FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 14 juli 2022

Random Pics van de Dag #676

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

The Power Station - Some Like It Hot

RRRobert gaf het gisteren al aan in de reacties van de weblog over The Reflex. The Power Station is een spin off van Duran Duran. John en Andy Taylor van Duran Duran vormden samen met Robert Palmer deze band. "Some like it hot" en "Get it on" waren hits van hen. "Get it on" was te zien tijdens "Live Aid". Maar dan met Michael De Barres i.p.v. Robert. Robert was toen solo aan het touren.

Robert Palmer.... wat een berg geweldige nummers heeft die beste man op zijn naam. Ik twijfel nog steeds wat zijn beste album ooit is. "Riptide" of "Heavy Nova". 

Biden en Lapid ondertekenen de Jeruzalem Verklaring

De leiders van Israël en de Verenigde Staten (VS) ondertekenden vandaag de Jeruzalem Verklaring op dag twee van Biden’s bezoek aan Israël. Wat houdt de ondertekende Jeruzalem Verklaring in?

Gisteren is de Amerikaanse president Joe Biden aangekomen in Israël. Na een openingsceremonie, kreeg president Biden samen met de Israelische minister Gantz van Defensie een rondleiding langs de militaire verdedigingsinstallatie Iron Dome en de laserinstallatie Iron Beam. Daarna vertrok hij naar Yad Vashem waar hij een krans legde, de Eeuwige Vlam ontstak en met twee Holocaust-overlevenden sprak.

Jeruzalem Verklaring
Dag twee stond vooral in het teken van de vandaag ondertekende Jeruzalem Verklaring, een strategisch partnerschap tussen Israël en de VS waaraan lang voor het bezoek is gewerkt.

De verklaring omvat een gezamenlijk standpunt tegen het nucleaire programma van Iran en de regionale agressie van het land. Israël en de VS verklaren middels de Jeruzalem Verklaring dat zij al hun nationale macht zullen gebruiken om te voorkomen dat Iran ooit kernwapens zal krijgen. De verklaring benadrukt Israël’s recht om zichzelf te verdedigen en de VS belooft om zich in te zetten voor de Israelische veiligheid, in het bijzonder door Israël’s militaire voorsprong te behouden tegenover zijn vijanden.

Ook vermeldt de verklaring dat de VS zijn memorandum van overstemming, met een bedrag van 38 miljard dollar, gaat verlengen. Dit memorandum heeft betrekking tot de militaire steun van de VS aan Israël. De opkomende dreigingen en nieuwe ontwikkelingen in de regio, met name de Iraanse dreiging zijn de belangrijkste overwegingen van de VS om Israël steun te verlenen. De VS laat hiermee zien dat het de veiligheid van Israël als essentieel belang beschouwt voor de regionale stabiliteit.

Verder verzekert de VS Israël, dat het in uitzonderlijke omstandigheden, aanvullende raketverdedigingsbijstand zal leveren als zich weer een situatie voordoet als de Gaza-oorlog met Hamas in mei 2021. Beide landen gaan bovendien hun samenwerking op het gebied van geavanceerde defensietechnologieën uitbreiden.

Daarnaast blijft de VS zich inzetten om de Abraham Akkoorden, de banden en vredescirkel tussen Israël en andere Arabische en Moslimstaten, uit te breiden en te verdiepen, maar ook om de integratie van Israël in de regio te bevorderen, bijvoorbeeld met Saoedi-Arabië. Hierin benadrukten zowel Israël als de VS dat de Negev-bijeenkomst, waarin Lapid het voortouw trok, een mijlpaal was voor de Amerikaanse en Israëlische inspanningen om het regionale kader ten aanzien van het Midden-Oosten te veranderen.

Bovendien bevestigden beide landen dat zij zich zullen inzetten om antisemitisme te bestrijden. Maar ook dat zij gaan samenwerken om het boycotten en de-legitimeren van Israël te bestrijden. Wat betreft het Israëlisch-Palestijnen conflict verklaarde de VS dat men bereid is om samen naar een vreedzame oplossing te zoeken. President Biden herhaalde zijn steun voor een twee-statenoplossing.

Later vandaag nam Biden de Israël’s Presidential Medal of Honor in ontvangst van president Herzog, de hoogste Israëlische onderscheiding. Ook zullen Lapid en Biden vanavond deelnemen aan de openingsceremonie van de Macabiah, de Joodse Olympische Spelen.

Pidcock wint touretappe naar Alpe d'Huez, Vingegaard blijft in het geel

Tom Pidcock heeft de Touretappe naar Alpe d'Huez op zijn naam geschreven. In dertiende etappe van de Tour de France was de Brit van team Ineos de sterkste voor Louis Meintjes en Chris Froome. Jonas Vingegaard bleef in het geel.

Een dag na de prachtige etappe van woensdag stond vandaag opnieuw een zware bergrit op het programma met aankomst op Alpe d'Huez met ook nog de beklimmingen van de Galibier, de Croix de Fer. Op de eerste kilometers van de de Galibier trok Neilson Powless ten aanval en de Amerikaan kreeg vijf vluchters met zich mee. Jumbo-Visma hield alles onder controle en alleen Giulio Ciccone en Louis Meintjes maakten de sprong naar voren. Vlak onder de top van de Galibier demarreerde Chris Froome en niet veel later zou de voormalig winnaar van de Tour de France gezelschap krijgen van Tom Pidcock, waarna ze na een snelle afdaling bij de kopgroep kwamen.

De kopgroep bleef samen op de Croix de Fer en op de Alpe d'Huez liet Pidcock zien dat hij de beste was in de kopgroep. De Brit versnelde al vroeg op de slotklim, Meintjes hield het verschil lang klein, maar moest de Brit van Ineos toch laten gaan. Pidcock pakte de dagzege voor Meintjes en Froome.

In het peloton bepaalde Jumbo-Visma op de Alpe d'Huez het tempo. De Nederlandse ploeg reed een strak tempo wat ervoor zorgde dat Vingegaard niet in de problemen kwam. Pogacar probeerde het in het slot nog wel met een paar kleine aanvallen, maar Vingegaard kwam nooit in de problemen en blijft ruim aan de leiding staan in het algemeen klassement. Pogacar steeg wel naar de tweede plaats, doordat Romain Bardet wat tijd verloor vandaag.

Onderzoek naar signalen misbruik vrouwelijke gedetineerden

De Inspectie Justitie en Veiligheid gaat onderzoeken wat er bij de gevangenis in Nieuwersluis bekend was over het seksueel misbruiken van vrouwelijke gedetineerden waar een gevangenismedewerker van wordt verdacht. Ze wil weten wat de inrichting met die (mogelijke) signalen heeft gedaan.

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt een 47-jarige bewaker ervan drie vrouwelijke gedetineerden die vastzaten in Nieuwersluis, seksueel te hebben misbruikt. Dat zou zijn gebeurd tussen 2010 en 2016.

De Inspectie JenV is een oriëntatie gestart nadat de man in mei van dit jaar was opgepakt. Op basis van de verzamelde informatie heeft ze besloten een onderzoek in te stellen.

De Inspectie JenV gaat bij dit onderzoek te werk volgens haar reguliere plan van aanpak Incidentonderzoek. De Inspectie JenV gaat niet over de strafrechtelijke kant van de zaak, dat is aan het OM en de politie.

13 apotheken beboet voor illegale handel in geneesmiddelen

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft na een onderzoek boetes opgelegd aan 13 apotheken, omdat ze illegaal in geneesmiddelen hebben gehandeld. Het gaat daarbij om 43 verschillende geneesmiddelen die zijn verhandeld, met een gezamenlijke omzetwaarde voor de apotheken van € 8,5 miljoen. Deze geneesmiddelen werden voornamelijk in Duitsland weer op de markt gebracht. De betrokken farmaceutische groothandel heeft zijn vergunning in juni 2020 ingetrokken en alle bedrijfsactiviteiten beëindigd.

Deze illegale handel in geneesmiddelen heeft zich grotendeels afgespeeld in de periode 2017 – 2019. De 13 apotheken kochten geneesmiddelen in bij Nederlandse farmaceutische groothandels. Maar in plaats van ze aan hun patiënten te verstrekken, werden ze doorverkocht aan één andere groothandel. Deze groothandel verkocht de geneesmiddelen weer aan een andere groothandel en vandaaruit gingen ze naar Duitsland. Het betrof vooral dure geneesmiddelen, die in Nederland beperkt beschikbaar zijn, en in Duitsland veel duurder. Apotheken en groothandel maakten met deze illegale doorverkoop grote winsten.

Een apotheek mag wel medicijnen aan individuele klanten verstrekken, maar niet verkopen aan groothandels. Daarnaast mogen geneesmiddelen die bedoeld zijn voor patiënten in Nederland niet zonder vergunning worden doorverkocht naar het buitenland. Er kunnen door deze werkwijze in Nederland tekorten ontstaan, omdat veel van de doorverkochte middelen door fabrikanten maar beperkt in Nederland worden aangeboden. Bovendien worden geneesmiddelen die buiten het reguliere distributiekanaal worden verhandeld, beschouwd als een risico voor de patiënt; de kwaliteit en veiligheid van deze geneesmiddelen kan niet meer worden gegarandeerd.

De betrokken apotheken hebben de afgelopen maanden boetes ontvangen met een maximum van €30.000.

De IGJ heeft inmiddels meer meldingen ontvangen van een klein aantal apotheken die zich mogelijk ook met deze vorm van illegale handel bezig houden, en is een vervolgonderzoek gestart.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 28

Afkoelen in de bioscoop? Yes please! Ook deze week vertonen de bioscopen en filmtheaters weer nieuwe titels; er zitten geen grote aandachtstrekkers tussen, des te meer ruimte is er voor films die je anders misschien niet eens was gaan zien.

Mass

Psychologisch geraffineerd, beklemmend drama waarin de ouders van een high school shooter tegenover de ouders van een van zijn slachtoffers komen te staan. Wat bracht de jongen tot zijn daad? Kunnen ze elkaar werkelijk begrijpen en is vergiffenis mogelijk? Fran Kranz bouwt zijn beklemmende debuut in een rustig tempo op naar een psychologisch geraffineerd Kammerspiel over de verschillende manieren waarop we omgaan met rouw en verlies. Mass is een intens drama gedragen door vier briljante acteurs: Ann Dowd, Martha Plimpton, Jason Isaacs en Reed Birney.

The Innocents

Vier kinderen raken tijdens de zomervakantie bevriend en ontdekken dat ze paranormale krachten hebben. Tijdens het verkennen van hun nieuwe gaven, buiten het zicht van alle volwassenen, neemt hun onschuldige spel een duistere wending en beginnen er vreemde dingen te gebeuren.

Fire of Love

Fire of Love vertelt het explosieve liefdesverhaal van Franse vulkanologen Katia en Maurice Krafft, die evenveel van elkaar houden als van de vulkanen die ze samen bestuderen. Een romantische, maar ook tragische ontdekkingstocht via spectaculaire en nooit eerder gemaakte beelden van adembenemende vulkaangebieden. Regisseur Sara Dosa maakte eerder de documentaire The Sheer and The Unseen, over de mythologie van IJslandse vulkaanlandschappen, en waagt zich met Fire of Love aan het noodlottig liefdesverhaal van twee vulkanologen.

107 Mothers

Lesya zit voor de moord op haar man een gevangenisstraf van zeven jaar uit in de Odessa-vrouwengevangenis in Oekraïne. Als haar zoon Kolya daar geboren wordt, mag hij tot zijn derde verjaardag bij de andere kleine kinderen in de gevangenis blijven. Samen leiden ze naar omstandigheden een rustig en gemoedelijk leven. Maar als de derde verjaardag van Kolya nadert en er nog geen opvang voor hem is gevonden, neemt de paniek bij Lesya toe. Bewaakster Iryna spoort haar aan contact te zoeken met haar moeder en zus, zodat zij voor hem kunnen zorgen en hij niet in een opvanghuis terecht komt. Het is het enige sprankje hoop dat ze heeft, terwijl het afscheid aanstaande is. Geïnspireerd op de waargebeurde verhalen van 107 echte moeders in de Odessa-gevangenis.

Las consecuencias

De veertigjarige Fabiola reist naar een klein eiland om haar moeder te bezoeken. Haar intuïtie zegt haar dat niets is zoals het lijkt en dat de geheimen die haar omringen te maken zouden kunnen hebben met een gebeurtenis uit het verleden, die haar leven voor altijd veranderde.

Piccolo Corpo

Italië, 1900. Agata besluit in haar eentje een reis te maken door het ruige Italië op zoek naar verlossing voor haar dochter. Een missie niet geheel zonder gevaren als jonge vrouw in die tijd. Onderweg vindt ze hulp van de rondtrekkende Lynx en samen trotseren ze de elementen, vooroordelen en het betoverende maar intimiderende Italiaanse landschap op zoek naar een wonder voor haar kindje De cinematografie en het idyllische landschap zijn toneel voor dit mythische sprookje over moederschap, onverwachte vriendschap en de kracht van een vrouw. Laura Samani laat zien met dit prijswinnende debuut op het Film Festival van Cannes, dat ze een talent is om in de gaten te houden.

Broers veroordeeld voor strafbare feiten tijdens boerenprotesten

De rechter veroordeelt twee broers (17 en 19 jaar) voor de door hen gepleegde strafbare feiten tijdens de boerenprotestacties van 28 juni. De oudste krijgt voor bedreiging en vernieling een gevangenisstraf van 6 dagen. Dit is gelijk aan zijn voorarrest. Hij krijgt daarbij een werkstraf van 180 uur. Ook krijgt hij een voorwaardelijke rijontzegging van 9 maanden. De jongste krijgt een werkstraf van 40 uur met aftrek van zijn voorarrest. Hij heeft door zijn voertuig in de achteruit te zetten terwijl een politieagent in het raam hing, deze politieagent tegen zijn wil een aantal meters meegesleurd. De zaak van deze minderjarige verdachte werd behandeld achter gesloten deuren.

Op 28 juni 2022 vonden er op de snelweg A1 ter hoogte van Stroe-Kootwijk zogenoemde boerenprotestacties plaats, gericht tegen de stikstofplannen van het kabinet. Daarbij maakten de demonstranten gebruik van tractoren met aanhangwagens en ander zwaar landbouwmaterieel. De protesterende boeren staken onder andere strobalen langs de kant van de snelweg in brand.

Dwars over de A1
De oudste broer reed met zijn tractorcombinatie op de A1. In zijn kiepwagen lag brandhout om op de vuurstapel te gooien. Op enig moment heeft hij op de snelweg zijn tractorcombinatie gedraaid en is hij, al spookrijdend, teruggereden naar de andere demonstranten. Daar heeft hij opnieuw zijn tractorcombinatie dwars op de snelweg gezet. Terwijl een politiebusje hem tegemoet reed en hem wilde passeren, is verdachte achteruit in de richting van dat busje gereden. Daardoor moest het politiebusje uitwijken om een aanrijding te voorkomen.

De politierechter oordeelt dat niet kan worden bewezen dat de 19-jarige daarbij opzettelijk heeft geprobeerd zwaar lichamelijk letsel toe te brengen aan de politiemensen in dat voertuig. Daarom spreekt de politierechter hem vrij van poging tot zware mishandeling. Wel is sprake van bedreiging van de politieagenten. Daarvoor wordt de 19-jarige wel veroordeeld.

Vernieling politiebus
Vervolgens verliet deze man de A1. De politie probeerde hem en zijn tractorcombinatie tevergeefs staande te houden, terwijl de tractoren richting Kootwijkerbroek reden. Politiebusjes reden daarbij veelal naast of schuin achter de tractoren. De 19-jarige stuurde vervolgens bewust naar links, waarbij zijn tractorcombinatie de politiebus raakte. Die politiebus is daardoor beschadigd. De oudste broer wordt ook voor deze vernieling veroordeeld.

Deze man is waarschijnlijk licht verstandelijk beperkt, heeft een blanco strafblad en heeft een rijbewijs nodig om zijn werk te kunnen doen. Hij heeft 6 dagen vastgezeten, onder meer in een huis van bewaring. Dat heeft veel indruk gemaakt op de 19-jarige. Met deze omstandigheden heeft de rechter rekening gehouden bij het bepalen van de hoogte van de straf. Deze straf valt daarom lager uit dan de officier van justitie had geëist. Zo ontbreekt een voorwaardelijke gevangenisstraf en wordt de ontzegging van de rijbevoegdheid geheel voorwaardelijk opgelegd. Deze voorwaardelijke ontzegging geldt als waarschuwing en is daarom ook 3 maanden langer dan de officier van justitie (onvoorwaardelijk) had geëist.

Minderjarige verdachte
De 17-jarige verdachte is berecht met toepassing van het jeugdstrafrecht. De kinderrechter sprak ook hem vrij van de poging tot zware mishandeling. In een poging zich te onttrekken aan aanhouding door de politie, heeft hij zich wel schuldig gemaakt aan dwang: door met zijn voertuig achteruit te rijden terwijl een politieagent naar binnen hing om de verdachte te laten stoppen, is deze politieagent tegen zijn wil meters meegesleurd met het rijdende voertuig. De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie. Daarin houdt de kinderrechter, naast de ernst van het feit en de persoonlijke omstandigheden van de minderjarige broer, ook rekening met het geweld dat uiteindelijk is toegepast om hem aan te houden. Zo is hij onder meer getaserd.

Demonstratievrijheid
De rechter benadrukte bij de uitspraken dat de vrijheid van meningsuiting een belangrijk recht is, maar dat de demonstratievrijheid géén vrijbrief is voor het plegen van strafbare feiten. De politie was bezig met de uitvoering van een van haar taken: het opsporen van verdachten. De vandaag berechte broers waren er daar 2 van. Toen de politie ze aan wilde houden, hebben zij geprobeerd er vandoor te gaan. Dat hebben ze op een gevaarlijke manier gedaan. Beide verdachten leverden volgens de rechter door hun acties een bijdrage aan de verharding van de protesten.

Civiele vordering politieagent
De politieagent die op de A1 het politiebusje bestuurde krijgt een schadevergoeding van 300 euro.

Nieuwe beelden van Middle Earth in The Rings of Power-trailer

Epische vergezichten. Indrukwekkende architectuur. Een wereld die nog niet in duisternis is gehuld. De beelden voor The Lord of the Rings: The Rings of Power die in de nieuwe trailer te zien zijn geven weer een nieuwe blik op hoe Middle Earth er duizenden jaren vóór Bilbo en Frodo uitzag.

De nieuwe trailer geeft ons een eerste blik op enkele van Tolkiens legendarische personages uit het eilandenrijk Númenor. De personages zijn Isildur (Maxim Baldry), Elendil (Lloyd Owen), Pharazôn (Trystan Gravelle), en koningin-regentes Míriel (Cynthia Addai-Robinson). Andere Númenóreans die onlangs werden aangekondigd zijn Kemen (Leon Wadham) en Eärien (Ema Horvath).

Te zien zijn ook enkele van de rijken die kijkers zullen bezoeken in de loop van de achtdelige serie, waaronder de Elfenrijken Lindon en Eregion, het dwergenrijk Khazad-dûm, de Southlands, de Northernmost Wastes, de Sundering Seas, en het eilandenrijk Númenor.
Ook te zien zijn de belangrijkste castleden Galadriel (Morfydd Clark), Elrond (Robert Aramayo), High King Gilgalad (Benjamin Walker), de Harfoots Marigold Brandyfoot (Sara Zwangobani), Elanor 'Nori'-Brandyfoot (Markella Kavenagh), Poppy Proudfellow (Megan Richards) en Sadoc Burrows (Sir Lenny Henry), The Stranger (Daniel Weyman), de dwergen Koning Durin III (Peter Mullan) en Prins Durin IV (Owain Arthur), Halbrand (Charlie Vickers), en Arondir (Ismael Cruz Córdova).

 

The Rings of Power is gebaseerd op de appendixen van The Lord of the Rings en vertelt dus een niet eerder verfilmd verhaal uit de wereld van J.R.R. Tolkien. De serie is vanaf 2 september wekelijks te zien op Amazon Prime Video.

Klimmers Ondra en Garnbret winnen fraaie leadfinales, weer wereldrecord speedklimmen

Voor de liefhebbers keren we nog even een paar dagen terug en wel naar Chamonix: in de Franse bergen stond weer een World Cup sportklimmen op het programma, net zoals de weken ervoor werden er wedstrijden in het speed- en leadklimmen afgewerkt.

Speed vrouwen
Het ging er snel aan toe, vooral in de finale: Deng Lijuan uit China benaderde het wereldrecord tot op twee honderdsten van een seconde met haar tijd van 6,55 seconden, terwijl ook de Poolse Aleksandra Kalucka met 6,64 bloedsnel was - zonder meer de rapste finale ooit. De strijd om plek drie ging tussen twee Indonesische dames en werd in 6,82 seconden gewonnen door Desak Made Rita Kusuma Dewi, voor Rajiah Sallsabillah (6,90).

Speed mannen
Net als een World Cup eerder stond Long Jinbao in de finale, dit keer had de Chinees nog grotere indruk gemaakt door in de halve finales met 5,05 seconden het wereldrecord te benaderen. In de eindstrijd was hij bijna net zo snel: met 5,11 seconden klopte hij de verrassende Spanjaard Erik Noya (5,49). In een Indonesisch onderonsje om plek drie was Aspar Aspar met 5,53 te sterk voor Veddriq Leonardo (6,59), die een foutje maakte. Hun landgenoot Kiromal Katibin noteerde in de kwalificaties met 5,009 seconden wéér een nieuw wereldrecord, maar werd in de knockoutfase in ronde één uitgeschakeld.

Lead vrouwen
Maar liefst vier van de acht finalistes slaagden erin de top te behalen, en dan is het geen verrassing dat Janja Garnbret één van hen is. Op basis van haar resultaat in de halve finales pakte de Sloveense de winst, voor de Italiaanse Laura Rogora en Seo Chae-hyun uit Zuid-Korea - de Oostenrijkse Jessica Pilz topte de route ook, maar moest genoegen nemen met de vierde plek.

Lead mannen
Adam Ondra maakte zijn comeback en de Tsjech liet gelijk zien het bepaald niet verleerd te zijn: hij pakte de winst, hoewel hij de top nét niet haalde. Ondra kwam net zo hoog als de Japanner Taisei Homma, die op basis van zijn resultaat in de halve finales tweede werd. De Sloveen Luka Potocar was de 'best of the rest' en werd op enige afstand derde, vlak voor de Duitser Yannick Flohé en de Amerikaan Sean Bailey.

Minister van Gennip komt met nieuw actieplan arbeidsmarktdiscriminatie

Iedereen in Nederland heeft recht op gelijke kansen en een gelijkwaardige behandeling. Helaas hebben we ook op de Nederlandse arbeidsmarkt nog een lange weg te gaan. Te vaak nog krijgen mensen tijdens een sollicitatieproces, maar ook op de werkvloer te maken met discriminatie. Discriminatie komt niet alleen voort uit kwaadwillende motieven, maar ook vaak vanuit onbewuste vooroordelen en onbekendheid. Om deze tegen te gaan lanceert minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Karien van Gennip het actieplan Arbeidsmarktdiscriminatie voor de periode 2022-2025. Dat schrijft zij vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Minister Karien van Gennip: “We vragen aan iedereen in onze samenleving om mee te doen. Daar hoort bij dat iedereen gelijke kansen krijgt. Nog te vaak krijgen mensen bij het zoeken naar een baan of op de werkvloer te maken met discriminatie. Dat kan zijn op basis van afkomst, leeftijd of sekse, maar ook op geaardheid en arbeidsbeperking. Ik zie het als mijn missie om de kansen op de arbeidsmarkt gelijkwaardiger te maken voor Nederlanders.”

Convenant
In het actieplan roept de minister op tot het sluiten van een convenant tegen arbeidsmarktdiscriminatie. Het convenant wil de minister sluiten met brancheorganisaties, sectoren, individuele organisaties, maatschappelijke partijen en belangengroepen. Doel is de verschillende partijen die vormgeven aan de arbeidsmarkt aan te spreken op hun verantwoordelijkheid en te motiveren tot actie.

Daarnaast worden werkgevers en werknemers gestimuleerd om onder andere kennis over arbeidsmarktdiscriminatie te vergroten en om te zetten tot actie, worden best practices gedeeld en wordt erop toegezien dat wetgeving beter doelt treft en wordt nageleefd.

Ukraine Accountability Conference: een stap richting rechtvaardigheid

Sinds de Russische invasie in Oekraïne op 24 februari is er sprake van grootschalige schendingen van de universele mensenrechten en het internationale humanitaire recht. Vandaag, op de Ukraine Accountability Conference in Den Haag, zijn er belangrijke stappen gezet om de strafrechtelijke vervolging van de misdaden die in Oekraïne worden begaan kracht bij te zetten.

De deelnemers aan de conferentie zijn de oprichting overeengekomen van een Dialogue Group die de verbinding legt tussen alle relevante nationale, Europese en internationale initiatieven om oorlogsmisdaden en mensenrechtenschendingen te documenteren en te vervolgen. Het doel is om de verschillende inspanningen met elkaar af te stemmen tot coherente, efficiënte en effectieve actie.

Samenwerking
In nauwe samenwerking met de Oekraïense Procureur-Generaal en met internationale partners als het Internationaal Strafhof, de Europese Commissie, het Joint Investigation Team en Eurojust worden bestaande initiatieven in kaart gebracht en hiaten in de opsporing en technische tekortkomingen benoemd.

De maatregelen zijn erop gericht om het onderzoek van nationale autoriteiten en van alle andere betrokken nationale en internationale organisaties samen te brengen en te stroomlijnen. De middelen en capaciteit voor strafrechtelijk onderzoek in Oekraïne worden versterkt en uitgebreid. Hieronder valt ook de ontplooiing van forensische en andere onderzoeksteams onder de vlag van het Internationaal Strafhof.

Onderzoek
De deelnemers aan de Ukraine Accountability Conference delen de overtuiging dat strafrechtelijk onderzoek, met name waar het gaat om het contact met slachtoffers en getuigen, dient te worden gedaan in overeenstemming met internationale regels. Bewijs moet zo worden verzameld en veiliggesteld dat het daadwerkelijk bruikbaar is voor nationale en internationale rechtbanken.

Dit vereist ook goede banden met NGO’s en andere partijen die informatie verzamelen voor de opsporing en vervolging van misdaden. Zij kunnen voortbouwen op de expertise van het Internationaal Strafhof, Eurojust en het EU Genocide Network.

Het slachtoffer centraal
In Oekraïne worden seksueel en gender-gerelateerd geweld en misdaden tegen kinderen gebruikt als oorlogswapen. Effectief en respectvol omgaan met degenen die getraumatiseerd zijn door seksueel geweld, vereist een benadering waarin slachtoffers en overlevenden centraal staan. Er worden extra inspanningen gedaan om ervoor te zorgen dat de nationale Oekraïense autoriteiten, andere betrokken staten en internationale organisaties kunnen gebruikmaken van de bestaande expertise op het gebied van psychosociale hulpverlening.

Blauwdruk
De initiatieven die statelijke actoren en internationale organisaties en rechtbanken op de Ukraine Accountability Conference in gang hebben gezet, moeten leiden tot een effectieve en meer coherente opsporing en vervolging van oorlogsmisdaden en mensenrechtenschendingen. Nu in Oekraïne, zo mogelijk ook elders in de wereld.

Kabinet denkt aan miljardeninvestering voor overbelaste stroomnetwerken

In een poging om op verschillende plekken in Nederland het stroomnet weer op peil te krijgen, denkt het kabinet aan een miljardeninvestering. Dat schrijven ministers Rob Jetten (Klimaat en Energie) en Sigrid Kaag (Financiën) in een brief aan de Tweede Kamer.

Zo is in Amsterdam het huidige stroomnet al voor een groot deel vol, waardoor nieuwe grootverbruikers, zoals bijvoorbeeld winkels, scholen, bedrijven en industrie, in grote delen van de stad geen nieuwe aansluitingen meer krijgen. Langdurig geen open stroomnet hebben, staat niet alleen economische groei, maar mogelijk ook de energietransitie in de weg, is de vrees op het stadhuis.

De problemen spelen ook in andere delen van Nederland. Netbeheerders moeten het stroomnet flink uitbreiden, wil het de problemen over een paar jaar verholpen hebben. Daar is geld voor nodig. Alle werkzaamheden tot 2030 bij elkaar zullen de netbeheerders zo'n 30 miljoen euro kosten, zo berekenen ze zelf. Voor de komende vijf jaar hebben ze nog zo'n 4,5 miljard euro nodig om de kosten te kunnen dekken.

Het kabinet gaat nu onderzoeken of het een bijdrage kan leveren. De hoogte van die bijdrage is nog niet bekend. Daarbij verwacht het van gemeenten dat ze 'naar vermogen maximaal bijdragen'. Ook zoekt het kabinet naar manieren om de kosten te kunnen drukken, in de hoop dat de bedrijven minder nodig hebben dan 4,5 miljard.

Jetten en Kaag hopen tegen het einde van het jaar een beter beeld van de plannen te hebben. Begin 2023 moet er een definitief besluit worden genomen over eventuele steun.

As van minstens 8000 mensen aangetroffen in massagraf Polen

Poolse onderzoekers hebben in de buurt van het voormalige Duitse concentratiekamp Soldau, ten noorden van Warschau, een massagraf gevonden met de verbrande overblijfselen van zo'n achtduizend mensen.

Volgens de onderzoekers zijn de slachtoffers in het graf al in 1939 vermoord. In 1944, toen het Russische leger oprukte in Polen, probeerden de kampautoriteiten de sporen van hun misdaden uit te wissen. Daartoe gaven ze Joodse gevangenen de opdracht om de lijken op te graven en te verbranden. Hierna werd de as opnieuw begraven.

Het kamp, dat de nazi's direct na de inval in Polen openden ten noorden van de hoofdstad Warschau, werd onder meer gebruikt als vernietigingskamp. Naar schatting zijn er in het plaatsje Dzialdowo zo'n 30.000 Joden, politieke tegenstanders en leden van de Poolse elite gedood.

De onderzoekers hebben in totaal zo'n 16.000 kilo menselijke as gevonden. Doordat de onderzoekers er vanuit gaan dat er circa twee kilo as overblijft na het verbranden van een lijk komen ze tot een schatting van 8000 lichamen. De as zal worden onderzocht op dna-sporen om te proberen de identiteit van de slachtoffers te achterhalen.

Woningcorporaties worstelen met rookmelderplicht: 'We hebben het onderschat'

Sinds 1 juli moeten ze verplicht in huis hangen: rookmelders. Woningcorporaties zijn verantwoordelijk om die in hun sociale huurwoningen te installeren, maar dat blijkt een lastige opgave. Zo heeft een van de corporaties pas de helft van hun woningen hiermee uitgerust, naar eigen zeggen door 'dichte deuren' en vertraagde leveringen. 

Met vele duizenden woningen in hun bezit, is het voor onder andere Rochdale een hele uitdaging om die stuk voor stuk uit te rusten met rookmelders. Inmiddels zitten ze op 92 procent, maar om ook de rest van een rookmelder te voorzien gaat niet gemakkelijk.

"Dat komt omdat we bij sommige mensen simpelweg niet binnen kunnen komen", luidt de verklaring van woordvoerder Pim de Ruiter. "Die mensen hebben allemaal een brief gekregen, nog een brief, en zijn meerdere keren gebeld door de vier bedrijven die we hebben ingeschakeld om rookmelders op te hangen."

Net als Rochdale hebben andere woningcorporaties ook nog niet de volle honderd procent behaald. Veel zijn goed onderweg en er rond de 90 procent hangen. Opvallend is corporatie Eigen Haard, die bij slechts 53 procent van hun woningen een rookmelder heeft geplaatst. Naar eigen zeggen komt dat door corona: "Mensen wilden soms niet de deur opendoen uit angst voor besmetting, en corona zorgde voor meer ziekte-uitval bij onze medewerkers. Ook waren en zijn er leveringsproblemen bij de bestelling van rookmelders."

Maar bij stichting !WOON, die steeds meer vragen van huurders hierover ziet binnendruppelen, is het een geval van slechte voorbereiding. "Het was al ver voor 1 juli bekend dat die rookmelderverplichting er zou komen. Ik begrijp dat die verhuurders voor een grote operatie staan, maar als het al zo lang bekend is, dan hebben ze de zaakjes ook niet goed voor elkaar op dit moment", aldus Ayelt de Wit. 

"We hebben het misschien onderschat, dat zou kunnen", verklaart De Ruiter van Rochdale. "Het is een grotere klus dan we gedacht hadden." Op de vraag waarom de woningen wel toegankelijk zijn in het geval van onderhoud of een gebarsten leiding reageert hij stellig: "Dan is er een noodsituatie. Op dit moment is er in deze woningen niks aan de hand. Het gaat om een rookmelder, die voorkomt hopelijk dat er iets ergs gaat gebeuren." Om meer mensen te bereiken gaan ze proberen met gemengde teams langs de deuren te gaan. 

De gemeente Amsterdam heeft laten weten dat de aanwezigheid van rookmelders mee zal worden genomen bij de controles. Het specifieke beleid ligt nog in de voorbereiding, maar eigenaren die geen rookmelder hebben geplaatst lopen het risico uiteindelijk een dwangsom opgelegd te krijgen. 

Rochdale verwacht, net als corporatie Eigen Haard, eind dit jaar klaar te zijn met het plaatsen van de rookmelders. 

Onbekend zelfportret van Vincent van Gogh ontdekt achterop een ander werk

Een tot nu toe onbekend zelfportret van Vincent Van Gogh is ontdekt, verborgen op de achterkant van een ander schilderij van Van Gogh onder lagen lijm en karton. Zo meldt RTLNieuws.

Deskundigen van de National Galleries of Scotland deden de vondst toen het doek 'Hoofd van een boerin met witte muts' met röntgen werd onderzocht. Dat schilderij, al sinds de jaren 60 in het bezit van het museum in Edinburgh, wordt de komende tijd geëxposeerd.

Op het ontdekte zelfportret draagt Van Gogh een hoed met rand op en een halsdoek losjes om zijn nek. De rechterkant van zijn gezicht is in schaduwen gehuld, zijn linkeroor is goed te zien. Van Gogh, die leed aan depressies, sneed in 1888 zijn linkeroor af.

Het Van Gogh Museum in Amsterdam twijfelt niet aan de echtheid van het werk, volgens het NRC.

Rijkswaterstaat gaat vlaggen en spandoeken langs de wegen verwijderen

Rijkswaterstaat gaat alle Nederlandse vlaggen en boerenprotest-spandoeken die bevestigd zijn aan viaducten, lantaarnpalen en verkeerslichten verwijderen. "We zijn hier absoluut niet blij mee, alles moet weg. En dat is een enorme klus."

De vlaggen en spandoeken zullen worden verwijderd vanwege het potentieel gevaar voor weggebruikers. "Allereerst is het maar de vraag of de vlaggen en spandoeken goed bevestigd zijn. Na een flinke windvlaag kan zo'n doek al loskomen. Als jij dan onder een viaduct doorrijdt, die vlag komt naar beneden en valt op je voorruit: dan is dat echt hartstikke gevaarlijk", aldus woordvoerder Diederik Fleuren aan RTLNieuws. Daarnaast leiden de vlaggen ook af volgens Fleuren. Doordat mensen nieuwsgierig zijn kijken ze naar de vlaggen en/of spandoeken en letten daardoor minder goed op de weg.

Verschillende gemeenten hebben inmiddels laten weten de vlaggen weg te halen vanwege mogelijke verkeersonveilige situaties en omdat mensen zich gekwetst voelen door het expres verkeerd om hangen van de Nederlandse vlag. Daarnaast zou het niet de bedoeling zijn dat gemeentelijke eigendommen worden gebruikt voor protesten.

Jongens lopen het decor in bij Efteling-attractie Carnaval

Twee jongens hebben tijdens een ritje door de Efteling-attractie Carnaval Festival hun veiligheidsbeugel geopend en zijn vervolgens door het decor gaan lopen. Het tafereel werd gefilmd door een andere bezoeker.

Te zien is hoe één van de jongens bovenop een verhoging springt en rakelings langs een pop rent. Een tweede jongen stapt ook uit het karretje, loopt het decor even in om weer snel terug te keren naar het karretje. Het tafereel speelde zich af in de Japanse scène. 

Voor de fans van de attractie, geniet! :

Turkije verwacht volgende week graanexportdeal met Oekra´ne en Rusland

Volgens Turkse informatie hebben Rusland en Oekraïne overeenstemming bereikt over de export van graan uit het door oorlog verscheurde land.

De Turkse minister van Defensie Akar zei dat de onderhandelaars van beide partijen van plan zijn volgende week weer bijeen te komen om een overeenkomst te ondertekenen. Er is een coördinatiecentrum gepland om de veiligheid van de zeeroutes te garanderen en de leveringen van de schepen te controleren.

Volgens schattingen staat er 20 miljoen ton graan vast in Oekraïense havens als gevolg van de Russische oorlog. Ook vertegenwoordigers van de Verenigde Naties namen deel aan deze onderhandelingen in Turkije. VN-secretaris-generaal Guterres heeft zijn vertrouwen uitgesproken over de af te sluiten overeenkomst, net als de Oekraïense president Zelenskyy.

HBO scoort bij Emmy-nominaties

Het was weer een goed jaar voor abonneezender en streamingdienst HBO; voor de komende Emmy Awards maken zij de meeste kans om in de prijzen te vallen.

De serie Succession, ook op FOK! populair, werd 25 keer genomineerd. De serie maakt kans op Beste Drama, maar ook veel acteerprijzen; kanshebbers zijn Brian Cox, Jeremy Strong, Sarah Snook J. Smith-Cameron, Nicholas Braun, Kieran Culkin en Matthew Macfadyen.

De HBO-serie The White Lotus, waarvan het eerste seizoen vertelde over vakantiegangers in een hotel in Hawaii, kreeg 20 nominaties. Er gingen er ook 20 naar Ted Lasso, de populaire comedyserie op Apple TV+. Nieuwkomer in de comedy-categorie is Only Murders in the Building, in de VS te zien op Hulu en in Nederland op Disney+, waar Steve Martin en Martin Short het tegen elkaar opnemen in dezelfde categorie. De serie heeft in totaal 17 nominaties, wat voor een nieuwe serie best veel is.

Streamingigant Netflix moet HBO voor zich laten dit jaar; de meeste nominaties ontving het voor Stranger Things, Squid Game en het laatste seizoen van Ozark. Bijzonder aan de 14 nominaties voor Squid Game is dat het het hoogste tot nu toe is voor een serie in een 'buitenlandse taal' (de serie is Koreaans). In totaal verzamelde Netflix 105 nominaties; HBO (en HBO Max) heeft een lijstje met 140. Het is het tweede jaar op rij dat HBO boven Netflix uitstijgt.

De Emmy Awards zijn de jaarlijkse televisieprijzen van de Amerikaanse televisie-industrie en feitelijk de 'Oscars van de televisie'. Een Emmy-jaar loopt van 1 juli t/m 30 juni. De prijzen zelf worden uitgereikt tijdens een awardshow op 12 september. Wie even wil neuzen in de complete lijst met nominaties (zit jouw favoriete serie erbij?) kan deze PDF bekijken.

Tour: Etappe 12 - WÚÚr genieten op weg naar Alpe d'Huez?

De elfde etappe van de Tour de France, het was een absoluut historische middag. Jumbo-Visma reed Tadej Pogacar tot snot, de Sloveen verloor uiteindelijk bijna drie minuten op Jonas Vingegaard, de nieuwe drager van de gele trui na een geweldige aanval op de slotklim.

Vandaag zou het best wel weer eens een zeer fraaie rit kunnen worden, Pogacar heeft er wellicht niet zoveel zin in. Vanuit Briançon zet men in één keer koers naar de top van de Galibier, 23 kilometer klimmen vanuit het vertrek. Het is als sporter natuurlijk altijd belangrijk om voor de start even goed warm te rijden, maar op zo'n dag nog nét wat belangrijker.

Na de passage op Galibier, waar we gisteren ook al passeerden, moeten we natuurlijk naar beneden, tegen de tijd dat we daar zijn is de etappe al halverwege. Dan begint de maar liefst 29 kilometer lange beklimming van de Col de la Croix de Fer. Steile stukken in de eerste helft, wat rustiger in het midden en nog een paar pittige kilometers om het af te leren, uiterst onregelmatig.

Ook de Croix de Fer wordt afgedaald en dan komen we aan in Le Bourg d'Oisans. De liefhebber weet het en inderdaad, de Alpe d'Huez gaat beginnen: bijna veertien kilometer aan acht procent, de Nederlandse berg ziet voor de zoveelste keer een etappe finishen. Rellende_Rotscholier heeft alles uitgebreid voorbeschouwd, hier te vinden.

De warme etappe begint even na één uur en de NOS, Sporza en Eurosport zijn allemaal gelijk live, logisch. Omdat het de Franse feestdag is ligt de finish vandaag vrij laat: grofweg tussen kwart voor zes en half zeven, ideaal.

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)

FOK! Wat een weer: Wolkenvelden en een beetje zonneschijn

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hi allemaal ! 

Vanochtend zijn er vooral in het midden en oosten perioden met zon. Het blijft droog. Er staat weinig wind.

In de middag is het dan eerst half tot zwaar bewolkt, in de loop van de middag breekt van het noordwesten uit de zon steeds meer door. Later in de middag is er in het Waddengebied een kleine kans op een bui. De middagtemperatuur loopt uiteen van 19°C in het noorden tot lokaal 26°C in het zuiden van Limburg. De wind komt uit noordwest en is matig.

Vanavond zijn er brede opklaringen. Het blijft droog bij een matige wind uit het noordwesten.

Bovenop de Roertunnel A73 bij Roermond (Foto: Charged)
Bovenop de Roertunnel A73 bij Roermond (Foto: Charged)

Dat we volgende week een paar tropische dagen kunnen verwachten is inmiddels duidelijk, de weerinstituten zijn het echter nog niet helemaal met elkaar eens over de te verwachten temperaturen.

Vooruitzichten 14 tot en met 19 juli 2022 (Bron:KNMI)
Vooruitzichten 14 tot en met 19 juli 2022 (Bron:KNMI)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Minder huishoudelijk afval in 2021

In 2021 werd 8,8 miljard kilogram aan huishoudelijk afval ingezameld door gemeenten, ongeveer 506 kilogram per inwoner. In 2020 was dit nog 9,1 miljard kilogram (523 kilogram per inwoner). In 2021 daalde de hoeveelheid bij huishoudens opgehaald en bij milieustraten ingezameld afval met 3 procent. Vooral de hoeveelheden grof tuinafval, hout, puin en grond namen – na een flinke toename in 2020 – weer af. De hoeveelheid ingezameld groente-, fruit- en tuinafval (gft) nam juist toe. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Minder huishoudelijk restafval ingezameld
In 2020 werd per inwoner 209 kilogram aan huishoudelijk restafval ingezameld, in 2021 was dit 199 kilogram. Diverse gemeenten hebben maatregelen genomen om afvalscheiding aan de bron te bevorderen, zoals het veranderen van de inzamelfrequentie aan huis van verschillende soorten afval. Door restafval minder vaak op te halen en juist vaker het afval op te halen waarvan de gemeente het scheiden wil stimuleren, kunnen burgers worden aangemoedigd om het afval beter te scheiden. Een andere maatregel is het verlagen van de tarieven van gescheiden afvalstromen, en het verhogen van de tarieven voor restafval (bijvoorbeeld in de vorm van gedifferentieerde tarieven).

Daling ingezameld grof tuinafval, hout, grond en puin na toename in 2020
In 2021 nam de hoeveelheid grof afval dat gescheiden werd ingezameld af tot gemiddeld 111 kilogram per inwoner. In 2020 was dit nog 118 kilogram, in 2019 werd 109 kilogram per inwoner ingezameld.

In 2020 werd de milieustraat druk bezocht. Als gevolg van de maatregelen rondom corona waren mensen vaker thuis. Er werd naar verhouding veel in de tuin gewerkt, en veel huizen werden verbouwd of opgeruimd. In 2021 daalde de hoeveelheid ingezameld grof afval weer. Zo werd er 27,5 kilogram per inwoner aan grof tuinafval ingezameld, 1,2 kilogram minder dan in 2020. De afname is vooral sterk bij houtafval (2,2 kilogram per inwoner minder) en schoon puin (-1,8 kilogram). In 2020 werd van deze afvalstromen nog achtereenvolgens 3,5 en 3,4 kilogram per inwoner meer ingezameld dan een jaar eerder.

Inzameling gft-afval weer bijna op piekniveau van 1997
In 2021 werd gemiddeld 97 kilogram per inwoner aan gft-afval ingezameld, bijna net zo veel als in 1997 (98 kilogram). In 1993 werd nog maar 57 kilogram per inwoner ingezameld. De scheiding van gft-afval nam een vlucht toen in 1994 de inzameling ervan wettelijk verplicht werd, en in de jaren erna werden ook veel initiatieven ontplooid om gft-afval apart te verwerken. Na een aanvankelijke toename daalde de ingezamelde hoeveelheid vervolgens tot 75 kilogram per inwoner in 2013. Daarna nam de scheiding van gft-afval weer toe als gevolg van nieuwe stimuleringsmaatregelen.

Geen strafrechtelijke vervolging van de Belastingdienst in de Kinderopvangtoeslagenaffaire

Het gerechtshof Den Haag heeft op 13 juli 2022 in een beklagprocedure beslist dat de Belastingdienst niet strafrechtelijk zal worden vervolgd. Het strafrecht biedt daartoe niet de mogelijkheid. Een aantal klagers in de beklagprocedure had aangifte gedaan van strafbare feiten die gepleegd zouden zijn door de Belastingdienst bij de stopzetting en terugvordering van kinderopvangtoeslagen. Het zou gaan om beroepsmatige discriminatie, knevelarij, dwang door misbruik van gezag en lasterlijke aanklacht.

De officier van justitie was niet tot vervolging overgegaan, omdat er naar zijn mening geen sprake was van door de Belastingdienst gepleegde strafbare feiten. Hij was bovendien van mening dat de Belastingdienst strafrechtelijke immuniteit geniet en de rechter dus niet toekomt aan een beoordeling of het gedrag van de Belastingdienst strafbaar is. Tegen de beslissingen van de officier van justitie om niet te vervolgen, heeft een groot aantal klagers een klaagschrift bij het Haagse hof ingediend. Zij stellen dat er voldoende bewijs is om de Belastingdienst strafrechtelijk te vervolgen voor de in de aangiften genoemde strafbare feiten.

Het hof stelt voorop dat de zogenoemde Toeslagenaffaire veel leed heeft veroorzaakt bij ouders en hun kinderen en dat de impact op hun levens groot is geweest. Door harde regelgeving, strikte wetsuitleg en het ontbreken van de menselijke maat is hun ongekend onrecht aangedaan. Het kabinet, de Tweede Kamer, de Nationale ombudsman en de Autoriteit Persoonsgegevens hebben vastgesteld dat de Belastingdienst onbehoorlijk en onrechtmatig heeft gehandeld. Volgens de verantwoordelijke staatssecretaris is daarbij sprake geweest van “institutioneel racisme”.

Naar het oordeel van het hof kan worden gesproken van een redelijke verdenking dat de Belastingdienst zich (in elk geval gedurende de periode van 4 november 2013 tot 2019, waarin de Fraude Signalering Voorziening werd gebruikt) schuldig heeft gemaakt aan beroepsmatige discriminatie. De Belastingdienst kan hiervoor echter niet worden vervolgd, omdat hem een beroep op strafrechtelijke immuniteit toekomt.

Voor zover er sprake is geweest van beroepsmatige discriminatie door de Belastingdienst vóór 2016, is strafrechtelijke vervolging wegens verjaring van dat feit ook om die reden niet mogelijk. Met betrekking tot knevelarij, dwang door misbruik van gezag en lasterlijke aanklacht is het hof van oordeel dat er - los van de immuniteitsvraag - onvoldoende aanknopingspunten zijn voor een succesvolle vervolging.

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #117
special
Random Pics van de Dag #855
special
Random Pics van de Dag #854
special
AI Picture Gallery #116
special
AI Picture Gallery #115
special
Random Pics van de Dag #853
©FOK.nl e.a.