Europese Commissie klaagt Hongarije aan

De EU-commissie heeft een rechtszaak aangespannen tegen Hongarije omdat zij daar schendingen van de rechten van minderheden en de vrijheid van de media constateert. De koers van premier Orban wordt als langere tijd bekritiseerd. Bij veroordeling bestaat het risico op hoge boetes.

De Europese Commissie daagt Hongarije tweemaal voor het Europees Hof van Justitie wegens vermeende schendingen van het EU-recht. Enerzijds gaat het om een wet die informatie over homo- en transseksualiteit aan banden legt, zoals de autoriteit aankondigde. De andere zaak betreft de acties van de Hongaarse autoriteiten tegen het onafhankelijke radiostation Klubradio.

De Europese Commissie houdt toezicht op de naleving van de rechtsstaat in de internationale gemeenschap. Als Hongarije zich niet houdt aan de nu te verwachten uitspraken van het HvJ, bestaat het risico op hoge boetes. Critici beschuldigen de rechtse premier Viktor Orban er al langer van de rechten van minderheden, democratische instellingen en de persvrijheid te ondermijnen, de rechterlijke macht te onderwerpen en wrok tegen buitenlanders aan te wakkeren.