FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 12 december 2022

AI Picture Gallery #67

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Random Pics van de Dag #805

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Drie uit vijf voor Duitse rodelaars op bloedsnelle baan Whistler

De World Cup rodelen streek de afgelopen dagen neer in het Canadese Whistler, waar op de olympische baan van 2010 de losse wedstrijden en een estafette afgewerkt werden. Het was vaak bijzonder spannend op de bloedsnelle baan, waar de snelheden ruim over de 130 kilometer per uur gingen.

Mannen
Felix Loch was in de eerste run de beste en er waren er twee die prima bij de Duitser in de buurt bleven: de Oostenrijker Wolfgang Kindl stond op 0,035 seconden, Dominik Fischnaller uit Italië gaf 0,062 seconden toe. De Amerikaan Tucker West deed het op 0,129 seconden ook prima, gevolgd door de Oostenrijkers David Gleirscher (+0,145) en Jonas Müller (+0,199), die dezelfde tijd noteerde als de Let Kristers Aparjods.

Aparjods wist in run twee zijn plek ruimschoots te verdedigen, Müller gaf acht honderdsten toe op de Let. Gleirscher ging lekker, maar gleed even half van zijn slee af en verloor vijftien plekken. West kwam 0,047 seconden achter Aparjods terecht, maar Fischnaller dook met 0,148 seconden naar de snelste tijd. Kindl ging nog eens 0,036 seconden harder, waarna Loch het af mocht maken. Dat deed de veteraan: hij schaafde 0,034 seconden van Kindl's tijd af en pakte de winst, voor Kindl en Fischnaller.

Vrouwen
Duitsland boven is niet zo vreemd, maar de jonge Merle Fräbel stond toch nog niet vaak in die positie. Ze werd op slechts 0,014 seconden gevolgd door de Oostenrijkse Madeleine Egle, met Fräbel's meer ervaren landgenotes Julia Taubitz (+0,023) en Dajana Eitberger (+0,071) er vlak achter. De Zwitserse Natalie Maag voerde op 0,131 seconden en een vijfde plek de rest van het veld aan.

In de tweede run deed Anna Berreiter, zesde na run één, het uitstekend, waarna ze zag hoe Maag vijf plekken inleverde. Eitberger pakte met zes honderdsten van een seconde de leiding over, waarna Taubitz nog eens 0,111 seconden sneller ging. Egle kende een lastige finish, maar hield 0,024 seconden over, met alleen Fräbel te gaan. De jonge Duitse was nét niet snel genoeg, maar op 0,045 seconden pakte ze wel een fraaie derde plek, achter Egle en Taubitz.

Mannendubbels
Bepaald niet voor het eerst stonden de Duitsers na run één bovenaan, hoewel het machtsvertoon fors was: Toni Eggert en Sascha Benecken stonden bovenaan, welgeteld twee duizendsten voor Tobias Wendl en Tobias Arlt. De jonge Hannes Orlamünder en Paul Gubitz volgden op 0,059 seconden, met verder het Oostenrijkse duo Juri Gatt/Riccardo Schöpf op 0,079 seconden en ook Devin Wardrope/Cole Zajanski uit Canada (+0,084) en de Oostenrijkers Thomas Steu/Lorenz Koller (+0,091) binnen één tiende van de leiders.

Steu en Koller vielen in run twee met 0,069 seconden terug achter de Letten Martins Bots en Roberts Plume, maar Wardrope en Zajanski pakten met 0,071 de leiding en een verrassende zekere top-5. Gatt en Schöpf vergooiden het bij de finish bijna, maar met 0,023 seconden gingen ze toch naar plek één. Op 0,026 seconden noteerden Orlamünder en Gubitz de derde plek, maar Wendl en Arlt lieten met 0,135 seconden voorsprong zien hoe het echt moest. Eggert en Benecken kenden een stroeve start én finish, maar met 0,051 seconden pakten ze wél de winst, voor Wendl/Arlt en Gatt/Schöpf.

Vrouwendubbels
Jessica Degenhardt en Cheyenne Rosenthal waren in de eerste run het snelst, maar het Duitse duo kende flinke tegenstand. Die werd aangevoerd door het Amerikaanse duo Summer Britcher/Emily Sweeney, die slechts vier duizendsten van een seconde langzamer waren. Andrea Vötter en Marion Oberhofer uit Italië volgden op 0,025 seconden, één duizendste voor Selina Egle en Lara Kipp uit Oostenrijk.

Egle en Kipp hadden het lastig, maar pakten toch met 0,470 seconden de leiding in run twee, met nog drie duo's te gaan. Vötter en Oberhofer waren nog 0,041 seconden sneller, Britcher en Sweeney gooiden het weg en verloren met 0,310 seconden twee plekken. Degenhardt en Rosenthal konden het niet afmaken, maar op 0,056 seconden werden ze wel derde, achter de verrassende winnaressen Vötter/Oberhofer en Egle/Kipp.

Estafette
In de eerste estafette van het jaar was het even bijzonder spannend: de Italianen hadden de snelste tijd staan, waarna Oostenrijk er met Madeleine Egle, Wolfgang Kindl en Juri Gatt/Riccardo Schöpf welgeteld twee duizendsten van een seconde onderdoor dook. Elina Vitola, Kristers Aparjods en Martins Bots/Roberts Plume waren voor Letland een dikke halve seconde sneller, maar dat was niet genoeg voor de winst: Julia Taubitz, Felix Loch en Toni Eggert/Sascha Benecken wisten Duitsland met 0,147 seconden voorsprong naar de winst te glijden.

8 jaar cel voor jarenlang seksueel misbruik van beperkte stiefkinderen

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 57-jarige man uit Oss veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 jaar. Hij maakte jarenlang seksueel misbruik van zijn twee stiefdochters en zijn stiefzoon. Hij moet de slachtoffers ook schadevergoedingen betalen van in totaal ruim 55.000 euro en mag 5 jaar lang op geen enkele wijze contact met ze zoeken.

De verdachte woonde tussen 2004 en 2011 samen met de moeder en haar kinderen in Oss. Ook nadat zij hun relatie verbraken bleef hij de rol van stiefvader vervullen. De vrouw en haar kinderen kampen namelijk met persoonlijke problematiek en geestelijke beperkingen en leunden daardoor in belangrijke mate op de verdachte. In juli 2021 vertelde één van de dochters aan medewerkers van het meldpunt voor kindermisbruik Veilig Thuis dat zij jarenlang was misbruikt door haar stiefvader.

De politie verhoorde de kinderen en zij verklaarden over verregaande seksuele handelingen die ze bij hun stiefvader en elkaar moesten verrichten. De verdachte ontkent op zijn beurt alles. Hij stelt dat de kinderen zijn opgestookt door hun opa en oma om zo een wig te drijven tussen de relatie tussen hem en de vrouw.

De rechtbank vindt de verklaringen van de kinderen wel degelijk betrouwbaar. Er zijn geen aanwijzingen dat de verklaringen zijn verzonnen, aangedikt of door anderen zijn beïnvloed. De verklaringen vullen elkaar onderling aan en bevestigen een bepaalde gang van zaken. De jongen vertelde bijvoorbeeld dat hij diverse keren heeft gezien dat zijn stiefvader seksueel misbruik maakte van zijn zussen. Daarnaast vertelden zij allemaal gedetailleerd en consistent over seksuele handelingen die zij in opdracht van de verdachte bij elkaar hebben verricht.

Deels vrijspraak
Volgens de officier van justitie maakte de verdachte zich ook schuldig aan andere zedendelicten. Hij zou één van zijn dochters hebben gedwongen om seks te hebben met twee van zijn vrienden. De rechtbank constateert dat in het strafdossier, naast de verklaring hierover van het slachtoffer, geen ander bewijs zit om tot een bewezenverklaring van de verwijten te komen. De rechtbank kan daarom niet anders dan de verdachte vrijspreken van deze delicten.

Gewentenloze daad
Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de kinderen afhankelijk waren van de sturing en hulp van de verdachte. Ook hun moeder was zeer kwetsbaar en afhankelijk van de man. Zij was daardoor niet in staat om het misbruik te herkennen of daarop in te grijpen. De verdachte dwong zijn stiefdochters tot het verrichten van seksuele handelingen en wekte daarbij de indruk dat dit normaal is en bij het leven hoort. Daarbij komt dat hij zijn stiefzoon ertoe heeft verleid dat hij seks had met zijn zussen. De verdachte manipuleerde de zeer kwetsbare slachtoffers en joeg hen angst aan waardoor het misbruik jarenlang kon doorgaan.

De rechtbank legt voor deze gewetenloze daden een gevangenisstraf op van 8 jaar. Daarnaast mag de verdachte 5 jaar lang op geen enkele wijze contact zoeken met de slachtoffers. Iedere keer dat hij dit verbod overtreedt, gaat hij 2 weken in hechtenis. Ook moet hij de kinderen schadevergoedingen betalen van in totaal ruim 55.000 euro.

Update 22:08 uur
Onze collega van Boevennieuws.pro weet ons te melden dat het gaat om Mari van L. Inmiddels zit hij gedetineerd in Grave, hij werd overgeplaatst vanuit Vught nadat bekend werd waarvoor hij vast zat. Volgens bronnen zou hij direct na de uitspraak in hoger beroep zijn gegaan.

Mari van L. (Afbeelding: Boevennieuws)
Mari van L. (Afbeelding: Boevennieuws)

Uitbreiding Koninklijke grafkelder gereed

De realisatie van de uitbreiding van de Koninklijke grafkelder in de Nieuwe Kerk in Delft is afgerond. Met de uitbreiding van de grafkelder kan de eeuwenoude traditie van het bijzetten van de leden van het Huis van Oranje-Nassau in de Nieuwe Kerk in de toekomst worden voortgezet. Aan de aanleg van de uitbreiding in het historisch waardevolle rijksmonument de Nieuwe Kerk ging een uitgebreid archeologisch onderzoek vooraf.

Sinds de bijzetting van Willem van Oranje in 1584 rusten bijna alle leden van het Huis van Oranje-Nassau met hun echtgenoten in de Koninklijke grafkelder van de Nieuwe Kerk te Delft. In 1584 werd Willem van Oranje in het koor van de Nieuwe Kerk bijgezet. Aan het begin van de 17e eeuw werd het praalmonument en de grafkelder gerealiseerd. Achter de ‘oude’ grafkelder onder het praalgraf van Willem van Oranje bevindt zich de later gerealiseerde grafkelder, die in gebruik is genomen vanaf 1822. De huidige uitbreiding is verbonden aan de bestaande voorhal (daterend uit 1925) van de huidige Koninklijke grafkelder. Sinds 2004 – na het overlijden van Koningin Juliana en Prins Bernhard - is de capaciteit van de grafkelder vrijwel bereikt.

Het ontwerp van de uitbreiding van de Koninklijke grafkelder was sterk afhankelijk van de technische mogelijkheden en is in samenspraak met o.a. de architecten, externe adviseurs, de Nieuwe Kerk en het Koninklijk Huis tot stand gekomen. In het ontwerp is ook rekening gehouden met het creëren van een nieuwe ingang. Hierdoor hoeft niet langer een zerk van honderden kilo’s uit de vloer van de kerk gelicht te worden om toegang te krijgen tot de grafkelder. Er is gekozen voor een relatief eenvoudig ontwerp met een eigentijds en ingetogen karakter. In de uitbreiding van de grafkelder is plek gecreëerd voor ruim twintig bijzettingen.

De realisatie van de nieuwe kelder was alleen mogelijk door het ontgraven van een deel van de grond in de kerk. Deze grond is archeologisch gezien zeer waardevol gebied. In de bodem onder de Nieuwe Kerk bevinden zich resten van de vroege ontstaansgeschiedenis van de stad Delft. Het koor van de kerk - rondom het praalgraf van Willem van Oranje – is ook de plek waar belangrijke lieden werden begraven. De archeologische opgraving - onder toezicht van de Gemeente Delft - is op wetenschappelijke wijze uitgevoerd. De archeologisch onderzoekers hebben meer dan 500 graven aangetroffen. Het onderzoek met betrekking tot het gevonden materiaal kan nog enkele jaren duren. Hier wordt bijvoorbeeld DNA onderzoek op verricht.

Na het archeologisch onderzoek is de bouw gestart. De uitbreiding van de grafkelder is een constructie opgebouwd uit beton. Hiervoor is een betonnen onderlaag gemaakt die de constructie van de monumentale Nieuwe Kerk stabiliseerde. De vloeren en muren werden in beton gestort en vervolgens is de doorgang gemaakt naar de bestaande voorhal uit 1925. Tenslotte is het kelderdek gesloten en de ruwbouw van de kelder afgerond. In de kelder volgde de afwerking van de wanden met leemstuc. De deuren zijn van bronskleurig staal, de plinten zijn van messing en in lijn met messing details die zijn aangebracht in de Nieuwe Kerk. Na het afronden van de ruwbouw van de kelder werd op het kelderdek de originele zerkenvloer teruggebracht.

De rijksbijdrage van het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap en het Ministerie van Algemene Zaken voor het project is 4,1 miljoen. Deze middelen zijn besteed aan het archeologisch onderzoek en de realisatie van de uitbreiding van de grafkelder. Ook het Koninklijk Huis heeft bijgedragen. Het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap verstuurde over het project, de voortgang en de kosten in april 2021 en mei 2022 brieven aan de Tweede Kamer.

Journalist Jelle Brandt Corstius door OM vervolgd wegens smaad

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat journalist Jelle Brandt Corstius vervolgen voor smaad. Het OM heeft daartoe besloten na de zes aangiftes van Gijs van Dam. De tv-producent deed aangifte na een artikel van Brandt Corstius waarin hij schreef dat hij tegen zijn wil seks had gehad met een man. Van Dam stelde dat de tekst naar hem herleidbaar was zo schrijft AT5.

Van Dam deed de aangiftes in de periode van oktober 2017 tot en met november 2020. In 2019 besloot het Gerechtshof van Amsterdam dat het OM Brandt Corstius moest vervolgen, nadat het OM twee keer een aangifte van Van Dam had geseponeerd. Van Dam diende een klacht in wegens het niet vervolgen.

Barend en Van Dorp
Brandt Corstius deed de beschuldiging in 2017 in een interview met Trouw, bij De Wereld Draait Door en in het Radio 1-journaal. Hij noemde de naam van Van Dam niet, maar bevestigde later wel dat het om een man ging met wie hij samengewerkt had bij het het programma Barend en Van Dorp.

Later zette Brandt Corstius een persbericht online, nadat bekend werd dat het OM Van Dam niet zou vervolgen wegens gebrek aan bewijs. Van Dam deed in beide gevallen aangifte van smaad. Maar het OM besloot niet tot vervolging van Brandt Corstius over te gaan.

Zaak volgende week
Het OM heeft nu besloten Brandt Corstius te vervolgen voor de twee aangiftes en vier aangiftes die Van Dam heeft gedaan na de beslissing van het gerechtshof waarvan de laatste in november 2020 was. Het OM stelt dat er een 'nauw verband' tussen de zes aangiftes bestaat.

Donderdag 22 december is de inhoudelijke zitting in de rechtbank. Over de vier laatste aangiftes van Van Dam heeft het OM nog geen definitief standpunt ingenomen, dat volgt tijdens de zitting.

Confronterend rapport racisme bij Buitenlandse Zaken

Vandaag ontvingen secretaris-generaal Paul Huijts en plaatsvervangend secretaris-generaal Carola Van Rijnsoever van de onderzoekers van bureau Omlo een rapport over racisme bij Buitenlandse Zaken (BZ).

Secretaris-generaal Paul Huijts: “Het rapport bevat harde conclusies en pijnlijke voorbeelden. Het rapport raakt ons diep. Wat collega’s meemaken, wat er gezegd wordt en wat voor gevoel dat geeft, vinden we onacceptabel. Het spijt ons dat wij kennelijk niet in staat zijn geweest een werkomgeving te bieden waarin voor dit soort gebeurtenissen geen plaats is. Daarvoor bied ik, namens de Bestuursraad van ons ministerie, onze excuses aan. Het strookt op geen enkele manier met hoe we ons als organisatie willen inzetten voor een veilige werkomgeving in Den Haag en op de posten. Racisme kan en mag geen plaats hebben in onze organisatie. Wij staan voor een BZ waarin elke collega wordt gerespecteerd en gewaardeerd. In onze organisatie dienen kernwaarden en normen als gelijke behandeling, non-discriminatie en respect te worden gehandhaafd en hoort schending ervan niet te worden getolereerd. Dat racisme in onze organisatie voorkomt, is extra pijnlijk omdat iedere vorm van discriminatie verboden is en we internationaal pleiten voor rechtvaardigheid. Ook in dat licht zullen we alles op alles zetten om racisme binnen onze eigen organisatie tegen te gaan.”

Zelf om onderzoek gevraagd
“Mede naar aanleiding van de Black Lives Matter-protesten besloot de bestuursraad om te laten onderzoeken welke vormen van racisme binnen onze organisatie voorkomen,” aldus plaatsvervangend secretaris-generaal Carola van Rijnsoever. “Het rapport brengt de aard en patronen van racisme binnen Buitenlandse Zaken in kaart en doet aanbevelingen. Het schetst met citaten uit diepte-interviews een indringend beeld van de vormen waarin racisme zich manifesteert en hoe dit door collega’s wordt ervaren. Ik vind het enorm verdrietig dat collega’s racisme ondervinden. Het is goed dat we dit nu in beeld hebben gebracht. Dat helpt ons om racisme in onze organisatie te bestrijden en dat gaan we ook doen. Eerst en vooral willen we collega’s die racisme hebben ondervonden nu steun bieden.”

Versterken
“De organisatie wordt structureel versterkt om racisme te voorkomen en te bestrijden. Wij zijn ervan overtuigd dat nagenoeg al onze collega’s wereldwijd racisme veroordelen en dat zij zich met ons krachtig willen inzetten voor het voorkomen en bestrijden ervan,” aldus Paul Huijts. “Dit past ook binnen onze bredere opdracht en ambitie om een diverse en inclusieve organisatie te zijn, waarin het personeelsbestand ook een afspiegeling van de samenleving is, elke collega gelijkwaardig is en zich optimaal kan ontwikkelen. De aanbevelingen uit het rapport nemen we over. Een projectgroep onder leiding van de plaatsvervangend secretaris-generaal zal het werk coördineren, voortbouwend op stappen die we in de afgelopen periode al hebben gezet en gebruikmakend van deskundige adviezen. Daarbij gaat het om betere preventie, om betere actie in het geval dat zich een incident voordoet en om institutionele veranderingen. Het is onze ambitie om snel grote stappen te zetten, maar wij zijn ons ervan bewust dat het bestrijden van een cultureel probleem tijd vergt. De speciaal adviseurs voor diversiteit en inclusie maken deel uit van de projectgroep.”

Drie sporen
De opvolging loopt langs drie sporen, waarbij BZ waar mogelijk uiteraard aansluit bij de Rijksbrede aanpak van discriminatie en racisme, inclusief de Gedragscode Integriteit Rijk.

Ten eerste wil BZ brede erkenning en bewustwording van het probleem bewerkstelligen en een structurele cultuurverandering in gang zetten. Doel hiervan is om racisme bespreekbaar te maken en uit te bannen, en om te voorkomen dat collega’s bewust of onbewust racistisch handelen.

Ten tweede verbetert en vereenvoudigt BZ de mogelijkheden om incidenten te melden en op te volgen. Doel hiervan is om racisme wanneer het zich voordoet goed te kunnen bestrijden en om collega’s die het helaas toch moeten ondervinden optimaal te kunnen bijstaan.

Ten derde bouwt BZ aan een organisatie waarin voor racisme geen ruimte is. Doel hiervan is om institutioneel racisme uit te bannen. Zo nemen we bijvoorbeeld ons wervings- en selectieproces onder de loep. En kijken we naar de doorstroom van collega’s met een biculturele achtergrond.

Luisteren, emoties delen, reageren en vragen stellen
"We verwachten dat het rapport veel zal losmaken binnen de organisatie. Er zijn externe vertrouwenspersonen, waar collega’s contact mee kunnen zoeken. Daarnaast kunnen collega’s terecht bij de vertrouwenspersonen van het ministerie en op de posten, bij bedrijfsmaatschappelijk werk en de centrale coördinator integriteit van BZ. De bestuursraad wil ook de tijd nemen om hierover door te praten in de organisatie. Om te luisteren, om collega’s in Den Haag en in het buitenland de gelegenheid te geven emoties te delen, te reageren, vragen te stellen. Er worden daarom de komende tijd gesprekken georganiseerd door de hele organisatie heen. Aan alle leidinggevenden in Den Haag en op de posten wordt gevraagd om het thema racisme actief en op een veilige manier bespreekbaar te maken."

Paul Huijts: “Wij gaan er alles aan doen om ervoor te zorgen dat elke collega, waar ook ter wereld, zich welkom en gewaardeerd voelt, zichzelf kan zijn, correct wordt behandeld en zich optimaal kan ontwikkelen. Dat doen we met het volste vertrouwen en in de wetenschap dat we samen belangrijke stappen zullen zetten. Wij kunnen dit als organisatie en met elkaar, we hebben daar alle vertrouwen in.”

Kabinet sluit met Zorgverzekeraars Nederland zorgconvenant arbeidsmigranten af

Arbeidsmigranten krijgen niet altijd de zorg die zij nodig hebben. Dat komt omdat zij in praktijk tegen verschillende drempels aan lopen. Ministers Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en Ernst Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) hebben nu met Zorgverzekeraars Nederland een zorgconvenant afgesloten om samen met werkgevers en zorgverleners de toegang voor arbeidsmigranten tot zorg te verbeteren.

Arbeidsmigranten ervaren belemmeringen, waardoor zij relatief laat hulp bij hun gezondheidsproblemen zoeken. Drempels zijn bijvoorbeeld de (Nederlandse) taalvaardigheid, onbekendheid met het Nederlands zorgsysteem of het gebrek aan toegang tot een huisarts. Het gevolg kan zijn dat klachten in de tussentijd verergeren.

Doelen van het zorgconvenant zijn:

  • Zelfredzaamheid en onafhankelijkheid van arbeidsmigranten vergroten,
  • Betere controle op betrouwbaarheid en integriteit van werkgevers,
  • Betere toegang tot huisartsenzorg.

Zorgverzekeraars die zich specifiek richten op arbeidsmigranten, hebben al vele stappen gezet om de drempels met toegang tot de zorg weg te nemen. Met het zorgconvenant wordt ingezet op meer en betere doelgroepgerichte voorlichting over de (aanvullende) zorgverzekeringen. Het voorlichtingsmateriaal komt in meerdere talen en de toegang tot het polis(blad) en andere verzekeringspapieren wordt eenvoudiger. Zorgverzekeraars gaan zorgaanbieders nog actiever aanspreken op onterechte weigering of behandeling van arbeidsmigranten. Zorgverzekeraars toetsen de betrouwbaarheid en integriteit van werkgevers voordat ze een collectieve verzekering afsluiten en toetsen daarna die betrouwbaarheid en integriteit ook periodiek. Tot slot zorgt de zorgverzekeraar voor zorgbemiddeling voor de bij hen verzekerde arbeidsmigranten, zodat de zorg voor hen sneller beschikbaar komt.

Minister Karien van Gennip: “Arbeidsmigranten mogen niet langer behandeld worden als tweederangsburger. Mensen die in hier komen werken hebben recht op fatsoenlijke woon- en werkomstandigheden. Een belangrijk onderdeel daarvan is de toegang tot de zorg.”

Minister Ernst Kuipers: “Arbeidsmigranten sluiten net als Nederlanders verplicht een basisverzekering af. En arbeidsmigranten hebben dan ook recht op dezelfde toegang tot de zorg als iedereen in Nederland.”

Dirk Jan van den Berg, voorzitter Zorgverzekeraars Nederland: “Zelfredzaamheid van arbeidsmigranten in het Nederlandse zorgstelsel is niet vanzelfsprekend. ZN, en in het bijzonder leden van ZN die zich specifiek richten op de groep arbeidsmigranten, spannen zich in om de toegang tot de zorg voor arbeidsmigranten te behouden én te verbeteren. Dit doen zij door de arbeidsmigranten actief te ondersteunen en samen te werken met werkgevers en zorgaanbieders.”

Het kabinet heeft ook besloten dat het Besluit minimumloon en minimumvakantiebijslag aan te passen. Hiermee wordt de bovengrens voor de maximale inhouding van de zorgpremie op het wettelijk minimumloon gesteld op 110 % van de gemiddelde nominale premie. Zo houden werkgevers en werknemers ruimte om de komende jaren een polis te vinden waarbij inhouding van de nominale premie plus de premie voor het herverzekeren van het verplicht eigen risico op het wettelijk minimumloon mogelijk is en hebben zorgverzekeraars ruimte om werkgevers en werknemers met zo’n polis te faciliteren.

Man laat penis zien aan 3FM-DJ

Een luisteraar van 3FM had sterk de behoefte om zijn paarsgepunte lans te fotograferen en dit op te sturen naar DJ Ilhame.

Ze heeft dit vroeger op school ook al eens meegemaakt en wilde dit keer diegene er mee confrontreren. Wat er dan gebeurt zal je verbazen...

Met dank aan Stefan voor het uploaden!

Nieuwkomers en lijstverlaters Top 2000 bekend

Voor sommigen het hoogtepunt van het muziekjaar, voor anderen een overbodig evenement voor boomers zonder spotify, maar vooral al 23 jaar een groot radiosucces: de Top 2000. Ook dit jaar sluit Radio 2 het jaar af met de door de luisteraars gekozen beste 2000 nummers aller tijden.

Inmiddels is het ook tradititie dat ruim voor bekendmaking van de definitieve lijst luisteraars op de site van Radio2 kunnen controleren of hun favoriete nummers de lijst hebben gehaald. En net zo goed is het traditie dat de collectieve kracht van het FOK! Forum binnen een paar uur een definitieve lijst heeft van de nummers die dit jaar nieuw in de lijst staan en nummers die de lijst dit jaar hebben verlaten.

De Fokkers van dienst zijn tot deze lijst van 104 nieuwkomers en lijstverlaters gekomen:

Verdwenen uit de lijst:

1003 Davina Michelle &Snelle 17 miljoen mensen
1373 Davina Michelle Beat Me
1430 Marco Borsato Mooi
1460 Golden Earring Buddy Joe
1500 Golden Earring Johnny Make Believe
1555 Raymond Van Het Groenewoud Je Veux De L'Amour
1560 Ryan Paris Dolce vita
1601 James Blunt You're Beautiful
1625 Snelle Kleur
1647 Anouk & Douwe Bob Hold Me
1659 Bob Marley & The Wailers Get Up, Stand Up
1677 Jason Mraz I won't give up
1686 Mink DeVille Spanish stroll
1687 Pixies Monkey Gone to Heaven
1707 Sam Cooke Wonderful World
1709 Master KG ft. Nomcebo Zikode Jerusalema
1727 U2 Angel of Harlem
1729 Julien Clerc Venise (Elle voulait qu'on l'appelle)
1751 Chaka Khan & Rufus Ain't Nobody
1753 Joe Buck The Way You Take Time
1755 Party Animals Have You Ever Been Mellow
1789 Gregory Porter Liquid Spirit
1791 Davina Michelle Skyward
1794 Ugly Kid Joe Cats in the Cradle
1795 Emma Heesters & Rolf Sanchez Pa Olvidarte
1801 Frank Zappa Dancin' Fool
1803 Avicii & Chris Martin Heaven
1809 Jason Mraz I'm Yours
1822 Eros Ramazzotti Se bastasse una canzone
1823 Ed Sheeran Lego House
1830 Jacques Brel Voir un ami pleurer
1835 Calum Scott Dancing on My Own
1849 Bob Dylan I Want You
1851 Earth, Wind & Fire Let's Groove
1853 The Police Can't Stand Losing You
1856 Electric Light Orchestra Can't Get It Out of My Head
1871 Santana & Rob Thomas Smooth
1872 Prince Diamonds and Pearls
1874 Kid Rock All Summer Long
1875 John Legend Ordinary People
1881 10cc The Wall Street Shuffle
1882 The Who My Generation
1886 Jeroen van Koningsbrugge Wit licht
1889 Ed Sheeran & Justin Bieber I Don't Care
1890 Michael Bublé Home
1893 Adele Send My Love (To Your New Lover)
1895 Herman van Veen Toveren
1897 Rare Earth Get Ready
1898 Drukwerk Je loog tegen mij
1900 Rihanna ft. Mikky Ekko Stay
1903 Bruce Springsteen Working on a Dream
1904 Roxy Music Love Is the Drug
1906 Kane No Surrender
1907 Otis Redding Try a Little Tenderness
1910 Boney M. Daddy Cool
1913 Acda en De Munnik Mooi liedje
1914 Steve Miller Band The Joker
1916 Emerson, Lake & Palmer Lucky Man
1917 Snap! Rhythm Is a Dancer
1918 Ava Max Kings & Queens
1920 The Beach Boys Tears in the Morning
1921 Kings of Leon Back Down South
1923 Lou Reed Intro/Sweet Jane
1926 Santa Esmeralda Don't Let Me Be Misunderstood
1932 The Mamas and the Papas Monday, Monday
1933 Nirvana All Apologies
1944 Klein Orkest Laat mij maar alleen
1946 Slade Merry Xmas everybody
1947 Barbra Streisand Papa, Can You Hear Me?
1949 Barbra Streisand The Way We Were
1950 Kraftwerk The Model
1951 Duncan Browne Wild Places
1952 Percy Sledge When a Man Loves a Woman
1953 James Brown Sex Machine
1955 James Brown It's a Man's Man's Man's World
1956 Cher If I Could Turn Back Time
1957 Level 42 Love Games
1958 Panic! at the Disco High Hopes
1960 Anouk Sacrifice
1961 U2 One Tree Hill
1965 Taylor Swift Cowboy like Me
1966 Tones and I Dance Monkey
1967 John Lennon Working Class Hero
1968 Rob de Nijs Zondag
1969 Shirley Bassey This is my life
1971 Queens of the Stone Age I Sat by the Ocean
1973 John Mayer Heartbreak Warfare
1974 Fink Looking Too Closely
1976 Tom Jones It's Not Unusual
1977 Beyoncé Listen
1978 Marvin Gaye Let's Get It On
1979 Van Halen Ain't Talkin' 'bout Love
1980 Duran Duran The Wild Boys
1981 The Kinks Sunny Afternoon
1982 Blind Melon No Rain
1985 Panic! at the Disco I Write Sins Not Tragedies
1986 Al Green Let's Stay Together
1988 BLØF Hier
1989 Birdy Skinny love
1990 Miles Davis So What
1994 Miley Cyrus Midnight Sky
1995 Roxy Music Jealous Guy
1996 Cream Sunshine of Your Love
1997 Sex Pistols Anarchy in the U.K.

En 104 (her)intreders:

ABBA - Angel Eyes
ABBA - Don't Shut Me Down
AC/DC – It’s a Long Way to the Top (If You Wanna Rock ‘n Roll)
Amanda Marshall – Beautiful Goodbye
André Hazes - Ik leef mijn eigen leven
André Hazes - Ik meen ‘t
Arctic Monkeys - 505
Arctic Monkeys - Snap Out Of It
Armin van Buuren ft. Davina Michelle - Hold On
Avicii - Waiting For Love
Bankzitters - Is dat nou echt?
Bankzitters - Je blik richting mij
Bee Gees - You Should Be Dancing
Calvin Harris & Dua Lipa - One Kiss
Claudia de Breij & Waylon - Mis Je Zo Graag
Coldplay - Charlie Brown
Coldplay - Higher Power
Coldplay - Politik
Coldplay & BTS - My Universe
Cranberries - Dreams
Dean Lewis - How Do I Say Goodbye
De Dijk - Laat het vanavond gebeuren
De Hûnekop ft. Oele Plop - Wy kam fram Fryslân
Di-rect - Through the Looking Glass
Dire Straits - Lady Writer
Doe Maar - Nachtzuster
Doe Maar - Tijd genoeg
Donnie & Rene Froger - Bon gepakt
Eagles - Peaceful Easy Feeling
Ed Sheeran - Overpass Graffiti
Ed Sheeran - Shivers
Elton John & Dua Lipa - Cold Heart (Pnau Remix)
Eminem - Like Toy Soldiers
Eminem - Sing for the moment
Elvis Presley - Hound Dog
Elvis Presley - If I Can Dream
Fleetwood Mac - As Long As You Follow
Fleetwood Mac - Gypsy
Flemming - Amsterdam
Foo Fighters - These Days
Froukje - Een Teken
Froukje - Ik wil dansen
Froukje - Niets tussen
Glass Animals - Heat Waves
Goldband - Noodgeval
Green Day - Jesus Of Suburbia
Harry Styles - As It Was
Harry Styles - Treat People with Kindness
Herman Brood - My Way
Imagine Dragons - Enemy
Imagine Dragons - Follow You
Irena Cara - Fame
Iron Maiden - The Trooper
Jaap Reesema - Grijs
Jerry Lee Lewis - Great Balls of Fire
Jewel – Foolish Games
John Travolta & Olivia Newton-John - You're The One That I Want
Kenny Rogers - The Gambler
Lana Del Rey - Doin' Time
Linkin Park - What I've Done
Maneskin - The Loneliest
My Chemical Romance - Welcome to the Black Parade
Nick Cave - Red Right Hand
Nick & Simon - De Soldaat
Nielson - Sexy Als Ik Dans
Nirvana - Something in the Way
Normaal - De boer is troef
Normaal - Mama woar is mien pils
Olivia Newton John - Hopelessly Devoted To You
Olivia Rodrigo - Drivers License
P!nk & Willow Sage Hart - Cover Me in Sunshine
Pixies - Where is My Mind
Queen - Made in Heaven
Racoon - Geef je hart niet zomaar weg
Racoon - Hee joh Jip
Racoon - Tijd verliezen
Rammstein - Zeit
Rob de Nijs - Alles wat ademt
Robbie Williams - Come Undone
Rondé - Hard to say goodbye
S10 - adem je in
S10 - De diepte
Sam Fender – Seventeen Going Under
Shakira ft. Freshlyground - Waka Waka (This Time For Africa)
Snelle - In m'n bloed
Snelle & Maan - Blijven slapen
Son Mieux - 1992
Son Mieux - Multicolor
Stromae - L'enfer
Suzan & Freek - Dromen in kleur
Suzan & Freek - Onderweg naar later
Swedish House Mafia ft. The Weeknd - Moth to a Flame
Taylor Swift - Cardigan
Taylor Swift - Love Story
Taylor Swift - Willow
Tears for Fears - Head Over Heels
The Weeknd ft. Daft Punk - Starboy
Thomas Acda, Paul de Munnik, Maan en Typhoon - Als ik je weer zie
Tiesto - Adagio for Strings
Toto - Home of the Brave
Twenty One Pilots - Ride
Vance Joy - Riptide
War on Drugs - I Don't Live Here Anymore
Within Temptation - Memories

Wil je meepraten over de lijst, klagen dat je favoriete nummer niet in de lijst staat of de laatste weken van het jaar beleven met andere liefhebbers van muziek, obscure feitjes en heel foute grappen, het forum heeft een bijzonder actief Top 2000 topic.

Systeemstoring lijkt voorbij, treinverkeer hervat in Noord-Holland

Door een systeemstoring bij de Nederlandse Spoorwegen ligt het treinverkeer in Noord-Holland op zijn gat. Van en naar Alkmaar rijdt er voorlopig helemaal niets. 

De extra reistijd is circa 120 minuten volgens de laatste omroepberichten. Het is niet bekend of de Nederlandse Spoorwegen van plan zijn om vervangend vervoer in te zetten. De verwachting is dat het tot 18:00 uur duurt.

Update 17:15 uur
De problemen lijken verholpen te zijn. Het treinverkeer is hervat. 

Systeemstoring zorgt voor trein uitval van en naar Alkmaar  (Foto: FOK!/DJMO )
Systeemstoring zorgt voor trein uitval van en naar Alkmaar (Foto: FOK!/DJMO )

Biatleet BÝ weer oppermachtig, Franse vrouwen winnen mooie estafette

De World Cup biatlon in het Oostenrijkse Hochfilzen is afgerond met nog twee wedstrijden. De estafette bij de vrouwen was een bijzonder fraaie, de achtervolging bij de mannen was allemaal wat minder spannend, maar dat mocht de pret natuurlijk niet drukken.

Estafette vrouwen
Van begin tot eind was het een spannende wedstrijd, waarin vier teams de dienst uit maakten: Italië, Duitsland, Zweden en Frankrijk. Namens Zweden wist startloopster Linn Persson een mooi gaatje te slaan naar de Italiaanse Rebecca Passler, Lou Jeanmonnot uit Frankrijk en de Duitse Anna Weidel, maar Anna Magnusson gooide dat weg. Zo nam Dorothea Wierer voor Italië de leiding over, gevolgd door de Française Anaïs Chevalier-Bouchet, Magnusson en de Duitse Franziska Preuss.

Zweden gaf zich niet gewonnen en ondanks matig schieten kwam de snel langlaufende Hanna Öberg naar de leiding, met Chloe Chevalier voor Frankrijk op dik tien tellen. Vanessa Voigt zat daar ook bij, de Italiaanse Samuela Comola had nog een paar seconden extra achterstand.

Op de schietbaan ontstond vervolgens een duel tussen Elvira Öberg en Julia Simon, wat beslist werd in het voordeel van het Franse team. Simon kon een mooie estafette zo winnend afronden, Öberg bolde als tweede over de finish. Lisa Vittozzi ging namens Italië nog voorbij de Duitse Denise Herrmann-Wick en completeerde met haar ploeg zo het podium.

Achtervolging mannen
Johannes Thingnes Bø had eerder de sprint gewonnen en mocht dus als eerste starten, met een dikke veertig seconden voorsprong op de rest. Ondanks een erg rare misser bij de tweede schietbeurt, waar hij per ongeluk de trekker aanraakte en zijn laatste schot vroegtijdig gelost had, kwam Bø's overwinning geen moment in gevaar.

Spannender was de strijd om de tweede plek, die tussen de nummers twee en drie van de sprint ging: Emilien Jacquelin uit Frankrijk en de Noor Sturla Holm Lægreid. Jacquelin schoot bij de tweede schietbeurt als eerste van de twee een keer mis, waarmee Lægreid los kwam. Schietbeurten drie en vier leverden voor beiden één misser op en dus pakte de Noor achter zijn landgenoot de tweede plek, voor Jacquelin, die landgenoot Quentin Fillon Maillet achter zich hield. De Zwitser Niklas Hartweg maakte grote indruk door van de 22e plek naar positie vijf op te klimmen, voor de ook sterk geklommen Italiaan Tomasso Giacomel (20e naar 6e) en de Sloveense veteraan Jakov Fak (25e naar 7e).

PC-versie Returnal komt in 2023, vraagt 32GB geheugen

Roguelike shooter Returnal, die op 30 april vorig jaar exclusief verscheen voor PlayStation 5 en erg goed in de smaak viel, zal naar alle waarschijnlijkheid volgend jaar verschijnen voor PC. De game staat inmiddels op Steam en wat opvallend is is dat er maar liefst 32GB aan geheugen wordt aanbevolen.

Het is voor zover ik althans kan beoordelen voor het eerst dat een mainstream game een dergelijk hoge aanbeveling krijgt voor RAM-geheugen. Let wel, dit betreft dus de aanbevolen systeemeisen, niet de minimale systeemeisen: minimaal zou je met 16GB uit de voeten moeten kunnen, al is de vraag dan natuurlijk of de game goed draait. Het is vooral opvallend omdat de PlayStation 5 zelf niet eens over 32GB intern geheugen beschikt, al is de vergelijking met PC altijd lastig.

Over het algemeen zijn de PC-ports van PlayStation-games redelijk goed geoptimaliseerd. Sony zorgt er steeds vaker voor dat PC-gamers ook van hun voormalige exclusives kunnen genieten. Zo zagen we onder andere God of War, Horizon: Zero Dawn, Spider-Man en Days Gone al voor pc verschijnen. PlayStation-topman Hermen Hulst heeft in een recent interview wel aangegeven dat PC-ports van PlayStation-games op zijn vroegst een jaar na release verschijnen. Een exacte releasedatum voor de pc-versie van Returnal hebben we nog niet gekregen, maar dat wordt naar verwachting dus ergens volgend jaar.

Noorse langlaufers verslaan Noorse langlaufers in World Cup-estafette

In het Noorse Beitostølen is de World Cup langlaufen aldaar afgerond met een onderdeel dat nog niet al te vaak op de kalender heeft gestaan: de gemengde estafette. Vier teamleden werken allemaal vijf kilometer af, eerst een vrouw en man in klassieke stijl, dan een vrouw en man in de vrije stijl.

In de klassieke stijl deed het team van Noorwegen-1 het uitstekend: Anne Kjersti Kalvå en Martin Løwstrøm Nyenget brachten het team halverwege naar de leiding, op tien tellen gevolgd door een groepje met onder meer het verrassende Frankrijk, Zweden-1 en Noorwegen-2.

In de vrije stijl nam Silje Theodorsen namens Noorwegen-2 het stokje over van Lotta Udnes Weng en Mikael Gunnulfsen en dat ging goed: ze schudde de halve groep van zich af en stuurde Simen Hegstad Krüger als slotloper onderweg met Emil Iversen (NOR-1) en Calle Halfvarsson (Zweden) er nog dicht achter.

Krüger, Halfvarsson en Iversen gingen gezamenlijk op weg in de slotronde, tot Krüger de gashendel in de laatste twee kilometers open trok en de rest achter liet. Noorwegen-2 pakte zo de winst, Iversen sprintte Noorwegen-1 - met ook nog Heidi Weng - naar de tweede plek, voor het Zweden van Maja Dahlqvist, William Poromää, Frida Karlsson en Halfvarsson.

Nederlandse schaatsers domineren slotavond in Calgary; drie uit vier

Op het ooit olympische ijs van Calgary is zondagavond de derde World Cup van het schaatsseizoen afgesloten. Komend weekeinde komt men nog een keer in actie op de Olympic Oval, maar zondagavond konden eerst de Nederlanders grotendeels feest vieren.

1000m vrouwen
In rit vijf kwam Vanessa Herzog in actie en de Oostenrijkse was de eerste met een echt goede tijd: 1:13,56 minuten. Twee ritten later was het de Amerikaanse Kimi Goetz die daar met 1:13,53 nipt onderdoor dook, maar in de voorlaatste rit ging het pas echt hard: Jutta Leerdam schoot er weer vandoor en snelde naar een indrukwekkende zege in 1:12,82 minuten. Goetz en Herzog bleven wel op het podium staan, Antoinette Rijpma-De Jong werd in 1:13,64 vijfde. Isabel Grevelt eindigde met 1:14,17 als zevende, Michelle de Jong werd achtste (1:14,29) en Marrit Fledderus klokte de dertiende tijd in exact 1:15 minuten.

1000m mannen
Kai Verbij mocht het spits afbijten en deed dat met 1:07,63 niet onverdienstelijk, hoewel de Canadees Antoine Gelinas-Beaulieu er met 1:07,32 al snel flink onderdoor dook. Het Amerikaanse supertalent Jordan Stolz kwam twee honderdsten tekort, Hein Otterspeer ging wél harder: de veteraan hield dapper stand en snelde naar 1:07,28 minuten, wat uiteindelijk goed bleek voor de winst. Laurent Dubreuil stootte landgenoot Gelinas-Beaulieu met 1:07,30 nog naar de tweede plek op het felbevochten podium, Verbij werd uiteindelijk zevende. Thomas Krol en Joep Wennemars reden tegen elkaar, maar bleven met 1:07,70 en 1:08,08 stranden op de negende en dertiende plek.

Massastart vrouwen
Meerdere dames probeerden weg te rijden van het peloton, maar daar werd het tempo in de slotfase flink opgevoerd en dus kon niemand weg blijven. Marijke Groenewoud trok van afstand de sprint aan en kreeg Laura Peveri uit Italië en Irene Schouten mee en in de laatste meters bleek Schouten de rapste benen te hebben. De Amerikaanse Mia Kilburg werd tweede, nog nét voor Groenewoud.

Massastart mannen
Na drie opeenvolgende Nederlandse zeges eindigde de avond voor de oranjeploeg in minneur: Louis Hollaar stond niet eens in de finale, Bart Hoolwerf was na een val kansloos. Peter Michael trok ten strijde en sloeg een flink gat, maar de instortende Nieuw-Zeelander werd gegrepen door Andrea Giovannini uit Italië, die de winst pakte. Michael hield wel erg knap stand op de tweede plek, voor de verrassende Kazach Vitaliy Chshigolev - het peloton met onder meer Bart Swings en Chung Jae-won werd niet voor het eerst in het ootje genomen door de aanvallers.

Tijdelijke wet opvang ontheemden OekraÔne in consultatie

Vluchtelingen uit Oekraïne vallen onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB) en hebben recht op fatsoenlijk onderdak, levensonderhoud en medische zorg. Door de plotselinge en zeer hoge instroom van vluchtelingen uit Oekraïne en de al grote druk op het COA heeft het kabinet op 1 april 2022 het staatsnoodrecht geactiveerd. Onder het staatsnoodrecht kregen burgemeesters de wettelijke taak om zorg te dragen voor de opvang en verzorging van vluchtelingen uit Oekraïne.

De toepassing van het staatsnoodrecht is op tijdelijke basis en mag niet langer duren dan noodzakelijk. Nu duidelijk is dat het conflict in Oekraïne naar verwachting langere tijd gaat duren en gemeenten nog enige tijd in de opvang en zorg blijven voorzien, creëert het kabinet een reguliere wettelijke basis voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Hierdoor kan het staatsnoodrecht weer buiten werking worden gesteld.

Belangrijkste wijziging
De belangrijkste inhoudelijke wijziging ten opzichte van het staatsnoodrecht is dat de verantwoordelijkheid voor opvang en zorg voor vluchtelingen uit Oekraïne verschuift van de burgemeester naar het dagelijks bestuur van het gemeente: het college van Burgemeester en Wethouders (B&W). De taak van het college van B&W is beperkt tot vluchtelingen uit Oekraïne die onder de RTB vallen. Omdat er geen sprake meer is van een acute noodsituatie wordt deze taak niet opnieuw bij de burgemeester neergelegd.

Tijdelijke aard
De tijdelijke wet opvang ontheemden Oekraïne geldt voor een beperkte tijd. Het kabinet spant zich ervoor in dat de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne op termijn weer door het COA georganiseerd wordt. Op dit moment staat nog niet vast op welk moment het COA de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne op zich neemt. Deze tijdelijke wet vervalt daarom op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip. Dit tijdstip wordt in elk geval niet later gesteld dan één jaar nadat de Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB) afloopt.

Wetgevingsproces
De Tijdelijke Wet opvang ontheemden Oekraïne gaat van 12-12-2022 tot 13-01-2023 in consultatie. Na de consultatie wordt de wet voorgelegd aan de Raad van State. Vervolgens wordt het wetsvoorstel bij de Tweede Kamer ingediend,  waarna de Eerste Kamer zich erover kan buigen. Daarna treedt de wet in werking.

Merendeel fietsers voelt zich onveilig tijdens fietsrit in het donker

Een park zonder verlichting, een tunnel in het buitengebied of een rustig bospaadje. Plekken waar de meeste mensen liever niet fietsen in het donker. In een verkennend onderzoek van de Fietsersbond geeft slechts 12% van de respondenten aan zich nooit onveilig te voelen tijdens een fietsrit in het donker. Bij vrouwen komt een gevoel van onveiligheid op de fiets in het donker vaker voor dan bij mannen (respectievelijk 95,7% en 82%). Van de mensen die aangeeft nooit in het donker te fietsen, zegt 54% dat te doen omdat zij zich onveilig voelen. 5.190 mensen vulden de vragenlijst in.

“Er is weinig onderzoek gedaan naar het gevoel van veiligheid tijdens het fietsen in het donker. Terwijl we merken dat dit juist de gemoederen bezig houdt,” aldus Karlijn Janssen van de Fietsersbond. “We willen meer aandacht voor het thema fietsen in het donker en sociale veiligheid. Met het onderzoek en de Meefietslijn zetten we zelf de eerste stap.”

Onderzoek
Fietsers geven in het onderzoek aan zich in het donker het meest onveilig te voelen in het buitengebied (55%), in of rondom tunnels (49%), in parken zonder verlichting (48%) en in bosrijk gebied (43%). Ze zijn vooral bang om aangereden (56%) of om lastig gevallen te worden (55%) tijdens hun fietsrit in het donker. 31% van de respondenten heeft wel eens te maken (gehad) met straatintimidatie op de fiets in het donker. De meest voorkomende vormen van straatintimidatie waarmee zij te maken kregen zijn: nageroepen worden, nagestaard worden of zich bekeken voelen of anderen die de weg blokkeerden. Een vijfde van de mannen krijgt wel eens te maken met straatintimidatie tijdens een donkere fietsrit, ten opzichte van meer dan twee vijfde van de vrouwen. Een respondent geeft aan: “het ligt meestal niet aan de locatie, maar meer aan groepen mensen waar ik me niet fijn bij voel. Bijvoorbeeld voetbalsupporters, of hangjeugd ’s nacht".

Fietsers nemen zelf ook maatregelen om zich prettiger te voelen voordat ze op de fiets stappen. Goede fietsverlichting (82%), sneller fietsen (32%) en samen fietsen of een andere route nemen (beide 28%) zijn de belangrijkste maatregelen. Daarnaast grijpt de jongere leeftijdscategorie vaker naar de telefoon om zich veiliger te voelen, door een appje te sturen voor of na het fietsen of iemand te bellen onderweg. Een respondent geeft aan altijd gewapend met “een spuitbusje sterke haarlak” op pad te gaan en een ander bedekt het hoofd “zodat je niet direct kunt zien of ik een man of vrouw ben”.

Opvallend genoeg zijn er weinig verschillen waar te nemen op het gebied van ervaren onveiligheid tussen mensen die in de stad wonen en mensen die op het platteland wonen.

Meer aandacht sociale veiligheid
De Fietsersbond besteedt ook in 2023 meer aandacht aan het thema (ervaren) sociale veiligheid tijdens het fietsen in het donker. "Het is van belang om te onderzoeken welke beleidsmaatregelen het meest effectief zijn om de ervaren veiligheid op de fiets te vergroten," aldus Ross Goorden van de Fietsersbond. Heel belangrijk is dat fietspaden in het zicht liggen. ‘Ogen op straat’, heet dat. Dat betekent bijvoorbeeld dat een fietspad in het donker veiliger voelt als het langs de voorkant van de huizen loopt en niet langs de tuinen en schuren.

“Op basis van het onderzoek en gesprekken met experts kunnen we al enkele aanbevelingen doen voor wegbeheerders. Zorg bijvoorbeeld bij de aanleg, vernieuwing en verbetering van het fietsroutenetwerk voor ogen op straat en zoveel mogelijk goede (en diervriendelijke) verlichting. Zorg ook dat fietsers de weg waar ze op fietsen goed kunnen zien. Het geeft zekerheid als je weet hoe de weg verder loopt. We hopen dat aandacht voor sociale veiligheid expliciet opgenomen wordt in beleidstrajecten rondom mobiliteit én in aanbestedingen en uitvoering van fietsprojecten.”

Meefietslijn
Om meer aandacht te vragen voor het thema organiseert de Fietsersbond sinds 2020 een Meefietslijn, bedacht door social designers Lisa Strijbosch en Maartje de Goede. Tijdens speciale Meefietslijnavonden is het voor fietsers mogelijk om telefonisch te worden vergezeld. De Meefietslijn gaat samen met fietsers het gesprek aan over sociale veiligheid op de fiets, met daarbij de focus op fietsen in het donker. Op maandag 12 december van 17.00 - 19.00 uur is de Meefietslijn te vinden bij het Amstelpark in Amsterdam, in de buurt van de Rozenoordbrug.

Tips voor fietsen in het donker
Als fietser kun je ook al veel doen om je fietsrit door het donker een stuk prettiger te maken. Zorg dat je zelf goed zichtbaar bent met goede verlichting. Laat mensen weten dat je onderweg bent, of dat je goed bent aangekomen. Probeer met iemand samen te fietsen of bel iemand op tijdens het fietsen (handsfree en gebruik 1oortje, zodat je ook het omgevingsgeluid goed hoort). Ben op de hoogte van de route die je gaat fietsen, pas deze aan en fiets om als je de route in het donker niet prettig vindt. Op fietsersbond.nl/fietseninhetdonker lees je meer over het onderzoek en tips voor goede verlichting.

ProFri roept op tot dialoog

‘Doet het kabinet de snackbar terecht in de ban?’ Die vraag stond afgelopen weekend centraal in de rubriek ‘De Kwestie’ van De Telegraaf. ProFri-voorman Frans van Rooij mocht samen met een cardioloog op de stelling reageren. “Als we niet oppassen dan worden snackbarhouders de nieuwe boeren”.

Door snackbars te weren in gemeenten, pak je het probleem van ongezond eetgedrag niet aan, betoogt Van Rooij in zijn bijdrage in De Telegraaf van 10 december 2022. “Snackbars, cafetaria’s en andere frituurzaken zijn niet de oorzaak van de gezondheidsachterstand.”

Maatregelen gaan aan het doel voorbij
De maatregelen gericht op het weren van snackbars en andere fastfoodzaken, zullen hun doel volledig voorbijgaan, verwacht Van Rooij. “Over tien jaar wanneer de politici allemaal weer ‘ververst’ zijn, komen ze er in Den Haag achter dat dit beleid niet gebracht heeft en de gezondheidsachterstand groter is dan ooit tevoren”, reageert de voorman van de vakvereniging na publicatie van het artikel in De Telegraaf en het debat over het snackbarverbod in De Tweede Kamer op 9 december.

Aanleiding voor de stelling in De Telegraaf is de aangekondigde maatregel van Staatssecretaris Maarten van Ooijen (van Preventie) om de strijd aan te gaan tegen overgewicht bij kinderen. Naast een verbod op reclame voor ongezonde voeding gericht om minderjarigen, krijgen gemeenten wettelijk meer mogelijkheden om een teveel aan snackbars en andere fastfoodwinkels te weren. Bijvoorbeeld in de buurt van scholen. Op die manier wil hij de verleidingen tot ongezond eetgedrag doorbreken en gezond eten stimuleren.

Terugdringen wildgroei
Van Rooij geeft in zijn bijdrage in de krant aan voor het terugdringen van de wildgroei aan fastfoodzaken te zijn. Daarnaast betoogt hij dat er breder en eerlijker gekeken moet worden naar de problematiek rond ongezond eetgedrag en hoe dat ontstaat. Alle frituurzaken samen zijn met een inkoopwaarde van 300 miljoen euro een relatief kleine voedselaanbieder. Supermarkten zijn een veel grotere speler. Zij verkopen per jaar voor meer dan 35 miljard euro aan eten en drinken. Omgerekend vertegenwoordigen snackbars, cafetaria’s en andere frituurzaken dus nog geen één procent van het totale voedselaanbod.

Nieuwe boeren
Namens de vakvereniging ProFri roept hij daarom de Staatssecretaris op tot een dialoog. “De enige voorwaarde die ProFri hierbij stelt is dat het eerlijk gebeurt.” Tot slot waarschuwt Van Rooij: “Als we niet oppassen dan worden snackbarhouders de nieuwe boeren.”

Naast de ProFri-voorman geeft cardioloog Janneke Wittekoek haar mening in de rubriek De Kwestie in De Telegraaf. Zij vindt het weren van snackbars een belangrijk onderdeel is in het terugdringen van overgewicht en daarmee samenhangende welvaartsziekten. Daarom vindt de aangekondigde maatregelen goed: het is volgens haar “De hoogste tijd voor betutteling”.

Grachtengordelproblematiek
Het artikel in De Telegraaf is een van de vele publicaties die op gang kwam nadat de ProFri begin december via een persbericht heeft gereageerd op het wetsvoorstel van de Staatssecretaris: “Snackbarverbod is gebaseerd op grachtengordelpolitiek”.

NIOD start op verzoek NS vervolgonderzoek Tweede Wereldoorlog

NS heeft het NIOD gevraagd een vervolg te geven aan het vooronderzoek dat het instituut onlangs heeft afgerond naar de rol van het bedrijf tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarbij het perspectief is gericht op transporten. NS doet dit verzoek met het oog op het verdiepen van historisch inzicht en reflectie op het eigen handelen in de oorlogsjaren.

Het onderzoek start in het voorjaar van 2023 en zal naar verwachting zo'n 3,5 jaar duren. Het advies tot onderzoek was de laatste aanbeveling van de Commissie Individuele Tegemoetkoming Slachtoffers WO II Transporten NS dat nog open stond.

Individuele Tegemoetkoming
Eerder heeft NS besloten op morele gronden een individuele financiële tegemoetkoming beschikbaar te stellen voor Joden, Sinti en Roma die tijdens de Tweede Wereldoorlog op bevel van de Duitse bezetter door NS per spoor naar Westerbork, Vught of Amersfoort of naar andere locaties in Nederland zijn vervoerd, met het oogmerk om naar concentratie- of vernietigingskampen te worden vervoerd - met het doel hen als bevolkingsgroep uit te roeien. Deze tegemoetkoming is meer dan 5000 keer uitgekeerd.

Collectieve erkenning
Om het leed en lot van de grote groep getransporteerde gevangenen - die buiten de individuele tegemoetkoming vielen - te erkennen, heeft NS diverse herinneringscentra in Nederland financieel extra gesteund. Kamp Westerbork, kamp Vught, kamp Amersfoort en het Oranjehotel hebben samen 5 miljoen ontvangen. NS heeft de centra gevraagd het bedrag onder meer te besteden aan educatie voor jongeren, met bijzondere focus op discriminatie waaronder antisemitisme tot aan de dag van vandaag.

Zwarte bladzijde in de geschiedenis
NS heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog in opdracht van de Duitse bezetter speciaal ingelegde treinen gereden om mensen te vervoeren met concentratie- en vernietigingskampen in het buitenland als uiteindelijke bestemming. NS beschouwt de medewerking aan deze deportaties door de bezetter als een zwarte bladzijde in de geschiedenis van het bedrijf en heeft hier in 2005 excuses voor aangeboden.

Kiesdrempel invoeren ja of nee?

Voormalig minister van Onderwijs, Jo Ritzen, is een pettitie gestart om een kiesdrempel in te voeren. op dit moment heeft een partij aan 0,67% van de stemmen genoeg om één zetel in de Tweede Kamer te veroveren. Ritzen wil dat wettelijk ophogen naar 2%, waardoor een partij minimaal 3 zetels nodig heeft om zitting te mogen nemen in in de Tweede Kamer. Dit zou versplintering tegen moeten gaan.

Politie onderzoekt steekincident Assen, minderjarige opgepakt

Bij een steekincident aan de Westrupstraat in Assen raakte zondagmiddag 11 december rond 16.00 uur een 44-jarige man uit Assen ernstig gewond. Agenten konden kort daarop een minderjarige verdachte uit Assen aanhouden. De recherche heeft de zaak in onderzoek en komt graag in contact met mensen die de politie nog niet gesproken hebben.

Op het pleintje bij de garageboxen ontstond een conflict, dat escaleerde en waarop de minderjarige de Assenaar in zijn zij stak. De ambulance bracht hem naar het ziekenhuis. Een 21-jarige vrouw uit Assen probeerde nog te interveniëren en raakte daarbij lichtgewond aan haar hand. De verdachte is overgebracht naar het cellencomplex, waar hij zal worden verhoord. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Zo is er inmiddels een buurtonderzoek gehouden, en sporenonderzoek verricht op de plaats van het incident. Daarnaast wordt bekeken of er camera’s zijn waarop het steekincident is vastgelegd. Getuigen wordt gevraagd contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Twee aanhoudingen nadat man overlijdt na ongeval

Een 31-jarige man uit Clinge is zondag 11 december in Walsoorden om het leven gekomen. In verband met de omstandigheden rondom het overlijden zijn een 36-jarige man uit Ossenisse en een 24-jarige man uit Kuitaart aangehouden.

De hulpdiensten kregen rond 23.45 uur een melding dat er een man ernstig gewond was geraakt aan de Walsoordensestraat. Ondanks alle inspanningen van de agenten en ambulancepersoneel kwam het slachtoffer te overlijden.

Uit eerste onderzoek bleek dat hij mogelijk betrokken was bij een verkeersongeval met een terreinvoertuig (MMBS) aan de Mariadijk. De politie doet onderzoek naar wat er precies gebeurd is. De twee mannen zijn ingesloten voor verder onderzoek.

FOK! Wat een weer: meer zon

winterbanner

Hallo!

In het zuiden en noorden van het land heerst momenteel nog vorst, daarom is daar ook code geel uitgegeven. Het gaat om de provincies Friesland, Groningen, Drenthe, Noord Holland, Zeeland, Noord Brabant en Limburg. In de loop van de ochtend, 9 uur zoals het er nu voor staat wordt deze weer ingetrokken. Dan zal de temperatuur iets boven het vriespunt komen wat ook het maximum is voor vandaag; 1 graad boven het vriespunt.

De weinge wind komt overwegend uit het zuiden, vanmiddag maak de zon nog wat zonuurtjes en blijft het droog. Ook vanavond blijft het droog met weinig wind, de nachttemperatuur ligt tussen de -3 en -5 graden. 

De komende dagen blijven we dit weerbeeld houden, overdag een graadje boven het vriespunt, in de nacht lichte tot matige vorst. Of de schaatsen uit het vet kunnen? Dat hangt af van de neerslag. Wel voelt het kouder dan het is, zeker woensdag en donderdag kan de gevoelstemperatuur zakken tot -9.

Dit was het weer voor nu, morgen meer weer!

Het lijkt een stralende maar korte dag te worden vandaag (Foto: Het_Bokje)
Het lijkt een stralende maar korte dag te worden vandaag (Foto: Het_Bokje)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Schulting en aflossingsploeg tweede, World Cup-zege voor Desmet

In het Kazachse Almaty is het eerste World Cup-weekeinde shorttrack aldaar afgesloten. Er stonden nog een 1500 meter en 500 meter op het programma, evenals de aflossingsfinales bij de mannen en vrouwen. Komend weekeinde wordt er nog een World Cup gehouden in de met ongeveer dertien man gevulde Halyk Arena.

1500m vrouwen
Selma Poutsma en Rianne de Vries moesten het doen met een optreden in de B-finale, voor België stond Hanne Desmet in de A-finale. Daarin leek ze lang af te stevenen op een prima derde plek, maar in de slotronden schoof ze niet alleen door naar plek twee, ze ging in de laatste meters zelfs voorbij de Canadese Courtney Sarault en naar de overwinning. Sarault werd tweede, de Duitse Anna Seidel pakte een ietwat verrassende derde plek.

1500m mannen
Sjinkie Knegt stond in de A-finale, maar de Nederlander werd op het beslissende moment weggeblazen door vooral de Canadezen Pascal Dion en William Dandjinou, waarna hij ook nog onderuit ging. De winst was voor de Zuid-Koreaan Park Ji-won, voor landgenoot Hong Kyung-hwan en Dion - Knegt werd uiteindelijk zevende. Friso Emons reed in de B-finale, Jens van 't Wout won zijn halve finale aanvankelijk, maar werd eruit gezet met een penalty.

500m vrouwen
Kim Boutin schoot er vandoor en de Canadese sloeg een gat dat groot genoeg was om Suzanne Schulting van zich af te houden: Boutin pakte de winst, Schulting kwam net tekort en werd tweede, voor de Amerikaanse Kristen Santos-Griswold. Plek vier was voor Yara van Kerkhof, Michelle Velzeboer ging er in de heats al uit.

500m mannen
Itzhak de Laat en Teun de Boer gingen er in de kwartfinales uit, Kay Huisman sneuvelde in de herkansingen, dus de finale werd zonder Nederlandse inbreng afgewerkt. Dat maakte het niet minder spannend en uiteindelijk was het de Zuid-Koreaan Kim Tae-song die aan het langste eind trok. Hij was nét rapper dan thuisfavoriet Denis Nikisha, die Kim's landgenoot Jang Sung-woo wel naar plek drie verwees.

Aflossing vrouwen
Selma Poutsma, Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof en Michelle Velzeboer deden het aanvankelijk prima, hoewel Canada wel erg sterk was. Schulting moest in de slotronden positie twee verdedigen tegen Zuid-Korea, maar deed dat op ietwat overenthousiaste wijze, waarbij Schulting en de Koreaanse elkaar onderuit haalden. Canada pakte de winst, Nederland en Korea ontsnapten aan een straf en completeerden zo alsnog het podium.

Aflossing mannen
Japan en Italië haakten vroegtijdig af in de finale, hoewel Japan in elk geval nog in de buurt bleef en derde werd. De strijd om de winst ging tussen Zuid-Korea en Canada, waarbij de Koreanen lange tijd de winst leken te pakken. Dat was buiten Jordan Pierre-Gilles gerekend: in de laatste bocht ging hij op fenomenale wijze binnendoor naar de leiding en de winst. Nederland ging er in de halve finales al uit met een penalty.

Laatste reviews en specials
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
review
Cobweb: het zijn maar dromen... toch?
review
In het vervolg op The Nun is originaliteit wederom nonexistent
special
VrijMiBabes #174 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1042
special
Random Pics van de Dag #1041
©FOK.nl e.a.