Preventiemaatregelen nodig om vakantie-inbraak te voorkomen

Als Nederlanders weer als vanouds op vakantie gaan deze zomer, zullen inbrekers hun kans grijpen. Jaarlijks neemt het risico op inbraken vanaf medio juli flink toe, toont de Interpolis InbraakBarometer. Voorzorgsmaatregelen voor vakantiegangers zijn nodig, waarschuwt Interpolis.

In de zomervakantie stijgt het aantal inbraken doorgaans met een kwart, met een piek begin augustus. Ook deze zomer verwacht Interpolis die toename.

Zorgen over inbraak tijdens vakantie
Ruim een derde van de Nederlanders (34%) maakt zich op z’n vakantieadres zorgen over een mogelijke woninginbraak thuis, blijkt uit onderzoek van Interpolis. Dit percentage is hoger onder jonge Nederlanders, bijna de helft (48%) van de 24-minners vrees een vakantie-inbraak, bij Nederlanders van 25-39 jaar is dit 44%.

Hoewel veel Nederlanders zich geen zorgen maken, neemt vrijwel iedereen wel maatregelen voor vertrek richting het vakantieadres, blijkt uit het onderzoek van Interpolis, onderdeel van financieel dienstverlener Achmea. De meest gekozen voorzorgsmaatregelen zijn het op de hoogte brengen van buren (58%), af en toe het huis laten checken (52%), post laten weghalen (45%) en lichten laten branden, bijvoorbeeld met tijdschakelaars of slimme verlichting (42%). Ook laat 22% iemand op z’n huis passen, checkt 17% camerabeelden en sluit 13% de gordijnen voor vertrek.

Lege deurmat en auto van de buren
Slechts 4% van de mensen zegt geen maatregelen te nemen om een inbraak tijdens de vakantie te voorkomen. “Het is vooral goed dat mensen hun buren betrekken”, zegt Mireille van den Boom, bij Interpolis verantwoordelijk voor de InbraakBarometer. “Zij zouden anders mogelijk niet alert zijn op geluiden in en om je huis, maar door ze over je vakantie te vertellen wel.”

Verder benadrukt Van den Boom om inbrekers vooral het idee te geven dat je niet op vakantie bent. “Die slimme verlichting en post weghalen zijn al twee handige maatregelen. Maar ruim bijvoorbeeld ook niet te goed op. Laat enkele glazen op tafel staan in het zicht. En vraag buren om voor je huis of op de oprit te parkeren, zo lijkt het alsof iemand thuis is. En zet ook je krantenabonnement op pauze om stapels achter de voordeur te vermijden”

Sloten en alarm om het inbreker moeilijk te maken
Naast dergelijke maatregelen is het tijdens je vakantie extra fijn om goede sloten met een politiekeurmerk te hebben. 64% van de Nederlanders heeft die al. Een inbraakalarm is iets minder vaak in huis (23%). Het loont ook de moeite om te checken of het inbraakrisico in jouw buurt toeneemt via InbraakBarometer.nl. Dit is een door Interpolis ontwikkeld algoritme dat het inbraakrisico per buurt voorspelt.

Aantal inbraken steeg 20% in eerste helft 2022
Het aantal inbraken is begin juli met ongeveer 400 per week vrijwel net zo hoog als voorgaande twee jaren. Voor corona lag dit niveau doorgaans hoger. Het totale aantal inbraken in 2022 (tot 10 juli) van 12.529 was 20 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit lijkt vooral te komen doordat er dit jaar minder maanden met coronamaatregelen waren en we dus vaker van huis gingen in het voorjaar.

Grootste toename in Drenthe en Flevoland
Niet in elke regio zit het aantal woninginbraken in de lift dit jaar. In Limburg (-6%) daalde het aantal woninginbraken zelfs. Inbrekers sloegen juist veel vaker toe in Drenthe (+57%), Flevoland (+51%) en Overijssel (+44%). Van de 25 grootste steden vallen grote toenames in Haarlemmermeer, Leiden en Haarlem op, terwijl in Dordrecht, Zaanstad en Tilburg een flinke afname te zien is.