Thailand: moederolifant en kalf uit diepe geul getakeld, mams moest gereanimeerd

Een gestrande moederolifant en haar kalf zijn uit een diepe geul op een golfbaan gered, daarna hebben dierenartsen de bewusteloze moederolifant met reanimatie weer tot leven gebracht.

Het dier en haar baby gleden in het circa 2 meter lange gat tijdens noodweer dat het gras modderig maakte in de provincie Nakhon Nayok, Thailand op 13 juli.

Dierenartsen hadden moeite om de dieren te bevrijden vanwege de stortregens. De moeder, hoewel zelf in nood, beschermde haar kind.

Vrijwilligers van de dierenbescherming hebben de 10-jarige moeder verdoofd, maar doordat zij haar hoofd stootte tegen de rand van de betonnen constructie raakte zij bewusteloos.

Bezorgde dierenartsen brachten de moederolifant weer tot leven toen ze uit het gat werd getrokken met een hoogwerker kraan. Dramatische beelden tonen hoe drie dierenartsen hun gewicht gebruiken om druk uit te oefenen op de borst van het dier om haar te reanimeren.

Het één jaar oude kalfje werd kort daarna gered. Het team had meer dan drie uur nodig om de operatie te voltooien.

De parkwachters van de golfbaan vreesden dat de moeder om hulp zou roepen van een naburige kudde van 30 olifanten als ze zich een weg zouden forceren om de baby uit de geul te trekken, dus belden ze in plaats daarvan de dierenartsen. Een team had een tijdelijke barrière opgezet om te voorkomen dat de kudde de moeder en babyolifant zouden benaderen.

Terwijl de moeder bewusteloos in het hol lag, zoog de babyolifant, die al sinds de nacht ervoor vastzat, melk, wat de dierenartsen enige verlichting tijdens de reddingsoperatie bracht.

Een kraan werd gebruikt om de dieren uit de modderige put te trekken voordat de dierenartsen verder gingen met hun werk. 

Door het reanimeren kwam de moederolifant bij en maakten de dierenartsen en parkwachters zich uit de voeten zodat de kudde en de olifanten zich weer met elkaar konden herenigen.

Opgetogen parkwachters en geëmotioneerde dierenartsen keken toe hoe de moeder en het één jaar oude kalf weer het bos in verdwenen.

Dierenarts Chananya voegde hieraan toe: "Ondanks de obstakels week de moeder niet van de zijde van haar baby. Deze ervaring raakte ons hart en zal een van de meest gedenkwaardige reddingen zijn die we hebben gedaan."

De dierenarts zei dat zowel 'moeder als baby veilig zijn' en ze bedankte de mensen voor het 'harde werk van alle partijen die bij de redding betrokken waren'.

Er zijn naar schatting 4.000 olifanten in Thailand. Ongeveer de helft daarvan leeft in gevangenschap in dierenkampen, dierentuinen en opvangcentra, terwijl de rest in nationale wildparken rondzwerft.