FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 22 augustus 2022

Random Pics van de Dag #709

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Wereldtitels zwaargewichtboksen blijven voor emotionele Usyk

Voor de liefhebbers van het boksen keren we nog even terug naar de zaterdagavond, want in het immer gezellige Jeddah - in Saoedi-Arabië dus - stond een stevig avondje boksen op het programma, met als inzet in het hoofdprogramma vijf wereldtitels bij de zwaargewichten.

Oleksandr Usyk (19-0) - Anthony Joshua (24-2)
In september vorig jaar rekende de vanuit het cruisergewicht overgestapte Oekraïner Oleksandr Usyk in Londen af met Anthony Joshua, de grote Britse boksheld. Usyk won daarbij op overtuigende wijze de WBA Super-, IBF-, WBO- en IBO-wereldtitels en die kon hij nu gaan verdedigen, na een tumultueuze periode, om het zacht uit te drukken: hij trok onder meer naar thuisland Oekraïne om daar te proberen de Russische bezetters terug te dringen.

In maart verliet Usyk het land weer om zich klaar te maken voor de rematch met Joshua, die op Saoedische grond zijn enige andere nederlaag - tegen Andy Ruiz - al goedmaakte in die rematch. Tegen Usyk ging het minder makkelijk, want de Oekraïner stond er weer scherp bij, hoewel het dichter bij elkaar leek te liggen. De Brit kwam halverwege met een stoot onder de gordel, maar naarmate het gevecht vorderde trok Usyk het toch meer naar zich toe. Eén jurylid gaf het met 115-113 aan Joshua, de andere twee kozen met 116-112 en 115-113 voor Usyk, die ook de eerder in de maand door Tyson Fury vrijgegeven The Ring-titel bij mocht schrijven.

Filip Hrgovic (14-0) - Zhilei Zhang (24-0)
Twee ongeslagen zwaargewichten namen het tegen elkaar op, beiden proberen zich een weg te banen richting een titelgevecht. Het werd een heerlijke strijd, waarin beide heren elkaar zo nu en dan een enorme klap verkochten, maar de Kroaat was nét iets beter: 115-112, 114-113 en 115-112, aldus de drie juryleden. Het was een eliminator voor de IBF-wereldtitel, dus in theorie zou Hrgovic het recht moeten hebben om het tegen Usyk op te nemen.

Callum Smith (28-1) - Mathieu Bauderlique (21-1)
In het lichtzwaargewicht (-79,4kg) doet Callum Smith een gooi naar de wereldtitels, nadat hij in december 2020 zijn twee wereldtitels in het supermiddengewicht verloor aan Canelo Alvarez. Via een snelle knockout tegen Lenin Castillo vorig jaar kwam hij nu uit bij Bauderlique, die voor het eerst als professional buiten Frankrijk vocht en in de vierde ronde tegen het canvas werd gemept door Smith.

Emanuel Navarrete (35-1) - Eduardo Baez (21-2)
In San Diego stond een strijd om de WBO-wereldtitel in het vedergewicht (-57,2kg) op het programma, waarbij Navarrete die voor de derde keer mocht verdedigen. Baez probeerde het dapper, maar in de zesde ronde maakte Navarrete er met een snoeiharde leverstoot een pijnlijk einde aan.

Hollywood
In Hollywood stond een drieluik gepland, te beginnen met Hector Luis Garcia (15-0) die Roger Gutierrez (26-3) over twaalf ronden versloeg in de strijd om de supervedergewichttitel van de WBA (-59kg). Met zijn rechterhoek en linkerstoot op het lichaam wist Alberto Puello (20-0) met een split decision te winnen van Botirzhon Akhmedov (9-1), waarbij hij de vacante WBA-wereldtitel in het superlichtgewicht (-63,5kg) veroverde.

Tot slot probeerde Omar Figueroa Jr (28-2) nog één keer zijn comeback leven in te blazen, maar Sergey Lipinets (16-2) had daar andere plannen voor. In de strijd om de WBC Silver-titel gaf hij Figueroa in ronde twee een enorme klap en vanaf dat moment was het prijsschieten tot in de achtste ronde, toen de hoek van Figueroa het welletjes vond.

Halsema: geen PSV-supporters bij Ajax-PSV vanwege antisemitische spreekkoren

Bij het eerstvolgende duel tussen Ajax en PSV zal het uitvak van de Johan Cruijff Arena leegblijven. Dat heeft de gemeente bepaald, nadat een groep supporters van PSV tijdens het duel om de Johan Cruijff Schaal op 30 juli antisemitische spreekkoren zong en vernielingen aanbracht. Zo meldt AT5.

In de Eredivisie komen de Eindhovenaren op 6 november weer naar de Arena, maar dit keer dus zonder supporters. In de brief die de gemeente Amsterdam heeft gestuurd naar PSV valt te lezen dat er "ondanks herhaalde waarschuwingen tijdens de wedstrijd opnieuw door een grote groep PSV supporters massaal en langdurig (antisemitische) spreekkoren, kwetsende liederen en zeer onsmakelijke verwensingen en (strafbare) beledigingen aan het adres van een aantal Ajax spelers ten gehore gebracht." Daarnaast zijn er ook vernielingen aangebracht aan de Arena en heeft de ME uiteindelijk moeten ingrijpen.

Tijdens de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal moesten oud-PSV spelers Steven Bergwijn en Mohamed Ihattaren het ontgelden. De supporters uit Eindhoven richtten zich tot hen met kwetsende spreekkoren. Daarnaast werden er leuzen gescandeerd als ‘Hamas, Hamas, alle Joden aan het gas’, ‘alle Joden moeten dood’,‘ en ‘Steven Bergwijn vieze vuile kankerjood ga maar lekker dood’.

Volgens burgemeester Halsema is dat onacceptabel en in sommige gevallen strafbaar. Ook haalt ze aan dat het niet de eerste keer is dat de supporters uit Eindhoven zich hebben misdragen. Ook tijdens twee eerdere ontmoetingen in 2021 zijn de spreekkoren en leuzen gehoord. Ook toen heeft de Amsterdamse driehoek een brief gestuurd naar PSV en daarin kenbaar gemaakt dat het gedrag consequenties met zich meebrengt. Dat heeft na de laatste wedstrijd op 30 juli dus geresulteerd in de beslissing om het uitvak niet beschikbaar te stellen aan supporters van PSV.

Oekraïne dankt Russische toerist in zwembroek

Soms kunnen Russische toeristen handig zijn. Als ze het buffet in een all-inclusive hotel niet aan het leegroven zijn, kunnen ze misschien Oekraïne helpen met het doorgeven van locaties van Russisch wapentuig.

Zo ook een toerist die in de buurt van Yevpatoria, in de Krim, een prachtige foto maakte van een S-400 luchtverdedigingssysteem en deze plaatste op 'het Russische Facebook', VKontakte.

Het Oekraïense leger wijdde er een tweet aan. "Misschien waren we te streng voor de Russische toeristen. Soms kunnen ze echt behulpzaam zijn. (...) Dank allen en ga zo door!", klonk het cynisch.

Niet alleen het Oekraïnse leger kon de locatie snel achterhalen, zelfs journalisten wisten dit redelijk snel te doen. Of dit bewuste S-400-systeem is aangevallen, is niet bekend. De regering in Kiev heeft zich niet officieel uitgelaten over het nieuws, ook niet over eerdere explosies op de Krim.

Na verschillende aanvallen uit onbekende hoek staat de situatie op de veilig gewaande Krim op scherp. Het is nog onduidelijk hoe precies doelen op het schiereiland werden geraakt, en waarmee.

Het Russische leger heeft toeristen in ieder geval aangeraden om foto's van oorlogstuig niet meer op de sociale media te delen.

Euro zakt opnieuw iets onder Amerikaanse dollar

Eén euro was aan het eind van de middag 0,9938 dollar waard. Daarmee dook de waarde van de euro onder het niveau van ruim een maand geleden. Toen bereikten de euro en dollar pariteit, een situatie waarin de valuta precies evenveel waard zijn. Dat gebeurde het laatst in 2002. Enkele dagen later was de euro toen korte tijd minder waard dan een dollar, maar daarna steeg de Euro weer tot boven de dollar. Zo meldt BNR

Deze ontwikkeling hangt samen met de angst voor een mogelijke recessie in Europa. Ook de hogere rentestand in de Verenigde Staten maakt de dollar wat sterker.

Door de zwakkere euro wordt het voor mensen die daarmee dollars kopen duurder, bijvoorbeeld voor vakanties in Amerika of het importeren van goederen uit de Verenigde Staten. Voor Europese bedrijven is het nu juist voordeliger om te exporteren. De import van ruwe olie in Europa zal echter meer gaan kosten, omdat olie en andere grondstoffen in dollars worden betaald. 

Extra 80 miljoen aan Nederlandse steun voor strijd en wederopbouw Oekraïne

Nederland biedt Oekraïne extra steun voor de strijd en wederopbouw van het land. De ministers Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en Kajsa Ollongren (Defensie) hebben dat maandag toegezegd tijdens een gezamenlijk bezoek aan Kyiv.

In de voorstad Irpin zagen ze de verwoestingen die de Russische agressie heeft aangericht. In Kyiv spraken ze met diverse leden van het Oekraïense kabinet. In de gesprekken benadrukten ze dat het kabinet Oekraïne met alle mogelijke middelen zal blijven steunen. Daarbij ging het niet alleen om de middelen die nodig zijn om de strijd te kunnen voortzetten. Ook vroegen ze de Oekraïense autoriteiten waaraan ze behoefte hebben om de bevolking te helpen en het land weer op te bouwen.

Steunpakket voor begin wederopbouw
Vanaf het begin van de oorlog, die inmiddels een half jaar gaande is, biedt Nederland humanitaire, militaire en financieel-economische hulp. Minister Schreinemacher, die in het kabinet coördinerend bewindspersoon is voor wederopbouw van Oekraïne, kondigde in Kyiv een nieuw steunpakket aan.

Zo maakt Schreinemacher 65 miljoen euro vrij voor hulp en investeringen in Oekraïne. Bijvoorbeeld door Nederlandse bedrijven (gedeeltelijk) te financieren voor het herstel van infrastructuur, zoals bruggen, dijken en ziekenhuizen, in getroffen gebieden. Daarnaast is dit geld bedoeld om lokale mkb-ers in staat te stellen te investeren in hun bedrijf in Oekraïne.

Ook gaat er extra geld (10 miljoen euro) naar projecten om mijnen en andere explosieve oorlogsresten op te ruimen.

Schreinemacher: "Ontmijnen is van levensbelang. Pas als explosieven zijn ontmanteld, kunnen mensen veilig terugkeren naar hun huis of hun landbouwgronden en kan het herstelwerk beginnen."

De minister maakt ook alvast geld vrij (1 miljoen euro) voor ondersteuning van eerste ontwerpplannen voor wederopbouw van drie gemeenten: Kherson, Odesa en Mykolaiv. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten zal helpen om bij het ontwikkelen en uitvoeren van deze plannen een brede en diverse groep belanghebbenden te betrekken, onder wie jongeren, vrouwen en vluchtelingen.

Daarnaast gaat er 2,5 miljoen euro naar de European Bank for Reconstruction and Development (EBRD), die hiermee kennis levert op het gebied van macro-economische hervormingen, goed bestuur en rechtsstatelijkheid, bijvoorbeeld aan de Oekraïense Centrale Bank. Ook steunt Schreinemacher met 2 miljoen euro het bevolkingsfonds van de Verenigde Naties voor psychosociale steun aan slachtoffers van seksueel en gender-gerelateerd geweld.

Schreinemacher sprak in Kyiv onder anderen met vicepremier en minister van Economische Zaken, Yulia Svyrydenko. Ook had ze een ontmoeting met de gouverneur van de Centrale Bank, Kyrylo Schevchenko.
Defensie

Minister Ollongren sprak onder anderen met de Oekraïense minister van Defensie, Oleksij Reznikov en de Oekraïense minister voor Veteranenzaken, Yuliia Laputina. Sinds het begin van de oorlog heeft Nederland voor ruim 210 miljoen euro (boekwaarde) materieel, wapens, munitie en uitrusting geleverd. Minister Ollongren heeft tijdens de gesprekken toegezegd de Oekraïne op dit gebied te blijven steunen.

Afgelopen zaterdag zijn 90 Nederlandse militairen vertrokken naar het Verenigd Koninkrijk om hier een basis-militaire opleiding te geven aan Oekraïense militairen.

"Het trainen van de Oekraïense strijdkrachten is van groot belang en we zullen hier ook in de toekomst aan blijven bijdragen", aldus Ollongren.

Nederland heeft materiaal geleverd aan de Oekraïense explosievenopruimingsdienst. Samen met een partnerland onderzoekt Nederland de mogelijkheden om de Oekraïne op dit punt met kennis en training ondersteunen.

Russische oorlogsmisdrijven mogen niet onbestraft blijven. In mei van dit jaar is een forensisch team van Defensie ingezet om bewijsmateriaal te verzamelen. Dit team wordt opnieuw ingezet. Minister Ollongren kijkt naar een nieuwe inzet in het najaar en steunt een roulatieschema van verschillende landen gecoördineerd door het Internationaal Strafhof (ICC).

Verder heeft Ollongren het aanbod gedaan om kennis en ervaring te delen met betrekking tot zorg voor veteranen.

Volgens de minister is het ook tijd om na te denken over de volgende fase met andere instrumenten. In haar gesprek met de Oekraïense minister van Defensie sprak Ollongren over duurzame steun, die onder meer directe opdrachten voor de aanschaf van materieel bij de industrie mogelijk maakt. Oekraïne heeft hiervoor met het Verenigd Koninkrijk een fonds opgericht. Nederland staat hier positief tegenover en onderzoekt op dit moment een bijdrage.

Ollongren: "Oekraïne staat niet alleen in haar strijd. Nederland zal Oekraïne blijven steunen, opdat de Russische agressie een halt wordt toegeroepen en vrede terugkeert."

Hoe komt die stikstofneerslag toch in de duinen? Niemand weet het.

Binnen tien maanden moeten de drie kustprovincies Noord- en Zuid-Holland en Zeeland aangeven hoe ze hun stikstofneerslag gaan terugbrengen. Minister Christine van der Wal eist dat ze dat per gebied gaan aangeven, alleen weet niemand waarom er in het duingebied zo'n hoog niveau aan stikstof wordt aangegeven en wát er dus aan gedaan moet worden.

Er is duidelijk een verschil tussen metingen en berekeningen, de metingen zijn hoger dan verwacht. Het RIVM is al bezig met een oplossing, maar dat gaat nog even duren en zo lang hebben de provincies niet.

Anita Pijpelink, gedeputeerde uit Zeeland: "Daarom is het erg belangrijk dat bekend is wat de stikstofbronnen precies zijn, wat hun aandeel in de totale hoeveelheid is en wie er verantwoordelijk is voor het nemen van maatregelen."

Er is lang gedacht dat dit uit de zee zou komen, in de vorm van ammoniak. Daarmee zou de zee een grotere vervuiler zijn dan al het scheepsvaartverkeer of de landbouw. Er is echter nog geen duidelijke winnaar van 'de depositie olympische spelen'.

"Het is een wetenschappelijke discussie en dat maakt het ingewikkeld", zegt een woordvoerder van het RIVM. "Wij zeggen dat er ammoniak uit zee komt. Er zijn ook wetenschappers die zeggen: nee, er komt geen ammoniak uit zee."

Het RIVM heeft inmiddels de term 'ammoniak uit zee' uit zijn modellen gehaald en veranderd in 'meetcorrectie'. Echter is deze meetcorrectie nergens terug te vinden in de 'aandelen uitstoot per sector'.

"Het aandeel van de meetcorrectie, voorheen 'ammoniak van zee', is bijna even hoog als de depositie uit de landbouwsector", zegt Anita Pijpelink van de provincie Zeeland.

"Wanneer de bron van herkomst niet duidelijk is, is het ook niet mogelijk om gerichte maatregelen te nemen", zegt gedeputeerde Jeannette Baljeu van Zuid-Holland.

Gedeputeerde Esther Rommel in Noord-Holland ziet de bui al hangen, er wordt vast een andere boosdoener gezocht. "Als je dus een plan van aanpak moet maken moeten we wel weten waar de stikstof vandaan komt, want anders zou ik niet weten hoe ik moet verminderen. Wat het ook is, we gaan dat niet toeschrijven aan de andere sectoren."

In een reactie laat een woordvoerder van de minister weten dat er geen reden is om aan de planning van 1 juli 2023 te sleutelen.

Man verliest Google-account na versturen 'kinderporno'

Een man uit San Francisco keek raar op toen hij van de één op andere dag zijn Google-account geblokkeerd zag 'vanwege het verzenden van kinderporno'. De politie werd direct geïnformeerd en die begon al snel aan een onderzoek.

Even later viel het kwartje bij de man. Hij kon tijdens de corona-epidemie namelijk niet zo makkelijk meer terecht bij de dokter. Na een telefoontje met de assistent werd geregeld dat het echtpaar een online consult met de arts kon krijgen. Dan moesten ze alleen de foto's van het zieke zoontje opsturen. Zijn zoontje had last van onverklaarbaar opgezette genitaliën...

De arts was behulpzaam en schreef na het bekijken van de foto's antibiotica voor dat het vervelende euvel bij het kind verhielp. Echter, voor Google waren die foto's reden genoeg om de man volledig uit zijn Google-account te gooien. 

De man kon niet meer bij zijn Gmail en Google Calendar. De beste man kon dus ook niet meer bij de contactgegevens van zijn persoonlijke en professionele netwerk. Video's en foto's waren uit de Google Cloud verdwenen en als laatste kon de beste man ook nog eens een nieuw telefoonnummer aanvragen, omdat hij bij telecomaanbieder Google Fi aangesloten was. Ook daar was hij er dus uitgegooid.

De man verklaarde dat hij wist dat dit soort bedrijven je berichten konden scannen en dat de privacy niet zo heel goed ingericht was, maar zelfs dit verbaasde het echtpaar. "Ik heb echt niets fout gedaan", aldus de beste man.

Hij werd overigens snel door de politie met rust gelaten, zij zagen al zeer snel dat dit verhaal op een misverstand berustte. Google is echter niet van plan om zijn account te heractiveren, zelfs niet nadat de man in beroep ging tegen zijn verbanning.

Politie waarschuwt voor gevaarlijke losgebroken stier in de Achterhoek

In het Gelderlandse dorp Westendorp is een stier losgebroken. De politie heeft een Burgernetmelding verspreid om mensen voor het gevaarlijke dier te waarschuwen. Wie het dier ziet wordt gevraagd 112 te bellen.

Volgens Omroep Gelderland ontsnapten er eerder vandaag drie stieren uit een stal. Twee dieren werden al snel gevangen, maar de derde nam de benen. Daarbij zou hij over de motorkap van een voertuig heen zijn gesprongen.

De politie zoekt ook met een drone naar de losgebroken stier. Wie het dier ziet, krijgt het dringende advies hem niet zelf proberen te vangen. "Deze stier is nu echt gevaarlijk", luidt de waarschuwing die rond het middaguur via Burgernet werd verspreid.

'Wanneer vliegen we eindelijk elektrisch?'

Dat vliegen slecht is voor het klimaat weten we al jaren en toch vinden mensen het lastig om het vliegtuig te laten staan. Elektrisch vliegen klinkt als een mooi en duurzaam alternatief, maar is dat het ook? En wanneer wordt dat nou een keer werkelijkheid?

Mobiliteitsexpert Carlo van de Weijer (TU Eindhoven) legt uit dat het al kan: op dit moment alleen nog in kleine tweepersoons vliegtuigen. Maar kunnen we dan ook ooit elektrisch naar Barcelona gaan vliegen? Daar kom je achter in deze video.

IndyCar-kampioenschap nadert ontknoping na fraaie ovalzege Newgarden

Voor de liefhebber keren we nog even terug naar de zaterdagnacht, want op de World Wide Technology Raceway werd de laatste ovalrace van het seizoen in de IndyCar Series verreden. Het was spannend op de korte oval, met daarna in september nog de races in Portland en Laguna Seca te gaan.

De poleposition was voor Will Power, die Marcus Ericsson naast zich had op rij één, gevolgd door Josef Newgarden, Scott McLaughlin, Alex Palou en Scott Dixon - Rinus van Kalmthout moest het doen vanaf een 23e startplek. McLaughlin schoof bij de start langs Newgarden, Pato O'Ward reed naar de vijfde plek.

Na een ronde of vijftig begonnen de eerste pitstops, tien ronden later gevolgd door de toppers. Power hield de leiding, McLaughlin en O'Ward gingen voorbij Ericsson en Van Kalmthout bleef met problemen binnen staan - zijn kansen op een leuk resultaat waren voorbij.

Met Power en McLaughlin voorop kwamen de toppers na 125 ronden binnen, waarbij Alexander Rossi stil kwam te staan. Newgarden volgde een ronde later, O'Ward en Ericsson kwamen nog iets later binnen en bij dat alles behield Power de leiding, voor McLaughlin, O'Ward, Romain Grosjean, Ericsson en Newgarden - Takuma Sato reed op één, maar moest nog stoppen.

Al snel deed O'Ward een poging bij McLaughlin, met succes: McLaughlin moest de buitenste lijn kiezen en verloor daar veel tijd door de troep op de baan. Na 144 ronden was de eerste gele vlag een feit: Jack Harvey raakte in het middenveld de muur, nadat hij een iets te hoge lijn gekozen had.

Tijdens de caution kwamen er twee toppers binnen: McLaughlin en Newgarden gingen voor een andere strategie dan de rest - Sato kwam uiteraard ook zijn stop maken. We konden even later weer door met Power, O'Ward, Ericsson, Dixon, Palou, McLaughlin en Newgarden voorop en de dreiging van regen in de buurt.

O'Ward ging bij de herstart langs Power, die zo voor het eerst niet op kop reed, en McLaughlin schoof op naar plek vier. Ook Newgarden ging rap langs Ericsson en voor men met de ogen kon knipperen knalde hij langs Power én O'Ward naar de leiding op zijn toch wat nieuwere banden.

McLaughlin kwam langzaam weer op gang en pakte O'Ward terug, maar Newgarden was inmiddels aan de horizon verdwenen. Toch had hij het tempo lekker te pakken en Newgarden een stuk minder, waardoor het gat met zestig ronden te gaan van een seconde of acht gekrompen was tot zo'n drie seconden.

Met dik vijftig ronden te gaan kwamen de twee heren voorop nieuwe banden en brandstof halen en daarbij nam McLaughlin de virtuele leiding in handen. Met de nadruk op virtueel, want inmiddels lieten meerdere coureurs weten dat het begon te regenen. Iedereen kwam binnen vóór de neutralisatie, dus werd het geel gezwaaid met McLaughlin, Newgarden, O'Ward en Power op kop.

De rode vlag werd snel gezwaaid en iedereen parkeerde in de pitstraat, wachtend op een eventuele herstart. Na ruim twee uur kon men eindelijk weer achter de safety car de baan op, waarbij een paar coureurs de aanval kozen door een extra pitstop te maken, met name Ericsson en Dixon.

Met McLaughlin, Newgarden, O'Ward, Power en de van de caution profiterende David Malukas en Sato voorop werd het groen weer gezwaaid. Newgarden nam gelijk de leiding over, terwijl Power volle bak met Malukas en Sato knokte om de vierde plek en die strijd leek te verliezen. Malukas ging lekker door en nam O'Ward simpel te grazen, terwijl McLaughlin achter Newgarden bleef hangen.

Malukas had op zijn nieuwere banden overduidelijk het voordeel en tien ronden voor het einde was hij zelfs aangesloten bij de twee leiders. Bij het ingaan van de slotronde reed de rookie om McLaughlin heen naar een geweldige tweede plek, Newgarden pakte zijn vijfde overwinning van het jaar en komt er dicht bij kampioenschapsleider Power, die als zesde finishte.

Fortuna Sittard ontslaat Ultee na drie wedstrijden

Fortuna Sittard heeft per direct afscheid genomen van trainer Sjors Ultee. Dat maakte de Limburgse maandagochtend bekend. Fortuna Sittard begon de eredivisie met drie nederlagen op rij.

"Het is pijnlijk om zo vroeg in het seizoen al deze moeilijke beslissing te moeten nemen", licht technisch manager Sjoerd Ars toe. "Sjors heeft aangetoond een bekwame hoofdtrainer te zijn. We maken deze keuze niet enkel op basis van de laatste drie wedstrijden. We zien onvoldoende progressie in de ontwikkelingen van het team op verschillende vlakken. Daarin ontstond een groeiend verschil van inzicht waardoor wij dit besluit noodzakelijk achten in het belang van de club."

Zo is het eerste trainersontslag in de Eredivisie van het nieuwe seizoen al een feit. Ultee was sinds november 2020 de hoofdtrainer van Fortuna.

ANWB: Verlaging accijns blijft nodig

Ondanks de accijnsverlaging blijven de hoge benzineprijzen van invloed op het autogebruik van Nederlanders. Dat blijkt uit de meest recente ledenpeiling van de ANWB. Een kwart van de leden geeft zelfs aan door de huidige brandstofprijzen financieel in de knel te komen. De ANWB vindt dat de accijnsverlaging van kracht moet blijven om te voorkomen dat grote groepen mensen in hun mobiliteit worden beperkt.

Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne zijn de brandstofprijzen enorm gestegen. Dit heeft grote invloed op het autogebruik van Nederlanders. Uit de meest recente peiling van de ANWB die in juli werd gehouden blijkt dat 59% zijn autogebruik aanpast. Wanneer de prijzen zo blijven is 22% van plan minder vaak met de auto naar het werk te gaan en geeft 50% aan minder vaak de auto te nemen voor sociaal-recreatieve doeleinden. Ruim 30% van de Nederlanders zegt geen alternatief te hebben voor de auto om naar het werk te gaan. Deze groep wordt door de hoge benzineprijzen extra zwaar geraakt. Voor 63% zijn het OV of de (elektrische) fiets geen optie vanwege de veel langere reistijd.

In maart van dit jaar besloot minister Kaag van Financiën de accijns op benzine tot en met eind december met 17 cent per liter benzine te verlagen. Ook de accijns op diesel en LPG werd verlaagd. De ANWB vindt dat deze verlaging behouden moet blijven. De koopkracht staat immers stevig onder druk. In Nederland wordt normaal gesproken ruim 83 cent per liter benzine aan accijns geheven.

Daarmee is Nederland koploper in Europa. De verlaging van de accijns brengt daar geen verandering in.

'Na wespenplaag mogelijk ratten- en muizenoverlast'

Daar waar ongediertebestrijders nu nog de handen vol hebben aan overlast gevende wespen, dient de volgende uitdaging zich alweer aan: ratten en muizen.

In tegenstelling tot het wespenprobleem niet vanwege het warme en droge weer, maar door veranderende regelgeving rond het bestrijden van ongedierte. “We zijn héél benieuwd waartoe dit leidt”, zegt Merijn Janssen, directeur van ongediertebestrijdersplatform Beestjes Kwijt.

Integrated Pest Management-protocol
1 januari 2023 verandert er veel op het gebied van knaagdierbestrijding. Onder andere muizen en ratten mogen dan niet meer rücksichtslos met chemische middelen bestreden worden. Voor particulier gebruik zijn de meeste gifstoffen straks sowieso verboden en professionele ongediertebestrijders die rattengif nog niet definitief in de ban willen doen, moeten vanaf komend jaar bestrijden volgens Integrated Pest Management-protocol (IPM).

Het komt er kort gezegd op neer dat ongediertebestrijders éérst habitat management moeten uitvoeren en dan pas vallen en klemmen mogen uitzetten. Rattengif (rodenticiden) geldt écht als allerlaatste redmiddel. En alleen als plaagdierbestrijders de noodsituatie kunnen onderbouwen en het gebruik van gif stap-voor-stap monitoren. “Prima maatregelen, maar het klinkt wél als een hoop extra werk”, aldus Janssen. “Dat kan invloed hebben op de prijs en het bestrijdingsproces."

Chemische bestrijdingsmiddelen uitbannen hoognodig
“Dat er paal en perk wordt gesteld aan het ongebreideld rondstrooien van gif is natuurlijk hartstikke goed”, zegt Janssen. “Al die giftige stoffen komen namelijk terecht in de vrije natuur. Als particulieren bovendien niet goed omgaan met pesticiden, bestaat de kans dat ongedierte resistent wordt of dat juist andere dieren de dupe worden."

Tessa van der Waal, mede-eigenaar en ongediertebestrijder Pestis Imperium, kan dit beamen. “Daarnaast zijn klemmen en vallen vaak juist effectiever dan rattengif, omdat je kunt monitoren wat er gebeurt. Dit in tegenstelling tot de inzet van rattengif. Daarvan worden ratten en muizen eerst ziek en gaan vaak dood op een plek waar je ze niet meer vindt."

Gaat overlast toenemen?
“Als iedereen op tijd een bestrijder inschakelt niet”, zegt Mark Vennink, eigenaar bij Vennink Ongediertebestrijding en Bedrijfshygiëne. “Ook ik vind het een goede zaak dat er minder snel gif wordt gebruikt. Vooral door consumenten. Maar ik ben wel bang dat bestrijders hierdoor hun prijs gaan verhogen. Ze moeten namelijk continu monitoren en wellicht vaker terugkomen. Daar gaat extra tijd in zitten. Je kunt er gif op innemen dat dit wordt doorberekend aan de consument. Een hogere prijs betekent automatisch dat mensen minder snel een ongediertebestrijder inschakelen. De kans is aanwezig dat er daardoor meer ratten- of muizenplagen ontstaan."

Preventie maatregelen worden belangrijker
Volgens Vennink worden preventieve maatregelen daarom nóg belangrijker. “Zorg ervoor dat ratten en muizen niet je huis binnenkomen. Laat geen afval liggen en zet vuilniszakken niet in je tuin of schuur, maar gooi ze direct in een dichte container. Loop ook eens kritisch rond je huis en maak alle mogelijke toegangen dicht. Bijenbekjes in stootvoegen plaatsen zorgt er bijvoorbeeld voor dat muizen niet in je spouwmuur kruipen. Bewaar daarnaast eten altijd in afsluitbare bakken en laat voedselresten niet rondslingeren in je keuken."

“Absoluut waar”, zegt van der Waal. “En vind je straks toch muizenkeutels in huis? Twijfel dan niet, maar schakel meteen een vakbekwame plaagdierbestrijder in. Tijdig ingrijpen vergroot de kans op snel succes en voorkomt een plaag. Zelf een muizenval zetten kan natuurlijk altijd. Maar bij ratten heeft dat geen enkele zin. Dat is verspilde tijd en moeite."

Muizenplaag (Foto: BeestjesKwijt)
Muizenplaag (Foto: BeestjesKwijt)

Twee op drie Nederlandse ouders ervaart stress op vakantie met kind(eren)

Met het hele gezin op vakantie: de Nederlander houdt ervan. Maar liefst 84% van de Nederlanders reist minstens één keer per jaar met zijn/haar kinderen en 40% neemt ook altijd zijn/haar huisdier mee.

Maar er is een keerzijde aan dat perfecte plaatje. Uit onderzoek van Interhome blijkt dat twee derde van de ouders zich zorgen maakt op vakantie met het gezin. Vooral jonge ouders vragen zich af hoe ze hun kinderen kunnen entertainen op vakantie. Maar ook het verblijf en de reis zelf leiden tot stress. Vakantiehuizenspecialist Interhome deed onderzoek onder een representatieve groep Nederlanders (N = 1022) om tot haar bevindingen te komen.

Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Dit gezegde geldt ook op vakantie want 84% van de Nederlanders kiest voor een vakantie met de kinderen. En hoe jonger de ouders, hoe meer vakanties met het gezin. Ook het huisdier wordt als volwaardig gezinslid gezien. 40% van de ondervraagden neemt namelijk altijd zijn of haar trouwe viervoeter mee. Van deze mensen zijn net meer dan de helft tussen 55 en 64 jaar oud. Het zijn vooral mensen uit de Randstad die hun huisdier niet kunnen missen (86%).

Hoe jonger de ouders, hoe meer stress
Maar op vakantie met het gezin brengt ook stress met zich mee. Zo maakt twee derde van de Nederlanders zich zorgen tijdens hun vakantie met het gezin. Voornamelijk ouders tussen de 25 en 34 jaar (33%) maken zich druk over het vermaak van de kinderen en of de bestemming wel kindvriendelijk genoeg is. Jongere ouders tot 24 jaar (40%) maken zich dan weer druk over het reizen zelf en het overnachten. Daarom verkiest 23% van de Nederlanders ervoor om de kinderen thuis te laten. Dit zijn vooral respondenten uit het Zuiden (30%). Over huisdieren als reisgezelschap maakt de Nederlander zich iets minder zorgen. Al steekt ook daar af en toe stress de kop op over het verblijf (23%).

Minste stress in vakantiewoningen
De Nederlander boekt vooral huisjes op vakantieparken als ze er met het gezin op uit trekken (1 op 3). Daarna volgt een verblijf in een hotel of appartement. Opmerkelijk: slechts 10% van de ouders geeft de voorkeur aan een kindvriendelijke accommodatie. Voor velen is dit dus geen must.

Kinderen mogen langer opblijven
Langer opblijven, meer lekkernijen, meer schermtijd: op vakantie mag er altijd iets meer. Of toch niet? Zo’n 50% van de ouders geeft niet meer snoep of fastfood aan de kinderen dan thuis. Ook aan de schermtijd verandert er voor de helft van de ouders niets. Op het vlak van bedtijd mogen de teugels wel iets losser: slechts een op drie stuurt tijdens de vakantie de kinderen rond dezelfde tijd naar bed als thuis. De grootste winnaar op vakantie is het geliefde huisdier. Deze krijgt meer snoep en speeltjes dan thuis. 57% stelt zo zijn of haar huisdier gerust op vakantie.

Vertrouwen consumenten zakt nog verder in

Consumenten waren in augustus somberder dan in juli, waardoor voor de vierde keer dit jaar het laagterecord van het consumentenvertrouwen werd verbroken. In augustus kwam het vertrouwen uit op -54, tegen -51 in juli. Consumenten waren nog nooit zo negatief over de economie en hun financiële situatie in de afgelopen 12 maanden.

Met -54 lag het consumentenvertrouwen in augustus ruim onder het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-9). Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit (36) en in augustus 2022 de laagste stand ooit (-54). Het CBS meet het consumentenvertrouwen elke maand sinds april 1986.

Consumenten pessimistischer dan ooit over economisch klimaat
Consumenten waren in augustus nog pessimistischer over de economie dan in juli. De deelindicator economisch klimaat ging van -71 naar -74. Niet eerder sinds het begin van de meting in 1986 waren consumenten zo somber over de economie. Consumenten waren zowel negatiever over de economie in de afgelopen twaalf maanden als over de economie in de komende twaalf maanden.

Koopbereidheid historisch laag
De koopbereidheid kwam in augustus uit op -41, tegen -38 in juli. Ook dit is het laagste niveau ooit. Zowel het oordeel over de financiële situatie in de afgelopen twaalf maanden als het oordeel over de financiële situatie in de komende twaalf maanden verslechterde. Consumenten vonden de tijd voor het doen van grote aankopen ongeveer net zo ongunstig als in juli. Nooit eerder oordeelden zoveel consumenten hier zo negatief over.

FOK! Wat een weer: Beetje van hetzelfde, zomerweer!

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hi allemaal!

Na een aangenaam zomerweekend met comfortabele temperaturen, wordt het in deze nieuwe werkweek weer warmer, met vanaf woensdag kans op tropische temperaturen van 30 graden.

De minimumtemperaturen lagen gister op 9.2 C bij Enschede tot 18.4 C op Terschelling,
de maximumtemperaturen lagen van 21.8 C bij Den Helder tot 26.6 C bij Hupsel.

De verwachtingen voor het komende etmaal zijn:

Vanochtend zijn er perioden met zon en is het vrijwel overal droog. Er staat weinig wind, aan zee wordt de wind zuid tot zuidoost en matig.

Vanmiddag is het half tot zwaar bewolkt met ook geregeld zon. Het is droog. De middagtemperatuur loopt uiteen van 23°C in het noorden tot 27°C in het zuidoosten. Boven land staat er weinig wind, in het Waddengebied is de wind matig uit zuidoost.

Vanavond neemt vanuit het westen de bewolking toe, later in het westen gevolgd door een enkele bui. Boven land staat weinig wind, in het Waddengebied staat een matige wind uit het zuidoosten.

Vooruitzichten en mogelijke waarschuwingen
Warm zomerweer. Perioden met zon en een kleine kans op een enkele bui. Na donderdag geleidelijk minder warm en een toenemende kans op een (onweers)bui. De kans op uitgifte van waarschuwingen is voorlopig klein.

 • Ma 22-08-2022 Max. 25° Min. 13° Neerslag 0/1mm Neerslagkans 20%
  Zonneschijn 40% Zonkracht 5 Windkracht ZO 2
 • Di 23-08-2022 Max. 26° Min. 16° Neerslag 0/1mm Neerslagkans 20%
  Zonneschijn 40% Zonkracht 6 Windkracht ZW 3
 • Wo 24-08-2022 Max. 28° Min. 16° Neerslag 0mm Neerslagkans 20%
  Zonneschijn 40% Zonkracht 5 Windkracht Z 2
 • Do 25-08-2022 Max. 26/30° Min. 17° Neerslag 0/1mm Neerslagkans 20%
  Zonneschijn 70% Zonkracht 5 Windkracht N 3

Gezellige drukte op Lowlands, Biddinghuizen (Foto: Klokhuisje)
Gezellige drukte op Lowlands, Biddinghuizen (Foto: Klokhuisje)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Oekraïne zet zich schrap na moord Daria Dugina, mogelijk werk Russische partizanen

Oekraïne zet zich schrap voor een intensivering van de Russische raketaanvallen op zijn onafhankelijkheidsdag op woensdag als gevolg van de autobomaanslag op de dochter van de ultranationalistische Russische ideoloog Dugin.

Het Oekraïense leger waarschuwde dat Rusland vijf oorlogsschepen en onderzeeërs met kruisraketten in de Zwarte Zee heeft geplaatst en dat Moskou luchtverdedigingssystemen in Wit-Rusland heeft geplaatst. Grote bijeenkomsten zijn vanaf maandag vier dagen verboden in Kyiv.

Zaterdagnacht had de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy gewaarschuwd dat "Rusland de komende week iets bijzonder wreeds zou kunnen doen", omdat Oekraïne woensdag zijn 31e verjaardag van onafhankelijkheid viert.

De strijdkrachten waarschuwden zondagavond ook dat Rusland het luchtruim in de Russische grensregio's Lipetsk, Voronezh en regio's tussen 22 en 25 augustus sluit.

De spanningen tussen de twee landen in oorlog lopen verder op na de moord op Daria Dugina, wier vader de Russische politieke commentator Alexander Dugin is.

Het onderzoek naar de moord gaat door, hoewel sommige Russen zonder bewijs, Oekraïne de schuld proberen te geven. Oekraïne op zijn beurt ontkent elke betrokkenheid bij de aanslag en zegt “geen terroristische staat” te zijn.

Zondagavond beweerde een voormalig lid van de Russische Doema, die nu in Kyiv woont omdat hij Rusland is uitgezet vanwege anti-Kremlin-activiteiten, dat een voorheen onbekende groep Russische partizanen achter de aanval op Dugina zat.

Ilya Ponomarev beweerde dat de dodelijke explosie het werk was van het Nationale Republikeinse Leger, een ondergrondse groepering die in Rusland actief is en zich toelegt op het omverwerpen van het Poetinregime.

Ponomarevs vete met Poetin is welbekend. Zijn bewering dat er een actieve ondergrondse beweging in Rusland bestaat die prominente voorstanders van de oorlog wil vermoorden zou, als het waar is, een dramatische escalatie kunnen betekenen. 

"Deze actie werd, net als veel andere partijdige acties die de afgelopen maanden op het grondgebied van Rusland zijn uitgevoerd, uitgevoerd door het Nationale Republikeinse Leger (NRA)", zei Ponomarev in een TV interview en op zijn YouTube-kanaal. 

Hij voegde eraan toe: "Een gedenkwaardige gebeurtenis vond afgelopen nacht plaats bij Moskou. Deze aanslag opent een nieuwe bladzijde in het Russische verzet tegen het Poetinisme. Nieuw, maar zeker niet de laatste." Ponomarev vertelde dat de groep partizanen in Rusland klaar staan om nog meer soortgelijke aanslagen te plegen tegen hooggeplaatste personen die met het Kremlin verbonden zijn, waaronder ambtenaren, oligarchen en leden van de Russische veiligheidsdiensten.

Het voormalige Doemalid las voor wat een manifest van de NRA zou moeten zijn: "Wij verklaren president Poetin tot een machtsmisbruiker en een oorlogsmisdadiger die de grondwet heeft gewijzigd, een broederoorlog tussen de Slavische volken heeft ontketend en Russische soldaten naar een zekere en zinloze dood heeft gestuurd."

"Armoede en doodskisten voor sommigen, paleizen voor anderen -  is de essentie van zijn beleid. Wij geloven dat burgers het recht hebben om in opstand te komen tegen tirannen. Poetin zal door ons worden afgezet en vernietigd!"

In het vermeende manifest wordt verklaard dat de Russische regering en de regionale besturen de "handlangers" van Poetin zijn.

"Degenen die hun macht niet neerleggen, zullen door ons worden vernietigd", aldus het manifest.

Andere doelwitten zijn corrupte zakenlieden, de huizen en eigendommen van degenen die het Kremlin en zijn oorlog niet veroordelen, en "werknemers van machtsstructuren". Militaire ladingen en mensen die daarvan profiteren zullen ook worden weggevaagd, aldus de verklaring.

De verklaring beloofde dat de NRA geen burgers als doelwit zou nemen. Het beschreef Daria Dugina als een legitiem doelwit en "trouwe metgezel" van haar vader, die genocide in Oekraïne steunde. "Zij was een stem die opriep tot geweld en moord" in de door Rusland bezette gebieden van Oekraïne, aldus de verklaring.

The Guardian heeft de authenticiteit van de claims niet geverifieerd.

De zorg of Rusland zijn aanvallen rond de onafhankelijkheidsdag van Oekraïne zou opvoeren, hing al enige tijd in de lucht en dateerde van vóór de autobom in Moskou. Maar het zou door Moskou als extra excuus kunnen worden gebruikt.

Prominente Russische militairen die Kyiv de schuld geven van de autobom, noemden het "een moordaanslag" en eisten dat het Kremlin zou reageren met een aanslag op regeringsfunctionarissen in de Oekraïense hoofdstad.

"Neem een beslissing!! Neem een beslissing!!" schreef Margarita Simonyan, de hoofdredacteur van het door de staat gefinancierde televisiestation RT, toen ze een oproep plaatste om het hoofdkwartier van de Oekraïense inlichtingendienst SBU te bombarderen.

Maria Zakharova, een woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, zei dat als Oekraïense betrokkenheid bij de autobom werd bevestigd en geverifieerd door de bevoegde autoriteiten, "dan moeten we praten over het staatsterrorisme dat wordt uitgevoerd door het regime in Kyiv".

Als de bomaanslag met de auto definitief met de oorlog in verband kan worden gebracht, zou dat de eerste keer zijn sinds februari dat de oorlog in Oekraïne de Russische hoofdstad raakt en de familie van een bondgenoot van het Kremlin heeft getroffen nabijeen van de meest exclusieve wijken van Moskou.

Kyiv ontkende de aantijgingen ten stelligste. "Oekraïne heeft hier absoluut niets mee te maken, omdat wij geen criminele staat zijn zoals Rusland, of een terroristische staat," zei Mykhailo Podolyak, een adviseur van Zelenskiy, in een verklaring die op de televisie werd uitgezonden.

Keir Giles, Rusland-deskundige bij de denktank Chatham House, zei dat het onduidelijk was of de beweringen van Ponomarev over de NRA waar zijn: "Hoe het Kremlin zal reageren hangt af van de vraag of dit een echte verzetsbeweging is of een Rusland-achtige complexe samenzwering is - en het zal misschien nog een tijdje duren voordat we het weten."

De ontploffing vond plaats kort nadat Dugina het culturele festival Tradition had verlaten waar haar vader een lezing had gegeven. De twee zouden samen vertrekken, maar stapten in plaats daarvan in verschillende auto's, zei een vriend.

Vijf minuten later ontplofte er een bom in de auto waarin Dugina reed, waardoor ze op slag dood was. Getuigen zeiden dat de auto in vlammen opging en over de weg werd geslingerd, waarna hij tegen een hek botste.

Dugin staat bekend om zijn extreemrechtse visie op de positie van Rusland in de wereld en heeft eerder gepleit voor geweld tegen Oekraïne, terwijl zijn dochter er vergelijkbare ideeën op nahield. Hij is beschreven als een "Russische fascist" en is een bekende samenzweringstheoreticus.

Sommigen beweren dat hij het expansionistische buitenlandse beleid van de Russische president mede vorm heeft gegeven. Maar de invloed van Dugin op Poetin blijft een onderwerp van speculatie, waarbij veel insiders zeggen dat zijn invloed op het Kremlin minimaal is.

Onderzoekers denken dat de bomaanslag "met voorbedachten rade en opzettelijk" is gepleegd, zei Alexander Bastrykin, het hoofd van de onderzoekscommissie, de belangrijkste federale onderzoeksinstantie in Rusland.

Andrej Krasnov, een vriend van Dugina en het hoofd van de sociale beweging Russische Horizon, bevestigde de berichten, volgens het persbureau Tass. Hij zei dat de bom voor haar vader bedoeld zou kunnen zijn geweest.

"Dit was het voertuig van de vader. Darya reed in een andere auto, maar ze nam zijn auto vandaag, terwijl Alexander een andere kant op ging. Hij keerde terug, hij was op de plaats van de tragedie. Voor zover ik heb begrepen, was Alexander of waarschijnlijk zij samen het doelwit," zei Krasnov.

Het onafhankelijke Russische persbureau Agentstvo meldde echter dat uit uitgelekte regeringsdatabases bleek dat de auto op naam stond van Daria en niet op naam van haar vader. Beelden op sociale media lijken Dugin bij de plaats van de moordaanslag te laten zien.

Onderzoekers zeiden dat ze een moordzaak hadden geopend en dat ze een zeer uitgebreid onderzoek zouden doen om te proberen vast te stellen wat er is gebeurd. 

Zie ook: Dochter van Dugin ('Poetin's brein') omgekomen door explosie in auto

Nederlandse militair in Irak gewond tijdens wapenonderhoud

Tijdens wapenonderhoud heeft een Nederlandse militair in Irak zondagmiddag een schotwond aan de borst opgelopen. De militair van 11 Luchtmobiele Brigade is in kritieke toestand met luchttransport naar een militair ziekenhuis in Bagdad overgebracht. Het thuisfront van de militair is geïnformeerd. De Koninklijke Marechaussee onderzoekt het incident.

De gewond geraakte militair maakt deel uit van de Nederlandse eenheid die het vliegveld van Erbil beveiligt. Zo’n 120 Nederlandse militairen beveiligen Erbil Airbase en omliggend gebied. Ze zijn onder meer verantwoordelijk voor de veiligheid van het coalitiepersoneel. Daarvoor staat ook een quick reaction force paraat.

Prijsstijging koopwoningen vlakt in juli opnieuw af

Bestaande koopwoningen waren in juli 14,5 procent duurder dan een jaar eerder. In juni kwam de prijsstijging nog uit op 16,6 procent. Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

De prijsindex bestaande koopwoningen is één van de inflatie-indicatoren die is opgenomen in het prijzendashboard.

Stijgende trend prijzen koopwoningen
De prijsindex bestaande koopwoningen is in juli 2022 iets gestegen. De prijzen van bestaande koopwoningen bereikten in juni 2013 een dieptepunt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. Vergeleken met het dal in juni 2013 waren de prijzen in juli ruim 99 procent hoger.

Minder transacties bestaande koopwoningen in juli
Het Kadaster maakte bekend dat het in juli 16.417 woningtransacties registreerde. Dat is bijna 14 procent minder dan een jaar eerder. In de eerste zeven maanden van 2022 zijn 107.722 woningen verkocht, 22,2 procent minder dan in dezelfde periode van 2021.

Het CBS en het Kadaster meten de prijsontwikkeling van alle bestaande koopwoningen in Nederland en maken gebruik van de koopakten die bij het Kadaster worden geregistreerd.

Bondskanselier Scholz 'belaagd' door blote borsten

Twee activistes kwamen zondag naast de Duitse bondskanselier Olaf Scholz staan en trokken hun bovenkleding uit om 'vier punten' te maken waarom Duitsland over zou moeten gaan tot een gasembargo tegen Rusland. De vrouwen poseerden eerst voor een foto met Scholz alvorens ze tot actie overgingen. "Gasembargo nu” stond er te lezen op hun blote bovenlichamen. Zo meldt het AD.

De dames werden hardhandig weggehaald terwijl Scholz schuchter glimlachend in veiligheid werd gebracht.  

Random Pics van de Dag #708

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #139
special
Random Pics van de Dag #896
special
Random Pics van de Dag #895
review
Resident Evil 4 (2023)
special
Random Pics van de Dag #894
special
Weekend gifdump #111
©FOK.nl e.a.