De Zwarte Cross is weer begonnen!

Gisteren is de Zwarte Cross 2022 van start gegaan, het gecombineerde race- muziekfestival duurt tot en met 17 juli.

Zwarte Cross is het grootste betaalde muziekfestival van Nederland en de grootste motorcross ter wereld. Op de 21e editie van het driedaagse festival in 2017 kwamen 220.000 bezoekers af. De organisatie ervan is indirect in handen van rockband Jovink en de Voederbietels. Het festival vindt plaats op een terrein van 160 hectare in de gemeente Oost Gelre. Er zijn 33 podia waarop zo'n 250 bands en 1000 theaterartiesten optredens verzorgen.

De Zwarte Cross werd in 1997 voor het eerst georganiseerd. Het was een crosswedstrijd waar iedereen aan mee mocht doen, met een motor, brommer, scooter of een ander vervoermiddel naar keuze. De naam Zwarte Cross greep terug naar een fenomeen uit de jaren 1960, toen grootsprakige kroegbezoekers die al te veel opschepten over hun prestaties op de crossmotor of brommer werden uitgedaagd hun kunnen in een zwarte cross te bewijzen.

In 1997 werd dit fenomeen nieuw leven ingeblazen en werd in Hummelo een crossterreintje geregeld. En ondanks de ietwat illegale uitstraling werd keurig een vergunning verkregen. Op basis van alleen mondelinge reclame werd een deelnemersaantal van 150 bereikt, en er kwamen zo'n 1000 mensen kijken. De dag werd afgesloten door een optreden van Jovink.

De formule bleek aan te slaan: het tweede jaar waren er al 350 deelnemers en 4000 man in het publiek. Een en ander resulteerde overigens in een flink aantal gewonden, wat de organisatie noopte samenwerking te zoeken met een ervaren crossclub. Deze werd gevonden in Halle in de HALMAC (Halse Auto en Motor Club). Dit maakte het mogelijk om vanaf 1999 het officiële Grand Prix-circuit de Kappenbulten te gebruiken.

Mascotte en logo van de Zwarte Cross is Tante Rikie, Rikie Nijman (72), moeder van Jovink-manager André Nijman. Zij is ook benoemd tot officieuze directeur van het festival en geniet grote bekendheid onder de festivalgangers. Tante Rikie wordt vereerd op de Zwarte Cross door haar onder andere rond te dragen op een draagstoel. Een verscheidenheid aan merchandise met haar logo wordt verkocht. 2022 is Tante Rikie's laatste editie als Zwarte Cross-directrice. Ze had ze nog een grote droom: een duet opnemen met haar favoriete zanger Frans Bauer. Samen met Bauer heeft ze haar nummer 'Hoofd, schouders, knie en teen' opgenomen, dat op 17 juni 2022 is uitgekomen.