FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 3 oktober 2022

Random Pics van de Dag #745

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

AI Picture Gallery #8

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Lavrov: VS voert een zelfde soort anti-Rusland beleid als Hitler deed

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov heeft de Verenigde Staten ervan beschuldigd anti-Russisch beleid te voeren, zoals nazi-dictator Adolf Hitler dat deed tegen de Sovjet-Unie. "De Verenigde Staten hebben praktisch het hele collectieve Westen onderworpen en gemobiliseerd om van Oekraïne een oorlogsinstrument met Rusland te maken - net zoals Hitler toen de meerderheid van de Europese landen bewapende voor een aanval op de Sovjet-Unie", zei Lavrov tijdens een toespraak in de Staatsdoema.

Het Parlement bekrachtigt unaniem de annexatie van de Oekraïense regio's Luhansk, Donetsk, Cherson en Zaporizja. Vrijdag hebben Kremlin-chef Vladimir Poetin en afgevaardigden die door Moskou in de vier regio's zijn ingezet, niet internationaal erkende verdragen ondertekend over toetreding tot de Russische Federatie.

Lavrov beschuldigde Oekraïne ervan de rechten van mensen op hun Russische taal, hun geloof en hun eigen cultuur te hebben ingeperkt. De hoofddiplomaat verdedigde de annexatie als een middel om de Russisch sprekende bevolking te beschermen tegen discriminatie door het 'nazi-regime' in Kyiv.

Rovanperš jongste wereldkampioen rally ooit

Na tien jaar afwezigheid streek het wereldkampioenschap rally weer neer op de bijzonder fraaie wegen van Nieuw-Zeeland. Daar werd de laatste gravelrally van het jaar afgewerkt, hierna volgen er nog twee op asfalt en dan is het seizoen voorbij. De wereldtitel kon ook vergeven worden.

De openingsdag was een lastige: 's ochtends was het vochtig, 's middags gingen de hemelsluizen open en was het drijfnat. Craig Breen werd het grootste slachtoffer: de Ford-coureur ging aan de leiding, maar in de vijfde proef dook hij een greppel in. Met hulp van het publiek kwam hij er uiteindelijk uit, maar met grote vertraging was zijn kans op een goed resultaat weg.

Ott Tänak zat er uiteindelijk het beste bij, samen met navigator Martin Järveoja. In de Hyundai kon de Est de leiding in de laatste proef overnemen van Sebastien Ogier en Benjamin Veillas, wiens Toyota in de voorlaatste proef een stuk achtervleugel verloor. Teamgenoot Elfyn Evans kon er zo met navigator Scott Martin nog tussen komen: de Welshman stond op slechts 0,2 seconden van Tänak, met Ogier op 6,7 seconden en de Finse WK-leider Kalle Rovanperä met navigator Jonne Halttunen op 7,2 seconden.

Tänak begon de zeikantte zaterdag met een tijdstraf van vijf seconden, waardoor Evans de leiding over kon nemen. Dat duurde niet lang: in de negende proef maakte de Welshman een foutje en sloeg de Toyota over de kop, waarbij ze wonderbaarlijk genoeg amper een halve minuut verloren - de schade aan de auto was wel aanzienlijk. Gus Greensmith zorgde ook voor een schrikmoment: hij ging stevig over de kop, maar was net als zijn navigator wel in orde.

Rovanperä kende een uitstekende dag en nam ruimschoots de leiding over, waarmee het beslissen van de wereldtitel alsmaar dichter in de buurt kwam. De vliegende Fin ging de slotdag in met 29 seconden voorsprong op Ogier en 46 seconden op titelconcurrent Tänak, terwijl Thierry Neuville op de vierde plek al op 1:41 minuten stond.

Op de eveneens natte slotdag hield Rovanperä keurig stand, met alleen de afsluitende power stage nog te gaan stond de Fin 31 seconden voor Ogier en 47 seconden voor Tänak, dus in positie om de wereldtitel te pakken. In de power stage noteerde Tänak de snelste tijd, met alleen Rovanperä nog te gaan. Plek vier was nodig voor de wereldtitel...maar hij was gretig en pakte de snelste tijd, de rallywinst én de wereldtitel, uiteraard samen met navigator Halttunen.

Rovanperä is de eerste Finse wereldkampioen sinds Marcus Grönholm in 2002 zijn tweede titel pakte - daarna waren het alleen Petter Solberg, Tänak, acht keer Ogier en negen keer Sebastien Loeb. Rovanperä's teambaas Jari-Matti Latvala werd in de afgelopen twaalf jaar drie keer tweede en twee keer derde in het WK, Miko Hirvonen werd tussen 2006 en 2012 vier keer tweede en twee keer derde.

Eén dag na zijn 22e verjaardag is Rovanperä de jongste wereldkampioen ooit, en na Timo Salonen, Hannu Mikkola, Ari Vatanen, Markku Alén, Grönholm, Tommi Mäkinen en Juha Kankkunen is hij de achtste Finse wereldkampioen in de historie van de sport.

Turkse zanger Onur Sener doodgeslagen omdat hij verzoeknummer niet kende

De Turkse zanger Onur Şener (45) is gisteravond doodgeslagen door drie mannen na een optreden in een nachtclub in de Turkse hoofdstad Ankara. Şener werd vermoord omdat hij een verzoeknummer alleen als karaoke versie kon zingen en dat was niet zoals de mannen dat wensten. Zo meldt het AD.

Het trio wachtte de zanger na afloop van het concert buiten op en sloegen hem met gebroken flessen op zijn hoofd, in de nek en zijn gezicht. Şener raakte hierdoor zwaargewond en werd naar het ziekenhuis gebracht, maar hulp mocht niet meer baten.

Twee van de verdachten zouden werken als ambtenaar voor het ministerie van Arbeid, een derde zou ingenieur zijn bij het Turkse luchtvaartindustriebedrijf TAI. Ze zitten in voorlopige hechtenis in afwachting van het proces.

De zanger laat een echtgenote en een vijfjarig dochtertje na.

Transavia en KLM gaan persoonsgegevens agressieve passagiers uitwisselen

KLM en Transavia gaan voortaan de gegevens met elkaar delen van agressieve passagiers. Het is voor het eerst dat luchtvaartmaatschappijen zulke informatie mogen uitwisselen. Wie zich vanaf nu hufterig bij één van de twee maatschappijen gedraagt, loopt het risico om zowel bij KLM als Transavia een vliegverbod van vijf jaar te krijgen. Zo meldt AT5

Het uitwisselen van passagiersgevens staat al jaren ter discussie bij luchtvaartmaatschappijen en de politiek. Tot nu toe mogen maatschappijen vanwege privacyregels geen persoonsgegevens met elkaar delen, maar omdat Transavia een dochterbedrijf is van KLM is dat voortaan onderling wel toegestaan. Luchtvaartmaatschappijen willen dat de politiek er werk van maakt om de persoonsgegevens van vlieghufters in heel Europa te kunnen delen.

Volgens KLM en Transavia is agressie aan boord een groeiend probleem. Zeker in de coronaperiode kregen stewards en stewardessen steeds vaker te maken met zich misdragende passagiers, die bijvoorbeeld weigerden een mondkapje te dragen. Bij KLM zijn er maandelijks gemiddeld vijf meldingen van ontoelaatbaar gedrag aan boord of op de luchthaven, bij Transavia is dat één keer per maand.

Traditionele menselijke piramidecompetitie in Tarragona

In de Spaanse stad Tarragona is - voor het eerst sinds het begin van de coronapandemie - weer de wedstrijd om de hoogste menselijke piramide gehouden.

De wedstrijd vindt om de twee jaar plaats in de voormalige arena van Tarragona. De deelnemers staan op de schouders van hun ondermannen en proberen zo menselijke torens van maximaal tien verdiepingen te vormen. Deze menselijke piramides zijn typerend voor de regio Catalonië en Unesco heeft ze erkend als een immaterieel werelderfgoed.

De winnaars van de wedstrijd van dit jaar waren de "Castellers" uit Vilafranca.

Registratie van E-Grounds begonnen

De registraties van E-Grounds zijn geopend om je esports-aspiraties te meten met andere spelers. Je kunt je aanmelden en ook meteen een team aanmaken met vrienden, collega's of familie of je bij een team aansluiten.

E-Grounds is er niet alleen voor mensen die hun baan opzeggen om bezig te gaan in de esports. Start op lokaal niveau en speel tegen spelers uit jouw omgeving: misschien heb je het wel in je om daar de beste te worden. Wil je meer uitdaging? Beklim dan de ladder naar regionaal of zelfs nationaal niveau.

Bij de release biedt E-Grounds doorlopende competities van de free-to-play games Fortnite, League of Legends, Valorant en Rocket League. Door middel van het online platform en de companion app mis je niks van je competities, je voortgang en houd je ook contact met je teamleden. Naast het competitiesysteem van E-Grounds kunnen gebruikers zelf ook wedstrijden en competities creëren.

Registratie kan via de officiële website.

Demo van Clash: Artifacts verschijnt tijdens Steam Next Fest

Tijdens het Steam Next Fest van deze maand, brengen de Franse uitgever Nacon en de Chileense studio ACE Team een demo uit voor Clash: Artifacts of Chaos. Daarmee krijgen pc-spelers van over de hele wereld de kans om de vreemde landen van Zenozoik te verkennen, monsters te bestrijden en tegenstanders uit te dagen voor vuistgevechten.

De gameplay draait vooral om third-person gevechten, waarbij spelers moeten vertrouwen op de vuisten van het hoofdpersonage, Pseudo. In de demo zijn vijf gevechtsstijlen beschikbaar, van een traditionele bokshouding tot originele stijlen, zoals de Claw. Daarnaast zijn er diverse special moves, die spelers kunnen vrijspelen door wezens te verslaan. Wanneer tijdens een gevecht aan bepaalde voorwaarden is voldaan, kunnen spelers overschakelen naar een first-person view en een reeks verwoestende klappen uitdelen om te eindigen met een fatale stoot.

Clash: Artifacts of Chaos komt in februari 2023 beschikbaar voor Xbox Series X|S, Xbox One, PlayStation 4, PlayStation 5, Steam en Epic.

NBA-ster Stephen Curry komt naar PGA TOUR 2K23

De viervoudig NBA-kampioen, 2022 Finals MVP en achtvoudig All-Star slaat putts op de golfbaan, is een fervent golfliefhebber en nu dus ook te spelen in PGA TOUR 2K23. Stephen Curry is beschikbaar voor alle spelers als gratis download bij de release en gekleed in een opvallende Under Armour Curry Iso-Chill Golf verstelbare pet, Charged Curry SL schoenen, Curry Polar polo shirt en Curry Limitless shorts.

Maar Curry is niet de enige die van het hardhout naar de dansvloer stapt. Basketballegende Michael Jordan zal bij de release ook speelbaar zijn voor spelers die PGA TOUR 2K23 Standard Edition pre-orderen of de Deluxe Edition of Tiger Woods Edition kopen. Jordan is opgenomen in het Michael Jordan Bonus Pack. Spelers kunnen het tegen elkaar opnemen in een competitie tussen de twee basketbalgrootheden in Exhibition Play, lokaal of online om te bepalen welke basketbalster de grootste legende is, of het opnemen tegen een elite-roster van PGA TOUR-profs, waaronder Tiger Woods, Xander Schauffele, Tony Finau, Brooke Henderson, Lydia Ko en meer.

PGA TOUR 2K23 Deluxe Edition en PGA TOUR 2K23 Tiger Woods Edition (alleen digitaal) staan momenteel gepland voor release op 11 oktober, gevolgd door PGA TOUR 2K23 Standard Edition op 14 oktober, voor Xbox Series X|S, Xbox One, PlayStation 5, PlayStation 4 en Steam.

PGA TOUR 2K23 (Foto: 2k Games)

De afwezigheid van de Black Panther wordt gevoeld in de nieuwe trailer voor Wakanda Forever

De afwezigheid van koning T'Challa van Wakanda, in eerdere Marvelfilms gespeeld door de inmiddels overleden Chadwick Boseman, wordt flink gevoeld in de tweede trailer voor Black Panther: Wakanda Forever. 

Wie gaat T'Challa opvolgen als de koning van Wakanda, en als de nieuwe Black Panther? Naar het antwoord wordt misschien een klein beetje gehint in deze trailer, die ook laat zien dat het de Wakandans ook nog wat anders aan hun hoofd hebben.

Black Panther: Wakanda Forever komt uit op 11/11, of zoals de Amerikanen zeggen, 11/11. Maar bij ons is het stiekem al op 9 november.

Ex-CIA-baas: 'Elimineren Russische troepen in OekraÔne bij inzet kernwapens'

Ex-CIA-baas en voormalig viersterrengeneraal van het Amerikaanse leger, David Petraeus, gaat uit van een massale militaire reactie van de VS als Rusland daadwerkelijk kernwapens gebruikt in Oekraïne.

Petraeus vertelt bij ABC News dat de VS en hun bondgenoten Russische troepen in Oekraïne dan zullen elimineren. De Zwarte Zeevloot zou tot zinken worden gebracht, zegt de ex-CIA-chef in een interview. Hij benadrukt dat hij niet met Jake Sullivan, nationaal veiligheidsadviseur van het Witte Huis, over dit scenario heeft gesproken.

Sullivan heeft een week geleden meegedeeld dat de VS Rusland "op zeer hoog niveau" heeft gewaarschuwd voor de "catastrofale gevolgen" van het gebruik van kernwapens. Petraeus zegt nu dat de VS in dat geval met de NAVO zou moeten samenwerken om alle Russische conventionele troepen uit te schakelen "die we kunnen identificeren op het slagveld in Oekraïne, inclusief de Krim en elk schip in de Zwarte Zee."

Volgens Petraeus zou een Russisch gebruik van kernwapens in Oekraïne op zich geen aanleiding geeft tot ingrijpen van de NAVO, aangezien Oekraïne geen lid is. Maar als radioactieve straling echter een lid van het bondgenootschap bereikt, dan zou dit kunnen worden opgevat als een aanval op de NAVO. In ieder geval moet er een reactie komen van de VS en de NAVO bij een Russische nucleaire inzet.

FC Volendam voetballer meldt zich als verdachte aanranding en mishandeling

Een 20-jarige vrouw wordt in juli aangerand in een nachtclub in het centrum van Amsterdam. En daar blijft het niet bij. Als ze zich wil verdedigen tegen de man die haar bij haar borst pakt, wordt ze zo zwaar mishandeld dat ze wekenlang alleen vloeibaar voedsel binnen kan krijgen via een rietje. De politie is dringend op zoek naar twee mannen. Ze worden allebei verdacht van de zware mishandeling, een van hen ook van de aanranding. In Bureau 020 deze week de beelden van het incident. Omdat een van hen zichzelf inmiddels bij de politie heeft gemeld, zijn de beelden offline gehaald. Zo meldt AT5

Update 13.40 uur:  FC Volendam-speler Tayrell W. is een van de verdachten van de aanranding en zware mishandeling van een 20-jarige vrouw in een nachtclub in de Amstelstraat. Hij herkende zichzelf gisteren op de beelden die door de politie in opsporingsprogramma Bureau 020 waren verspreid en meldde zich bij de politie. Hij is nog niet aangehouden, hij meldt zich later bij een politiebureau.

Eerdere berichtgeving: Het is iets voor 05.00 uur in de nacht van zaterdag 16 op zondag 17 juli. Het slachtoffer staat in het VIP-gedeelte van de club met een paar vriendinnen. Als die even wat te drinken gaan halen komt er een man naar haar toe die ze niet kent. Hij doet wat pogingen om haar te versieren, maar ze heeft geen interesse.

Ze praten nog eventjes en dan pakt de man ineens heel hard haar linkerborst vast. Het slachtoffer probeert de man weg te duwen, maar dat lukt niet. Hij blijft haar borst vasthouden. Ook staat er inmiddels een tweede man bij. Als de vrouw de eerste man nogmaals weg probeert te duwen, wordt ze aangevallen door de tweede man.

Die pakt haar bij haar keel en slaat haar meerdere keren tegen haar hoofd. Terwijl het slachtoffer zich probeert te verdedigen, krijgt ze meerdere harde klappen van beide mannen. Uiteindelijk halen andere bezoekers en portiers de mannen en het slachtoffer uit elkaar. 

"Dat deze jonge vrouw het slachtoffer is geworden van aanranding is natuurlijk al erg genoeg", zegt Marijke Stor van de politie Amsterdam. "Maar dat ze vervolgens op deze manier in elkaar is geslagen is natuurlijk bizar. Na de mishandeling merkte ze dat haar mond vol met bloed zat en spuugde ze een tand uit. Ook voelde ze haar kaak verschuiven."  

In het ziekenhuis blijkt dat ze een gebroken kies heeft en een loszittende voortand. Ook blijkt haar kaak op drie plekken gebroken. De impact is enorm: diezelfde dag nog moet ze geopereerd worden. Er moeten acht schroeven in haar kaak worden aangebracht en die moeten daar zes weken blijven zitten. Al die weken moet het slachtoffer constant haar tanden op elkaar houden, kan ze dus niet praten en kan ze alleen maar vloeibaar eten binnenkrijgen met een rietje.

Onduidelijk is wie van de twee mannen haar de klap gaf die ervoor zorgde dat haar kaak brak. Wel is duidelijk dat allebei de mannen worden verdacht van zware mishandeling. En de man die de vrouw bij haar borst greep wordt dus ook verdacht van aanranding.

"Een heel zware mishandeling dus met ook heel heftige gevolgen", zegt Stor. "De twee mannen die dit op hun geweten hebben moeten zo snel mogelijk opgepakt worden. Heb jij informatie over deze zaak voor ons? Neem dan zo snel mogelijk contact op." 

BMX'ster Smulders pakt eindzege in World Cup, zus Merel op podium

In het Colombiaanse Bogota is de World Cup voor de BMX'ers afgesloten. Voor het tweede weekeinde op rij werden er twee wedstrijden gehouden en daarmee kwam er een einde aan het grote internationale seizoen.

Vrouwen
Merel en Laura Smulders stonden gezamenlijk in de finale en het was zowaar Merel die dit keer beter was dan haar vaak zo dominante zus. Ze moest wel genoegen nemen met plek twee, want op thuisheldin Mariana Pajon stond geen maat: de tweevoudig olympisch kampioene zegevierde, voor Merel Smulders, de Zwitserse Zoë Claessens en Laura Smulders, die de eindzege in de World Cup al lang en breed binnen had. Manon Veenstra sneuvelde in de halve finales.

Mannen
Geen Nederlander vertegenwoordiging in de finale: Mitchel Schotman, Justin Kimmann en Dave van der Burg gingen er in de kwartfinales uit, Jay Schippers nog een ronde eerder. In de finale was de Fransman Joris Daudet net als een dag eerder de beste, voor Izaac Kennedy uit Australië en de Amerikaan Cameron Wood. Sylvain André finishte niet, maar de Fransman had genoeg punten om de World Cup-titel voor zich op te eisen.

Mannen onder 23
Niet de dag van de Nederlanders: Ynze Oegema schopte het nog tot de halve finales, Boris Brekelmans en Brian van Eeuwijk lagen er nog voor de kwartfinales al uit. De winst was voor de Nieuw-Zeelander Rico Bearman, voor de Chileen Mauricio Molina en Asuma Nakai uit Japan. De Franse wereldkampioen Leo Garoyan, die de finale niet haalde, pakte de World Cup-titel.

Vrouwen onder 23
Nederlandse deelname was er niet, maar wel een mooie strijd om de winst. De Letse Veronika Sturiska domineerde tot dusverre, maar moest zich gewonnen geven tegen Leila Walker uit Nieuw-Zeeland. De Amerikaanse McKenzie Gayheart werd derde, Sturiska won het eindklassement in de World Cup.

Stikstofgedoe zorgt voor schade van tientallen miljarden: 'Milieuregels kosten geld'

Door de stikstofcrisis liggen heel veel projecten stil, omdat er geen vergunningen kan worden verleend of omdat investeringen uitblijven. Volgens het Financieele Dagblad (FD) kost het de overheid tot vandaag een slordige 28 miljard euro. Meer hierover bij WNL

Na een rondvraag door het FD bij de betrokken partijen blijkt het geschatte prijskaartje vijf keer zo duur uit te vallen. De kosten komen vooral voor de rekening van bouw en industrie. Ook stilgelegde projecten in de infrastructuur zijn terug te vinden in het overzicht.

Eén van de oplossingen voor dit probleem is het uitkopen van boeren. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) liet echter vandaag weten meldt dat het kabinet daar niet al te hoge verwachtingen van moet hebben.

Sony laat tegen maart 2023 twee miljoen PSVR2 produceren

Sony Interactive Entertainment is van plan om tegen maart 2023 twee miljoen PlayStation VR2-headsets te produceren, volgens een Bloomberg-rapport dat 'mensen die bekend zijn met de zaak' aanhaalt.

Massaproductie begon naar verluidt in september en heeft nog niet te maken met chiptekorten en ander onheil. Volgens het rapport valt het huidige plan van Sony om de headset begin 2023 te releasen samen met de verwachte verlichting van de chipproblemen in de toeleveringsketen. Die hebben de beschikbaarheid van PlayStation 5 sinds de release eind 2020 hebben geplaagd. Dus nog even wachten en dan kun je en een PlayStation VR2 en een PlayStation 5 voor de adviesprijs kopen. Een adviesprijs voor PSVR2 is alleen nog niet bekendgemaakt.

PlayStation VR2  (Foto: Sony PlayStation)

Studie: 'Klimaatschade door Bitcoin-mining steeds groter'

De productie van de cryptocurrency Bitcoin kost in een jaar meer energie dan landen als Oostenrijk of Portugal verbruiken. Dit is de conclusie van een onderzoek van de Universiteit van New Mexico in de Amerikaanse stad Albuquerque. Volgens deze gegevens hadden de computers die werden gebruikt voor Bitcoin-mining in 2020 een wereldwijd stroomverbruik van 75,4 terawattuur. In Oostenrijk was dat in hetzelfde jaar bijna 70 terawattuur, in Portugal zo'n 48.

De productie van Bitcoin is gebaseerd op de zogenaamde blockchaintechnologie. Alle transacties worden opgeslagen als cryptografisch gekoppelde datablokken. Een netwerk van miners controleert elke transactie en zorgt ervoor dat de gegevens kloppen. Iedereen die als eerste een correct blok aanlevert, wordt beloond met nieuwe bitcoins. Dit zorgt voor een energie-intensieve competitie binnen de miners-gemeenschap

De resultaten van de studie suggereren dat dit de bitcoin-mining in de loop van de tijd belastender voor het milieu en schadelijker voor het klimaat zal maken. De winning van de cryptocurrency is vergelijkbaar met andere energie-intensieve, zeer klimaatschadelijke processen zoals de productie van rundvlees, elektriciteitsopwekking uit aardgas of de productie van benzine uit ruwe olie. De studie werd gepubliceerd in het tijdschrift 'Nature Scientific Reports'.

Verschillende EU-landen doen voorstellen voor sancties tegen Iran

Samen met Frankrijk, Denemarken, Italië, Spanje en Tsjechië heeft Duitsland voorstellen ingediend voor EU-sancties tegen Iran. Zoals het tijdschrift 'Der Spiegel' meldt, onder verwijzing naar diplomatieke kringen, zouden 16 personen, organisaties en instellingen getroffen worden door de strafmaatregelen.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie zouden tijdens hun bijeenkomst in Luxemburg medio oktober over de maatregelen moeten beslissen.

In Iran zijn aanhoudende protesten tegen het streng islamitische regime. In de hoofdstad Teheran gebruikten veiligheidstroepen geweld tegen studenten en hoogleraren van Sharif University die zich hadden aangesloten bij de anti-regeringsprotesten. De krant 'Emtedad' meldt op Telegram dat de campus is afgezet en hoogleraren zijn mishandeld. Er zou ook zijn geschoten.

Op sociale media circuleren niet-geverifieerde video's die een sterke aanwezigheid van veiligheidstroepen laten zien. Sinds het begin van de landelijke protesten in Iran gaan studenten de straat op tegen het islamitische regime. De autoriteiten hebben toen veel lezingen afgelast. In verschillende delen van het land kwamen gisteren weer duizenden mensen in opstand. De aanleiding voor de demonstraties was de dood van de 22-jarige Koerdische Mahsa Amini na haar arrestatie door de religieuze moraal politie ruim twee weken geleden.

De islamitische geleerde Katajun Amirpur identificeerde ook een Koerdische factor in de dynamiek van de protesten. Ze zei op Deutschlandfunk Kultur dat de Koerden relatief goed georganiseerd zijn. De Iraanse autoriteiten zouden zich voor de demonstraties al grote zorgen over maken omdat ze er een aanzienlijk separatistisch potentieel in zien. Dit is een van de redenen waarom er bijzonder hard wordt opgetreden bij de demonstraties.

Verenigd Koninkrijk draait controversiele belastingverlaging Truss terug

De nieuwe Britse regering heeft haar controversiële belastingbeleid teruggedraaid. Het hoogste belastingtarief van 45 procent blijft – in tegenstelling tot wat was aangekondigd – behouden en wordt niet verlaagd naar 40 procent, zei minister Kwarteng van Financiën. Er is naar de critici geluisterd.

De regering is van plan wel vast te houden aan de andere plannen. Premier Truss gaf gisteren een aantal fouten in het door haar voorgestelde belastingbeleid toe. Tegelijkertijd beloofde ze dat haar beleid op lange termijn zou leiden tot een snelgroeiende economie met lage belastingen.

De kern van het project zijn omvangrijke belastingverlagingen, die worden gefinancierd met nieuwe schulden. Na de aankondiging zag de Bank of England zich genoodzaakt de obligatiemarkt te ondersteunen door langlopende staatsobligaties te kopen.

De Tories begonnen gisteren hun vierdaagse partijconferentie in Birmingham.

Te hooggespannen verwachtingen van beŽindigingsregelingen in de veehouderij

Het kabinet-Rutte IV reserveert 7,4 miljard euro om veehouderijen te sluiten en wil daarmee een forse bijdrage leveren aan het halen van de wettelijke stikstofdoelen in 2030. Het zou tot tientallen procenten minder vee leiden en betrekking hebben op duizenden boerenbedrijven. Op basis van een analyse van 25 jaar beëindigingsregelingen concludeert het PBL in het rapport Beëindigen van veehouderijen – lessen uit 25 jaar beëindigingsregelingen dat volledige besteding van het budget in de periode tot 2030 nauwelijks voorstelbaar is. Als de druk op de uitvoering van de beëindigingsregelingen te zeer oploopt omdat verwachtingen ervan te hooggespannen zijn, geeft dit risico’s op ondoelmatige bestedingen of spanningen tussen overheid en burger. Dat neemt niet weg dat het gericht beëindigen van veehouderijen – als onderdeel van een bredere beleidsmix – een effectief instrument kan zijn om de natuurkwaliteit te verbeteren.

De hoge verwachtingen over het beëindigen van veehouderijen lijken niet gestoeld op een systematisch inzicht in de effecten van beëindigingsregelingen. Daarom heeft het PBL een analyse gemaakt van de inzet van deze regelingen over de afgelopen 25 jaar. De analyse leert dat in het verleden veehouderijen deelnamen aan vrijwillige beëindigingsregelingen die op dat moment samen enkele procenten van het Nederlandse vee huisvestten.

Drie redenen die een schaalsprong moeilijk maken
Het beschikbaar stellen van een veel hoger budget dan tijdens eerdere regelingen het geval was, zal niet zomaar tot een evenredig groter aantal deelnemers leiden. Dat komt in de eerste plaats omdat de resultaten van de regelingen uit het verleden in belangrijke mate stoelden op het feit dat vooral oudere veehouders zonder opvolger deelnamen. De beëindigingregelingen visten hierdoor de vijver van potentiële stoppers voor een aantal jaren leeg: in de jaren voor en na openstelling stopten juist relatief weinig veehouderijen. In de tweede plaats werden beëindigingsregelingen in het verleden vaak opengesteld met een gelijktijdige aanscherping van het milieubeleid, terwijl bedrijven op hetzelfde moment kampten met slechte marktomstandigheden. Dat maakte het voortzetten van het bedrijf voor een deel van de veehouders moeilijk. Nu zijn de marktomstandigheden juist gunstig en moet het beleid voor de landbouw en het landelijk gebied nog verder ontwikkeld worden. Ten derde zal het steeds moeilijker en kostbaarder worden om de meer rendabele bedrijven tot deelname te verleiden. Tegelijk zal het perspectief van blijvers juist verbeteren als een deel van de veehouderijen stopt.

Verplichte beëindiging veehouderijen: weinig ervaring en ongewis effect
Als vrijwillige beëindiging onvoldoende oplevert dan overweegt het kabinet de inzet van verplichte instrumenten, zoals onteigening. Het PBL concludeert in zijn studie dat er nauwelijks ervaring bestaat met verplichte beëindiging in de veehouderij. Daarmee zijn ook de effecten van een grootschalige inzet van beëindiging onder dwang onontgonnen gebied. Strikte juridische voorwaarden maken dat overheden van geval tot geval de noodzakelijkheid van het gedwongen stoppen van een specifieke veehouderij dienen aan te tonen. Met stikstofreductie als enige argument lijkt dat lastig omdat er ook alternatieven zijn, bijvoorbeeld door technische aanpassingen of door andere bedrijven te beëindigen. Het aanvechten van de rechtmatigheid van verplichte beëindiging kan tot juridische procedures leiden die jaren – tot meer dan een decennium – kunnen duren.
Hooggespannen verwachtingen bij politiek en beleid over de grootschalige inzetbaarheid van beëindigingsregelingen, in combinatie met de korte periode van acht jaar waarin de doelen gerealiseerd moeten worden, zullen een grote druk leggen op de beleidsuitvoering. Dat riskeert ondoelmatige besteding van middelen door zo veel mogelijk veehouderijen te beëindigen. Tijdsdruk in combinatie met verplichte beëindiging zet bovendien het doorlopen van formele procedures onder spanning, en daarmee mogelijk ook de verhouding tussen overheid en burger.

Beëindigingsregelingen kunnen zonder grootschalige inzet toch een nuttig instrument zijn
Bovenstaande kanttekeningen bij de hoge verwachtingen over deelname, budgetbesteding en effecten nemen niet weg dat een beëindigingsregeling een nuttig instrument kan zijn. Een eenzijdige focus op stikstofreductie roept wel vragen op over de effectiviteit waarmee de regelingen bijdragen aan de Europese natuurkwaliteitsdoelen. Niet alleen stikstof drukt op de natuurkwaliteit; voor een effectieve inzet zou het beëindigen van een veehouderij aantoonbaar meerdere drukfactoren – zoals verdroging of versnippering – in één keer moeten wegnemen. Het gericht beëindigen van veehouderijen is voor boeren vaak pijnlijk, maar kan – onder die voorwaarden en als onderdeel van een bredere beleidsmix – een effectief instrument zijn voor het verbeteren van de natuurkwaliteit, en het daarmee op termijn vergemakkelijken van vergunningverlening voor woningbouw, de energietransitie of andere bedrijvigheid. Ook kan het bijdragen aan het verbeteren van het perspectief voor blijvende veehouderijbedrijven.

'Kleine jongen' van Andrť Hazes op #1 in Nederlandstalige Top 1000

In de eerste editie van de Nederlandstalige Top 1000 van NPO Sterren NL staat 'Kleine jongen' van Andre Hazes op de hoogste positie. Na al die jaren is Hazes nog steeds de basis, want de volkszanger komt maar liefst 35 keer voor in de lijst. Zo is 'Bloed, zweet & tranen' (#13), 'Geef mij je angst' (#33) en 'Zij gelooft in mij' (#35) in de bovenste regionen terug te vinden.

Op nummer 2 in de Nederlandstalige Top 1000 staat 'Ik ga zwemmen', de grote zomerhit van Mart Hoogkamer. 'Papa' van Stef Bos staat op nummer 3. De Nederlandstalige Top 1000 is samengesteld door de kijkers en luisteraars van NPO Sterren NL en is terug te vinden op www.nposterren.nl.

Vanuit het Huis van de Nederlandse Muziek wordt de Nederlandstalige Top 1000 van maandag 3 tot en met vrijdag 7 oktober 2022 tussen 06.00 - 19.00 uur uitgezonden op NPO Sterren NL Radio. 

NPO Sterren NL, als bewaker van de schatkamer van de Nederlandse muziek, heeft als missie om een belangrijk en populair onderdeel van de Nederlandstalige volkscultuur, namelijk de Nederlandstalige muziek, uit te lichten, te archiveren en te promoten. Nederland heeft een zeer rijke muziekhistorie. Al ruim een halve eeuw heeft AVROTROS Nederlandse muziek in het populaire en volkse genre hoog in het vaandel staan. Die 50 jaar heeft een enorme schat aan beeld en geluid opgeleverd.

Vriendin Carlo Heuvelman eist forse schadevergoeding van verdachten

De vriendin van de op Mallorca omgekomen Carlo Heuvelman eist tonnen schadevergoeding van de verdachten van betrokkenheid bij zijn dood. Zo meldt het AD.

Het gaat om een bedrag van zo’n 300.000 euro. Volgens letselschadeadvocaat Edwin Bosch had het bedrag nog veel hoger kunnen uitvallen. "Maar dan wordt het een ingewikkelde berekening voor in een strafzaak. Nu volgen we een ‘standaard overlijdensschadeberekening’ die we ook zouden maken als iemand bij een verkeersongeval om het leven komt."

Carlo Heuvelman stierf vorig jaar juli op Mallorca aan de gevolgen van hersenletsel dat hij vier dagen eerder had opgelopen bij een vechtpartij. Er werden negen Nederlandse jongemannen - 18 tot 20 jaar oud - opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij verschillende vechtpartijen die nacht in Palma.

De inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen de negen verdachten begint dinsdag 4 oktober. De rechtbank Midden-Nederland trekt er elf dagen voor uit. Een uitspraak wordt verwacht op 18 november.

Hectiek en vernietiging in nieuwe shooter The Finals

Embark Studios, een ontwikkelstudio bestaande uit oud-medewerkers van DICE/Battlefield, heeft recent de nieuwe team-shooter The Finals aangekondigd. The Finals draait naast snel spring-en-schiet-werk ook om het manipuleren (en vernietigen) van de omgeving.

Officieel wordt The Finals een 'squad-based, free-to-play multiplayer shooter' genoemd die geïnspireerd werd door de serie Squid Game en de dystopische klassieker The Running Man. Toch benadrukt de ontwikkelaar dat het geen typische battle royale-game is.

Er is een dag-en-nacht-cyclus aanwezig op de verschillende maps, die overigens zijn gebaseerd op echte locaties, en er is veelvuldig ruimte voor het vernietigen van de omgeving. Verder zijn er andere manieren om de omgeving te manipuleren, zoals het gebruik van een soort purpistool on steroids die gelijkenissen vertoond met de GLOO-cannon uit Prey.Bekijk de trailer voor een indruk, een releasedatum is er nog niet.

NASCAR-coureurs strijden tot laatste meters op superspeedway Talladega

Op de Talladega Superspeedway is de tweede race van de tweede playoffronde verreden in de NASCAR Cup Series. Het werd wat crashes betreft eens niet een superspectaculaire race, maar spannend was het wel, tot en met de laatste ronde.

We gingen van start met Christopher Bell en Kyle Larson voorop, voor Denny Hamlin, Aric Almirola, Chase Briscoe en Ross Chastain. Na een dikke twintig ronden ging het voor het eerst fout rond de vijftiende plek in de grote groep: Harrison Burton werd rondgetikt door Ricky Stenhouse, wat een kettingreactie ontketende met schade voor onder meer Joey Logano, Brad Keselowski en Alex Bowman.

Met Kyle Busch en Daniel Suarez voorop konden we door, tot Corey LaJoie een dikke tien ronden later een klapband kreeg en hard de muur raakte. Denny Hamlin nam daarna de koppositie over en hij reed bíjna naar de eerste stagewinst: Ryan Blaney ging er in de laatste meters nét voorbij en pakte de stage , voor Hamlin, Chase Elliott, Austin Cindric en de toch weer knap naar voren gekomen Logano.

Erik Jones, Larson, Blaney en Chastain voerden het veld aan bij het begin van stage twee, waarin het verder relatief rustig bleef. Uiteraard werd er regelmatig van positie gewisseld voorin, het is immers een superspeedway, maar daar bleef het bij en het was Elliott die de stagewinst pakte, voor Justin Haley en Larson.

Met wederom Elliott, Jones en Larson voorop begonnen we aan de laatste ruim zestig ronden, en dertig ronden later volgde de in principe laatste serie pitstops. Daarin ging het niet goed voor Keselowski en Kevin Harvick: de twee ervaren rotten reden te hard in de pitstraat en moesten een drivethroughpenalty incasseren.

Met zeven ronden te gaan viel er nog altijd niks te voorspellen: de groep bestond nog uit ruim 25 coureurs op het moment dat we een caution kregen - Daniel Hemric was stilgevallen met een kapotte motor en stond op een gevaarlijke plek. Na een korte onderbreking konden we weer door voor de laatste twee ronden: Blaney en Jones voerden het veld aan, voor Michael McDowell en Chastain.

Het werd een zenuwslopende slotronde, waarin Blaney en Elliott duelleerden om de winst, van achteren geduwd door respectievelijk McDowell en Jones. Blaney leek het te doen, maar Elliott kwam buitenom en pakte de winst, vier honderdsten voor Blaney en gevolgd door McDowell, Chastain en Hamlin.

'Horizon Zero Dawn krijgt update, Forbidden West krijgt DLC en Horizon multiplayer op komst'

De geruchtenmolen draait weer overuren: Horizon Zero Dawn zou een remaster of remake voor PlayStation 5 krijgen en daarnaast zou er een multiplayer-game in de wereld van Horizon in ontwikkeling zijn.

De Horizon Zero Dawn remaster of remake zou verbeterde verlichting, textures, animaties, modellen en toegankelijkheidsopties bevatten. Gezien Guerrilla hun engine verbeterd heeft voor Horizon Forbidden West is dat natuurlijk mogelijk. The Last of Us Part 1 heeft ook een face-lift gekregen, hopelijk gaat Sony het alleen niet weer voor de volle prijs verkopen.

De Horizon multiplayer-game zou voor PlayStation 5 en pc uitkomen en zou een vorm van co-op bevatten. Er wordt gezegd dat het om de verschillende stammen die in de Horizon-franchise bekend zijn zou draaien.

Ondertussen is een acteur druk bezig met het lekken van mogelijk DLC voor Horizon Forbidden West. Lance Riddick tweet vorige week dat hij aan het acteren werk is voor de titel. De tweet is ondertussen weer verwijderd.

Horizon Forbidden West (Foto: Sony Playstation)
Horizon Forbidden West

Overwatch 2 is er klaar voor

Overwatch 2 komt op 4 oktober uit als een gratis te spelen ervaring met 35 helden, 22 wereldkaarten en 6 spelmodi. Dus is er een launchtrailer en wat meer informatie over de launch voor spelers die er dan aan gaan beginnen en bang zijn het onderspit te delven tegen de meer ervaren bèta-spelers.

Nieuwe spelers beginnen met toegang tot een beperkte aantal spelmodi, heroes en enkele andere beperkingen om ze geleidelijker aan het spel te laten wennen. De eerste fase ontgrendelt snel alle spelmodi en de mogelijkheid om in-game te chatten, en de tweede fase ontgrendelt alle originele Overwatch-helden in zo'n ongeveer 100 matches. Zo krijgen ze op een laagdrempelige manier te leren over verschillende modi, regels en andere aspecten van het spel op hoger niveau.

Blizzard erkent dat free-to-play nieuwe uitdagingen introduceert. Vooral storend gedrag en gameplay willen ze ontmoedigen om het spelen leuk te houden voor iedereen. Daarom hebben ze een initiatief bedacht dat ze Defense Matrix noemen. Denk aan 2-way-authentication door middel van een sms-bericht, zodat je account minder snel gehackt kan worden, maar ook systemen die met machine learning checken of mensen hun boekje te buiten gaan. Je kunt ook voice chat laten vertalen naar text en opsturen naar support van de game, mocht er iemand veel te veel schelden of je op andere manieren lastig vallen. Er is ook een aanbevelingsysteem waarbij je spelers kunt aanbevelen, waar waarschijnlijk ook weer rewards aan hangen.

Overwatch 2 komt uit voor Nintendo Switch, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S en pc.

FOK! Wat een weer: Nazomeren!

herfstbanner

Komende week pakt de temperatuur vrij hoog uit voor de tijd van het jaar. Het lijkt op veel plaatsen een fraaie nazomerweek te worden.

Vanochtend is er vooral in het zuidoosten eerst plaatselijk mist, maar verder schijnt de zon vanochtend geregeld. Het blijft vrijwel overal droog. Er staat weinig wind.

Vanmiddag zijn er perioden met zon en is het vrijwel overal droog. De middagtemperatuur komt uit rond 18°C. Er staat weinig wind.

Vanavond zijn er enkele opklaringen en blijft het droog. Er is weinig wind.

Herfst....
Herfst....

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Verkiezingen BraziliŽ: Lula deelt klap uit aan Bolsonaro, tweede ronde beslist

In Brazilië zijn inmiddels vrijwel alle stemmen geteld voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Zondagavond om 22.00 uur Nederlandse tijd gingen de rijen voor de stembussen dicht en in de uren daarna kwamen de uitslagen in rap tempo binnen: een tweede ronde gaat nodig zijn.

Op voorhand was middels de peilingen al wel zo goed als duidelijk dat er twee scenario's mogelijk waren: oud-president Luiz Ignacio Lula da Silva zou in de eerste ronde de verkiezingen winnen, of hij zou met zittend president Jair Bolsonaro naar een tweede ronde gaan - directe winst voor Bolsonaro leek niet realistisch.

Tijdens het bekendmaken van de stemmen had Bolsonaro aanvankelijk een flinke voorsprong, maar dat was simpel te verklaren: de rijke staten in het zuiden hadden meer stemmen gepubliceerd dan de minder rijke staten, waar de extreemrechtse Bolsonaro juist kansloos leek tegen de linkse Lula.

Gedurende de avond begon Lula in te lopen: het gat van bijna anderhalf miljoen stemmen in Bolsonaro's voordeel werd alsmaar kleiner, en op het moment dat de grote noordoostelijke staten en miljoenenstaat Bahia op dreef kwamen ging Lula naar de leiding.

Uiteindelijk was het verschil niet groot genoeg om het in de eerste ronde te beslissen, maar wel groot genoeg om Bolsonaro een serieuze klap te verkopen: met nog 0,02 procent van de stemmen te gaan staat Lula op 48,43 procent, tegen 43,20 procent voor Bolsonaro. Simone Tebet volgt met 4,16 procent, voor Ciro Gomes en zijn 3,04 procent.

In de uitslagen was duidelijk te zien hoe veel beter Lula het deed dan zijn partijgenoeg Fernando Haddad vier jaar geleden: in de zes grootste staten, bij elkaar goed voor grofweg 90 miljoen stemmers, scoorde hij gemiddeld tot wel twintig procentpunt beter dan Haddad. Bolsonaro won veel van die staten wel, maar met véél minder verschil dan vier jaar geleden.

Op 30 oktober wordt de tweede en beslissende ronde van de verkiezingen gehouden in Brazilië. Lula is daar de torenhoge favoriet, mede vanwege de twee andere kandidaten: het vermoeden is dat Ciro's stemmers voor een redelijk groot deel naar Lula stappen, terwijl dat voor Tebet's stemmers wel bijna een zekerheid is.

Overigens was het op social media uiteraard al raak: Bolsonarista's gingen stevig tekeer met aantijgingen van fraude, met als voornaamste argument dat Lula eerst een achterstand had en later niet - het beeld dat in de VS ook vaak te zien was onder Trump-supporters, die eveneens niet leken te snappen dat de volgorde waarin staten en steden hun uitslagen bekend maken invloed heeft op de volgorde waarin kandidaten grote happen stemmen krijgen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #848
special
AI Picture Gallery #110
special
AI Picture Gallery #109
special
Random Pics van de Dag #847
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #142
special
Weekend gifdump #103
©FOK.nl e.a.