Noord-Korea schiet testraket over Japan heen: twee noordelijke regio's geŽvacueerd

De regeringen van Japan en Zuid-Korea hebben de laatste rakettest van Noord-Korea krachtig veroordeeld. De Zuid-Koreaanse president Yoon zei dat het incident ernstige gevolgen zou hebben en tot een krachtige internationale reactie zou leiden. De Japanse premier Kishido meldde dat Noord-Korea mogelijk een ICBM heeft getest.

Noord-Korea heeft  een middellangeafstandsraket afgeschoten die over Japans grondgebied ging voordat hij in de Stille Oceaan neerstortte. Een woordvoerder van de Japanse regering zei dat de raketproeven de vrede en veiligheid van Japan, de regio en de internationale gemeenschap bedreigden. Ze vormden een serieuze uitdaging: de Japanse regering heeft burgers gevraagd om bescherming te zoeken. Treindiensten in de noordelijke regio's van Japan zijn opgeschort. Premier Kishida beschreef de acties van Noord-Korea letterlijk als 'barbaars' en kondigde een gedetailleerd onderzoek naar het incident aan.

Het Zuid-Koreaanse Yonhap News Agency meldde dat ballistische raketten zijn afgevuurd in de richting van de Japanse Zee. Noord-Korea had zaterdag al twee van dergelijke explosieven getest. Het was de vierde raketlancering in een week.

Resoluties van de Verenigde Naties verbieden Noord-Korea om dergelijke wapens te testen, die, afhankelijk van het ontwerp, ook kernkoppen kunnen dragen. De recente rakettests van Noord-Korea worden ook gezien als een reactie op de marinemanoeuvres die Zuid-Koreaanse, Amerikaanse en Japanse troepen onlangs samen hebben gehouden.