Dubbelslag voor Roglic in Vuelta

Primoz Roglic heeft de vierde rit van de Vuelta gewonnen. De Sloveen van Jumbo-Visma was in een sprintje bergop de beste voor Mads Pedersen en Enric Mas. In het algemeen klassement is Roglic ook de nieuwe leider in het algemeen klassement, hij neemt de leiderstrui over van Edoardo Affini.

Na drie dagen in Nederland ging de Vuelta a España verder in het Baskenland. De renners moesten 152,5 kilometer afleggen tussen Vitoria-Gasteiz en Laguardia. Onderweg moesten de renners over twee hellingen: de Puerto de Opakua (5 km aan gemiddeld 6,9%) en de Puerto de Herrera (7,3 km, 4,8%). De laatste beklimming lag op vijftien kilometer van de streep, waarna de renners in afdalende lijn naar de finish trok, waar in de laatste kilometer weer omhoog liep.

De kopgroep werd vrij snel na het officiële startsein gevormd. Alessandro De Marchi en Alexey Lutsenko waren de eerste aanvallers van de dag, niet veel later kregen ze het gezelschap van James Shaw, Ander Okamika, Jarrad Drizners en Joan Bou. De kopgroep nam snel twee minuten op het peloton, maar daar zette Bora-hansgrohe snel de achtervolging in samen met Jumbo-Visma.

De kopgroep werd op 34 kilometer van de streep ingerekend en nam Trek-Segafredo het tempo op de laatste gecategoriseerde beklimming over. Genoeg renners die het lastig hadden, maar niet Roglic. De Sloveen pakte op de top drie bonificatieseconden. Het peloton ging in een rechte lijn naar de laatste kilometer, waar opnieuw Trek-Segafredo de boel in handen nam. De Amerikaanse ploeg speelde Mads Pedersen uit, de oud-wereldkmapioen was echter niet opgewassen tegen Roglic. De Sloveen van Jumbo-Visma was duidelijk de snelste en pakte zijn eerste ritzege deze Vuelta, en in totaal tien ritzeges. Pedersen moest genoegen nemen met een tweede plaats, zijn derde op rij deze Vuelta.

In het algemeen klassement is Roglic ook de nieuwe leider. Hij heeft nu dertien seconden voorsprong op zijn ploeggenoot Sepp Kuss.