Hightech als wapen tegen voedselverspilling

Er bederven miljoenen tonnen voedsel wereldwijd dat daardoor in de vuilnisbak belandt. Speciale verpakkingen en sensoren zouden voedselbederf moeten kunnen vertragen of signaleren.

Een van de producten die daartoe momenteel wordt ontwikkeld, is een sensor van een bedrijf uit Stockholm: op basis van de microbiële groei in de verpakking geeft deze aan of het verpakte vlees nog veilig is om te eten. Een ander product is een sticker die het rijpen van groenten en fruit zal vertragen, hier wordt in de VS en België aan gewerkt.

Voedseltechnologie is opeens een 'hot' onderwerp, meldt Elizabeth Mitchum van de University of California. "Zelfs gevestigde bedrijven praten nu over wat ze in deze richting kunnen doen."

Randy Beaudry van de Michigan State University legt uit dat sommige projecten zijn mislukt vanwege de complexiteit. Hij werkte samen met een groot verpakkingsbedrijf aan een container die tomaten zou beschermen tegen schimmel. Maar daarbij hadden de tomaten op maat moeten worden gesorteerd en met de steel naar boven in de verpakking moeten worden ingestoken. Uiteindelijk werd het project gestopt.

Het weggooien van voedsel is naast verspilling ook problematisch voor het milieu. Volgens het Amerikaanse Environmental Protection Agency vormt voedselafval, waarvan bij de ontbinding het broeikasgas methaan vrijkomt, het grootste deel van de Amerikaanse gemeentelijke stortplaatsen.