Twaalf tieners opgepakt voor mishandelingen en intimidaties rond Noord/Zuidlijn

In Amsterdam heeft de politie de afgelopen maanden in totaal twaalf tieners aangehouden voor intimidatie, mishandeling, vernieling en openlijke geweldpleging op en rond metrostations van de Noord/Zuidlijn. De verdachten zijn 12 tot en met 18 jaar oud. Zo meldt AT5.

De eerste aangifte kwam in januari van dit jaar binnen. Een 17-jarige jongen werd op het Centraal Station zo zwaar mishandeld dat hij zijn kaak brak.

Vijf gewelddadige incidenten
Op 8 maart zouden de jongeren een vrouw hebben lastig gevallen en geschopt. Die dag volgden nog vijf gewelddadige incidenten. Een vrouw werd lastig gevallen en toen haar vriend daar iets van zei, werd hij mishandeld.

Het viel de politie op dat het om dezelfde verdachten ging, die op dezelfde manier te werk gingen en dat telkens bij stations van de Noord/Zuidlijn deden. Er werd daarom een onderzoeksteam samengesteld.

Onveilig
De verdachten zouden alleen al in de eerste maanden van het jaar voor meerdere aangiftes hebben gezorgd. "Daaruit bleek duidelijk dat de mishandelingen en intimidaties hun sporen nalieten bij sommige slachtoffers", zegt de coördinator van dat onderzoeksteam. "Ze voelen zich door de nare ervaringen onveilig op straat."

De jonge verdachten stonden duidelijk op beeld. Agenten herkenden er een aantal, omdat ze al bekenden van de politie waren. De verdachten kenden elkaar van school of door familiebanden. De verdachten zijn verhoord en ze mogen hun rechtszaak in vrijheid afwachten. Wel hebben ze een contact- en locatieverbod gekregen, zodat ze niet met de medeverdachten om kunnen gaan en niet meer op de stations mogen komen.