FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 4 oktober 2022

AI Picture Gallery #9

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Random Pics van de Dag #746

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Volleybalsters winnen van ArgentiniŽ op WK en houden zicht op kwartfinales

De Nederlandse volleybalsters hebben het eerste duel in de tweede groepsfase van het WK dinsdagavond gewonnen. In Ahoy won Oranje in vier sets van Argentinië.

De Nederlandse volleybalsters hadden in de eerste groepswedstrijden de wedstrijden tegen België en Italië, en doordat die wedstrijden meetellen in de tweede groepsfase moest er gewonnen worden tegen Argentinië om zicht te houden op de kwartfinales op het WK.

Tegen Argentinië begon Oranje niet goed aan het duel. De openingsset ging verloren (22-25). Daarna herpakte Nederland zich goed en won het vervolgens vrij gemakkelijk van de Argentijnse volleybalsters.

Donderdag is China de eerstvolgende tegenstander. Daarna volgen nog Brazilië, de nummer twee van de afgelopen Olympische Spelen, en Japan.

Napoli vernedert Ajax in Champions League

Ajax is in de Champions League compleet weggespeeld door Napoli. In de Johan Cruijff Arena wonnen de Italianen met maar 1-6 van de Amsterdammers.

Ajax begon nog redelijk aan de wedstrijd tegen Napoli. In de tiende minuut van de wedstrijd tegen de Italianen kwam Ajax op voorsprong via Mohammed Kudus, die aan schot van Kenneth Taylor aanraakte. Daarna was het vooral tegenhouden voor de Amsterdammers en bij rust keek Ajax al tegen een 1-3 achterstand aan. Eerst zorgde Giacomo Raspadori voor de 1-1, waarna ook Giovanni Di Lorenzo en Piotr Zielinski wisten te scoren.

In de tweede helft ging Napoli vrolijk verder door Ajax helemaal weg te spelen en direct na rust lag de 1-4 al binnen. Khvicha Kvaratskhelia zorgde later voor de 1-5 en Giovanni Simeone maakte de 1-6, op dat moment stond Ajax met tien man op het veld na twee keer geel voor Dusan Tadic.

Nooit eerder kreeg Ajax in Europees verband zo veel goals tegen.

NFL: Vikings kloppen Saints in Londen, Chiefs verslaan Buccaneers

Het gaat rap in de NFL, de vierde speelweek is inmiddels alweer achter de rug. Dat vond dit keer niet alleen in de VS plaats, want er werd ook een wedstrijd gespeeld in Londen, en het Europese publiek hoefde bepaald niet te klagen over een gebrek aan actie.

New Orleans Saints - Minnesota Vikings
In Londen namen de Saints en de Vikings het tegen elkaar op, waarbij de Vikings het voortouw namen: quarterback Kirk Cousins bereikte Alexander Mattison voor een 15-yard touchdown in Q1. In het tweede kwart kwamen de Saints langszij dankzij een 4-yard pass van Andy Dalton op Chris Olave, maar via drie field goals van Greg Joseph namen de Vikings vervolgens een 16-7 voorsprong.

De Saints gaven uiteraard niet op, en met een korte run van Latavius Murray kwamen ze in de buurt. Joseph trapte nog eens raak, maar een 2-yard rush van Taysom Hill voor de touchdown en de 2-point conversion voor Jarvis Landry namen de Saints de leiding: 19-22. Justin Jefferson bracht de Vikings dik vier minuten voor tijd langszij, waarna Joseph het extra punt niet verzilverde.

Wil Lutz trapte voor de Saints vanaf 60 yards de 25-25 tussen de palen, maar de Vikings kregen nog één kans en Joseph liet die niet liggen: vanaf 47 yards was het raak voor 28-25. Ook de Saints kregen nog een kans, maar voor Lutz was 61 yards er één te ver: de bal eindigde op de dwarsligger en de Vikings pakten de winst.

Tampa Bay Buccaneers - Kansas City Chiefs
Begin 2021 wonnen de Buccaneers in hun eigen stadion de Super Bowl van de Chiefs, een slagveld wat voor Chiefs-quarterback Patrick Mahomes misschien wel de pijnlijkste nederlaag uit zijn carrière was. Mahomes trof Buccaneers-quarterback Tom Brady nu opnieuw en na nog geen minuut was het al raak: Mahomes bediende Travis Kelce over 16 yards voor een eerste touchdown.

Clyde Edwards-Helaire vergrootte de voorsprong al snel met een 3-yard rush en een 2-yard touchdown pass van Mahomes: 3-21, alleen kicker Ryan Succop had namens de thuisploeg gescoord. In die pijnlijke situatie kwam dankzij een 13-yard pass van Brady op Mike Evans verandering, maar Noay Gray scoorde dan weer voor de Chiefs, gevolgd door nog een korte touchdown play van Brady op Evans: 17-28 bij rust.

In het derde kwart scoorde beide teams een touchdown: de Chiefs via een 10-yard pass van Mahomes op Jody Fortson, de Buccaneers via een korte 1-yard rush van Rachaad White. Field goals van Matthew Wright (Chiefs) hielden de Buccaneers op afstand en ook een 5-yard touchdown pass van Brady op Leonard Fournette kon dat niet meer overbruggen: de Chiefs wonnen met 31-41.

Uitslagen NFL week 4
Cincinnati Bengals - Miami Dolphins 27-15
New Orleans Saints - Minnesota Vikings 25-28
Atlanta Falcons - Cleveland Browns 23-20
Dallas Cowboys - Washington Commanders 25-10
Detroit Lions - Seattle Seahawks 45-48
Indianapolis Colts - Tennessee Titans 17-24
New York Giants - Chicago Bears 20-12
Philadelphia Eagles - Jacksonville Jaguars 29-21
Pittsburgh Steelers - New York Jets 20-24
Baltimore Ravens - Buffalo Bills 20-23
Houston Texans - Los Angeles Chargers 24-34
Carolina Panthers - Arizona Cardinals 26-16
Green Bay Packers - New England Patriots 27-24 OT
Las Vegas Raiders - Denver Broncos 32-23
Tampa Bay Buccaneers - Kansas City Chiefs 31-41
San Francisco 49ers - Los Angeles Rams 24-9

Ritsma moet als bondscoach schaatsploeg goud brengen op teamonderdelen

Rintje Ritsma wordt de nieuwe bondscoach voor de teamdisciplines in het langebaanschaatsen. De voormalig wereld- en Europees kampioen allround krijgt in zijn functie ondersteuning van technisch directeur van de KNSB Remy de Wit. Bij zijn aanstelling ligt er een woord voor in de mond van de 52-jarige Fries: "Commitment. Daar draait het om."

Als bondscoach wordt Ritsma verantwoordelijk voor de ploegenachtervolging, de massastart en de teamsprint. De Beer van Lemmer moet de schaatsers en trainers van de commerciële teams zien te verenigen richting de Spelen van Milaan in 2026, in de hoop op meer olympisch succes dan afgelopen februari in Peking. Vooral op de ploegenachtervolging is gefaald doordat de ploegen niet op één lijn zaten en er weinig met elkaar is getraind. De dames pakten ondanks alles nog een bronzen medaille. Irene Schouten pakte wel goud op de massastart. 

Hij draait er niet omheen. De teamonderdelen zijn de voorbije jaren doffe ellende geweest, met kibbelende coaches, kritische rijders en zwaar tegenvallende prestaties tot gevolg. Dat is verleden tijd. "De trein gaat zo meteen opnieuw rijden. Ga je mee? Dan ga je mee. Doe je dat niet, dan is er geen plaats. Daar moet je heel hard in zijn”, zegt Ritsma gedecideerd. "Het vrijwillige karakter, om te mogen rijden, is er niet meer. Je moet echt een heel, héél goede reden hebben als je nu afhaakt, wil je er de volgende keer weer bij zijn.” Commitment dus, dat is het toverwoord.

“Ik heb er in het recente verleden best eens aan gedacht om bondscoach te zijn. Maar wat kon je er in de oude situatie van verwachten. Jan Coopmans (tot en met de Spelen van Beijing de verantwoordelijke man, red.) zat voortdurend in een heel lastig parket. Dat zal in de nieuwe constructie niet meer voorkomen. Daar heeft Remy voor gezorgd. Ik wilde per se dat we dit werk samen zouden doen, en hij dacht er gelukkig hetzelfde over. Daarom waren we er zo uit. Tweeënhalve week geleden had ik het eerste gesprek, daarna zijn er nog twee geweest en werd de zaak beklonken.”

Ritsma wil snel beginnen met die gezamenlijke trainingen. "Er staat een aantal dagen gepland waarop voor verschillende onderdelen getraind gaat worden, in verschillende samenstellingen. Dan zal er een keuze gemaakt worden wie er uiteindelijk gaan schaatsen. We streven ernaar om altijd met de sterkste opstelling of het beste duo te rijden, maar zo ver zijn we nu nog niet. Dat is wel slordig, zo vlak voor het seizoen, maar het is niet anders."

Ritsma zal door het aanemen van deze functie niet langer achter de analysedesk van de NOS te vinden zijn.  

Stijging aantal coronabesmettingen zet door

Het aantal besmettingen met het coronavirus SARS - CoV-2 neemt verder toe. In de GGD-teststraten, in de verpleeghuizen en in de ziekenhuizen melden zich steeds meer mensen met een coronabesmetting. Om Nederland open en de zorg voor iedereen toegankelijk te houden, is het nu extra belangrijk om te testen bij klachten en om de herhaalprik te halen.

De stijging van het aantal coronabesmettingen is in alle cijfers terug te zien. De GGD meldt de afgelopen week een stijging van 55% in het aantal positieve testen en het aandeel mensen met COVID-achtige klachten in Infectieradar steeg afgelopen week van 4,6% naar 6,0%. Ook in het rioolwater werden meer virusdeeltjes gezien. 

Bij de bewoners van verpleeghuizen werd een stijging van 47% gemeld. De grootste stijging was afgelopen week te zien in de ziekenhuizen. Het aantal nieuwe opnames met corona op de verpleegafdeling steeg met 68%. Het merendeel van de opgenomen patiënten is ouder dan 60 jaar. Het aantal nieuwe opnames met corona op de IC-afdeling is nog steeds laag, maar vergeleken met de week daarvoor is dit aantal wel ruim verdubbeld (+138%).

De besmettingscijfers laten zien dat de najaarsgolf echt begonnen is. Deze coronagolf werd al verwacht en was aanleiding om de herhaalprik met het vernieuwde vaccin te adviseren. Alle 70-plussers hebben al een uitnodiging ontvangen en deze week zal het RIVM de uitnodigingen versturen naar de 60-plussers. Ook mensen onder de 60 jaar die jaarlijks uitgenodigd worden voor de griepprik kunnen vanaf deze week een uitnodiging voor de herhaalprik tegen corona verwachten. Met de herhaalprik blijf je beter beschermd tegen het coronavirus en voorkom je ernstige ziekte.

Om Nederland zoveel mogelijk open te houden en de zorg voor iedereen zo toegankelijk mogelijk te houden, zijn de volgende adviezen het belangrijkste: testen bij klachten, blijf thuis bij een positieve (zelf)test en laat je vaccineren.

Waren waterdruppels cruciaal voor het ontstaan van leven?

Hoe is het eerste leven op aarde ontstaan? Onderzoekers zijn hier al lang mee bezig. Een cruciale vraag op weg naar levende cellen is: hoe zijn lange, aaneengesloten ketens ontstaan uit vele individuele aminozuren, waaruit in de volgende stap vitale eiwitten werden gevormd?

Drie Amerikaanse wetenschappers van de Purdue University in de staat Indiana hebben een nieuwe theorie bedacht. Volgens hen kunnen aminozuurketens zich bijzonder goed vormen op het oppervlak van kleine waterdruppeltjes, op het grensvlak tussen water en lucht. Bijvoorbeeld waar opspattend zeewater op rotsen of watervallen van een berg naar beneden stromen.

Het team kon de overeenkomstige reacties met waterdruppels in het laboratorium simuleren. De bevindingen kunnen ook helpen bij het zoeken naar leven op andere planeten of bij het versnellen van chemische reacties.

Frankrijk: geen WK Qatar op grote schermen en openbare plaatsen in diverse steden

Vanwege de mensenrechtensituatie in Qatar worden in Parijs geen WK-wedstrijden op grote schermen vertoond en worden er geen fanzones ingericht.

Loco-burgemeester Rabadan verwees in een interview met persbureau AFP naar de voorwaarden waaronder het toernooi in Qatar werd georganiseerd – zowel op het gebied van milieu als sociale aspecten. Steden als Marseille, Bordeaux, Nancy en Reims hadden zich eerder al tegen het WK in november en december uitgesproken en de publieke bezichtiging van de wedstrijden afgewezen. De burgemeester van Marseille noemde het WK een menselijke en ecologische catastrofe.

Qatar ligt al langer onder vuur vanwege de arbeidsomstandigheden tijdens de bouw van de WK-stadions en de manier waarop het arbeidsmigranten behandelt.

FOK! Toen: Vlucht LY-1862 van EL Al stort neer in de Bijlmer

De Bijlmerramp was een vliegramp die op zondagavond 4 oktober 1992 plaatsvond in de Amsterdamse Bijlmermeer. Een Boeing 747-vrachtvliegtuig, vlucht LY-1862 van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al, stortte neer op de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg. De ramp kostte aan ten minste 43 mensen het leven, onder wie de driekoppige bemanning en de enige passagier van het vliegtuig. De Bijlmerramp behoort tot de dodelijkste gebeurtenissen uit de geschiedenis van de Nederlandse luchtvaart.

CD Projekt RED kondigt vijf nieuwe projecten aan

CD Projekt RED heeft heel wat plannen voor de komende jaren. Dat maakten ze bekend met een video op YouTube.

CD Projekt RED heeft vijf nieuwe projecten aangekondigd: een nieuwe Witcher-game met de codenaam 'Sirius' door studio The Molasses Flood, een nieuwe Witcher-trilogie door CD Projekt RED zelf, een nieuwe Witcher-game met de codenaam 'Canis Majoris' door een derde partij, een nieuwe Cyberpunk 2077-game met de codenaam 'Orion' door CD Projekt RED's nieuwe studio in Boston, en een geheel nieuw IP met de codenaam 'Hadar' van CD Projekt RED.

CD Projekt Red Long Term Planning

Nieuwe DLC voor Destroy All Humans! 2 beschikbaar

THQ Nordic laat weten dat de nieuwe DLC voor Destroy All Humans! 2 beschikbaar is. Met de naam Challenge Accpeted krijgt de game nieuwe Mutators en nieuwe uitdagingen.

Challenge Accepted voegt alle 4 Challenge Modes van de eerste game toe aan Destroy All Humans! 2 - Reprobed, dus Race, Armageddon, Abduction en Rampage. Alle modi zijn ook speelbaar in lokale co-op met gesplitst scherm. Ook inbegrepen: tal van nieuwe Mutators waarmee je de spelregels kunt wijzigen.

Destroy All Humans! 2 - Reprobed is beschikbaar voor pc, PlayStation 5 en Xbox Series X|S.

Nintendo Direct: Super Mario Bros. Movie-presentatie op 6 oktober

Nintendo organiseert op 6 oktober om 22:05 uur een Nintendo Direct: Super Mario Bros.-filmpresentatie met de wereldpremière-trailer voor de aankomende animatiefilm.

De cast van de film werd eerder dit jaar bekendgemaakt. Zo is Chris Pratt de stemacteur voor Mario en maken ook Anya Taylor-Joy (Peach), Charlie Day (Luigi), Jack Black (Bowser) en Keegan-Michael Key (Toad) hun opwachting.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de film eind dit jaar uit zou komen. Nu wordt de film uitgebracht in de lente van 2023. De film draait vanaf 7 april in Noord-Amerika en vanaf 28 april in Japan. Voor Europa is nog geen nieuwe datum gegeven, maar een release in april lijkt logisch.

Roller Champions Dragon's Way-seizoen is nu beschikbaar

Dragon’s Way, het nieuwe gethematiseerde seizoen van Roller Champions, is nu speelbaar voor iedereen op alle beschikbare platformen. Het seizoen introduceert onder meer een volledig nieuw thema, nieuwe maps, volledige cross-platform features en meer.

Het nieuwe seizoen voor Roller Champions brengt een nieuw thema met zich mee, geïnspireerd op vechtsporten en eeuwenoude tradities uit Azië, alsook nieuwe themamaps, volledige cross-platform features en een verbeterd live schema van modi en minigames.

Spelers krijgen de mogelijkheid om hun skills te verfijnen in de nieuwe Bangkok Arena, Zen Temple en Dragon Temple. Om spelers de nieuwe omgevingen van Dragon's Way ten volle te laten ervaren, zijn de eerste twee weken van het seizoen enkel de drie nieuwe arena's beschikbaar. Alle arena's uit eerdere seizoenen zullen daarna weer speelbaar zijn.

In dit nieuwe seizoen kunnen spelers hun vrienden uitnodigen voor een match, ongeacht het platform dat ze gebruiken, dankzij cross-play uitnodigingen. Daarnaast is de matchmaking en stabiliteit van de game verbeterd zodat spelers genieten van een betere en soepelere ervaring.

Tot slot krijgen spelers elke week een andere modus of skatepark minigame voorgeschoteld, waarmee ze fans verdienen en bijdragen aan hun vooruitgang in de Roller Pass. In Dragon’s Way kiezen spelers uit meer supersterren, in vergelijking met andere seizoenen, die nu ook aangepaste achtergronden hebben.

Roller Champions is gratis beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en Windows pc, via de Epic Games Store en de Ubisoft Store. Ook is de game backwards compatible en daardoor speelbaar op PlayStation 5 en Xbox Series X|S.

Gameplay van remake Dead Space

Electronic Arts heeft vandaag de allereerste gameplay-trailer van Dead Space onthuld. De remake van de sci-fi survival-horror klassieker is volledig van de grond af opgebouwd in de Frostbite Engine voor de nieuwste generatie consoles en pc, terwijl deze trouw blijft aan de visie van de originele game

Dead Space plaatst spelers in de schoenen van Isaac Clarke, een doorsnee-technicus op een routinemissie om een enorm ruimteschip, de USG Ishimura, te repareren. Echter, aan boord van de Ishimura wacht een levende nachtmerrie. De bemanning van het schip is afgeslacht en geïnfecteerd door een buitenaardse plaag, en Isaacs partner Nicole is ergens aan boord verdwaald. Alleen en gevangen, met alleen zijn gereedschap en zijn vaardigheden, moet Isaac vechten om te overleven. Dit doet hij niet alleen tegen angstaanjagende monsters genaamd Necromorphs, maar ook tegen zijn eigen afbrokkelende geestelijke gezondheid.

Dead Space is vanaf 27 januari 2023 verkrijgbaar en nu al te reserveren voor PlayStation 5, Xbox Series X|S en pc (EA App, Steam en Epic Games Store).

Company of Heroes 3 uitgesteld tot februari 2023

Real-time strategygame Company of Heroes 3 is met enkele maanden uitgesteld, tot februari 2023. De oorspronkelijke releasedatum was 17 november van dit jaar, maar ontwikkelaar Relic heeft aangegeven nog iets meer te moeten poetsen en polijsten om de game op het gewenste niveau te krijgen.

Uitgever Sega meldt dat de nieuwe titel uit de populaire RTS-franchise nog niet "voldeed aan de gewenste standaard" van zowel spelers als van henzelf. Relic is voortdurend in gesprek met de hechte achterban van Company of Heroes om feedback en feature requests te behandelen. Momenteel wordt er onder andere nog gefocust op het verbeteren van de nieuwe, interactieve map, de grafische details tijdens gevechten en de dialogen in de game.

Company of Heroes 3 verschijnt ruim acht jaar nadat het tweede deel uitkwam, dat een stuk minder goed ontvangen werd dan het origineel uit 2006, maar er is altijd een harde kern aan fans overgebleven. In dit deel verhuizen we qua strijdtoneel naar voornamelijk Italië en Noord-Afrika. Uiteraard zijn er genoeg nieuwe features aanwezig zoals de inmiddels welbekende 'tactical pause', is er een verbeterd 'destruction'-systeem om in nog meer detail vastgoed en infrastructuur naar de gallemiezen te zien gaan en is er een 'dynamisch verhaal' aanwezig waarbij keuzes die de speler maakt met verschillende commandanten de uitkomst kan beïnvloeden.

Gerichte ondersteuning energie-intensief mkb met TEK-regeling

Naast huishoudens zijn ook bedrijven van klein tot groot hard geraakt door de sterk gestegen energiekosten. Het kabinet heeft zijn inventarisatie afgerond naar opties voor gerichte steun aan mkb-ondernemingen, die niet ontkomen aan een hoog verbruik. Voor deze zogenoemde energie-intensieve mkb’ers komt de Tegemoetkoming Energiekosten-regeling (TEK). Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) heeft vandaag de Tweede Kamer geïnformeerd over het opzetten van de TEK.

De TEK is gebaseerd op het energieverbruik en de omzet van een ondernemer. De compensatie bestaat dan uit een deel van de kostenstijging dit jaar en in 2023. Het energie-intensief mkb ontvangt dan steun ter grootte van een te bepalen percentage van de stijging van de energieprijs (gas en elektra) hun energieverbruik tot een vast te stellen maximum per onderneming (subsidieplafond). Kleinere kantoren en zzp’ers kunnen net als huishoudens gebruik maken van het tijdelijke prijsplafond, de zogenoemde kleinverbruikersregeling.

Minister Micky Adriaansens (EZK): “Ondernemers zijn vaak net als consumenten bereid om stappen te zetten met besparen en verduurzamen, maar ontkomen vanwege de aard van hun productieproces of type dienstverlening soms simpelweg niet aan een hoog, oftewel intensief, energieverbruik terwijl ze in de kern een gezonde bedrijfsvoering hebben. Bovendien is het niet voor iedere mkb’er meer mogelijk om zijn prijzen genoeg te verhogen om de extra energiekosten te dekken én voldoende afzet te behouden. Daarom komt het kabinet nu met extra ondersteuning via de TEK.”

Voorwaarden en opzet TEK op korte termijn duidelijk
Het kabinet verwacht de voorwaarden van de TEK qua doelgroep, het totale budget, de percentages en de maximale steun per onderneming op korte termijn bekend te kunnen maken. Een dergelijke regeling moet voldoen aan Europese staatssteunregels en goedgekeurd worden door de Europese Commissie. Daardoor kan daadwerkelijke openstelling via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) duren tot het begin van 2023.

Dat volstaat niet voor energie-intensieve mkb’ers die nu al in acute problemen zitten en nog de winter van 2022/2023 te gaan hebben. Daarom is de inzet om vanaf november al andere maatregelen gereed te hebben om voor ondernemers (tijdelijk) de bedrijfslasten te kunnen verlagen. Het kabinet werkt de opties hiervoor zo snel als mogelijk uit.

Gratis schoolontbijt op 500 basisscholen met veel kwetsbare leerlingen

Op 500 basisscholen met een groot aandeel kwetsbare leerlingen wordt per direct gestart met het aanbieden van gratis schoolontbijt. De ministeries van SZW en OCW stellen 5 miljoen euro beschikbaar aan het Jeugdeducatiefonds om voor de duur van vier maanden de leerlingen van deze scholen een goede start van de dag te geven.

Het leven is in korte tijd veel duurder geworden, de boodschappenprijzen stijgen. Dit wordt op verschillende manieren zichtbaar, ook in de schoolklas. Er zijn kinderen die met een lege maag naar school komen. Dit heeft ongewenste gevolgen voor de ontwikkeling en de leerprestaties van het kind.

Minister Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen): “Kinderen die opgroeien in gezinnen die het financieel heel zwaar hebben, mogen daar niet de dupe van worden. Dat zij met een lege maag de schooldag beginnen, moeten we niet accepteren. Daarom zetten we nu versneld in op hulp op scholen waar de nood hoog is."

Minister Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs): “We moeten alles doen wat nu nodig is om kinderen die het thuis moeilijk hebben op school zorgeloos te laten leren. Vooruitlopend op de uitwerking van schoollunches voor kinderen, zetten we nu direct de eerste stap, de garantie van een ontbijt voor kinderen waar dat niet vanzelfsprekend is.”

Per 1 januari stijgt onder meer het minimumloon met 10%, gaan de huur- en zorgtoeslag omhoog en krijgen ouders een hoger kindgebonden budget. Deze maatregelen zorgen volgens de raming van het CPB voor een afname van de kinderarmoede in 2023. Ook is het prijsplafond voor de energiekosten dan in werking. Het tijdelijk schoolontbijt geldt dan ook als overbrugging naar de genoemde koopkrachtmaatregelen voor komend jaar.

Aanvullend op de inzet van het Jeugdeducatiefonds op de 500 scholen waar zij actief zijn, hebben ministers Schouten en Wiersma de Alliantie Kinderarmoede gevraagd om via bestaande en nog te vormen lokale allianties nog meer scholen te ondersteunen om honger in de klas tegen te gaan. Hoe dit precies vorm krijgt, wordt komende tijd nader uitgewerkt zodat de werkdruk voor scholen niet toeneemt. Het ministerie van OCW geeft binnenkort uitwerking aan de schoollunches, in samenspraak met alle acties die lopen vanuit de ministeries van SZW en VWS. Dit geeft invulling aan een kamermotie die oproept tot het aanbieden van een maaltijd op school, in het bijzonder op scholen in kwetsbare wijken.

Lagere tarieven prijsplafonds vastgesteld tot 1200 m3 gas en 2900 kWh elektra

Vanaf 1 januari 2023 geldt een prijsplafond op energie voor alle huishoudens en andere kleinverbruikers. Voor gas wordt het maximale tarief € 1,45 per kuub tot een verbruik van 1.200 kuub. Voor elektriciteit wordt het maximale tarief verlaagd tot € 0,40 per KWh en het maximale verbruik verhoogd tot 2.900 kWh. Voor het energieverbruik boven het plafond betalen huishoudens en andere kleinverbruikers het tarief zoals opgenomen in het energiecontract. Voor november en december ontvangen huishoudens een vaste korting op de energierekening van € 190 per maand.

Voordeliger plafond elektriciteit
Het kabinet heeft bij de uitwerking van het tijdelijke prijsplafond besloten dat het maximumtarief voor elektriciteit wordt verlaagd tot € 0,40 per kWh. Dat was eerder € 0,70. Daarnaast wordt het elektriciteitsverbruik dat onder het prijsplafond valt verhoogd van 2.400 kWh tot 2.900 kWh. Dat betekent dat een groter deel van het elektriciteitsverbruik onder het plafond valt en dat huishoudens en andere kleinverbruikers daar minder voor betalen. Met deze invulling blijft de prikkel om energie te besparen bestaan en sluit het plafond beter aan bij huishoudens die verwarmen met een (hybride) warmtepomp en daardoor meer elektriciteit en minder gas gebruiken.

De maximumtarieven van het prijsplafond betreffen de variabele leveringstarieven, inclusief energiebelasting en btw. Een huishouden met een gemiddeld verbruik heeft in 2023 in totaal zo’n € 2.500 voordeel van het prijsplafond. In 2021 was het gemiddelde verbruik van een huishouden 1.200 m3 gas en 2.460 kWh elektriciteit (CBS).

Kleinverbruikers
Het prijsplafond zal gelden voor alle kleinverbruikers. Naast huishoudens gaat het om zzp’ers, winkels, verenigingen, kleine maatschappelijke organisaties en een deel van het kleine mkb. Het kabinet gaat daarnaast een gerichte compensatieregeling uitwerken voor het energie-intensieve mkb.

Warmte
Ook huishoudens die zijn aangesloten op een warmtenet gaan profiteren van het prijsplafond. Het tarief wordt gekoppeld aan de het prijsplafond voor gas en wordt € 47,39 per gigajoule warmte. Tot welk verbruik het prijsplafond geldt en de uitvoering van het plafond voor warmtenetten wordt de komende tijd verder uitgewerkt. Omdat het prijsplafond niet goed aansluit bij huishoudens die gebruik maken van blokverwarming, waarbij meerdere huishoudens achter 1 aansluiting zitten, onderzoekt het kabinet ook of er alternatieve mogelijkheden zijn om hen in dezelfde mate te ondersteunen.

Vaste korting in november en december
Het prijsplafond wordt op 1 januari 2023 ingevoerd. Om huishoudens begin deze winter al te helpen ontvangen huishoudens en andere kleinverbruikers in november en december een vaste korting van € 190 per maand op de energierekening. Deze compensatie is voor alle kleinverbruikers hetzelfde en wordt verrekend via de energieleveranciers.

Subsidie voor energieleveranciers
De energieleveranciers ontvangen een vergoeding voor het energieverbruik dat onder het plafond valt. Deze vergoeding wordt volledig ingezet om de energieprijzen voor de consument en andere kleinverbruikers te verlagen. Hierdoor komt de steun terecht bij de huishoudens en andere kleinverbruikers en voorkomt het kabinet dat energieleveranciers zelf in financiële problemen komen door de uitvoering van het plafond. De totale kosten zijn afhankelijk van de ontwikkeling van de energieprijzen. Als de energieprijzen op een vergelijkbaar niveau blijven worden de totale kosten van het prijsplafond en de tegemoetkoming in november en december geschat op zo’n € 23,5 miljard.

Minister Jetten voor Klimaat en Energie: "Steeds meer mensen en bedrijven worden geraakt door de ongekend hoge energieprijzen. Met een prijsplafond helpen we om de lasten te verlichten en hebben mensen meer zekerheid. We hebben bij de uitwerking van het prijsplafond ook rekening gehouden met huishoudens die verwarmen met een (hybride) warmtepomp of zijn aangesloten op een warmtenet. Daarom gaat het verbruiksplafond voor elektriciteit omhoog en het tarief omlaag, en komt er een prijsplafond voor warmtenetten. Dankzij de grote inzet van de energieleveranciers kan het prijsplafond al per 1 januari worden ingevoerd."

Negen nieuwe games binnenkort naar Xbox Game Pass

De komende twee weken zullen negen games worden toegevoegd aan het assortiment van Xbox Game Pass. De meeste games zijn al eerder aangekondigd en dus geen verrassingen, toch zijn A Plague Tale: Requiem en Scorn de meest in het oog springende titels.

De volgende negen games komen binnenkort naar Xbox Game Pass:

 • (04-10) Chivalry 2 (Xbox, PC en cloud)
 • (06-10) Medieval Dynasty (Xbox) - reeds beschikbaar in PC Game Pass
 • (06-10) The Walking Dead: The Complete First Season (PC) - reeds beschikbaar voor Xbox Game Pass
 • (06-10) The Walking Dead: Season Two (PC) - reeds beschikbaar voor Xbox Game Pass
 • (11-10) Costume Quest (Xbox en cloud)
 • (11-10) Eville (Xbox en PC) - Day One release
 • (13-10) Dyson Sphere Program (PC) - Day One release
 • (14-10) Scorn (Xbox, PC en cloud) - Day One release
 • (18-10) A Plague Tale: Requiem (Xbox, PC en cloud) - Day One release

Zes games zullen het programma 15 oktober verlaten:

 • Bloodroots
 • Echo Generation
 • Into the Pit
 • Ring of Pain
 • Sable
 • The Good Life

Verwen jij je huisdieren op dierendag?

Dierendag (ook: Werelddierendag) is een dag die wereldwijd op de agenda staat als een moment waarop extra aandacht wordt besteed aan de dieren. Dierendag valt jaarlijks op 4 oktober.

De datum van dierendag gaat terug naar de feestdag van Sint Franciscus van Assisi. Hij bekommerde zich om het lot van melaatsen, zwervers en andere armen, maar ook van planten en dieren. Volgens de overlevering hield hij ooit een preek voor de dieren.

Tijdens een internationaal congres van verenigingen voor dierenbescherming in mei 1929 in Wenen werd 4 oktober uitgeroepen tot Werelddierendag. De eerste officiële dierendag in Nederland was op 4 oktober 1930. 

Sinds de jaren zestig grijpt men deze datum steeds meer aan voor het dierenrechtenactivisme. Ook werden meer activiteiten ontwikkeld om kinderen bij dierendag te betrekken door ze op deze dag huisdieren of knuffels mee te laten nemen naar school. 

Dierendag 2022 (Foto:Pixabay)
Dierendag 2022 (Foto:Pixabay)

Oud-presentatrice en voormalig Kamerlid Lťonie Sazias (65) overleden

Oud-presentatrice en voormalig 50Plus-Kamerlid Léonie Sazias is overleden. Dat meldt 50Plus-erevoorzitter Jan Nagel namens de familie. Enkele jaren geleden werd bij Sazias darmkanker geconstateerd. Ze was 65 jaar.

Sazias was de dochter van een Franse vader en een Nederlandse moeder. Kort na haar geboorte verhuisde zij met haar ouders en oudere zus naar Soest, waar zij haar jeugd doorbracht. Sazias deed de havo en de kunstacademie en haalde daarna een akte voor het vak handenarbeid.

 In 1980 reageerde ze op een oproep van Veronica, die op zoek was naar een nieuwe omroepster. Toen zij tot haar verrassing bij de screentest werd uitgekozen uit achtduizend jonge vrouwen, koos zij voor een carrière in de televisiewereld. Eerst ging ze aan het werk bij Veronica, later ook bij de AVRO, TROS, RTL 4 en FOX. Ze presenteerde diverse programma's, waaronder in 1985 en 1986 talkshow Ruud en Leonie bij de AVRO met Ruud ter Weijden en – haar grootste succes – De Ojevaarsjo en Dierenmanieren, het laatste samen met Martin Gaus.

Vanaf 1981 tot medio 1989 was Sazias o.a. ook actief als producer voor Veronica tijdens de woensdaguitzendingen op eerst Hilversum 1 en later Radio 2 en vanaf 6 december 1985 op de volle vrijdag op Radio 3. Tussen 2008 en 2012 was ze te horen op NPO Radio 5, met het programma Wekker-Wakker! van Omroep Max.

Politiek
In haar woonplaats Hilversum nam zij deel aan de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2006 voor de Democratisch Liberale Partij Hilversum (DLPH). Ze werd aanvankelijk niet verkozen, omdat ze op de tweede plaats stond en haar partij maar één zetel in de gemeenteraad wist te bemachtigen. In september 2006 kwam ze echter alsnog in de Hilversumse gemeenteraad, nadat het zittende raadslid uit de politiek stapte. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 was Sazias lijsttrekker voor Hart voor Hilversum (HvH), een fusiepartij van de bestaande HvH en de DLPH. De partij behaalde drie zetels en Sazias werd fractievoorzitter. In 2015 nam Sazias deel aan de Provinciale Statenverkiezingen in Noord-Holland als lijsttrekker van Hart voor Holland. Deze partij behaalde geen zetels.

Op 14 november 2016 werd bekend dat Sazias op plaats twee van de lijst van 50PLUS voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 stond. Zij stond daarmee direct onder lijsttrekker Henk Krol. Eerder werd ze genoemd als lijsttrekker van de nieuwe politieke partij LEF van hoogleraar David Pinto.

Tijdens de verkiezingscampagne voor 50PLUS in 2017 kon Sazias niet actief meedoen; er werd darmkanker bij haar geconstateerd. Nadat 50PLUS in maart dat jaar in de Tweede Kamer vier zetels had behaald, vertegenwoordigde ze deze partij vanaf 23 maart in de Tweede Kamer. In november 2018 ging zij met ziekteverlof. Ze keerde op 26 juni 2019 terug in de Kamer. Ondanks dat ze door 50PLUS op de concept-kandidatenlijst voor Tweede Kamerverkiezingen 2021 was geplaatst, besloot ze af te zien van nog een termijn. Op aandringen van de kiescommissie en lijsttrekker werd ze wel lijstduwer.

Eind maart 2021 verliet ze de Tweede Kamer. Bij haar afscheid werd zij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Sazias was getrouwd en kreeg drie kinderen.

Oud- en huidige Kamerleden, onder wie Henk Krol en Femke Merel van Kooten en Laura Bromet (GroenLinks) en Attje Kuiken (PvdA) staan stil bij het overlijden van Sazias. Die laatste noemt haar een fijn, gedreven mens met een groot hart voor de zorg. Sazias maakte zich onder meer sterk voor kankerbestrijding.

En velen zullen haar kinderliedjes nog kennen:

Ministers hebben vandaag aangifte gedaan tegen FVD’er Van Houwelingen

Zorgminister Ernst Kuipers en minister van Sociale Zaken Karien van Gennip hebben vanmorgen aangifte gedaan tegen Forum voor Democratie-lid Pepijn van Houwelingen om een geplaatste tweet waar de ministers opstonden met een gefotoshopte nazi-vlag. Dat vertelde Kuipers vanochtend in het WNL-programma Sven Op 1.”Wat we hiermee wilden aangeven is dat er wat ons betreft echt een grens was gepasseerd.” Het is nog niet bekend of de aanklacht in behandeling wordt genomen. Meer hierover bij WNL.

Trump klaagt CNN aan wegens laster en eist $475 miljoen schadevergoeding

De voormalige Amerikaanse president Trump heeft de nieuwszender CNN aangeklaagd op beschuldiging van laster.

De advocaten van Trump hebben de rechtszaak aangespannen bij een rechtbank in Florida. 

De voormalige Amerikaanse president beweert dat het tv-netwerk zijn invloed als toonaangevende nieuwsorganisatie misbruikt om hem in diskrediet te brengen. Trump zei dat CNN-presentatoren en commentatoren hem hebben geschaad door hem: 'racistisch', 'Russische knecht', 'opstandeling' en 'Hitler' te noemen. Trump eist $ 475 miljoen aan punitieve schadevergoeding. CNN weigerde commentaar te geven op de zaak.

CNN zou blijkbaar vrezen dat de oud-president zich in 2024 weer kandidaat zal stellen voor het hoogste ambt.

Trump heeft tijdens zijn ambtstermijn herhaaldelijk media aangevallen die kritisch over hem berichtten. Hij beschuldigde hen regelmatig van het verspreiden van nepnieuws.

Noord-Korea schiet testraket over Japan heen: twee noordelijke regio's geŽvacueerd

De regeringen van Japan en Zuid-Korea hebben de laatste rakettest van Noord-Korea krachtig veroordeeld. De Zuid-Koreaanse president Yoon zei dat het incident ernstige gevolgen zou hebben en tot een krachtige internationale reactie zou leiden. De Japanse premier Kishido meldde dat Noord-Korea mogelijk een ICBM heeft getest.

Noord-Korea heeft  een middellangeafstandsraket afgeschoten die over Japans grondgebied ging voordat hij in de Stille Oceaan neerstortte. Een woordvoerder van de Japanse regering zei dat de raketproeven de vrede en veiligheid van Japan, de regio en de internationale gemeenschap bedreigden. Ze vormden een serieuze uitdaging: de Japanse regering heeft burgers gevraagd om bescherming te zoeken. Treindiensten in de noordelijke regio's van Japan zijn opgeschort. Premier Kishida beschreef de acties van Noord-Korea letterlijk als 'barbaars' en kondigde een gedetailleerd onderzoek naar het incident aan.

Het Zuid-Koreaanse Yonhap News Agency meldde dat ballistische raketten zijn afgevuurd in de richting van de Japanse Zee. Noord-Korea had zaterdag al twee van dergelijke explosieven getest. Het was de vierde raketlancering in een week.

Resoluties van de Verenigde Naties verbieden Noord-Korea om dergelijke wapens te testen, die, afhankelijk van het ontwerp, ook kernkoppen kunnen dragen. De recente rakettests van Noord-Korea worden ook gezien als een reactie op de marinemanoeuvres die Zuid-Koreaanse, Amerikaanse en Japanse troepen onlangs samen hebben gehouden.

Amsterdam UMC: corona leidde toch niet tot meer somberheid

De coronacrisis heeft tot dusver nog weinig effect gehad op de mentale gezondheid van mensen, stellen onderzoekers van het Amsterdam UMC na een vergelijking van 150 verschillende studies wereldwijd. Die conclusie is opvallend, omdat juist werd gedacht dat lockdowns en andere maatregelen leidden tot meer somberheid en angst.

Maar dat ligt genuanceerder, melden de onderzoekers uit Amsterdam nu. Op basis van hun analyse concluderen ze dat “mensen gemiddeld maar een heel geringe verhoging van somberheid en angstklachten hebben. De coronacrisis had dus op de korte termijn geen groot effect op hun mentale status.” Ook het aantal mensen dat werd gediagnosticeerd met een psychiatrische aandoening of het aantal gevallen van suïcide nam niet toe. De publicaties die werden bekeken komen vooral uit 2020 en 2021. Lees verder bij Skipr

VS: vijf op de tien coaches vrouwenvoetbal weggestuurd wegens wangedrag

In de hoogste professionele vrouwenvoetbal competitie (National Women's Soccer League - NWSL) in de VS is sprake van stelselmatig seksueel wangedrag en emotionele mishandeling. Dat staat in een rapport van onafhankelijke onderzoekers naar misstanden in de sport.

"Misbruik in de NWSL is geworteld in een onderliggende cultuur in het vrouwenvoetbal, die begint bij de jeugdteams waar verbaal agressief coachen is genormaliseerd en grenzen tussen coaches en speelsters vervagen", zo staat in het rapport. De onderzoekers spraken met meer dan 200 mensen.

De Amerikaanse voetbalbond gaf opdracht tot het onderzoek nadat oud-speelsters Sinead Farrelly en Mana Shim vorig jaar beschuldigingen hadden geuit van intimidatie en seksuele dwang aan het adres van oud-coach Paul Riley.

Riley ontkende de beschuldigingen en zei nooit seks met speelsters te hebben gehad, maar kreeg wel ontslag bij zijn club North Carolina Courage. De beschuldigingen zette de Amerikaanse vrouwencompetitie op zijn kop en de competitie werd tijdelijk stopgezet. Bondsvoorzitter Lisa Baird stapte op.

Het rapport concludeert dat Riley misbruik maakte van zijn positie door enkele speelsters te dwingen tot een seksuele relatie.

De Verenigde Staten zijn een toonaangevend land in het vrouwenvoetbal, met onder meer vier wereldtitels. Meer hierover bij de NOS

Eet Geen Dierendag: 3,7 miljoen deelnemers

Het is vandaag 4 oktober: Eet Geen Dierendag. Naar schatting 3,7 miljoen Nederlanders doen mee en eten de hele dag geen vlees of vis. Dit is een forse toename ten opzichte van de 25 duizend deelnemers bij de eerste editie in 2011.

Op de radio en via social media roept Wakker Dier heel Nederland op om mee te doen. Ook veel (bedrijfs)restaurants hebben zich weer aangesloten. Waaronder de Ikea en de volgende cateraars: Albron, Beijk, Cater Concept, Eurest-Compass, Hospitalents, Hutten, ISS, Sodexo, TGTHR, Van Leeuwen, Van Lier, Vital4Skool en Vitam.

Waarom Eet Geen Dierendag?
We eten in Nederland elke dag 600 duizend dieren. Dus elke dag dat we dat niet doen, telt. Met Eet Geen Dierendag stimuleert Wakker Dier mensen om vaker lekker iets anders te eten dan vlees. Want als we met z’n allen minder vlees eten, hoeven we minder dieren te houden. Bovendien kun je zo ook op een gemakkelijke manier iets doen voor de aarde én je eigen gezondheid. De productie van het vlees dat we in Nederland eten zorgt namelijk voor veel broeikasgassen. Omgerekend zo’n 33 miljoen kilo CO2, of 191 miljoen kilometer autorijden per dag. En als je niet te veel bewerkt en rood vlees eet, dan heb je minder kans op ziekten zoals diabetes.

Eet Geen Dierendag wordt mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

Varkenshouderij ( Foto: Pixabay)
Varkenshouderij ( Foto: Pixabay)

FOK! Wat een weer: heerlijk najaarsweer

herfstbanner

Vanochtend lost de nog aanwezige mist op en is het zonnig. De wind uit het zuidwesten neemt toe naar matig, aan de noordwestkust naar (vrij) krachtig, windkracht 5 of 6. Vanmiddag neemt in het westen de bewolking geleidelijk toe. Verder is het zonnig en het blijft droog. De maximumtemperaturen liggen rond 18°C. De wind waait uit het zuidwesten en is matig, aan de noordwestkust (vrij) krachtig, windkracht 5 of 6.


Vanavond is het half tot zwaar bewolkt en blijft het vrijwel overal droog. Er staat een matige wind, aan de kust een (vrij) krachtige wind uit het zuidwesten, windkracht 5 of 6. Komende nacht is er in het uiterste noordwesten kans op wat lichte regen. Elders blijft het droog. De minimumtemperaturen liggen rond 11°C. De wind waait uit het zuidwesten en is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5-6.

Morgenochtend is het droog. In het westen en noorden komt er bewolking voor, elders schijnt de zon. De wind waait uit het zuidwesten en is matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig tot hard, windkracht 6-7. Morgenmiddag neemt de bewolking van het westen uit toe, maar het blijft droog. De middagtemperaturen lopen uiteen van 16°C aan zee tot plaatselijk 21°C in het zuidoosten. De wind komt uit het zuidwesten en is vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig tot hard, windkracht 6-7.

Morgenavond is het bewolkt en in het westen valt regen. Deze regen verplaatst zich naar het oosten. Vanaf halverwege de avond klaart het van het westen uit weer op en aan het einde van de avond is het overal droog. De wind komt aanvankelijk uit het zuidwesten en is matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, mogelijk hard, windkracht 5-7. In de tweede helft van de avond gaat de wind uit het westen waaien en afnemen naar matig, aan zee en op het IJsselmeer naar vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5-6. (Bron: KNMI)

Herfst....
Herfst....

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Grote gevechtsoefening in november brengt militairen en helikopters door heel Nederland

Van 31 oktober t/m 18 november vindt de grote militaire oefening FALCON AUTUMN plaats in Nederland. Tijdens FALCON AUTUMN worden grootschalige luchtlandingsoperaties beoefend. Meer dan duizend militairen van land- en luchtmacht en vijfendertig helikopters worden op verschillende locaties in Nederland ingezet. De oefening wordt georganiseerd door de Luchtmobiele Brigade en het Defensie Helikoptercommando. Daarnaast doen er militairen en helikopters uit Duitsland, Polen en de Verenigde Staten aan de oefening mee. Het doel van de oefening is het trainen van grootschalige en luchtlandingsoperaties. Een complexe taak waar beide eenheden gespecialiseerd in zijn.

Beschermen wat ons dierbaar is
De Russische invasie van Oekraïne maakt duidelijk dat veiligheid en vrijheid niet vanzelfsprekend zijn. Daarom heeft Defensie als eerste hoofdtaak om het Nederlandse en bondgenootschappelijke grondgebied te verdedigen. Om die taak aan te kunnen is het noodzakelijk dat er regelmatig realistisch en op grote schaal geoefend wordt.

Hiervoor traint Defensie regelmatig op oefenterreinen in het buitenland. Tijdens FALCON AUTUMN laten ze in Nederland zien dat ze klaar staan om te beschermen wat ons dierbaar is. Daarom vindt deze oefening plaats op diverse locaties in de provincies Zuid-Holland, Gelderland, Limburg, Drenthe en Friesland. De Luchtmobiele Brigade is één van de zwaarst getrainde eenheden van Defensie. Militairen van de brigade zijn herkenbaar aan de rode baret. Het Defensie Helikopter Commando is de eenheid van de Luchtmacht waar alle helikopters zijn ondergebracht. Tijdens de oefening wordt gevolgen met diverse helikoptertypes waaronder de CH-47 Chinook, AS-532 Cougar en AH-64 Apache.

Volg de oefening online
Hoewel de oefening deels in de publieke ruimte plaatsvindt is het geen publiek evenement. Het is daarom ook niet mogelijk de oefening te bezoeken. Wel wordt via de socialmediakanalen van de Luchtmobiele Brigade en het Defensie Helikopter Commando uitgebreid geïnformeerd over de oefening. Ook wordt vooraf aangekondigd waar geoefend en gevlogen wordt om de hinder tot een minimum te beperken. Tijdens de oefening wordt gebruik gemaakt van oefenmunitie en rookgranaten. Dit zijn geen echte schoten maar het gebruik hiervan kan gepaard gaan met hoorbare knallen. Indien nodig worden omwonenden en belanghebbenden vooraf geïnformeerd.

Nog steeds risico's voor gezondheid asielzoekers in aanmeldcentrum Ter Apel

De omstandigheden in het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel zijn nog steeds schrijnend. Doordat een groot aantal mensen dicht op elkaar in een koude, tochtige en vuile sporthal verblijft, zijn er risico’s voor de volksgezondheid. Deze situatie is het meest nijpend voor de meest kwetsbaren, zoals baby’s en jonge kinderen, ouderen en mensen met een ziekte of beperking. Het gezondheidsrisico wordt vergroot door de vele verplaatsingen van de mensen tussen crisisnoodopvanglocaties.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) roept de verantwoordelijke staatssecretaris Van der Burg (Justitie en Veiligheid) en bestuurder Schoenmaker van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) op om al het nodige te doen om de verblijfssituatie te verbeteren van de mensen die in het aanmeldcentrum Ter Apel verblijven. Dit is noodzakelijk om de gezondheid en het welzijn van de mensen daar te beschermen. Dit schrijft de inspectie in een brief die afgelopen vrijdag is gestuurd naar Van der Burg en Schoenmaker.

Risico gezondheidsschade
De inspectie bezocht vorige week het voorterrein, de sporthal en de nachtopvang van het aanmeldcentrum Ter Apel. Ook is de opvanglocatie in Zoutkamp bezocht. Op beide locaties is gekeken naar de verblijfsomstandigheden in relatie tot de gezondheid van de mensen die daar worden opgevangen, en de beschikbaarheid en het niveau van medische zorg.

In Zoutkamp waren de fysieke en hygiënische omstandigheden op voldoende niveau. Het aanbod en de beschikbaarheid van medische basiszorg voldoet. In Ter Apel kunnen de verblijfsomstandigheden een negatieve invloed hebben op de mentale en fysieke gezondheid van mensen. Dit vergroot het risico op het ontstaan van ziekten op korte termijn en gezondheidsschade op langere termijn. Ook hoorde de inspectie dat er bijna 300 alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’s) waren. Dit terwijl de opvang in Ter Apel eigenlijk maar plek met zorg en begeleiding heeft voor 55 kinderen zonder ouders.

Eerdere signalering
In september en juni schreven de inspecties IGJ en IJenV al dat de situatie van kinderen - ook met ouders - in de asielopvang onder de maat is. Zij verblijven dagenlang in de nachtopvang, hebben geen toegang tot medische zorg en krijgen niet de begeleiding en hulp krijgen die nodig is. Voor veel asielkinderen was dit toen al dagelijkse realiteit.

Afgelopen augustus constateerde de IGJ dat het totale gebrek aan hygiëne op het voorterrein in Ter Apel op dat moment grote risico’s voor de volksgezondheid met zich meebracht. De inspectie schreef een brandbrief aan minister Kuipers (VWS) en aan de voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen, burgemeester Schuiling, dat de basishygiëne bij het voorterrein van aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel op peil moest worden gebracht. De situatie is daarna verbeterd; de basisvoorzieningen werden op orde gebracht en een tijd verbleven er geen mensen meer op het voorterrein. Nu is opnieuw een ongezonde situatie ontstaan voor een grote groep mensen.

Goede acute zorg voor iedereen altijd toegankelijk

Goede acute zorg moet voor iedereen in Nederland onder alle omstandigheden toegankelijk zijn. Dat wil minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bereiken met de beleidsagenda ‘Toekomstbestendige acute zorg’. Omdat de vraag naar spoedzorg groeit terwijl (acute)zorgmedewerkers schaars zijn, is verandering nodig om iedereen hoge kwaliteit acute zorg op de juiste plek te geven. De beleidsagenda bouwt voort op onder meer de afspraken uit het Integraal Zorgakkoord (IZA) en richt zich op drie hoofdpunten: kwaliteit en toegankelijkheid, zorgcoördinatie en samenwerking in de regio.

Minister Ernst Kuipers (VWS): “Iedereen in Nederland heeft recht op hoge kwaliteit acute zorg. Om dat waar te maken moeten we onze acute zorg samen anders inrichten. We hebben alle zorgmedewerkers en capaciteit hierbij hard nodig, maar we moeten keuzes maken over ‘wat we waar doen’. Alleen zo kunnen we garanderen dat alle Nederlanders, ongeacht hun woonplaats, dezelfde toegang hebben tot hoge kwaliteit acute zorg.”

Kwaliteit en toegankelijkheid
Elke patiënt in Nederland moet altijd kunnen rekenen op zorg van goede kwaliteit. Daarbij moet gekeken worden naar wat een patiënt nodig heeft om goed geholpen te worden. Medisch onderbouwde kwaliteitsnormen moeten hierbij leidend zijn. Op dit moment is dat niet altijd het geval. Daarom wil minister Kuipers aan de slag met de aanpassing van de hele acute zorg.
Door nieuwe medisch onderbouwde kwaliteitsnormen te ontwikkelen, conform het advies van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en Gezondheidsraad (GR), wil Kuipers de acute zorg voor iedereen verbeteren.

In nieuwe kwaliteitsnormen moet gebruik gemaakt worden van de hoge kwaliteit zorgmedewerkers en faciliteiten die Nederland heeft. Daarbij hebben we alle beschikbare capaciteit nodig. Gespecialiseerde ambulancemedewerkers, adequaat uitgeruste voertuigen en goede beschikbaarheid van traumahelikopters die we tegenwoordig hebben, kunnen daarin worden meegenomen. Daardoor kan de behandeling al ter plaatse beginnen en doorgaan tijdens het transport. Ook heeft technologie de communicatie tussen ambulances en ziekenhuizen verbeterd. Een patiënt moet altijd kunnen rekenen op de beste zorg, en dat is niet altijd de dichtstbijzijnde.

Zorgcoördinatie en samenwerking
Iedereen, ongeacht wie je bent of waar je woont, moet de beste zorg op de juiste plek kunnen krijgen. Hiervoor moet de zorg per regio beter gecoördineerd worden. Met de inzet op meer inzicht in regionale en landelijke capaciteit, het vroeger signaleren van drukte en de mogelijkheid om zo nodig patiënten te spreiden moet de kwaliteit van de acute zorg omhoog. Het uitgangspunt is dat spoedzorgvragen tijdig worden beantwoord door de juiste zorgverlener, rekening houdend met de beschikbaarheid van de zorg in de regio. Zorgcoördinatie draagt eraan bij dat de patiënt beter wordt geïnformeerd waar de beste, passende zorg is te verkrijgen. Tegelijkertijd worden zo opstoppingen in de keten voorkomen en wordt de doorstroom verbeterd.

Omdat elke regio in Nederland zijn eigen specifieke opgaven en uitdagingen heeft, is in het IZA afgesproken dat elke ROAZ-regio (Regionaal Overleg Acute Zorgketen) de eigen situatie in kaart brengt. Zo kan worden gekeken welke knelpunten of uitdagingen de acute zorg per regio kent. Op basis hiervan stellen alle partijen samen een plan op om de acute zorg in die regio toekomstbestendig te maken. In die plannen worden onder andere afspraken gemaakt over zorgcoördinatie, het verhogen van de kwaliteit en gezamenlijke voorzieningen in de keten zoals een spoedplein of integrale spoedpost.

Innovatie en informatievoorziening
Voor een toekomstbestendige acute zorg van hoge kwaliteit moet maximaal worden ingezet op innovatie. Continue kijken naar wat beter kan is niet alleen noodzakelijk om in te spelen op toekomstige problemen, maar ook om de druk voor zorgmedewerkers te verminderen en het werkplezier te vergroten. Minister Kuipers wil de komende jaren daarom inzetten op het verbeteren van de informatievoorziening voor patiënten en voor zorgmedewerkers in de acute zorg. Voor hoge kwaliteit moet iedereen op het juiste moment kunnen beschikken over de juiste medische gegevens. Zeker als het gaat om levensbedreigende situaties.

Meer obesitas en diabetes bij volwassenen met armoederisico

In 2021 had de helft van de bevolking van 18 jaar of ouder overgewicht. Overgewicht, ernstig overgewicht (obesitas) en diabetes komen meer voor onder volwassenen met een inkomen onder de lage-inkomensgrens dan bij volwassenen met een hoger inkomen. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe analyses met cijfers uit de Gezondheidsenquête.

Overgewicht komt meer voor onder mannen dan onder vrouwen: 53 procent van de mannen en 47 procent van de vrouwen heeft overgewicht. Bij mannen is het met 41 procent vaker matig overgewicht dan bij vrouwen (31 procent). Obesitas daarentegen komt meer voor onder vrouwen; bijna 17 procent van de vrouwen en 12 procent van de mannen heeft hiermee te maken. Het percentage volwassenen met overgewicht is al jaren stabiel.

Meer diabetes type 2 onder volwassenen met overgewicht
In 2021 had 5 procent van de volwassenen diabetes type 2. Het percentage 18-plussers dat deze vorm van diabetes had was drie keer hoger onder degenen met matig overgewicht (6 procent), en zes keer hoger onder mensen met obesitas (12 procent) dan onder degenen zonder overgewicht (2 procent). Onder alle leeftijden komt diabetes type 2 meer voor bij mensen met (ernstig) overgewicht dan bij hun leeftijdsgenoten zonder overgewicht.

Meer overgewicht en obesitas onder volwassenen met armoederisico
Overgewicht kwam in de periode van 2018 tot en met 2021 meer voor onder volwassenen met een inkomen onder de lage-inkomensgrens dan onder volwassenen met een hoger inkomen: 56 procent, tegen 51 procent. Van de mensen met een laag inkomen had 19 procent obesitas, tegen 15 procent van degenen met een inkomen boven de lage-inkomensgrens.
Van de volwassenen met langdurig een inkomen onder de lage-inkomensgrens had 60 procent overgewicht; 40 procent had matig overgewicht, 20 procent obesitas. Daarnaast komt ook diabetes type 2 meer voor onder degenen met een laag of langdurig laag inkomen (respectievelijk 9 en 10 procent).

Bijna kwart volwassenen met overgewicht en langdurig laag inkomen heeft diabetes
Onder volwassenen met matig of ernstig overgewicht kwam diabetes type 2 naar verhouding meer voor bij een laag inkomen dan bij een hoger inkomen. Onder volwassenen met matig overgewicht had 6 procent van degenen met een inkomen boven de lage-inkomensgrens diabetes type 2, bij een laag inkomen was dat 9 procent, en bij een langdurig laag inkomen 11 procent. Onder 18-plussers met obesitas was dat 12 procent onder hen met een inkomen boven de lage-inkomensgrens, 18 procent onder degenen met een laag inkomen, en 23 procent in het geval van een langdurig laag inkomen.

Hoe komt het CBS aan deze cijfers?
De resultaten zijn afkomstig uit de Gezondheidsenquête. Op basis van een steekproef uit de Basisregistratie Personen (BRP) zijn aan mensen in een enquête vragen gesteld over onder andere ervaren gezondheid, langdurige aandoeningen en lengte en gewicht. Door koppeling met gegevens over inkomen uit de Integrale Inkomens en Vermogensstatistiek (IIVS) is vastgesteld of deelnemers aan het onderzoek deel uitmaken van een huishouden met (langdurig) een inkomen onder de lage-inkomensgrens.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #142 (not very sfw!)
special
AI Picture Gallery #107
special
Random Pics van de Dag #845
special
AI Picture Gallery #106
special
Random Pics van de Dag #844
review
Dead Space
©FOK.nl e.a.