FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 23 augustus 2022

Random Pics van de Dag #710

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Lowlands 2022

Na drie jaar ijzige stilte in de polder mocht er eindelijk weer afgereisd wrden naar Biddinghuizen. Nadat de editie in 2020 al snel werd doorgestreept en er met pijn in het hart ook op het laatste moment een streep ging door het festival in 2021 is het heel erg bijzonder om weer een stap te mogen zetten op het terrein van een de mooiste festivals die Nederland rijk is. Lowlands 2022 was eindelijk weer een feit en FOK! was erbij.

Fun met Funda over de grens #6 : Je eigen 13e eeuws chateau!

Een opmerkelijk Frans middeleeuws en renaissance kasteel van beheersbare proporties, in een rustige en besloten dorpsomgeving.

Het chateau du Fréchou met zijn hoge torens van Gascon heeft een panoramisch uitzicht over het glooiende landschap en zelfs tot in de verre Pyreneeën. Het is omgeven door prachtig onderhouden formele tuinen en een prachtige groep bijgebouwen, waaronder een indrukwekkend poortgebouw van twee verdiepingen, een prachtige duiventoren en een mooie historische oranjerie. Het pand ligt op 7 hectare, inclusief een grote walnotenboomgaard die potentieel kan worden herplant als wijngaard.

De vroegste delen van het kasteel dateren uit 1280, met latere toevoegingen uit de zestiende eeuw. De constructie is van de lokale kalksteen met muren tot drie meter dik. De nobele stenen trap is een van de beste in de omgeving, en de belangrijkste kamers hebben hoge plafonds en royale, evenwichtige proporties, met grote ramen en talrijke prachtige stenen open haarden. De hoofdsalon is via een oude brug verbonden met een schaduwrijke ontbijttuin.
Het kasteel en de tuinen zijn de afgelopen jaren door de huidige eigenaren zorgvuldig verbeterd en verbeterd om de originele kenmerken te behouden en de historische sfeer te behouden.

Deze verborgen parel ligt aan de rand van het kleine dorpje Le Fréchou. De aantrekkelijke marktsteden Condom en Nérac zijn gemakkelijk te bereiken, met de internationale luchthavens van Toulouse en Bordeaux beide op 90 minuten afstand.

Het kasteel heeft meerdere zalen/kamers, verschillende open haarden, twee badkamers, vijf slaapkamers en een aantal bijgebouwen. Het chateau du Fréchou is momenteel in gebruik als hotel.

Vraagprijs € 1.890.000 k.k.

aanvullende details
Afvoer | septic tank
Centrale verwarming op olie
Bemiddelingskosten te betalen door de verkoper
Staat: wat werk nodig
Bewoonbare oppervlakte : 600 m2
Grondoppervlak : 70.000 m2
Zwembad : Nee

voorWordt kasteelheer op het 13e eeuws Chateau du Frechou (Foto:Funda)
Wordt kasteelheer op het 13e eeuws Chateau du Frechou (Foto:Funda)

woon 1 Wordt kasteelheer op het 13e eeuws Chateau du Frechou (Foto:Funda)
Wordt kasteelheer op het 13e eeuws Chateau du Frechou (Foto:Funda)

woon 2 Wordt kasteelheer op het 13e eeuws Chateau du Frechou (Foto:Funda)
Wordt kasteelheer op het 13e eeuws Chateau du Frechou (Foto:Funda)

keuk Wordt kasteelheer op het 13e eeuws Chateau du Frechou (Foto:Funda)
Wordt kasteelheer op het 13e eeuws Chateau du Frechou (Foto:Funda)

eet Wordt kasteelheer op het 13e eeuws Chateau du Frechou (Foto:Funda)
Wordt kasteelheer op het 13e eeuws Chateau du Frechou (Foto:Funda)

extra kWordt kasteelheer op het 13e eeuws Chateau du Frechou (Foto:Funda)
Wordt kasteelheer op het 13e eeuws Chateau du Frechou (Foto:Funda)

slaap 1 Wordt kasteelheer op het 13e eeuws Chateau du Frechou (Foto:Funda)
Wordt kasteelheer op het 13e eeuws Chateau du Frechou (Foto:Funda)

slaap 2Wordt kasteelheer op het 13e eeuws Chateau du Frechou (Foto:Funda)
Wordt kasteelheer op het 13e eeuws Chateau du Frechou (Foto:Funda)

bad 1Wordt kasteelheer op het 13e eeuws Chateau du Frechou (Foto:Funda)
Wordt kasteelheer op het 13e eeuws Chateau du Frechou (Foto:Funda)

bad 2Wordt kasteelheer op het 13e eeuws Chateau du Frechou (Foto:Funda)
Wordt kasteelheer op het 13e eeuws Chateau du Frechou (Foto:Funda)

tuin 1Wordt kasteelheer op het 13e eeuws Chateau du Frechou (Foto:Funda)
Wordt kasteelheer op het 13e eeuws Chateau du Frechou (Foto:Funda)

tuin 2 Wordt kasteelheer op het 13e eeuws Chateau du Frechou (Foto:Funda)
Wordt kasteelheer op het 13e eeuws Chateau du Frechou (Foto:Funda)

Destiny 2 krijgt nieuwe subklasse genaamd 'Strand'

De volgende grote Destiny 2 uitbreiding, Lightfall, voegt een nieuwe subklasse toe aan de populaire looter-shooter van Bungie. 'Strand' is een nieuwe kracht die net als Stasis verbonden is aan 'The Darkness'. Het meest opvallende aan deze klasse is dat je beschikking hebt tot een hookshot, iets dat in de eerste gameplaybeelden veel mobiliteit belooft.

Lightfall, die 28 februari moet uitkomen, introduceert ook een nieuwe locatie: een stad in Neptunus waarin ook het ruimteschip van Callus zit. Deze stad kun je uiteraard met de nieuwe hookshot als een soort Spiderman navigeren.

Dubbelslag voor Roglic in Vuelta

Primoz Roglic heeft de vierde rit van de Vuelta gewonnen. De Sloveen van Jumbo-Visma was in een sprintje bergop de beste voor Mads Pedersen en Enric Mas. In het algemeen klassement is Roglic ook de nieuwe leider in het algemeen klassement, hij neemt de leiderstrui over van Edoardo Affini.

Na drie dagen in Nederland ging de Vuelta a España verder in het Baskenland. De renners moesten 152,5 kilometer afleggen tussen Vitoria-Gasteiz en Laguardia. Onderweg moesten de renners over twee hellingen: de Puerto de Opakua (5 km aan gemiddeld 6,9%) en de Puerto de Herrera (7,3 km, 4,8%). De laatste beklimming lag op vijftien kilometer van de streep, waarna de renners in afdalende lijn naar de finish trok, waar in de laatste kilometer weer omhoog liep.

De kopgroep werd vrij snel na het officiële startsein gevormd. Alessandro De Marchi en Alexey Lutsenko waren de eerste aanvallers van de dag, niet veel later kregen ze het gezelschap van James Shaw, Ander Okamika, Jarrad Drizners en Joan Bou. De kopgroep nam snel twee minuten op het peloton, maar daar zette Bora-hansgrohe snel de achtervolging in samen met Jumbo-Visma.

De kopgroep werd op 34 kilometer van de streep ingerekend en nam Trek-Segafredo het tempo op de laatste gecategoriseerde beklimming over. Genoeg renners die het lastig hadden, maar niet Roglic. De Sloveen pakte op de top drie bonificatieseconden. Het peloton ging in een rechte lijn naar de laatste kilometer, waar opnieuw Trek-Segafredo de boel in handen nam. De Amerikaanse ploeg speelde Mads Pedersen uit, de oud-wereldkmapioen was echter niet opgewassen tegen Roglic. De Sloveen van Jumbo-Visma was duidelijk de snelste en pakte zijn eerste ritzege deze Vuelta, en in totaal tien ritzeges. Pedersen moest genoegen nemen met een tweede plaats, zijn derde op rij deze Vuelta.

In het algemeen klassement is Roglic ook de nieuwe leider. Hij heeft nu dertien seconden voorsprong op zijn ploeggenoot Sepp Kuss.

Geluidsoverlast is geen overlast aldus de Nederlandse Spoorwegen

Definitie van het woord overlast. Hinder, storende effecten, wat moeilijkheden veroorzaakt of ergernissen opwekt. Er bestaat geluidsoverlast, verkeersoverlast, burenoverlast, geuroverlast. De NS heeft hele mooie stickers in de treinen op het raam geplakt met daarop de tekst: Overlast of onveilige situatie in de trein of op het station? WhatsApp of sms naar 06 13 18 13 18 voor direct contact met NS.

Rusland rouwt om Daria Dugina, posthuum onderscheiden met Orde van Moed

Moskou  nam vandaag afscheid van de journalist en politicoloog Daria Dugina, dochter van de filosoof Alexander Dugin. Er werd een uitvaartdienst gehouden in het televisiestudio van Ostankino. Haar familieleden, collega's en activisten kwamen afscheid van haar nemen.

Onder degenen die afscheid kwamen nemen waren de leider van de LDPR-factie Leonid Slutsky, vice-voorzitter van de Doema Sergei Neverov, directeur van de Safe Internet League, lid van de openbare kamer van de Russische Federatie Ekaterina Mizulina, schrijver Zakhar Prilepin en anderen.

Afscheidsceremonie met Dugina
Tijdens de afscheidsceremonie sprak Alexander Dugin over het laatste gesprek wat hij had met zijn dochter. Volgens hem stond Daria's leven in de betekenis van de macht van het Russische volk, en was het woord 'Rusland' bijna het eerste woord dat ze in haar kindertijd uitsprak.

'Pap, ik voel me een krijger. Ik voel me een held. Ik wil geen ander lot. Ik wil bij mijn volk zijn, bij mijn land, ik wil aan de kant van de krachten van het licht staan', zei Dugina volgens haar vader.

Hij drong er bij iedereen die geraakt is door haar tragische dood op aan om het werk van Daria voort te zetten: het orthodoxe geloof te verdedigen en het Russische volk lief te hebben. Dugin voegde eraan toe dat de hoogste prijs die moet worden betaald alleen kan worden gerechtvaardigd door de hoogste prestatie - de overwinning.

Vice-voorzitter van de Staatsdoema Neverov zei dat Dugina "gruwelijk en onmenselijk" van haar leven is beroofd. Hij sprak zijn vertrouwen uit dat de daders en eventuele opdrachtgevers klanten volledig verantwoordelijk worden gehouden voor de moord.

"Het heldere pad en het leven dat Daria leefde, zal ons allemaal nog meer verenigen voor de bevrijding van Russische steden, voor de strijd tegen het fascisme", zei hij.

Dugina posthuum onderscheiden met de Orde van Moed

De journaliste werd postuum onderscheiden met de Order of Courage "voor moed en toewijding getoond in de uitoefening van professionele plicht". Het bijbehorende decreet werd ondertekend door de Russische president Vladimir Poetin .

Op zijn beurt zei Dugin dat hij voelt hoe blij zijn dochter is dat ze deze onderscheiding krijgt. Hij benadrukte dat het de wens van haar was om voor Rusland te vechten, ze 'stierf voor het volk'.

De omstandigheden van de dood van Daria Dugina
Dugina stierf op de avond van 20 augustus. Ze was in een Toyota Land Cruiser op weg naar Moskou vanuit het dorp Zakharovo in de regio Moskou, ze had samen met haar vader het literaire en muzikale festival Tradition bezocht. Om ongeveer 21:35 uur op de Mozhayskoe-snelweg nabij het dorp Bolshie Vyazemy explodeerde de auto en vloog in brand.

Twee dagen na de moordaanslag maakte de FSB bekend dat de misdaad is opgelost. Ze zeiden dat de dader van de moord een Oekraïens burger is, Natalia Vovk (geboren 1979), de misdaad zou zijn voorbereid en gepleegd door de Oekraïense speciale diensten. Volgens het bureau is Vovk met haar dochter Sophia Shaban naar Rusland gekomen ruim voor de aanslag. Op de dag van de moordaanslag waren ze aanwezig op het literaire en muzikale festival Tradition, waar Dugina als geëerde gast aanwezig was. Na de gecontroleerde explosie van de Toyota die Daria bestuurde zouden Vovk en haar dochter op 21 augustus door de regio Pskov naar Estland zijn gereden.

Russische oppositieleden twijfelden aan de bevindingen van de inlichtingendienst. Kyiv had in het weekend al ontkend betrokken te zijn bij de dood van Dugina.

De minister van Buitenlandse Zaken van Estland, Urmas Reinsalu, heeft de bewering dat de moordenaar van Dugina naar Estland is gevlucht zoals de Russische binnenlandse inlichtingendienst FSB beweert van de hand gewezen. Volgens de huidige beoordeling van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Tallinn is deze bewering een lastercampagne, vertelde de hoofddiplomaat van het Baltische EU- en NAVO-lid dat aan Rusland grenst, aan de Estse radio. "Wij beschouwen dit als een provocatie van de Russische Federatie in een zeer lange reeks van provocaties, en wij hebben er op dit moment niets meer over te zeggen," zei Reinsalu.

Geruchten rondom dood Daria Dugina
Journalist Sasha Sotnik merkte op Twitter  op dat Dugina werd vermoord vanwege een diefstal van een grote som geld. Ze zou zijn betrokken bij de diefstal van geld dat het Kremlin had uitgetrokken om de verkiezingscampagne in Frankrijk van Le Pen te financieren. Het geld heeft Marine Le Pen echter nooit bereikt. 

Zie ook:

Nintendo komt met presentatie over Harvestella en singleplayer Splatoon 3

Nintendo heeft een nieuwe editie van Nintendo Treehouse aangekondigd. In de Treehouse: Live Presentation krijgen we een deep dive voor twee games voorgeschoteld: Splatoon 3 en Harvestella.

Splatoon 3 kreeg eerder nog een eigen Nintendo Direct, maar die behandle vrijwel alleen de multiplayer. In deze presentatie komt de singleplayer uitgebreid aan bod. Daarnaast wordt Harvestella behandeld, dat eerder werd aangekondigd in de Nintendo Mini Direct van juni. Deze game van Square Enix is een simulation RPG met diepgaandere combat dan dat we gewend zijn.

De presentatie begint donderdag 25 augustus om 18:30 uur Nederlandse tijd.

Kijk mee naar het debat over stikstofafspraken en koopkrachtbeleid

Debat over de uitspraken van de minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra over de stikstofafspraken uit het regeerakkoord en over de koopkracht.

Sprekerslijst:
1. G. Wilders PVV 5 min
2. J.F. Klaver GroenLinks 5 min
3. L.M.C. Marijnissen SP 5 min
4. C.G. van der Staaij SGP 5 min
5. A.H. Kuiken PvdA 5 min
6. C.A.M. van der Plas BBB 5 min
7. P.E. (Pieter) Heerma CDA 5 min
8. S.T.M. Hermans VVD 5 min
9. D.J. Eppink JA21 5 min
10. R.H. (Romke) de Jong D66 5 min
11. G.J.M. Segers ChristenUnie 5 min
12. E. Ouwehand PvdD 5 min
13. W.R. van Haga Groep Van Haga 2.5 min
14. F. Azarkan DENK 5 min
15. L.A.J.M. Dassen Volt 5 min
16. R.J. Dekker FVD 5 min
17. P.H. Omtzigt Omtzigt 2.5 min

Bruidsgrap: vijftig strobalen in huis pasgetrouwd stel

Afgelopen vrijdag verkeerden Laurie en Hans uit Emmeloord nog in de zevende hemel als de twee elkaar het jawoord geven, maar een dag later weten ze even niet wat ze meemaken.

Na hun huwelijksnacht te hebben doorgebracht in een bed & breakfast, treft het kersverse paar bij thuiskomst hun woning aan boordevol strobalen. Het blijkt een grapje van de vrienden van het stel. Het paar kan er alleen niet echt om lachen.

Reizigersorganisatie Rover vreest chaos door stakend NS-personeel: "Blijf thuis"

Reizigersorganisatie Rover roept treinreizigers op om thuis te blijven tijdens de aangekondigde estafettestaking van NS-personeel. De acties gaan morgen van start en worden in een week tijd om de beurt in verschillende regio's gehouden. Zo meldt AT5

Dat schrijft De Telegraaf. De estafettestaking is het gevolg van het stuklopen van cao-onderhandelingen tussen de vakbonden en de NS. Per regio legt het NS-personeel het werk een dag neer. Het betreft Noord (24 augustus), West (26 augustus), Noordwest (29 augustus), Midden (30 augustus) en Oost & Zuid (31 augustus).

Hoewel op 29 augustus Noordwest, waartoe Amsterdam behoort, aan de beurt is, waarschuwt Rover dat andere regio's ook op de andere dagen overlast kunnen krijgen. "Als er bijvoorbeeld treinen op een rangeerterrein in Lelystad staan die eigenlijk in Brabant moeten rijden, komen die daar ook niet. Dat betekent dus dat de hele boel in het honderd kan gaan lopen", aldus Rover-directeur Freek Bos.

Rover vreest een chaos op het spoor en roept reizigers op om op voorhand te zoeken naar alternatieven, of om thuis te werken. "Je loopt anders het risico ergens vast te lopen. Neem het zekere voor het onzekere, om te voorkomen dat je straks ergens op een perron komt te staan en geen kant meer uit kunt", aldus Bos.

Het personeel legt het werk neer vanwege een conflict met de NS over cao-onderhandelingen. Zo willen de vakbonden onder meer dat NS-werknemers minimaal 14 euro per uur gaan verdienen en dat er betere werkroosters komen, waardoor er een minder hoge werkdruk ontstaat. De vakbonden hadden een ultimatum gesteld op 5 augustus, waarbij al gedreigd werd met acties als de NS niet mee zou gaan in de eisen. De NS laat weten teleurgesteld te zijn in de bonden vanwege de aangekondigde acties.

Kinderen vermeende nazi-collaborateurs krijgen geen schadevergoeding

Het gerechtshof Den Haag heeft vandaag in hoger beroep de vordering van vier eisers over het beheer van het vermogen van hun ouders na de Tweede Wereldoorlog afgewezen.

De ouders van eisers zijn na de Tweede Wereldoorlog ten onrechte verdacht van collaboratie met de Duitsers. Het vermogen van de ouders is onder beheer gesteld van het Nederlands Beheersinstituut. Het Nederlands Beheersinstituut was een onderdeel van de Staat. Het beheer over het vermogen van de moeder van eisers eindigde op 8 september 1946 en dat van de vader op 19 juni 1949.

De nabestaanden vinden dat de Staat verantwoordelijk is voor de onzorgvuldige uitvoering van het beheer over het vermogen van hun ouders. Zij willen dat de Staat wordt veroordeeld tot betaling van schadevergoeding. De rechtbank heeft de vorderingen afgewezen, omdat de vorderingen zijn vervallen op grond van de Wet Overheidsaansprakelijkheid Bezettingshandelingen en de Wet vervaltermijn rechtsvorderingen Nederlands Beheersinstituut.

De vier vinden dat een beroep op die wettelijke regelingen naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is. Het hof heeft dat standpunt, net als de rechtbank, verworpen. De rechter kan slechts onder bijzondere omstandigheden een dergelijk standpunt honoreren. Hoewel het hof aanneemt dat eisers nog steeds nadelige gevolgen ondervinden van het feit dat de vermogens van hun ouders onder beheer zijn gesteld, is dat onvoldoende zwaarwegend.

Het hof neemt daarbij in aanmerking dat het hier gaat om financieel wanbeheer. Daarin verschilt deze zaak van de zogenaamde Indonesië-zaken, waarin het ging om inbreuken op het recht op leven en de lichamelijke integriteit. Ook neemt het hof in aanmerking dat de ouders van eisers zelf in de gelegenheid zijn geweest een vergoeding te vorderen van de gestelde schade. Dit is niet gedaan, ook niet in de decennia die na de oorlog verstreken zijn.

Het hof komt daarom tot dezelfde conclusie als de rechtbank en wijst de vorderingen af.

Kaag meldt zich af voor stikstofdebat, werd onwel en is naar ziekenhuis gegaan

Sigrid Kaag meldde zich af voor het spoeddebat vanwege de uitspraken van CDA-leider Wopke Hoekstra over stikstofbeleid. "Tot mijn spijt kan ik vandaag niet deelnemen aan het debat", aldus Kaag. "Vanochtend werd ik onwel en ben ik naar het ziekenhuis gegaan. Ik hoop mijn werk snel weer te hervatten."

Het is niet bekend wat Kaag mankeert. De Tweede Kamer debatteert over de stikstofuitspraken van Hoekstra op verzoek van Wilders, die heeft laten weten een motie van wantrouwen tegen het kabinet in te dienen omdat ze volgens hem elkaar niet eens meer vertrouwen. 

Agenten Arkansas geschorst na beelden van buitensporig politiegeweld

Opnieuw zijn er opnamen gemaakt van buitensporig politiegeweld in de VS. De 27-jarige Randall Worcester wordt gearresteerd vanwege bedreiging van een pompbediende. Bij z’n arrestatie gaan de agenten los op de man: hij wordt geschopt, gestompt en met z’n hoofd op het asfalt geslagen.

Het incident vond zondag plaats rond 10.40 uur plaats voor een supermarkt in Mulberry, in Crawford County. 

Worcester wordt ervan beschuldigd een medewerker van de winkel te hebben bedreigd en toen er agenten te plaatse kwamen een hulpsheriff te hebben geduwd en op zijn achterhoofd te hebben geslagen. Waarop tot arrestatie van Worcester is overgegaan.

Op de beelden is te zien hoe de drie agenten Randall Worcester, 27, tegen de grond drukken en hem herhaaldelijk slaan, soms met gebalde vuisten.

Worcester werd naar het ziekenhuis gestuurd voor een check, en werd later naar de gevangenis gestuurd. Hij wordt beschuldigd van tweedegraads geweldpleging, verzet bij arrestatie, weigering zich te onderwerpen, het bezit van een instrument om een misdaad te plegen, criminele overtreding, crimineel wangedrag, terroristische bedreiging en tweedegraads mishandeling, zei de staatspolitie. Volgens social media is de man inmiddels weer op vrijde voeten.

Twee van de agenten zijn hulpsheriffs van het sheriffenkantoor van Crawford County en de derde is een agent van het politiebureau van de stad Mulberry, bevestigde de politie. De agenten zijn inmiddels geschorst.

De staatspolitie zei dat ze een onderzoek naar het gebruik van geweld hebben ingesteld en dat ze hun bevindingen zullen voorleggen aan de openbare aanklager van Crawford County "die zal bepalen of het gebruik van geweld door de wetshandhavers in overeenstemming was met de wetten van Arkansas".

Een verklaring van het Sheriff's Office van Crawford County zei: "Met betrekking tot de video die op sociale media circuleert waarbij twee afgevaardigden van Crawford County betrokken zijn, hebben we de staatspolitie van Arkansas verzocht het onderzoek uit te voeren en de afgevaardigden zijn geschorst in afwachting van de uitkomst van het onderzoek."

Caljouw weet favoriet Axelsen niet te verrassen op WK badminton

Mark Caljouw heeft op het WK badminton niet kunnen verrassen tegen Viktor Axelsen. In de eerste game tegen Viktor Axelsen maakte de 27-jarige badmintonner een goede indruk tegen de nummer één van de wereld, waarna ook de tweede game verloren ging en het WK erop zit voor Caljouw: 19-21, 10-21.

Caljouw had zich eenvoudig geplaatst voor de tweede ronde door in de eerste ronde makkelijk te winnen van Jia Heng Jason Teh. Ook in de tweede ronde van het WK maakte de 27-jarige Nederlander een prima indruk tegen olympisch kampioen Axelsen.

In de eerste game van de wedstrijd had Caljouw om de winst te pakken. Tegen de nummer één van de wereld had de 27-jarige badmintonner een voorsprong van 19-16 op Axelsen, mede door de nodige fouten bij de Deen. Nadat Caljouw een shuttle net verkeerd had ingeschat kwam Axelsen op dreef en won de eerste game alsnog met 19-21.

In game twee was het verzet van Caljouw gebroken en was er weinig in te brengen tegen Axelsen. De nummer één van de wereld en olympisch kampioen kwam geen enkel moment meer in de problemen en won game twee met 10-21 en boekte daarmee zijn 32ste zege op rij. 

Bijna helft 9/10-jarigen haalt HPV-vaccinatie

Dit voorjaar ontvingen ruim 800.000 tieners een uitnodiging voor een vaccinatie tegen het humaan papillomavirus (HPV). Bijna de helft van de 9/10-jarigen kwam hun eerste vaccinatie dit voorjaar halen. Vanaf eind augustus kunnen zij hun volgende of laatste HPV-vaccinatie halen. Tieners die dit voorjaar niet zijn geweest, krijgen een nieuwe kans. Jongens ontvingen dit jaar voor het eerst een uitnodiging.

Het humaan papillomavirus kan op latere leeftijd bij vrouwen en mannen kanker veroorzaken. Acht op de tien mensen raken een keer of vaker in hun leven met HPV besmet. De HPV-vaccinatie wordt al sinds 2010 in het Rijksvaccinatieprogramma aan meisjes aangeboden in het jaar dat ze 13 worden. Sinds dit jaar is de vaccinatieleeftijd verlaagd naar het jaar dat zij 10 worden.

Inhaalcampagne
Om jongens ook de kans te bieden zich te beschermen tegen HPV vindt dit en volgend jaar een uitgebreide inhaalcampagne plaats. Dit voorjaar zijn jongens geboren in 2004, 2006, 2008, 2009 en 2012 uitgenodigd, evenals meisjes uit die jaren die nog niet gevaccineerd zijn tegen HPV.
Begin 2023 worden tieners uit 2005, 2007, 2010, 2011 en 2013 uitgenodigd.

Opkomstcijfers
De minimale opkomst dit voorjaar varieerde van 33,8 procent onder jongens geboren in 2004 tot 45,5 procent onder jongens geboren in 2008. Van de jongens geboren in 2012 heeft minimaal 42,8 procent de vaccinatie gehaald. Van de meisjes geboren in 2012 heeft minimaal 49,2 procent een eerste HPV-vaccinatie gehaald.

De opkomst ligt in werkelijkheid hoger, maar kan niet precies bepaald worden omdat een deel van de ouders en jongeren geen toestemming heeft gegeven om de vaccinatiegegevens met persoonsgegevens te delen met het RIVM. Hierdoor komt circa 10 procent van de vaccinaties anoniem binnen en dan is bij het RIVM niet bekend of het om een jongen of meisje gaat en in welk jaar hij of zij geboren is. Daarom zijn deze cijfers per geboortejaar of geslacht een onderschatting van de werkelijke opkomst.

De opkomst bij de eerste HPV-vaccinatie lag in voorgaande jaren halverwege het jaar rond de 60 procent, met uitzondering van 2020 toen de groepsvaccinaties in het voorjaar vanwege COVID-19 werden uitgesteld.

Jeanne-Marie Hament, programmamanager van het Rijksvaccinatieprogramma, is optimistisch: "De HPV-vaccinatie is nieuw voor jongens. Sommige jongeren en hun ouders hebben dan meer tijd nodig om een vaccinatiekeuze te maken. Bovendien viel de uitnodiging voor de HPV-vaccinatie bijna tegelijk met de uitnodiging voor een coronavaccinatie in de bus. Voor diegenen die dit voorjaar de vaccinatie niet wilden of konden halen, is er dit najaar opnieuw een moment om je tegen HPV te beschermen."

HPV-gerelateerde kanker
Het humaan papillomavirus kan op latere leeftijd kanker veroorzaken in de mond- en keelholte, bij de anus, schaamlippen, vagina, baarmoederhals en de penis. Jaarlijks krijgen in Nederland naar schatting 1100 vrouwen en 400 mannen kanker door HPV. Ongeveer 5500 vrouwen krijgen jaarlijks de diagnose ‘voorstadium baarmoederhalskanker’.

HPV keuzehulp
Voor ouders en jongeren die meer willen weten over HPV en de vaccinatie biedt het RIVM behalve de informatie op de website van het Rijksvaccinatieprogramma ook een HPV-keuzehulp aan. www.hpvkeuzehulp.nl biedt veel informatie en helpt om afwegingen bij vaccinatie op een rij te zetten.

Kenteken auto verraadt inbreker strandtent

De politie heeft de afgelopen nacht in Hoofddorp een 37-jarige man uit Den Haag aangehouden. De man wordt verdacht van het plegen van een inbraak in een strandtent in Bergen aan Zee op 20 augustus.

Op camerabeelden van die inbraak was een kenteken te zien. Het kenteken is hierna in de ANPR gezet (automatische nummerbordherkenning) en dat leverde afgelopen nacht een hit op. De verdachte is voor nader recherche onderzoek ingesloten.

Ook in de nacht van afgelopen zondag op maandag is er een inbraak gepleegd in een strandtent in Castricum aan Zee. Daar zijn spullen buitgemaakt. In verband met het lopende onderzoek kan de politie nu niet zeggen om wat voor goederen het gaat.

De recherche onderzoekt of er verband is met de andere inbraken in strandtenten langs de Noord-Hollandse kust, van de afgelopen week.

NASCAR-coureur Larson wint mooie race op The Glen, Räikkönen maakt indruk

We keren nog even terug naar de zondagavond, want op het circuit van Watkins Glen stond weer een fraaie race op het programma in de NASCAR Cup Series. De races op de road courses zijn lang niet altijd even interessant in de NASCAR-racerij, maar dit keer was het zeker vermakelijk op The Glen.

Vooraf waren veertien van de zestien playofftickets al vergeven, Kurt Busch was al zo goed als zeker van de vijftiende. Daarmee waren er nog twee coureurs over voor één ticket: Ryan Blaney en Martin Truex Jr, één van hen zou er in elk geval naast gaan grijpen - als een andere nog niet geplaatste coureur zou winnen hadden ze zelfs beiden pech.

De race begon een goede twee uur later dan gepland in elk geval met Chase Elliott op poleposition en Kyle Larson naast hem, gevolgd door Michael McDowell, Tyler Reddick en AJ Allmendinger - verder achter in het veld zagen we met debutant Kimi Räikkönen, Mike Rockenfeller, Loris Hezemans en Daniil Kvyat een mooi internationaal gezelschap.

Uitgerekend road course-specialist Allmendinger ging in de eerste bocht in de rondte, terwijl McDowell zich naar voren reed en na een paar ronden de leiding pakte. McDowell kwam als eerste van de mannen voorin nieuwe banden halen, de baan was inmiddels genoeg opgedroogd om het op de slicks te proberen.

Door de timing van de stops kon Chase Briscoe de leiding overnemen, met McDowell en Chris Buescher achter hem. Vlak voor het einde van de stage kwamen Elliott, McDowell en Buescher nieuwe brandstof halen - Briscoe won zo de eerste stage, ruim voor Tyler Reddick en Daniel Suarez.

Niet iedereen kwam tijdens de caution een pitstop maken en met Todd Gilliland, Joey Logano, Ty Dillon en McDowell voorop - en Räikkönen met Hezemans op tien en elf - konden we door. In de tweede stage werd voorin prima geknokt en was het Logano die daar de sterkste bleek en de stage won, voor Kyle Busch, McDowell, Elliott en Ty Dillon.

Kyle Busch kon achteraan aansluiten bij de volgende herstart, want bij de pitstop stonden er teveel mensen van zijn team aan de verkeerde kant van de muur. McDowell had bij de herstart - halverwege de race - de leiding, voor Elliott, Joey Hand, Buescher, Larson en Christopher Bell.

Een paar bochten na de start was de volgende caution een feit: Austin Dillon spinde en daarbij werd de zo sterk debuterende Räikkönen uitgerekend door Hezemans tegen de muur getikt, waardoor zijn race voorbij was. Met McDowell, Elliott en Hand voorop konden we dan echt weer door, Hezemans reed op de twintigste plek.

Nadat in principe iedereen zijn laatste stop had gemaakt knokten Elliott en Larson, de twee mannen van de voorste startrij, 'gewoon' weer om de eerste plaats. Een spin van Hand zorgde voor een korte caution, waarna Elliott en Larson voor McDowell en de knap teruggekomen Allmendinger weer om de voorste plekken konden knokken.

De volgende caution liet niet lang op zich wachten en voor de Nederlandse fans was dat om een ongelukkige reden: Hezemans gleed de grindbak in en stond muurvast. Wederom waren het Elliott en Larson die voorop reden bij de herstart, voor Allmendinger en Logano en met playoffconcurrenten Truex en Blaney naast elkaar rond de twintigste plek.

Larson verremde zich bij de herstart een beetje en duwde Elliott zo achter Allmendinger, terwijl hij zelf wel de leiding vast kon houden. Het leverde Larson uiteindelijk de winst op, Allmendinger pakte een knappe tweede plek en Logano werd derde, voor Elliott - Hezemans werd uiteindelijk 33e.

Delftse studentenverenigingen mishandelen bij ontgroening

En weer zijn studentenverenigingen over de schreef gegaan. Deze keer in Delft. Twee Delftse studentenverenigingen zijn door de TU Delft op de vingers getikt na meldingen van mishandelingen en grensoverschrijdend gedrag.

Eerstejaars werden bij het Delftsch Studenten Corps overgoten met kaarsvet. Bij anderen werd het haar in de brand gestoken, terwijl de begeleiders stomdronken waren. Bij vereniging Virgiel viel een student naakt op de grond die bezaaid lag met glas.

De TU heeft zorgen geuit over de cultuur die heerst bij beide verenigingen en na een intern onderzoek hebben beide van de universiteit een officiële waarschuwing gekregen.

Vuelta: Etappe 4 - We zijn in het Baskenland

La Vuelta Holanda zit erop, het Nederlandse drieluik waar de Vuelta a España mee begon was deels vermakelijk - de ploegentijdrit - en deels, nou ja, wat minder vermakelijk - de twee ritten in lijn. Vandaag zijn we in het Baskenland en begint ook gelijk het betere werk.

De heren gaan van start in Vitoria-Gasteiz en rijden dan een kilometer of 55 over wegen die je in het Baskenland vlak mag noemen. Vervolgens wacht een eerste pittige klim van de tweede categorie, gevolgd door een hele rits heuvels, nog een serieuzere klim en een afdaling richting de finish, die in Laguardia eindigt op een redelijk klassiek Vueltamuurtje.

Rellende_Rotscholier heeft de hele boel hier uiteraard in veel meer detail voorbeschouwd, we kunnen vanaf 13.40 uur in elk geval gaan zitten voor de korte rit van 152,5 kilometer. De NOS heeft er geen zin meer in, want we zijn Nederland uit, Sporza begint tegen vier uur pas en dus kan men gewoon om half drie inschakelen bij Eurosport. De finish staat tussen kwart over vijf en kwart voor zes gepland.

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)

FOK! Wat een weer: blote benen dag!

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hi allemaal!

De zomer schakelt weer over naar een hogere versnelling. De komende dagen zijn er zonnige perioden en wordt het zomers warm.

Gister lagen de minimumtemperaturen van 10.6 C bij Leeuwarden tot 16.9 C bij Vlissingen,
de maximumtemperaturen lagen van 23.5 C tot 28.3 C bij Westdorpe (Zeeland).

Wat zijn de verwachtingen voor vandaag?

Vanochtend raakt het op steeds meer plaatsen bewolkt en is op een enkele plaats een bui mogelijk. Langs de westkust is de zuidwestenwind matig, af en toe vrij krachtig. Elders is er weinig wind.

Vanmiddag komt de zon vaker tevoorschijn. Een enkele lichte bui blijft mogelijk. De middagtemperatuur ligt tussen 24°C in het noordwestelijk kustgebied en 28 in het zuidoosten. De wind neemt af en in de loop van de middag staat overal weinig wind.

Vanavond is er weinig bewolking en wordt het overal droog. Er staat weinig wind.

Vooruitzichten en mogelijke waarschuwingen
Perioden met zon en op de meeste plaatsen droog. De eerste dagen steeds warmer, tot ca. 30°C landinwaarts op donderdag. Na donderdag geleidelijk minder warm en een toenemende kans op een (onweers)bui. De kans op uitgifte van waarschuwingen is voorlopig klein.

 
 • Di 23-08-2022 Max. 26° Min. 17° Neerslag 0/1mm Neerslagkans 10%
  Zonneschijn 40% Zonkracht 6 Windkracht ZW 3
 • Wo 24-08-2022 Max. 28° Min. 17° Neerslag 0mm Neerslagkans 20%
  Zonneschijn 50% Zonkracht 6 Windkracht ZW 2
 • Do 25-08-2022 Max. 29° Min. 19° Neerslag 0/1mm Neerslagkans 30%
  Zonneschijn 50% Zonkracht 5 Windkracht NW 2
 • Vr 26-08-2022 Max. 25/28° Min. 18° Neerslag 0/3mm Neerslagkans 30%
  Zonneschijn 30% Zonkracht 5 Windkracht N 3

De Rijksdag in Berlijn tijdens een regenachtig weekend (Foto:qltel)
De Rijksdag in Berlijn tijdens een regenachtig weekend (Foto:qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
©FOK.nl e.a.