Rusland: raket op Vinnytsia was aanval op militaire topofficieren

Op donderdag verwoestte een Russische raketaanval het centrum van Vinnytsia, een stad ten zuidwesten van Kyiv. Er vielen 23 doden, onder wie drie kinderen.

Na de dodelijke aanslag wil het Kremlin niets horen over beschuldigingen van terreur: Een bijeenkomst van hoge militairen met wapenleveranciers was het doelwit aldus Moskou.

Het Russische ministerie van Defensie heeft de raketaanval op de Oekraïense stad Vinnytsia, die meer dan 20 levens eiste, omschreven als een aanval op een militair object. De aanval op het "Officiershuis" in het centrum van de stad vond plaats tijdens een bijeenkomst die werd bijgewoond door "de militaire leiding van de Oekraïense strijdkrachten en buitenlandse wapenleveranciers", zei de woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie Igor Konasjenkov. Volgens hem zijn alle deelnemers aan de bijeenkomst gedood.

Oekraïne veroordeelde de raketaanval op donderdag. De stad Vinnytsia ligt ver van de frontlinies. President Zelenskyy sprak van een terroristische aanslag. Volgens Oekraïense bronnen zijn ten minste 23 mensen omgekomen door de inslag, waaronder 3 kinderen. 71 gewonden liggen in het ziekenhuis, sommigen verkeren nog in levensgevaar. 18 mensen worden nog vermist beschouwd. Op foto's en video's die op sociale netwerken circuleerden, is een groot aantal burgerslachtoffers van de aanval te zien.

Het "Huis van Officieren" in Vinnytsia doet dienst als concertzaal. Op de dag van de aanslag zou de zangeres Roxolana daar optreden. De geluidsregisseur is een van de slachtoffers.