FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 24 augustus 2022

PSV loopt Champions League mis na nederlaag tegen Rangers

PSV heeft zich niet weten te plaatsen voor de Champions League. Na het eerdere 2-2 gelijkspel tegen Rangers FC in Glasgow verloren de Eindhovenaren met 0-1. Voor PSV wacht nu de groepsfase van de Europa League.

PSV had het in de beginfase lastig met Rangers FC. De Schotse ploeg kreeg ook de eerste kans van de wedstrijd net voor het half uur, maar het schot van John Lundstram ging naast. Daarna kreeg PSV wat meer controle over de wedstrijd en kreeg het daarbij ook kansen Luuk de Jong en Cody Gakpo.

In de tweede helft moest PSV verder zonder aanvoerder De Jong. De spits werd vervangen door Xavi Simons en de ploeg van Ruud van Nistelrooij begon nog wel redelijk aan de tweede helft, maar gedurende de tweede helft werd Rangers sterker en kwam goed weg na een schot Tom Lawrence, die eindigde op de lat. Op het uur spelen ging het mis bij PSV. André Ramalho verspeelde simpel de bal na een zwakke pass van doelman Benítez, waarna Colak de bal simpel kon intikken na aangeven van Malik Tillman.

PSV kon nog een half uur iets aan de achterstand doen, maar veel kansen kreeg het niet meer, al was Gakpo nog dicht bij de gelijkmaker, maar hij schoot recht op de doelman van Rangers FC. In het slot van de wedstrijd bleef Rangers makkelijk overeind, waardoor de Schotse de Champions League in gaat. Voor PSV wacht nu de Europa League.

Soler wint vijfde rit in Vuelta, Molard neemt leiderstrui over van Roglic

Marc Soler heeft de vijfde etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. De Catalaan pakte in het Baskenland de ritwinst na een solo van vijftien kilometer, voor Daryl Impey en Fred Wright. Rudy Molard kwam als vierde over de streep en nam de leiderstrui over van Primoz Roglic.

Met donderdag de eerste aankomst bergop, bood de vijfde etappe in de Ronde van Spanje kansen voor de vroege aanvallers en die wilde ook hun kans pakken. In de rit van Irun naar Bilbao waren de eerste anderhalf uur constant aanvallen en uiteindelijk raakte er een omvangrijke kopgroep weg. Snel ging de voorsprong naar de twee minuten, waarna Marc Soler vanuit het peloton in de tegenaanval ging. De Catalaan reed op zijn eentje het gat naar de kopgroep toe, waarna de kopgroep voor de ritzege ging strijden.

Op de voorlaatste klim van de dag probeerde Lawson Craddock het met een vroege aanval, maar in de afdaling kwam het weer samen. Daarna trok in aanloop naar de laatste klim van de dag Jake Stewart in de aanval. De Engelsman begon met een mooie voorsprong aan de slotklim, maar één kilometer voor de top haalde Soler hem bij en liet hem direct achter. De Catalaan trok door en liet Stewart achter. Op de top van de klim had Soler een kleine voorsprong, maar in de afdaling en naar de finish hield de Catalaan het net vol. Hij won voor Daryl Impey en Fred Wright. Rudy Molard kwam als vierde over de streep en nam daarbij de rode leiderstrui over van Primoz Roglic, die pas na vier minuten over de finish kwam.

Random Pics van de Dag #711

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Ook Winnetou gecanceld

Er werden al vragen gesteld bij het kinderspel Cowboy en Indiaantje, maar nu is het boekverbod dan ook eindelijk van kracht. Uitgeverij Meulenhof Boekerij sloopt Winnetou-boeken uit het assortiment. Activisten zetten op sociale media grote vraagtekens bij de stereotypen die in de publicaties naar voren komen en daar was de uitgever gevoelig voor.

Twee kinderboeken, een puzzel en een stickerboek gaan uit de handel, want die zouden wel eens indianen kunnen kwetsen waarschijnlijk. "We hebben vandaag besloten om de verzending van de titels stop te zetten en ze uit onze collectie te halen. Wij danken u voor uw kritiek. Uw feedback heeft ons duidelijk gemaakt dat we de gevoelens van mensen kwetsen met de Winnetou-titels. Dat is nooit onze bedoeling geweest en het is ook niet verenigbaar met onze waarden. Daar bieden we onze oprechte excuses voor aan", zo klonk de verklaring.

Winnetou is een fictieve indiaanse held in verschillende romans die in het Duits zijn geschreven door Karl May, één van de best verkochte Duitse schrijvers. In de verhalen is Winnetou het opperhoofd van de Apachen-indianenstam. Hij komt met de oersterke Old Shatterhand in aanraking. Samen strijden zij voor een vreedzame, Christelijke wereld in de nog jonge Verenigde Staten van de 19e eeuw.

Of er ook inderdaad Apache-indianen geklaagd hebben over hun beeldvorming in de kinderboeken is niet bekend.

Haalt kabinet Rutte IV Prinsjesdag?

Het aantal plagen dat Nederland teistert, is niet meer bij te benen. Elke dag dient zich een nieuw probleem aan waartegen de overheid niet lijkt te zijn opgewassen. 

In politiek Den Haag werd gisteren een spoeddebat gehouden over uitspraken van CDA-leider Wopke Hoekstra, hij had vrijdag in het AD gezegd dat het halveren van de stikstofuitstoot in 2030 voor hem 'niet heilig' is. Deze uitspraken waren tegen het zere been van de oppositie, die een spoeddebat eisten. 

Hoekstra bleef echter onverminderd achter zijn uitspraken staan. Dat werd hem niet in dank afgenomen door de coalitiepartijen en een deel van de oppositie. Tegelijkertijd zegt Hoekstra ook achter het coalitieakkoord te staan, waarin dat stikstofdoel expliciet staat opgeschreven. 

Kaag zat ziek thuis tijdens het spoeddebat en Rutte was zichtbaar geïrriteerd. Hij gaf Hoekstra in eerste instantie geen hand  maar maakte hier snel aanstalten toe nadat Pieter Omtzigt er een opmerking over maakte. 

Haalt dit kabinet Prinsjesdag?

Mark Rutte ( Foto- Rijksoverheid)
Mark Rutte ( Foto: Rijksoverheid)

Ricciardo vertrekt eind 2022 bij McLaren

Het hing al enige tijd in de lucht, maar het is nu dan toch officieel: de wegen tussen Daniel Ricciardo en McLaren zullen eind dit seizoen vroegtijdig scheiden. De Australiër had in eerste instantie een contract tot eind 2023, maar toch hebben beide partijen ervoor gekozen hun samenwerking een seizoen eerder te beëindigen.

Zijn stint bij het team uit Woking bracht Ricciardo niet de resultaten waar hij aanvankelijk op had gehoopt. Ondanks een verrassende zege op het circuit van Monza in 2021 moest de McLaren-coureur regelmatig het onderspit delven ten opzichte van zijn teamgenoot Lando Norris. Ook dit seizoen is de progressie van Ricciardo minder groot dan waar hij en het team op gehoopt hadden. Naar verluidt wordt de Australiër volledig uitbetaald voor zijn 2023-contract en is hij tevens vrij om bij een andere renstal te tekenen.

Het vertrek van Ricciardo bij McLaren zet de deur open voor Oscar Piastri om door te schuiven. Het jonge talent moet dan waarschijnlijk eerst wel voor de rechter verschijnen tegenover zijn oude werkgever Alpine. Het Franse team stelt een waterdicht contract met Piastri te hebben en wil naar verluidt het geschil in de rechtbank uitvechten.

Agent lost waarschuwingsschot na meldingen over 'gel blasters'

In de nacht van dinsdag op woensdag moesten agenten in Rotterdam tot drie keer toe uitrukken voor meldingen van (vuur-)wapens. Op de Rösener Manzstraat werden jongeren door agenten onder schot gehouden. Op de Paap Dirckstraat kreeg de politie tot twee keer toe een melding en moest een agent zelfs een waarschuwingsschot lossen.

Achteraf bleek het te gaan om zogehete 'gel blasters'. Gelukkig is niemand gewond geraakt, maar dit had ook heel anders kunnen aflopen.

Dinsdagavond rond 23:30 uur kregen agenten de melding dat er een groep jongeren op de Paap Dirckstraat stond met mogelijk een mitrailleur. De groep rende meteen weg toen ze de agenten zagen. Na een korte achtervolging sommeerden agenten met getrokken dienstwapen een aantal jongens om hun handen te laten zien.

Toen één van de jongens dit niet deed, werd een waarschuwingsschot gelost. Een vuurwapen werd bij fouillering niet aangetroffen. Een 18-jarige jongen uit Rotterdam werd aangehouden. Hij werd later heengezonden.

Nog geen half uur later kregen agenten op hetzelfde adres weer een melding dat er een jongen was gezien met een vuurwapen in zijn broek. Opnieuw gingen agenten er op af. Dit keer legde één van de jongens meteen een wapen op straat. Het bleek te gaan om een gel blaster welke in beslag is genomen.

Ook op de Rösener Manzstraat in Rotterdam was het raak. Rond 23:30 uur kregen agenten de melding dat er een groepje jongemannen op straat stond met mogelijk een vuurwapen. Agenten gingen er meteen op af.

De groep spatte uit elkaar maar de jongens die achterbleven stonden ineens oog in oog met agenten met getrokken dienstwapens. Ook dit keer betrof het een gel blaster. Agenten vonden in een buddy van een scooter naast munitie ook een patroonhouder voor een echt vuurwapen. Ook dit werd in beslag genomen. Er zijn drie mannen aangehouden (22, 24 en 43 jaar). De 24-jarige Rotterdammer zit nog vast.

Grote gevolgen
De afgelopen weken zijn er meer meldingen binnengekomen van incidenten met gel blasters. De gebruikers van de gel blaster maken filmpjes tijden het schieten op mensen. Deze beelden plaatsen zij vervolgens op TikTok.

Op het wapen zitten zogenaamde gelballetjes die met kracht worden afgeschoten. De gevolgen hiervan kunnen groot zijn. Behalve dat het een brandende en pijnlijke plek geeft, kunnen ook kwetsbare lichaamsdelen als ogen geraakt worden.

Ook het op straat lopen met dit wapen zorgt voor levensgevaarlijke situaties. Als agenten niet direct kunnen vaststellen dat het om speelgoedwapens gaat, dan trekken agenten uit voorzorg hun dienstwapen. Bij een onverwachte beweging of slecht bedoelde grap van de jongeren in kwestie is het leed niet te overzien. Neem deze 'wapens' dan ook niet mee de straat op!

Loekasjenko wil 'harmonie' en feliciteert Oekraïne met Onafhankelijksdag

Rusland begon zijn aanvalsoorlog tegen Oekraïne vanaf Wit-Russisch grondgebied. In de maanden daarvoor tolereerde Loekasjenko al de Russische troepenopbouw. Op Onafhankelijkheidsdag lijkt hij dat allemaal vergeten te zijn.

De Wit-Russische leider Alexander Loekasjenko feliciteerde Oekraïne met zijn Onafhankelijkheidsdag en benadrukte dat hij zich inzet voor "vriendschappelijke" betrekkingen en betrekkingen van goed nabuurschap. Loekasjenko zei ervan overtuigd te zijn dat "de huidige tegenstellingen" de eeuwenlang gegroeide betrekkingen tussen de volkeren van Oekraïne en Wit-Rusland niet kunnen vernietigen. Wit-Rusland zal zich blijven inzetten voor "het behoud van de harmonie en de ontwikkeling van vriendschappelijke contacten op basis van wederzijds respect op alle niveaus", aldus Loekasjenko.

Wit-Rusland is financieel en politiek sterk afhankelijk van Rusland.

De straten van Kyiv waren vandaag, woensdag, ongewoon leeg na herhaalde en dringende waarschuwingen voor mogelijke Russische raketaanvallen op Oekraïense steden rond Onafhankelijkheidsdag. Openbare bijeenkomsten zijn verboden in Kyiv; in de onlangs zwaar betwiste stad Kharkiv(Charkov) in het oosten van het land gold een avondklok.

's Ochtends riep het Oekraïense leger de bevolking opnieuw op tot voorzichtigheid. "De Russische bezetters blijven lucht- en raketaanvallen uitvoeren op burgerdoelwitten op het grondgebied van Oekraïne," verklaarde de generale staf. "Negeer de luchtalarmen niet." Ook de Oekraïense president Zelenskyy herhaalde dinsdagavond zijn waarschuwingen.

Op de Dag van de Oekraïense Onafhankelijkheid is het zes maanden geleden dat de Russische militaire operatie in Oekraïne begon vanuit verschillende richtingen. 

VS: Opnieuw steunpakket van drie miljard dollar voor Oekraïne

Zes maanden nadat de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne is begonnen, zegt Washington verdere steun toe aan de regering in Kyiv. Het nieuwe hulppakket heeft een waarde van drie miljard dollar en kan naar verluidt worden gebruikt voor wapens en opleiding.

De regering van de VS heeft Oekraïne miljarden extra steun beloofd om zich te verdedigen tegen de aanvalsoorlog van Rusland. De Amerikaanse president Joe Biden kondigde in Washington steun aan Kiev aan ter waarde van bijna drie miljard dollar. "Dit zal Oekraïne in staat stellen luchtverdedigingssystemen, artilleriesystemen en munitie, onbemande luchtverdedigingssystemen en radars aan te schaffen, zodat het zichzelf op lange termijn kan verdedigen", aldus Biden.

Rusland begon de oorlog tegen zijn buurland op de dag af zes maanden geleden. Vandaag viert Oekraïne ook de 31e verjaardag van zijn onafhankelijkheid van de Sovjet-Unie. Biden feliciteerde Oekraïne met deze verjaardag. Het toont aan dat "Oekraïne er trots op is een soevereine en onafhankelijke natie te zijn - en te blijven". De Verenigde Staten zijn vastbesloten het Oekraïense volk te blijven steunen in zijn strijd om zijn soevereiniteit te verdedigen.

In de afgelopen maanden hebben de Amerikanen al op grote schaal en in rap tempo verschillende hulppakketten aan Oekraïne verstrekt. Afgelopen vrijdag nog kondigde de regering van de VS aan dat zij Kyiv verdere militaire steun zou verlenen voor een bedrag van ongeveer 775 miljoen dollar. Dit brengt de totale Amerikaanse militaire steun aan Oekraïne sinds het begin van Biden's ambtstermijn op 10,6 miljard dollar. 

De Amerikaanse steun was tot dusver vooral gericht op het zo snel mogelijk leveren van wapens en munitie aan de frontlinies in Oekraïne. De tot dusver door de VS geleverde wapens omvatten talrijke zware wapens, bijvoorbeeld houwitsers en meervoudige raketwerpers. Met de nieuwe toezegging legt Biden nu de nadruk op het versterken van het Oekraïense leger op de lange termijn.

In het algemeen hebben de VS enorme sommen geld beschikbaar gesteld om Oekraïne te steunen. In mei keurde het Amerikaanse Congres fondsen goed voor een totaal van bijna 40 miljard dollar. Ongeveer de helft van het totale bedrag was bestemd voor defensie. Miljarden meer werden onder meer uitgetrokken om de Amerikaanse voorraden van naar Oekraïne gezonden militair materieel aan te vullen. Andere middelen waren onder meer bestemd voor humanitaire hulp aan vluchtelingen uit Oekraïne.

Andries Jonker volgt Mark Parsons op als bondscoach Oranjevrouwen

Andries Jonker is de nieuwe bondscoach van het Nederlands vrouwenelftal en heeft een contract met de KNVB getekend tot en met het EK 2025. Jonker is de opvolger van de Brit Mark Parsons, die na het tegenvallende Europees kampioenschap in Engeland werd ontslagen.

Voor Jonker is vrouwenvoetbal geen onbekend terrein. Hij was in 2001 al korte tijd interim-bondscoach van Oranje. De voormalig trainer van onder andere Willem II, VfL Wolfsburg en Telstar zit op 6 september voor het eerst op de bank bij de WK-kwalificatiewedstrijd tegen IJsland. Jessica Torny en Arvid Smit blijven aan als assistent-coaches.

Later vandaag maakt Jonker de selectie bekend voor het cruciale kwalificatieduel. Na zeven wedstrijden staat Nederland op de eerste plaats in de groep, met een voorsprong van twee punten op IJsland, dat een duel minder heeft gespeeld. Nederland moet dus winnen om zich rechtstreeks te plaatsen voor het WK, anders volgt een eventueel lang playofftraject. 

Kennis en ervaring
Jonker, die in mei afscheid nam bij Telstar, is vereerd met de nieuwe functie: "Ik heb eerder mogen ervaren hoe mooi het is om met een groep ambitieuze, toegewijde speelsters aan de slag te gaan. Ook zagen we het afgelopen EK hoe ontzettend snel het vrouwenvoetbal zich de laatste jaren heeft ontwikkeld. We hebben ambitieuze doelstellingen, maar ook enorm veel kwaliteit en talent waar we uit kunnen putten richting het WK van 2023. Het is natuurlijk heel mooi om daar richting aan te mogen geven."

Jan Dirk van der Zee, binnen de KNVB-directie eindverantwoordelijk voor vrouwenvoetbal: "Andries is een voor de hand liggende keuze. Hij heeft natuurlijk al ervaring opgedaan in de top van het vrouwenvoetbal en neemt bovendien veel kennis en ervaring mee uit de top van het mannenvoetbal. We hebben Andries niet voor niets eerder al gepolst. Hij staat al een tijd op ons lijstje. Het is daarom goed nieuws dat hij zo snel kan en wil instappen om het team te gaan leiden richting de kwalificatie voor het WK. Uiteindelijk moet Oranje altijd meespelen voor de prijzen en zo ziet Andries dat ook. We kijken enorm uit naar onze samenwerking."

Het verhaal van tien honden op 45 vierkante meter en door pis kromgetrokken laminaat

Haar bovenwoning van 45 vierkante meter in de Hoeksche Waard is misschien wat aan de kleine kant voor tien honden, maar dat betekent niet dat Chantal* (39) de dieren dús 'de nodige zorg' heeft onthouden.

"Ze gaf de honden voldoende voer en water. Mevrouw wandelde veel en langdurig met ze. Hun welzijn was niet in gevaar. De dierenarts heeft verklaard dat het over het algemeen goed ging met de honden en dat ze gezond waren", zegt Chantals raadsman.

Ja, het was wel rommelig bij Chantal thuis toen de dierenpolitie aan de deur stond, maar dat was vooral omdat de honden met een rol wc-papier aan de haal waren gegaan. Raadsman Baar: "De politie belde zo vaak en zo hard aan dat de honden er overstuur van werden. Door de stress deed één hond direct zijn behoefte toen de politie binnenkwam. Dat was uitzonderlijk. De honden werden voldoende uitgelaten. Het huis lag ook niet bezaaid met hondendrollen."

Ammoniaklucht
Op die zaterdag 4 juni van dit jaar ziet de hondenpolitie dat anders. De ruimte waarin de tien honden bivakkeren is te klein en vervuild. Sommige honden zijn agressief. Er hangt een penetrante ammoniaklucht. Het laminaat is kromgetrokken door de urine.

De hondenmanden en de benches zijn smerig of te klein. De ramen zitten potdicht. De politie neemt alle honden mee. "Ik lees dat de politie vaker bij u aan de deur is geweest", zegt politierechter Tijink. "Ze zeiden: 'Mevrouw, dit is niet goed, u hebt hier wel erg veel honden. U moet echt de ramen opendoen. U moet echt wat aan die viezigheid doen.' Als ze op 4 juni langskomen, blijkt dat niet gebeurd."

Zeil
"Als ik er niet ben, staan de ramen op een kier, want anders kunnen mensen naar binnen. De roosters van de ramen staan wel helemaal open. Ik baalde er ook van dat de honden er zo’n feestje van hadden gemaakt. Ik had ‘s ochtends niet gestofzuigd, want mijn benedenbuurvrouw werkt ‘s nachts", reageert Chantal.

Politierechter Tijink: "Maar dat neemt niet weg dat het huis naar hondenpis stonk." Chantal: "Daar ga ik wat aan doen. Ik heb een afspraak om het laminaat uit huis te halen. Morgenochtend ga ik naar Leen Bakker om zeil te kopen."

"Laminaat is een soort geperst zaagsel en werkt als een spons", licht raadsman Baar toe. "Daar bent u dus mee bezig. Maar tien honden en één persoon in een woning van 45 vierkante meter. Liggen de honden ook bij u in bed?", vraagt de politierechter. "Nee, de slaapkamer is van mij", reageert Chantal gedecideerd.

En de honden zijn ook niet alle uren van de dag in huis. Chantal: "Ik wandel ‘s ochtends anderhalf uur met ze, tussen de middag een half uurtje, en als ik aan het einde van de middag thuiskom, wandel ik weer anderhalf uur met ze. Voor ik ga slapen, ga ik nog even twintig minuten met ze naar buiten."

Klachten
Van de tien in beslag genomen honden zijn er inmiddels vier naar de stichting voor misdeelde honden waarvoor Chantal oppast. Ze doet ook vrijwilligerswerk bij een dierenasiel. Ze vangt al elf jaar honden op.

"De stichting zoekt een lief baasje voor ze. Ik heb nooit problemen gehad en er zijn ook nooit bijtincidenten geweest. Ik heb nooit van klachten gehoord, en opeens waren die er. Dat heeft mij wel verbaasd."

De overige zes in beslag genomen honden zijn van haar. "Ze zijn oud en niet groot. Ik wil ze heel graag terug. Ik mis ze", snikt Chantal. "Ook al doet u nog zo hard uw best, er zijn gewoon te veel honden in uw kleine woning", zegt de Rotterdamse politierechter. "Hebt u weleens gedacht aan minder honden?" Chantal: "Ik heb met de woningbouwvereniging afgesproken dat ik misschien kan verhuizen naar een huisje met een tuin als het écht niet meer gaat."

Vriendin
"Hoe kunnen we dit probleem praktisch oplossen?", vraagt de politierechter aan de officier van justitie én aan Chantal en haar advocaat. "Ik heb begrepen dat nog paar honden terug zouden kunnen naar de stichting", oppert advocaat Baar.

"Ja, Phantom en Beauty, en Duke zou eventueel naar een vriendin van mij kunnen", reageert Chantal. Een oplossing tekent zich af. En die oplossing moet er komen, want zoveel honden in zo’n kleine woning vindt officier van justitie Kruit niet kunnen. "De incidenten begonnen twee jaar geleden. Het was lang een vieze boel bij mevrouw. Het laminaat is niet voor niets kromgetrokken. Zelfs als mevrouw de honden vier uur per dag uitlaat, zitten ze nog 20 uur per dag op elkaars lip in een kleine en vieze ruimte."

Dus ja, Chantal heeft de honden de ‘nodige verzorging onthouden’, en daarvoor verdient ze een voorwaardelijke geldboete van duizend euro. En de honden? Officier Kruit: "Mevrouw heeft de honden uit liefde. Het zijn er alleen te veel. Een houdverbod van meer dan drie honden als bijzondere voorwaarde vind ik redelijk. Radi, Frolo en Taijo zouden kunnen terugkomen en de andere drie honden kunnen naar de stichting en mevrouws vriendin, maar moeten wel formeel worden verbeurdverklaard. We moeten nog wel kijken hoe dat kan zónder dat mevrouw de voorwaarde van een houdverbod overtreedt."

Creatief
Chantal verdient geen boete. "Dat de zorg beter kan, wil niet zeggen dat mevrouw de Wet dieren heeft overtreden", vindt advocaat Baar. Chantal zou vrijgesproken moeten worden en daarmee alle honden moeten terugkrijgen. Als de rechter tóch vindt dat Chantal de honden ‘zorg heeft onthouden’, dan ‘moet gezegd dat ik de eis van duizend euro voorwaardelijk van de officier alleszins redelijk vind’, zegt de raadsman.

"Ik snap dat daar een voorwaarde aan wordt verbonden. Mijn voorstel zou zijn om Chantal haar zes honden terug te geven, op voorwaarde dat ze meewerkt aan controles. Als u ook zes te veel vindt, dan zou u teruggave van de zes honden kunnen gelasten, op voorwaarde dat Chantal maximaal drie honden mag houden. Als de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland alle honden naar Chantal brengt, dan zouden zij meteen drie honden naar de stichting en de vriendin kunnen brengen. Op die manier overtreedt Chantal niet meteen het houdverbod. Je moet een beetje creatief zijn."

Controles
"Het lijkt hier wel een schikking", lacht politierechter Tijink, die inderdaad vindt dat Chantal de honden ‘zorg heeft onthouden’ door ze op te sluiten in een kleine en vieze ruimte. "Maar ik geloof meteen dat u uw best deed en dat u erg gehecht bent aan de honden. De officier van justitie heeft om een voorwaardelijke geldboete en een houdverbod van meer dan drie honden gevraagd, en uw advocaat stelt voor dat u meewerkt aan controles. Dat vind ik goede voorstellen. Die neem ik over. Ik gelast de teruggave aan u van de zes honden, waarbij u en uw advocaat ervoor zorgen dat twee honden naar de stichting gaan en één hond naar uw vriendin gaat."

* Dit is niet haar echte naam

Man keert terug van vakantie met corona, apenpokken én hiv

Een 31-jarige Italiaan heeft wel een hele actieve vakantie in Spanje gehad. De man kwam terug van vakantie en had het coronavirus, apenpokkenvirus én hiv opgelopen, een haast onmogelijke opgave.

De man ging voor stevige verkoudheidsklachten naar de dokter en daar kreeg hij de positieve coronatest onder zijn neus. Enkele uren na de positieve coronatest verscheen uitslag op zijn linkerarm en later ook blaren over zijn hele lijf. Hij werd halsoverkop opgenomen in het ziekenhuis in Catania.

In het ziekenhuis werd hem verteld dat hij naast corona ook nog eens de apenpokken en hiv onder de leden had. De aantallen virusdeeltjes waren dermate hoog dat artsen vermoedden dat de besmetting redelijk recent was. Hij verklaarde dat hij in Spanje onbeschermde seks met mannen had.

Vanwege de zeldzaamheid van deze 'drieéénheid' kunnen de artsen nog niet met zekerheid vaststellen wat het verdere ziekteverloop bij deze Italiaan zal zijn. In ieder geval mocht de man weer naar huis, waar hij in quarantaine moest blijven. Daarnaast zal hij behandeld worden voor de hiv-infectie.

Nederlands stel overlijdt kort na elkaar in Colombia

In de Colombiaanse stad Cartagena is een stel afkomstig uit Amsterdam kort na elkaar overleden. Dat bevestigt het Ministerie van Buitenlandse Zaken na eerdere berichtgeving in Colombiaanse media, volgens AT5.

Het gaat om een 31-jarige man en een 29-jarige vrouw. Volgens een woordvoerder van het ministerie wordt er door de plaatselijke autoriteiten voorlopig uitgegaan van voedselvergiftiging.

Buikpijn
Volgens de Colombiaanse media, waar het nieuws breed wordt uitgemeten, vierde het stel vakantie in Cartagena. Nadat ze opeens hevige buikpijn hadden gekregen, werden ze overgebracht naar een kliniek in de buurt.

Volgens de directeur van die kliniek verkeerde het stel in shocktoestand en hadden ze beide last van hoge bloeddruk en spijsverteringsproblemen. De vrouw zou diezelfde avond overlijden, de man overleed de volgende ochtend.

Onderzoek
Op dit moment doen de Colombiaanse autoriteiten onderzoek naar de zaak. Nadat de lichamen worden vrijgegeven, worden ze naar Nederland overgebracht.

Boeren mogen van provincie Utrecht investeren

De provincie stelt één miljoen euro beschikbaar om landbouwers te stimuleren om te investeren in moderne installaties, onroerend goed of machines waardoor de landbouw duurzamer en milieuvriendelijker wordt.

Denk aan een aangepaste machine voor strokenteelt, waarbij de teelstroken niet bereden worden of opslagplaatsen voor de verwerking van organisch materiaal tot compost.

De subsidieregeling
De landbouwsector is belangrijk voor de provincie Utrecht en staat voor grote maatschappelijke uitdagingen. De landbouw moet duurzamer en milieuvriendelijker worden en daarmee een bijdrage leveren aan de klimaatdoelstellingen.

Met de subsidieregeling 'Fysieke investeringen voor innovatie en modernisering van de landbouw' helpt de provincie landbouwers om investeringen te doen die bijdragen aan deze doelstellingen. In de subsidieregeling is een lijst samengesteld met investeringen waarvoor een subsidie van 40 procent kan worden aangevraagd.

De subsidieaanvraag moet tussen de 10.000 euro en 100.000 euro zijn, maar kan voor een samenwerkingsverband tot 500.000 euro bedragen. De regeling loopt van 12 september tot en met 21 oktober 2022.

Mirjam Sterk, gedeputeerde Natuur en Landbouw van de provincie Utrecht: "Met deze subsidie willen we de agrariërs in onze provincie een steuntje in de rug geven bij de benodigde transitie in de landbouw. De investeringen die we subsidiëren dragen bij aan een meer klimaatneutrale, natuurinclusieve en kringlooplandbouw en daarmee aan de landbouw van de toekomst."

Voor wie is de regeling?
De regeling staat open voor landbouwers en samenwerkingsverbanden van landbouwers. Een samenwerkingsverband moet uit tenminste twee partijen bestaan.

Plattelandsontwikkelingsprogramma
De regeling is onderdeel van het Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP3). Dit is een Europees subsidieprogramma voor het ontwikkelen, verduurzamen en innoveren van de agrarische sector in Nederland. De provincie Utrecht stelt 5 ton ter beschikking en dit wordt aangevuld door het Europees Landbouw Fonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO) met nog eens 5 ton.

James Webb-telescoop levert spectaculaire beelden van Jupiter

Wetenschappers hebben met de nieuwe James Webb-telescoop nog nooit eerder vertoonde beelden van Jupiter gemaakt. De vrijgegeven beelden bevatten aurora's boven de noord- en zuidpool van de planeet, evenals wervelingen van poolnevel.

Een bijzonder spectaculaire opname toont de ringen van Jupiter, evenals twee van de kleine manen van de planeet.

De James Webb-telescoop, gebouwd door de VS, Canada en de European Space Agency ESA, werd eind vorig jaar gelanceerd vanuit Frans-Guyana. Sinds de zomer speurt het in de diepten van de ruimte, 1,6 miljoen kilometer van de aarde.

Masahiro Sakurai begint eigen YouTube-kanaal

Masahiro Sakurai, game director van onder andere Super Smash Bros. en Kid Icarus: Uprising, heeft een eigen YouTube-kanaal gestart: Masahiro Sakurai on Creating Games.

Op dit kanaal upload Sakurai video's van zo'n vijf minuten die een brede diversiteit aan onderwerpen behandelen. Zo gaat zijn eerste video over het zeer tijdelijk stoppen van gameplay voor grote momenten. Denk hierbij aan impactvolle aanvallen of het verliezen van een leven.

Via dit YouYube-kanaal hoopt Sakurai meer inzicht te geven in game design en tips te geven aan ontwikkelaars (en juist jongere mensen te motiveren).

'Trump nam ruim 700 pagina's vertrouwelijke documenten mee uit Witte Huis'

Volgens de Amerikaanse National Archives heeft de voormalige Amerikaanse president Trump minstens 700 pagina's met geheime documenten uit het Witte Huis meegenomen.

Dat blijkt uit een gepubliceerd schrijven van het National Archives aan een advocaat van Trump. Sommige documenten vallen onder het hoogste niveau van vertrouwelijkheid. De stukken lagen opgeslagen op het landgoed Mar-a-Lago van Trump in Florida; een deel ervan is in januari overgedragen aan het Archives. Twee weken geleden doorzocht de FBI het pand. Andere documenten, waarvan sommige als topgeheim waren geclassificeerd, werden hierbij veiliggesteld.

De kernvraag is of de acties van Trump een schending van de Amerikaanse wetgeving vormen. De 76-jarige stelt dat hij de in beslag genomen papieren tijdens zijn regeerperiode heeft vrijgegeven. Voor een dergelijke vrijgave in de VS is echter een formeel proces met verschillende officiële stappen vereist.

Obsidian's Pentiment komt uit in november

Xbox en Obsidian Entertainment maken bekend dat Pentiment uitkomt op 15 november. De game is een wat kleiner project van Obsidian, dat zich kenmerkt door de unieke artstyle van de game.

Je speelt de narrative-adventure game als Andreas Maler, een reizende artiest die betrokken raakt bij een reeks moorden en andere schandalen. De game omslaat zo'n 25 jaar in de stad 'Tassing en Kiersau Abbey'.

Het is aan jou als speler om te bepalen hoe om te gaan met de gebeurtenissen, de keuzes die je maakt en de achtergrond van Maler zelf. Uiteraard komt de game op dag één naar Xbox- en PC Game Pass. De game is ook los te koop voor 19,99 euro.

Canada en Duitsland gaan partnerschap waterstof aan

Duitsland en Canada zijn een langdurige samenwerking overeengekomen bij de productie en levering van klimaatneutrale waterstof. De Duitse minister van Economische Zaken Habeck en zijn Canadese collega Wilkinson ondertekenden een overeenkomst daartoe in Stephenville in de oostelijke Canadese provincie Newfoundland. Ook bondskanselier Scholz en premier Trudeau waren daarbij aanwezig.

Het contract voorziet in leveringen aan Duitsland vanaf 2025 en omvat ook samenwerking in de productie. Scholz zei dat de behoefte aan waterstof sterk zal toenemen. Vooral in het dunbevolkte noordoosten van Canada zijn de omstandigheden voor klimaatneutrale productie goed. Trudeau sprak van een grote stap die banen creëert en de transitie naar een groene economie mogelijk maakt. De overeenkomst betekende het einde van de driedaagse reis van Scholz en Habeck naar Canada.

De Duitse energiebedrijven Eon en Uniper hadden eerder een intentieverklaring getekend met de Canadese projectontwikkelaar Everwind. Volgens deze regeling wordt vanaf 2025 in een fabriek in de Atlantische provincie Nova Scotia zogenaamde groene ammoniak geproduceerd.

Sigrid Kaag vandaag weer aan de bak

Vicepremier en minister van Financiën Sigrid Kaag gaat vandaag weer aan de slag, nadat ze gisteren onwel was geworden en hierdoor het spoeddebat over de uitspraken van Wopke Hoekstra niet kon bijwonen. 

Ze schuift vanmorgen aan bij de inloop van de ministers bij het ministerie van Algemene Zaken in voorbereiding op Prinsjesdag.  Zo meldt het AD.

Elke nacht in de auto slapen: Heel veel mensen zullen dit straks ook moeten doen"

Hulporganisatie HVO-Querido maakt zich zorgen over het groeiende aantal daklozen in Amsterdam. Er is te weinig plek, waardoor ze bijvoorbeeld in auto's moeten overnachten. De 48-jarige Jeroen is iemand die dat elke nacht moet doen. Zo meldt AT5.

Jeroen is sinds ongeveer tien jaar dakloos. Hij raakte zijn woonboot kwijt nadat hij ernstig ziek werd en zijn relatie strandde. Het lukte hem vervolgens niet om aan een nieuwe woning te komen en in opvanglocaties werd hij geweigerd.

"Je wordt overal weggestuurd", vertelt hij. "U valt niet onder ons. Dat is echt zo'n geijkt antwoord. Het maakt niet uit waar je naartoe gaat."

De afgelopen tien jaar probeerde hij van alles. Hij sliep bijvoorbeeld bij de stadsnomaden en in een vluchtelingenkamp in Frankrijk. Tegenwoordig slaapt hij dus in een auto, met zijn hond. Die auto is te klein om er voluit in te liggen. "Op de achterbank slaap ik ook in een soort foetushouding. Maar je krijgt op een gegeven moment zo'n sterke drang om uit te rekken, dat is ongelooflijk."

Het is geen situatie waar Barbra Velthuizen, directeur Zorg bij HVO-Querido, van opkijkt. "Helaas, dat zien we veel, in heel Nederland. Het is schrijnend en het is natuurlijk een situatie waar je nooit in terecht wil komen."

Velthuizen denkt dat de stijgende inflatie en hogere energieprijzen voor een nog groter aantal daklozen zorgen. "Ik maak me zorgen. We hebben echt te maken met schaarste op meerdere fronten. Het maakt denk ik ook dat we op een andere manier moeten kijken. En op een andere manier ons leven met elkaar moeten inrichten. En ik denk dat we elkaar daarin moeten ondersteunen. Want we zullen hier voorlopig nog wel met elkaar in blijven zitten."

Jeroen denkt dat het straks gaat om aantallen die vergelijkbaar zijn met de situatie in Amerikaanse steden. "Vergis je niet in wat de mensen die het nu nog goed hebben de komende tien jaar te wachten staat. Want dingen worden alleen maar duurder. Heel veel mensen zullen zo komen te zitten zoals ik. Alleen dan misschien wel zonder auto."

Jeroen hoopt binnenkort een voor hem betaalbare camper te kunnen kopen, zodat hij beter kan slapen en ook zijn hond een betere plek heeft. 

PlayStation introduceert DualSense Edge-controller

PlayStation heeft de DualSense Edge aangekondigd, een verbeterde versie van hun huidige DualSense-controller. Een release date en een prijs van de controller zijn nog niet aangekondigd.

De Edge komt met breed aanpasbare controls, de mogelijkheid om meerdere profielen op te slaanen komt met een nieuwe functie-knop, die je snel diverse settings laat aanpassen. Ook bevat de Edge knoppen op de achterkant van de controller en zijn onderdelen individueel te vervangen.

Uiteraard bevat de controller daarnaast de standaard DualSense-functionaliteiten.

Vuelta: Etappe 5 - Een pittige Baskische heuvelrit

De vierde etappe in de Vuelta a España was geen al te bijzondere, maar leverde Primoz Roglic wel een mooie zege én de leiderstrui op - vier etappes, vier verschillende renners van één ploeg in de leiderstrui, de laatste ploeg die dat voor elkaar kreeg was US Postal in 2004, mooi gezelschap.

Vandaag rijden we opnieuw door het Baskenland en wel 187,2 kilometer lang. De start ligt in Irun, even voor één uur, en staat tussen kwart over vijf en kwart voor zes gepland in Bilbao. Eurosport is er pas om half drie bij, maar dat is wel een ruim uur eerder dan Sporza en op de NOS hoeven we zelfs helemaal niet te rekenen.

Verder heeft Rellende_Rotscholier de hele Baskische rit uiteraard weer uitgebreid voorbeschouwd, dat is hier te vinden om het even uitgebreid te lezen of er als naslagwerk bij te houden.

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)

Tänak wint Rally van België, thuisheld crasht

Voor de rallyliefhebber keren we nog even terug naar het weekeinde, want in België werd de negende rally van het wereldkampioenschap 2022 afgewerkt, met daarna nog vier wedstrijden te gaan - Griekenland, Nieuw-Zeeland, Spanje en Japan.

De rally rondom Ieper kreeg in proef twee al een flinke schok te verwerken, gelukkig wel zonder persoonlijke schade: de dit jaar zo dominante WK-leider Kalle Rovanperä ging iets te wijd en stuiterde met navigator Jonne Halttunen de greppel in, waarbij de Toyota stevig over de kop sloeg. Het duo werd geholpen door omstanders, maar de winstkansen waren uiteraard weg.

Het was niet de enige Toyota met problemen: Takamoto Katsuta's auto sloeg in proef drie uit het niks uit, op de elektrische stand wist hij met Aaron Johnston nog de finish te bereiken. Drie teams streden continu om de winst: de Toyota van Elfyn Evans en Scott Martin en de Hyundai's van Ott Tänak/Martin Järveoja en thuishelden Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe.

Neuville sloot de openingsdag als leider af, op 2,5 seconden gevolgd door Tänak en met Evans op 13,7 seconden - de Welshman had een straf van tien seconden gekregen, nadat hij te laat bij de laatste proef van de dag aan was gekomen.

Op de tweede dag was Neuville heerlijk bezig en wist hij zijn leidende positie beetje bij beetje uit te breiden, tot proef vijftien: de Belg ging te wijd en knalde de greppel in. Omstanders wisten hem er met pijn en moeite uit te duwen, maar de auto had teveel schade opgelopen en hij moest zondag gaan proberen om in de afsluitende power stage nog wat te scoren.

Tänak nam zo de leiding over, Evans volgde op 8,2 seconden. Ineens stond Esapekka Lappi met navigator Janne Ferm in hun Toyota op een podiumpositie, een minuut achter Evans. In de power stage was de herstelde Rovanperä de snelste, maar Tänak behield op de slotdag de leiding en won de rally, precies vijf seconden voor Evans. Lappi finishte als derde, net als in Finland.

Rovanperä gaat met 203 punten tegenover 131 voor Tänak nog altijd zeer ruim aan de leiding. Als Tänak pech heeft in Griekenland kan de Fin zelfs de wereldtitel al veiligstellen door in de top-2 te eindigen - de Acropolis Rally staat van 8 tot en met 11 september gepland.

The Lord of the Rings: The Rings of Power: de laatste trailer

Nog iets meer dan een week en die andere populaire fantasyfranchise gaat (na House of the Dragon) van start met hun prequelserie. Hiervoor heeft Prime Video nu de laatste trailer vrijgegeven.

De nieuwe trailer, zo meldt Amazon, toont de enorme omvang van Midden-aarde in zijn Tweede Tijdperk, en onthult hoe Tolkiens mythische en geliefde personages tegen alle verwachtingen in en over grote afstanden zullen samenkomen om te voorkomen dat het gevreesde kwaad opnieuw toeslaat in Midden-aarde. Het lot staat op scherp en verschillende personages worden op de proef gesteld door het dreigende kwaad in deze vooruitblik van de langverwachte nieuwe serie.

In de trailer zijn de hoofdrolspelers Galadriel (Morfydd Clark), Elrond (Robert Aramayo), High King Gil-Galad (Benjamin Walker), de Harfoots Marigold Brandyfoot (Sara Zwangobani), Elanor 'Nori'-Brandyfoot (Markella Kavenagh), Poppy Proudfellow (Megan Richards) en Sadoc Burrows (Sir Lenny Henry), The Stranger (Daniel Weyman), de dwergen Koning Durin III (Peter Mullan) en Prins Durin IV (Owain Arthur), Halbrand (Charlie Vickers), en Arondir (Ismael Cruz Córdova).

Vanaf vrijdag 2 september zijn de eerste twee afleveringen van The Rings of Power te zien op Prime Video, met daarna wekelijks een nieuwe aflevering.

6 maanden oorlog in Oekraïne: hulpvraag blijft stijgen

Het Rode Kruis moet de humanitaire hulp in Oekraïne en omliggende landen opschalen. De vraag om hulp blijft zes maanden na de escalatie van het conflict in Oekraïne alleen maar toenemen. Dit is één van de grootste hulpoperaties van het Rode Kruis wereldwijd.

“Dit is een kritiek breekpunt. Miljoenen mensen lijden enorm. Dit conflict heeft een domino-effect: steeds meer mensen zijn in nood. Naarmate het conflict voortduurt, zien we bijvoorbeeld dat de voedsel- en brandstofprijzen stijgen met een voedselcrisis tot gevolg. Het Rode Kruis schaalt de hulpverlening op, maar we kunnen dit niet alleen", zegt Francesco Rocca, voorzitter van het Internationale Rode Kruis (IFRC). Ook het aankomende koudere weer in de komende maanden zal extra vraag om hulp met zich meebrengen.

Grensoverschrijdende inzet
Ruim 6,6 miljoen mensen raakten de afgelopen maanden ontheemd. Meer dan 17,7 miljoen mensen hebben behoefte aan hulp. Als reactie hierop zijn meer dan 100.000 lokale Rode Kruis-vrijwilligers en medewerkers snel gemobiliseerd in Oekraïne en aangrenzende landen zoals Polen, Slowakije en Hongarije. Nederland vangt op dit moment ruim 63.000 Oekraïners op. Het Rode Kruis hielp de afgelopen periode op 129 locaties. Momenteel ondersteunt het Rode Kruis in Nederland op 15 locaties.

Het Rode Kruis heeft in Nederland onder andere:

  • Rond de 78.000 uur vrijwillige hulp verleend
  • 9054 mensen bereikt via de Humanitaire Service Punten (HSP)
  • Bijna 3000 mensen vervoerd
  • 91.000 kledingitems uitgedeeld
  • 2.945 hygiëne items geleverd

De NS staakt in Noord-Nederland: dit zijn de gevolgen

Vakbonden FNV Spoor, VVMC en CNV hebben aangekondigd vandaag, woensdag 24 augustus, het werk neer te leggen in Noord-Nederland. Hierdoor kunnen de hele dag vrijwel geen NS-treinen rijden in de provincies Friesland, Groningen, Drenthe en delen van Flevoland en Overijssel. Maak gebruik van ander vervoer of stel je reis uit. Er kunnen geen bussen worden ingezet. In de rest van het land probeert de NS zo veel als mogelijk de gebruikelijke dienstregeling te rijden. 

NS spant zich in om een aantal treinen te laten rijden van en naar Groningen en Leeuwarden Treinen van de overige treinvervoerders rijden volgens dienstregeling.. Plan je reis kort voor vertrek in de reisplanner. Een woordvoerder: "De impact van de staking is groot, we vinden het spijtig dat reizigers er zoveel last van hebben. Donderdag verwachten wij de normale dienstregeling in het gehele land te kunnen rijden. De vakbonden hebben ook voor vrijdag 26 augustus acties aangekondigd in het westen van Nederland. Op dit moment bekijkt NS wat de impact hiervan gaat zijn op het treinverkeer en onze reizigers. Zodra wij hier meer informatie over hebben, informeren wij u verder."

Cao-gesprekken
De woordvoerder: "We begrijpen de zorgen van onze collega's over de financiële situatie en werk-privé balans heel goed. De waardering voor onze collega's in een voor ieder onzekere tijd willen we daarom graag terug laten komen in de nieuwe cao. Tegelijkertijd hebben we als bedrijf te maken met krappe arbeidsmarkt, stijgende prijzen en achterblijvende reizigersaantallen. We zien voldoende aanknopingspunten om het gesprek te hervatten voor een goede cao voor onze collega's en praten hier graag over verder met de vakbonden."

Voor reizigers in Noord-Nederland die geraakt worden door de staking is de stakingsregeling van toepassing. Voor meer informatie en de voorwaarden klik hier.

Voor Beter OV eist tariefdaling NS van 10%

De door de NS aangekondigde verdere kaalslag van de dienstregeling kan niet zonder gevolgen blijven en reizigers dienen te worden gecompenseerd. Dat vindt reizigersorganisatie Maatschappij Voor Beter OV.

Vanaf begin september worden treinreizigers geconfronteerd met ronduit beroerde treindiensten. De met veel poeha gestarte tienminutentreinen rijden dan nog maar eens per kwartier, halfuurdiensten worden uurdiensten. Ook moeten reizigers vaker gaan overstappen, terwijl het nog onduidelijk is of de NS in staat zal zijn, de resterende treinen voldoende lang te maken zodat iedereen behoorlijk kan worden vervoerd.

Al met al krijgen reizigers niet de kwaliteit die ze redelijkerwijze mogen verwachten. Daarom verlangt Voor Beter OV een prijsverlaging van tien procent voor alle tarieven. Dus voor losse reizen met of zonder korting, maar ook voor alle abonnementen. De tariefmatiging zou per 1 september moeten ingaan, en duren totdat het treinaanbod weer gelijk is aan dat van 2019, het laatste jaar voor Corona. Ook dienen de tarieven voor het jaar 2023 vooralsnog te worden bevroren op het huidige niveau min tien procent.

Los van de beroerde dienstregelingswijziging is er nog een reden voor tariefmatiging. Benzineprijzen voor automobilisten zijn door overheidsmaatregelen gematigd, terwijl de treintarieven nog niet naar beneden zijn bijgesteld.

Naast de tariefmatiging bepleit Voor Beter OV nog twee maatregelen. Voorzitter Rikus Spithorst: “Ten eerste dient de NS-directie onder toezicht te worden gesteld van een club van wijze mannen/vrouwen, aan te wijzen door de Tweede Kamer. Ten tweede dient te worden afgezien van een exclusieve onderhandse gunning van de nieuwe vervoerconcessie aan de NS.”

FOK! Wat een weer: 24 augustus

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hi allemaal!

Het warme zomerweer weet ook halverwege augustus niet van wijken. Deze week zorgt een zuidenwind opnieuw voor het oplopen van de temperatuur. De zon schijnt uitbundig en dagelijks komen stapelwolken tot ontwikkeling. De luchtdruk is daarbij relatief hoog, waardoor stapelwolken niet of nauwelijks uitgroeien tot regen- en onweersbuien.
 
Vannacht was het in Twente het koelst met 12.6 C,
Gister was het het warmst in Hupsel met 31.2 C.
 
Wat zijn de verwachtingen voor het komende etmaal?

Vanochtend zijn er flinke zonnig perioden. Er is op de meeste plaatsen weinig wind, in het noordwestelijk kustgebied staat een matige zuidenwind.

Vanmiddag is er flink wat zon. De maxima lopen uiteen van 25°C in het noordelijk kustgebied tot lokaal 32°C in het oosten en zuidoosten. Er is weinig wind.

Vanavond is er weinig bewolking en het blijft nog lang warm. Er is weinig wind.

Vooruitzichten en mogelijke waarschuwingen
Vrij zonnig en warm zomerweer met vooral in het oosten en zuidoosten kans op tropische temperaturen. Vanaf vrijdag toenemende kans op een regen- of onweersbui en geleidelijk minder warm.

De kans op uitgifte van waarschuwingen is voorlopig klein.

Langs de Matanuska River in Alaska  (Foto: NoBody122)
Langs de Matanuska River in Alaska (Foto: NoBody122)

 
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
©FOK.nl e.a.