzien. Ook hij sprak zich uit voor het stopzetten van de onderhandelingen over een visumovereenkomst met Qatar.