'Glennis Grace laat een puinhoop achter in Ter Apel'

Zondagmiddag was Glennis Grace samen met een aantal uit haar kennissenkring iets goeds aan het doen voor de mensheid. Via sociale media had zij mensen opgeroepen om spullen te doneren die Grace dan voor het aanmeldcentrum in Ten Apel zou uitdelen aan asielzoekers.

Nobel. Helaas spraken medewerkers van het Rode Kruis niet zo nobel over deze actie. Sterker nog, er werd geklaagd dat onder andere déze ongeorganiseerde uitdeelactie een rotzooi heeft achtergelaten in Ter Apel.

Hulporganisaties roepen vrijwilligers dan ook op om te stoppen met het onaangekondigd spullen langsbrengen. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) sluit zich hierbij aan. "Het is goed bedoeld, maar het zorgt voor chaotische situaties en draagt niet bij aan de rust”, aldus een woordvoerder.

De zangeres arriveerde met zeven auto’s en een aanhanger vol met speelgoed, kleding en hygiënische producten, die allemaal gretig aftrek vonden bij de asielzoekers. Wat overbleef, werd op het terrein achtergelaten. De auto's gingen leeg weer terug en niet alleen die van Grace en haar matties.

"Het is echt een beetje een puinhoop geworden”, verzucht Roos Ykema, voorzitter van MiGreat, een stichting die opkomt voor de belangen van migranten en vluchtelingen. Ykema vertelt dat ze met een aantal auto's alle overgebleven spullen naar een opslag moesten rijden om het terrein weer vrij te krijgen. Volgens haar leek het meer op een 'dumping' die veel spanning onder de asielzoekers teweegbracht.

In een video gemaakt door RTL Boulevard is te zien dat een hulpverleenster Grace en haar vrienden toebijt dat ze niet zo ongeorganiseerd te werk moeten gaan. "Ik ben hier al de hele week en jullie komen hier zonder het aan te kondigen. Dat is prima, maar je kan hier niet sorteren. De bedoelingen zijn supergoed, maar doe het alsjeblieft meer uit het zicht.” 

Grace meldde eerder aan haar Instagramvolgers: "ik wil helpen, mijn vriendenploeg wil helpen en wij hebben besloten om aanstaande zondag daarnaartoe te gaan rijden met de spullen die daar zo nodig zijn.”

Het COA heeft een andere mening: "Als je echt wil helpen, dan kun je het ook naar een kringloopwinkel in de buurt brengen."