Topadvocaat Knoops stapt naar de Hoge Raad voor dwaling in 'butlermoord'

Advocaat Geert-Jan Knoops verzoekt de hoogste rechter van ons land om de meest opzienbarende zaak van de jaren 80 ‘de Butlermoord’ te heropenen. Volgens Knoops heeft de man onschuldig vastgezeten.

In deze zaak draait het om de moord op een rijke weduwe. Haar homoseksuele butler trouwde in het geheim vijf weken voor haar dood met de vrouw. Deze butler door de rechter veroordeeld voor moord, maar nu blijkt dat de vrouw een natuurlijke dood is gestorven. Zo meldde Knoops bij WNL.

De 'butler' is in 2020 overleden en heeft altijd zijn onschuld volgehouden. Volgens de processtukken zou de man de moord hebben gepleegd door de weduwe soep te serveren waaraan hij zogenaamde Surinaamse rum, 90% alcohol, had toegevoegd. Dit, terwijl hij wist dat zij een hartkwaal had en zij tekenen vertoonde van lichamelijk onwel bevinden. Hij had geen medische hulp ingeroepen, terwijl hij wist dat haar bloeddruk extreem hoog was, meer dan 200 mm/Hg bovendruk.

Nader onderzoek heeft afgestorven weefsel in de hartspier van het slachtoffer aangetroffen, wat zou wijzen op een eerder opgetreden hartinfarct, een infarct dat al meerdere uren bezig was alvorens het letaal verliep. Dit proces was onomkeerbaar, waardoor reanimatie niet zou hebben geholpen.