Downhiller Bruni zet Frankrijk in vuur en vlam met fenomenale gouden run

In het Franse Les Gets werd afgelopen week het wereldkampioenschap mountainbiken gehouden en we keren nog even terug naar de zaterdag: de downhills werden afgewerkt en dat werd een mooie strijd én een geweldig feest.

Vrouwen
Met de vier echte favorieten te gaan stond de Sloveense Monika Hrastnik bovenaan de tijdenlijst, maar de Duitse Nina Hoffmann maakte met een geweldige run gehakt van haar tijd: bijna vijf seconden sneller. Thuisfavoriete Myriam Nicole was lange tijd een stuk sneller, maar onderin maakte ze een foutje en op 2,5 seconden van Hoffmann kwam ze over de finish.

Vervolgens was het de beurt aan Valentina Höll en de jonge Oostenrijkse denderde de berg af. Bij het laatste tussenpunt was ze bijna drie seconden sneller dan Hoffmann, die onderin bloedsnel was geweest. Höll hield echter vol en was 0,906 seconden sneller aan de finish. Camille Balanche mocht het afsluiten, maar de wereldkampioene van 2020 kwam net tekort: vierde op 4,205 seconden, achter de bronzen Nicole.

Mannen
De Zweed Oliver Zwar verkeert in topvorm en hij had dan ook de snelste tijd op het moment dat de - in theorie - échte wereldtop aan de beurt was. Troy Brosnan opende dat bal en de Australiër dook vier tijden onder Zwar's tijd door, waarna Laurie Greenland lange tijd sneller was, maar het onderin nét verloor: een ruime tiende van een seconde achter Brosnan.

Levende legende en verdedigend kampioen Greg Minnaar, die op het vorige WK in Les Gets in 2004 al ervaren was en zilver pakte, was net niet snel genoeg en werd uiteindelijk elfde, de Oostenrijker Andreas Kolb ramde een boom, maar was wel in orde. Oud-wereldkampioen Danny Hart kwam niet echt in de buurt, en vervolgens begon het Franse feest op de afdalingspiste.

Viervoudig wereldkampioen Loïc Bruni startte met een nog altijd wat geblesseerde schouder, na een val in de World Cup in Snowshoe. Bij de start zette hij al even een kort voetje aan de grond, maar dat mocht de pret niet drukken: Bruni zette een werkelijk fenomenale run en deed de hele berg ontploffen door 3,910 seconden sneller dan Brosnan over de finish te komen.

Landgenoot Benoit Coulanges kwam niet in de buurt, met Loris Vergier ging de volgende Fransman wel hard: tweede op 3,386 seconden. Een Franse wereldtitel bleek vervolgens binnen, want de Canadese uitdager Finn Iles was in de training hard gecrashed en kon helaas niet van start gaan. Zo bleef alleen Amaury Pierron nog over, en hij was bijzonder snel, maar moest genoegen nemen met zilver op 2,581 seconden. Een volledig Frans podium dus, en vanop de hele berg daalde men in rap tempo naar beneden om in het finishgebied met Bruni en zijn kompanen te feesten.