Rusland rouwt om Daria Dugina, posthuum onderscheiden met Orde van Moed

Moskou  nam vandaag afscheid van de journalist en politicoloog Daria Dugina, dochter van de filosoof Alexander Dugin. Er werd een uitvaartdienst gehouden in het televisiestudio van Ostankino. Haar familieleden, collega's en activisten kwamen afscheid van haar nemen.

Onder degenen die afscheid kwamen nemen waren de leider van de LDPR-factie Leonid Slutsky, vice-voorzitter van de Doema Sergei Neverov, directeur van de Safe Internet League, lid van de openbare kamer van de Russische Federatie Ekaterina Mizulina, schrijver Zakhar Prilepin en anderen.

Afscheidsceremonie met Dugina
Tijdens de afscheidsceremonie sprak Alexander Dugin over het laatste gesprek wat hij had met zijn dochter. Volgens hem stond Daria's leven in de betekenis van de macht van het Russische volk, en was het woord 'Rusland' bijna het eerste woord dat ze in haar kindertijd uitsprak.

'Pap, ik voel me een krijger. Ik voel me een held. Ik wil geen ander lot. Ik wil bij mijn volk zijn, bij mijn land, ik wil aan de kant van de krachten van het licht staan', zei Dugina volgens haar vader.

Hij drong er bij iedereen die geraakt is door haar tragische dood op aan om het werk van Daria voort te zetten: het orthodoxe geloof te verdedigen en het Russische volk lief te hebben. Dugin voegde eraan toe dat de hoogste prijs die moet worden betaald alleen kan worden gerechtvaardigd door de hoogste prestatie - de overwinning.

Vice-voorzitter van de Staatsdoema Neverov zei dat Dugina "gruwelijk en onmenselijk" van haar leven is beroofd. Hij sprak zijn vertrouwen uit dat de daders en eventuele opdrachtgevers klanten volledig verantwoordelijk worden gehouden voor de moord.

"Het heldere pad en het leven dat Daria leefde, zal ons allemaal nog meer verenigen voor de bevrijding van Russische steden, voor de strijd tegen het fascisme", zei hij.

Dugina posthuum onderscheiden met de Orde van Moed

De journaliste werd postuum onderscheiden met de Order of Courage "voor moed en toewijding getoond in de uitoefening van professionele plicht". Het bijbehorende decreet werd ondertekend door de Russische president Vladimir Poetin .

Op zijn beurt zei Dugin dat hij voelt hoe blij zijn dochter is dat ze deze onderscheiding krijgt. Hij benadrukte dat het de wens van haar was om voor Rusland te vechten, ze 'stierf voor het volk'.

De omstandigheden van de dood van Daria Dugina
Dugina stierf op de avond van 20 augustus. Ze was in een Toyota Land Cruiser op weg naar Moskou vanuit het dorp Zakharovo in de regio Moskou, ze had samen met haar vader het literaire en muzikale festival Tradition bezocht. Om ongeveer 21:35 uur op de Mozhayskoe-snelweg nabij het dorp Bolshie Vyazemy explodeerde de auto en vloog in brand.

Twee dagen na de moordaanslag maakte de FSB bekend dat de misdaad is opgelost. Ze zeiden dat de dader van de moord een Oekraïens burger is, Natalia Vovk (geboren 1979), de misdaad zou zijn voorbereid en gepleegd door de Oekraïense speciale diensten. Volgens het bureau is Vovk met haar dochter Sophia Shaban naar Rusland gekomen ruim voor de aanslag. Op de dag van de moordaanslag waren ze aanwezig op het literaire en muzikale festival Tradition, waar Dugina als geëerde gast aanwezig was. Na de gecontroleerde explosie van de Toyota die Daria bestuurde zouden Vovk en haar dochter op 21 augustus door de regio Pskov naar Estland zijn gereden.

Russische oppositieleden twijfelden aan de bevindingen van de inlichtingendienst. Kyiv had in het weekend al ontkend betrokken te zijn bij de dood van Dugina.

De minister van Buitenlandse Zaken van Estland, Urmas Reinsalu, heeft de bewering dat de moordenaar van Dugina naar Estland is gevlucht zoals de Russische binnenlandse inlichtingendienst FSB beweert van de hand gewezen. Volgens de huidige beoordeling van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Tallinn is deze bewering een lastercampagne, vertelde de hoofddiplomaat van het Baltische EU- en NAVO-lid dat aan Rusland grenst, aan de Estse radio. "Wij beschouwen dit als een provocatie van de Russische Federatie in een zeer lange reeks van provocaties, en wij hebben er op dit moment niets meer over te zeggen," zei Reinsalu.

Geruchten rondom dood Daria Dugina
Journalist Sasha Sotnik merkte op Twitter  op dat Dugina werd vermoord vanwege een diefstal van een grote som geld. Ze zou zijn betrokken bij de diefstal van geld dat het Kremlin had uitgetrokken om de verkiezingscampagne in Frankrijk van Le Pen te financieren. Het geld heeft Marine Le Pen echter nooit bereikt. 

Zie ook: