VS: vijf op de tien coaches vrouwenvoetbal weggestuurd wegens wangedrag

In de hoogste professionele vrouwenvoetbal competitie (National Women's Soccer League - NWSL) in de VS is sprake van stelselmatig seksueel wangedrag en emotionele mishandeling. Dat staat in een rapport van onafhankelijke onderzoekers naar misstanden in de sport.

"Misbruik in de NWSL is geworteld in een onderliggende cultuur in het vrouwenvoetbal, die begint bij de jeugdteams waar verbaal agressief coachen is genormaliseerd en grenzen tussen coaches en speelsters vervagen", zo staat in het rapport. De onderzoekers spraken met meer dan 200 mensen.

De Amerikaanse voetbalbond gaf opdracht tot het onderzoek nadat oud-speelsters Sinead Farrelly en Mana Shim vorig jaar beschuldigingen hadden geuit van intimidatie en seksuele dwang aan het adres van oud-coach Paul Riley.

Riley ontkende de beschuldigingen en zei nooit seks met speelsters te hebben gehad, maar kreeg wel ontslag bij zijn club North Carolina Courage. De beschuldigingen zette de Amerikaanse vrouwencompetitie op zijn kop en de competitie werd tijdelijk stopgezet. Bondsvoorzitter Lisa Baird stapte op.

Het rapport concludeert dat Riley misbruik maakte van zijn positie door enkele speelsters te dwingen tot een seksuele relatie.

De Verenigde Staten zijn een toonaangevend land in het vrouwenvoetbal, met onder meer vier wereldtitels. Meer hierover bij de NOS