Vandaag zoveel jaar geleden

Het is vandaag 11 december, de 345e dag van het jaar. Net als elke dag is er ook vandaag weer wat nieuws te melden, maar wat wat het nieuws zoveel jaar terug?

In het jaar 361 werd keizer Julianus Apostata als alleenheerser over het Romeinse Rijk erkend, hij probeerde de Romeinse religie in ere te herstellen. Aan het begin van de zesde eeuw verdween de religie. In 2004 werd Prins Bernhard, de man van Prinses Juliana, bijgezet in de Nieuwe Kerk in Delft, hij overleed op 1 december. 

1920 was het jaar dat de staat de spoorwegmaatschappijen Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij en de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen over nam. Enkele locomotieven zijn nog steeds te bewonderen in het Nederlands Spoorwegmuseum in Utrecht.

Wat betreft nieuws werd in 1934 het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) opgericht, tegenwoordig levert het bureau ruim 250 nieuwsberichten per dag op internet, televisie en radio. In 1992 kwam daar een radiostation bij; in dat jaar, op deze dag werd radio 538 opgericht. 

Ook viel er op 11 december in de politiek veel te beleven, zo besloten in 1990 de communistische autoriteiten de oprichting van politieke partijen toe te staan in Albanië, won Eduardo Frei de Chileense presidentsverkiezingen in 1993 en trad Indiana toe tot de 19e staat van Amerika in 1812.

In de wetenschap waren er op 11 december meerdere lanceringen en landingen, zoals de maanlander Challenger in 1972 op de maan landde en was er de lancering van een Delta II raket van de NASA. Deze zou onderzoek gaan doen naar de klimaatverandering. Een Ariane 5 raket vernietigde zichzelf 3 minuten na de start wegens problemen met de software in 2002.

Uiteraard werden er ook (bekende) mensen geboren zoals Karel Houben (1821, Nederlands pater; heilige van de Rooms-Katholieke kerk), Rogier van Otterloo (1941, Nederlands componist) en Gerben de Knegt (1975, Nederlands veldrijder en mountainbiker). Helaas overleden er op 11 december ook mensen waaronder Dick Harris in 2010,  hij werd 70 jaar en was een entetainer. De kunstenaar Herman Hana werd 78 en overleed in 1952.

En ook vandaag zal er weer nieuws verschijnen zoals sportnieuws.