FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 4 juli 2022

Random Pics van de Dag #667

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Nadal te sterk voor Van de Zandschulp in vierde ronde Wimbledon

Botic van de Zandschulp heeft het niet gered om de kwartfinales op Wimbledon te bereiken. Op het Centre Court verloor de 26-jarige Nederlander in drie sets van Rafael Nadal: 4-6, 2-6, 6-7 (6).

In de eerste set ging het gelijk op tussen Van de Zandschulp en Nadal, maar in de tiende game van de eerste set ging het echter mis voor de Nederlander. Na een slordige servicegame met enkele afzwaaiers verloor hij zijn servicegame en dat koste hem ook direct de set. Direct in de tweede set kreeg Van de Zandschulp een kans om de service van de Spanjaard te breaken, maar Nadal werkte die weg en sloeg in de servicegame van de Nederlander direct toe. Nadal speelde de set makkelijk uit en won de set met 2-6.

Ook in de derde set kreeg Van de Zandschulp direct de kans om de service van de Spanjaard te breaken en zou daarin nu wel slagen. Hij pakte de break, maar in de volgende servicegame verloor hij direct zijn service en stond het weer gelijk en Nadal sloeg nogmaals toe op de service van de Nederlander. Nadal leek op weg naar een makkelijke zege toen die op 5-3 voor de wedstrijd mocht serveren, maar daarin faalde hij en kon Van de Zandschulp terugkomen tot 5-5 en zou uiteindelijk een tiebreak de beslissing moeten brengen. Daarin had Nadal ook steeds het voordeel en nam een 6-3 voorsprong. Van de Zandschulp wist die wedstrijdpunten nog weg te werken, maar bij het vierde wedstrijdpunt was het uiteindelijk wel raak voor de 36-jarige Spanjaard.

Door de nederlaag van Van de Zandschulp zijn de Nederlanders nu op Wimbledon klaar in het enkelspel.

Halep naar kwartfinales Wimbledon na winst op Badosa

Tennisster Simona Halep staat in de kwartfinales op Wimbledon. De Roemeense nummer zestien van de plaatsingslijst, zelf oud-winnares, rekende opmerkelijk simpel af met de als vierde geplaatste Spaanse Paula Badosa: 6-1, 6-2. Halep is nu na Ons Jabeur (3) de hoogstgeplaatste speelster die nog over is.

In de kwartfinales speelt Halep tegen de Amerikaanse Amanda Anisimova, als twintigste geplaatst. Zij maakte een einde aan het droomtoernooi van de Française Harmony Tan, die met 6-2, 6-3 het onderspit dolf op het heilige gras van Londen.

In het bovenste kwart van het schema was Elena Rybakina (17) de enige overgebleven geplaatste speelster. De Kazachse maakte die status in elk geval wel waar tegen Petra Martic: 7-5, 6-3. Hierna speelt ze tegen de Australische Ajla Tomljanovic, die Alizé Cornet met 4-6, 6-4, 6-3 terug naar Frankrijk stuurde.

'Heel Nederland plat', acties door het hele land met plaatselijk forse overlast

De protestacties van de boeren hebben vanmorgen weinig invloed gehad op het verkeer. Ook vliegvelden ondervinden geen hinder en op de snelwegen zijn bijna geen tractoren te zien. Door het hele land worden verschillende acties gevoerd.

Update 17.30 uur: De hele dag zijn er op verschillende plaatsen boerenprotesten uitgevoerd die lokaal voor de nodige overlast hebben gezorgd.

Alle Waddeneilanden zijn inmiddels weer per veerdienst bereikbaar. Onlinesupermarkt Picnic heeft als gevolg van de boerenprotesten in Noord-Holland een paar duizend orders moeten annuleren. Protesterende boeren op trekkers blokkeerden meerdere wegen. Zo zijn er op de A67 meerdere blokkades bij de Belgische grens en ook bij Venlo staat het verkeer op die snelweg vast. De politie heeft op diverse snelwegen in moeten grijpen en bekeuringen uitgedeeld aan de protesterende boeren.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) wil dat er snel een einde komt  aan het geruzie tussen de boeren en het kabinet. "Dit kost nu al miljoenen en als het langer doorgaat vele miljoenen," aldus de supermarkt-brancheorganisatie over de te lijden schade.

Rijkswaterstaat meldde rond 17.15 uur dat er nog op drie plekken hinder is door de boerenprotesten. Op de A67 rijdt het verkeer langzaam richting Eindhoven. Trekkers die daar reden worden nu weggeleid.

Eerdere berichtgeving: Door vissers die zich hebben aangesloten bij de boerenprotesten en havens hebben geblokkeerd konden diverse veerponten niet varen, inmiddels zijn een aantal havens weer bereikbaar.

Er zijn minstens 15 distributiecentra door het hele land (tijdelijk) geblokkeerd door boeren.

F1 22

De Formule 1 is dit seizoen een compleet nieuwe richting ingeslagen. Een nieuwe filosofie van auto's, voornamelijk bedoeld om de sport spectaculairder te maken. De officiële F1-games van Codemasters zijn daarentegen de afgelopen jaren steeds meer geperfectioneerd, maar van daadwerkelijke vernieuwing kan je moeilijk spreken. Grijpt Codemasters deze kans deze keer wel?

Russische kosmonauten ISS vieren verovering regio Luhansk vanuit de ruimte

Russische kosmonauten staan op de foto met de vlag van de zelfverklaarde Volksrepubliek Loehansk terwijl ze de verovering van de regio door de troepen van Vladimir Poetin in Oost-Oekraïne vierden.

Sergei Korsakov, Oleg Artemyev en Denis Matveev poseerden met de rode, donkerblauwe en lichtblauwe separatistische vlag aan boord van het International Space Station (ISS).

Deze afbeelding werd door de Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos op de berichten-app Telegram geplaatst.

Roscosmos beschreef de verovering van de regio Loehansk als "een bevrijdingsdag om zowel op aarde als in de ruimte te vieren".

Poetin feliciteert troepen met verovering Luhansk, 'speciale operatie gaat verder'

De Russische president Vladimir Poetin feliciteerde de Russische troepen met de "bevrijding" van de oostelijke Oekraïense regio Luhansk. Met de verovering van Lysychansk en de daarmee gepaard gaande controle over Loehansk, bereikte het Kremlin een van zijn belangrijkste oorlogsdoelen. De verovering van de regio Luhansk, die samen met de regio Donetsk de Donbass vormt, is een groot succes voor Poetin sinds de invasie van Oekraïne op 24 februari.

De soldaten die bij de operatie betrokken zijn, moeten rusten, zei Poetin in een televisiegesprek met minister van Defensie Sergei Shoigu. De andere militaire eenheden moeten echter de strijd voortzetten. 

Na de verovering van de strategisch belangrijke stad Lysychansk, heeft Rusland aangekondigd dat de gevechten in andere delen van het buurland zullen worden voortgezet. "De strijdkrachten van de Russische Federatie zetten de militaire 'speciale operatie' voort", zei de Russische minister van Defensie Sergei Shoigu tijdens een ontmoeting met Kremlin-chef Vladimir Poetin. 

Van Vleuten grijpt de macht in Giro Donne

Annemiek van Vleuten heeft de macht gegrepen in de Giro d'Italia Donne. In de derde etappe van de Ronde van Italië voor vrouwen was ze in de heuvelachtige rit de beste, voor Mavi García. Marta Cavalli werd op driekwart minuut derde.

Na eerste een proloog en twee vlakke ritten in de Giro Donne stond vandaag voor het eerst een rit op het programma waar er geklommen moest worden. Halfweg de derde etappe reed Annemiek Van Vleuten samen met Mavi García en Marta Cavalli weg uit het peloton en zorgde al snel voor een beslissing deze Giro.

Het trio liep steeds maar verder weg bij het peloton en op de laatste klim van de dag moest Cavalli passen bij Van Vleuten en Garcia. De Nederlandse en de Spaanse maakte vervolgens een lange sprint van, waarin Van Vleuten de snelste was. Cavalli werd derde op 43 seconden en daarna volgde het lange wachten en pas op een kleine vijf minuten kwam de nummer vier over de streep, waardoor het voor eindzege zal gaan tussen Van Vleuten, Garcia en Cavalli.

Van Vleuten heeft in het algemeen klassement nu een voorsprong van 25 seconden op Garcia, en 57 op de Italiaanse Cavalli. Elisa Longo Borghini is de nummer vier op precies vijf minuten.

Vermeende schutter Kopenhagen opgenomen op psychiatrische afdeling

Bij een schietpartij in een winkelcentrum in Kopenhagen op zondag zijn verschillende mensen omgekomen en gewond geraakt, aldus de Deense politie.

De vermoedelijke schutter is een 22-jarige Deense man die werd aangehouden in de buurt van het Fields-winkelcentrum, zei politie-inspecteur Søren Thomassen, hoofd van de politie-eenheid van Kopenhagen.

Update 17.00 uur: De vermeende dader van de schietpartij in Kopenhagen waarbij drie doden vielen, is opgenomen in een gesloten psychiatrische afdeling. Dit werd gemeld door de politie na een bijna twee uur durende hoorzitting van de verdachte voor een magistraat. De verdachte brengt zijn voorlopige hechtenis dus door op een psychiatrische afdeling. De plaatsing van de man op de psychiatrische afdeling is in eerste instantie geldig tot 28 juli. De bevindingen tot nu toe wijzen erop dat de 22-jarige schuldig is, zei de magistraat volgens de Deense televisie.

De 22-jarige had al psychische problemen en was "bekend bij psychiatrische diensten", zegt politiechef Sören Thomassen van Kopenhagen. Volgens een bericht op de Deense televisie had de man kort voor het misdrijf nog geprobeerd een crisismeldpunt te bereiken.

De recherche classificeerden ook de video's van de verdachte die online circuleerden als authentiek. Daarin poseert de 22-jarige met wapens, bootst zelfmoordgebaren na en spreekt over psychofarmaca "die niet werken". De YouTube- en Instagram-accounts die vermoedelijk van de verdachte waren, zijn geblokkeerd. 

Thomassen zei dat de vermoedelijke schutter alleen leek te hebben gehandeld. 

Update 11.55 uur: De politie van Kopenhagen heeft de hele nacht uitgebreid onderzoek gedaan naar de schietpartij die gisteren plaatsvond in Field's op Amager.

Bij de schietpartij kwamen drie mensen om het leven. De doden zijn een 17-jarige Deense vrouw, een 17-jarige Deense man en een 47-jarige Russische burger die hier woont. Daarnaast werden in totaal vier mensen met schotwonden in het ziekenhuis opgenomen, van wie één in kritieke toestand. Het gaat om twee Deense burgers van respectievelijk 19 en 40 jaar en twee Zweedse burgers van respectievelijk 16 en 50 jaar.

20 mensen hebben lichte verwondingen die zijn ontstaan in verband met de evacuatie uit Field's. Daarnaast zijn er nog drie ter plaatse behandeld voor mogelijke verdwaalde schoten, waarna ze mee naar huis zijn genomen. In totaal zijn er dus 30 mensen gewond geraakt als gevolg van het incident. De mensen die in relatie staan tot de zwaargewonden zijn geïnformeerd. 

De vermoedelijke dader zal later vandaag worden voorgeleid voor verhoor, waar hij onder meer wordt beschuldigd van doodslag. Uit de tot nu toe gedane bevindingen concludeert de politie dat het geen actie uit terroristische motieven is geweest.

Update 01.45 uur: De slachtoffers zijn een man tussen de 40 en 50 jaar en twee jongeren, zei politiechef Søren Thomassen maandagavond in de Deense hoofdstad, volgens lokale media. Drie andere mensen raakten zwaargewond en verkeren in kritieke toestand.

Thomassen gaf geen informatie over het mogelijke motief. Op sociale media wordt gespeculeerd over een racistische achtergrond, zei hij. Hiervoor is momenteel geen bewijs.

De vermoedelijke dader was "in principe bekend" bij de politie, zei Thomassen. Hij heeft hierover geen nadere informatie verstrekt. De politie gaat ervan uit dat de dader alleen handelde. "Tot we er absoluut zeker van zijn dat de hypothese correct is, zullen we een uitgebreid onderzoek uitvoeren en een massale operationele aanwezigheid in Kopenhagen handhaven totdat we kunnen zeggen dat hij alleen was", zei Thomassen. De man had een wapen en munitie bij zich toen hij werd aangehouden. Mogelijk was er nog een wapen bij betrokken.

De gearresteerde wordt maandag voorgeleid. Hij zal worden beschuldigd van doodslag. Maar de beschuldiging kan nog veranderen. De politie wilde in eerste instantie niet zeggen of de man lid was van een wapenvereniging en of hij legaal in het bezit was van het wapen.

Toen de eerste schoten werden gelost, renden meer dan honderd mensen het winkelcentrum uit, meldden Deense media op basis van ooggetuigen. Ooggetuigen meldden dat mensen zich verstopten in de winkels van het winkelcentrum.

Een van hen vertelde omroep DR dat hij drie of vier zeer harde knallen hoorde terwijl hij met zijn gezin in een winkel was. Daarna renden andere mensen de winkel binnen en meldden schoten, waarna hij en zijn gezin via een nooduitgang vluchtten, aldus de man. De politie riep ooggetuigen op om video- en fotomateriaal aan te leveren.

Het winkelcentrum Fields ligt in de wijk Amager tussen het centrum van de Deense hoofdstad en de luchthaven. In de buurt is de Royal Arena, waar een concert van muzikant Harry Styles zou plaatsvinden. Volgens Deense media is het echter afgelast.

Update 4 juli 1.05 uur: De Deense politie heeft zojuist op een persconferentie bekendgemaakt dat bij de schietpartij in een winkelcentrum in Kopenhagen drie doden zijn gevallen. Er zijn ook meerdere mensen gewond geraakt. Drie van hen liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis. De politie zei dat de aangehouden verdachte zo goed als zeker de dader is. Hij handelde vermoedelijk alleen en een terreurdaad wordt niet uitgesloten. Bij zijn aanhouding had hij het wapen en de munitie nog bij zich, zegt de politie. 

Er wordt veel gespeculeerd over de motieven van de dader op social media. De geruchten gaan van schizofrenie tot lidmaatschap van de extreem rechtse 'Stram Kurs' , maar de politie bevestigt tot nu toe niets. 

Update 23.24 uur: Er is weinig nieuwe informatie over de schietpartij naar buiten gebracht door de Deense politie. Wel lijkt het erop dat de verdachte 'Noah' gisteren enkele filmpjes op YouTube heeft gepost. Hierop is hij te zien in verschillende houdingen met diverse vuurwapens. 

Volgens de geruchten zou het gaan om iemand met ernstige psychiatrische problemen. 

Eerdere berichtgeving"We weten dat er verschillende doden zijn" en "verschillende gewonden", vertelde Thomassen op een persconferentie, eraan toevoegend dat terreur niet kan worden uitgesloten. “We hebben geen informatie dat anderen erbij betrokken zijn. Dit is wat we nu weten.”

Het winkelcentrum ligt aan de rand van Kopenhagen, tegenover een metrolijn die het stadscentrum met de internationale luchthaven verbindt. Er loopt ook een grote snelweg naast Fields, die in 2004 werd geopend.

Een concert van voormalig One Direction-bandlid Harry Styles stond gepland om 20.00 uur (1800 GMT; 14.00 uur EDT) in de nabijgelegen Royal Arena. Het was niet duidelijk of het concert door zou gaan.

Politieactie op het water: waterscooter in beslag genomen en varen onder invloed

Bij een vaarsurveillance in de omgeving van het Alkmaardermeer en het Noordhollands Kanaal heeft de politie opgetreden tegen verschillende schippers. Zo werd een waterscooter in beslag genomen en werd een pleziervaarder aangehouden voor varen onder invloed.

De politie voerde zaterdag tussen 14:00 en 22:00 uur controles uit op het water van het Alkmaardermeer. Tijdens de controle werd een waterscooter gezien die met hoge snelheid, zo’n 65 kilometer per uur, over het meer voer. Het vaargedrag van schipper was ook een gevaar voor het overige vaarverkeer. Het vaartuig werd gestopt en gecontroleerd. De 34-jarige man uit Alkmaar bleek niet in bezit van een vaarbewijs. Hierop werd de waterscooter in beslag genomen.

Verder werden meerdere schippers aangesproken op hun vaargedrag en snelheid op het water. Hierbij werden 10 bekeuringen uitgedeeld voor snelheid. Er werd door middel van blaastesten ook gecontroleerd op alcoholgebruik. Eén schipper bleek teveel te hebben gedronken en blies 560 ug/l. De 22-jarige vrouw uit Heerhugowaard werd aangehouden voor varen onder invloed.

Excuses provincie Noord-Holland voor slavernijverleden

Noord-Holland heeft op Keti Koti, de dag waarop jaarlijks het slavernijverleden wordt herdacht en de afschaffing ervan wordt gevierd, excuses aangeboden voor de rol van de gezagsdragers van toen in het slavernijverleden.

Commissaris van de Koning Arthur van Dijk deed dat bij de opening van de expositie Verborgen Noord-Holland in het provinciehuis Paviljoen Welgelegen. De provincie Noord-Holland is de eerste provincie in Nederland die officiële excuses aanbiedt.

Van Dijk bood namens de provincie Noord-Holland excuses aan “aan de nazaten van tot slaaf gemaakten, mensen die het onrecht van toen vandaag nog ervaren – excuses voor wat onze gezagsdragers toen hebben aangericht in het leven van onschuldige mensen. Wij nemen in deze tijd afstand van wat ze in die tijd hebben gedaan.”

Belangrijke stap
Arthur van Dijk: “Het verleden zit in ons, maar de toekomst maken we samen. Vandaag hebben wij als provincie Noord-Holland een belangrijke stap gezet. Door het verleden beter te leren kennen, te erkennen en afstand te nemen van wat gezagdragers in die tijd hebben gedaan. Maar ook door ons de vraag te stellen wat wij vandaag en in de toekomst, als burgers én bestuurders, met de macht en de vrijheid die ons gegeven is, doen en wat daarbij ons mensbeeld is. Ik hoop dat deze dag een bijdrage levert aan meer openheid. Aan het uitwisselen van verhalen en het luisteren naar elkaar. Samenleven en -werken begint ermee dat je elkaar altijd voor vol aanziet. Eerlijk en oprecht. Integer en inclusief.

Als provincie willen we het verleden open in de ogen kijken omdat er in een vrij en democratisch land ruimte is en moet zijn voor ieders verhaal. Zeker als dat verhaal nog te weinig bekend en erkend is en nog altijd pijn doet, generatie op generatie. Dit doen we niet alleen door excuses te maken, maar juist door samen naar de toekomst te kijken, te leren van het verleden, door er veel over te praten, goed naar elkaar te luisteren en elkaar de ruimte te geven.

Ook in Provinciale Staten, waar het onderwerp op de agenda is gezet voeren wij dat gesprek. En daar stoppen we na vandaag zeker niet mee. Vandaag de dag is Paviljoen Welgelegen het huis van onze provinciale democratie. De plek waar Noord-Hollanders samen de toekomst vormgeven. De toekomst vormgeven kan niet zonder dat je ook je verleden kent en erkent. 1 op de 20 Noord-Hollanders heeft een voorouder die ooit in slavernij heeft geleefd.”

Ernst Kuipers vraagt RIVM en GGD 'warm te draaien' voor nieuwe vaccinatierondes

Het RIVM en de GGD starten met hun voorbereidingen voor een vaccinatiecampagne na de zomer. Dit heeft minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) aan hen gevraagd. Dit betekent onder andere dat de GGD’en kunnen starten met het werven, selecteren en opleiden van personeel voor de uitvoering van nieuwe vaccinatiecampagnes. Er wordt in ieder geval uitgegaan van het vaccineren van de meest kwetsbare groepen na de zomer. Daarnaast wordt rekening gehouden met een scenario waarbij de hele bevolking vanaf 18 jaar een vaccinatie wordt aangeboden.

Minister Kuipers: “Op dit moment zien wij de besmettingen oplopen en daarom monitoren wij scherp. Er is nu geen reden voor een extra vaccinatieronde, maar in de loop van het jaar lijkt dit wel waarschijnlijk. Daarom heb ik het RIVM en de GGD gevraagd om voorbereidingen te treffen zodat als het nodig is er snel gestart kan worden. Uit voorzorg.”

De kans is groot dat na de zomer een nieuwe vaccinatiecampagne zal starten. Dit geldt in de eerste plaats voor de meest kwetsbaren. Omdat leeftijd een belangrijke risicofactor is voor ernstige ziekte door een besmetting met COVID betreft dit vooral ouderen. Zo kunnen we hen beschermen tegen ernstige ziekte in het najaar en de winter. Eventueel kan een vaccinatie worden aangeboden aan meer kwetsbare mensen.

Het Responseteam van het RIVM en het OMT-V (een speciaal OMT-team dat adviseert over vaccinatie) adviseren binnenkort over de noodzaak en exacte doelgroepen van nieuwe vaccinatierondes. De GGD GHOR is gevraagd zich voor te bereiden om in 3 weken tijd van 300.000 naar 500.000 vaccinaties per week te kunnen opschalen. Eventueel kan dit 3 weken daarna worden opgevoerd naar 1,5 miljoen vaccinaties per week. Voor deze opschaling is voldoende geschoold personeel een belangrijke voorwaarde. GGD GHOR Nederland geeft aan dat ze gezien de grote krapte op de arbeidsmarkt op tijd willen starten met opleiden en werven van personeel. Het besluit van minister Kuipers maakt dit mogelijk.

Door nu te starten met de voorbereidingen van deze vaccinatierondes willen alle partijen op tijd klaar staan om te vaccineren wanneer dit nodig is.

Intussen blijft het naleven van de basismaatregelen belangrijk voor jezelf, je naasten en je collega’s. Dat betekent: testen bij klachten, thuisblijven en isolatie na een positieve test, handen wassen en goede ventilatie. Het is ook verstandig om een zelftest te doen als je op bezoek gaat bij een kwetsbaar persoon.

Minister Kuipers benadrukt het belang voor volwassenen van het halen van je vaccinaties. Of dit nu de 1e of 2e prik of de boostvaccinatie of een herhaalprik is als je 60-plusser bent. Dit geldt in het bijzonder voor ouderen en bijvoorbeeld mensen die in de zorg werken.

C19-vaccinatie ( Foto:Pixabay)
C19-vaccinatie ( Foto:Pixabay)

Twee vrouwen gedood door haaien bij Hurghada Egypte

Niet één, maar twee vrouwen zijn vorige week vrijdag bij de Egyptische badplaats Hurghada omgekomen door haaienaanvallen. De tweede haaienaanval op een Roemeense vrouw gebeurde op zo'n 600 meter afstand van de plek waar een Oostenrijkse vrouw werd aangevallen.

Een makohaai, ook wel makreelhaai genoemd, beet een arm en been af van een 68 jarige Oostenrijkse vrouw. De vrouw wist nog aan land te raken, maar bezweek aan haar verwondingen in een privékliniek.

De identiteit van de Roemeense vrouw is niet bekendgemaakt. Volgens Reuters zou het gaan om een veertiger.

Na het incident hebben de lokale autoriteiten drie dagen verboden om te zwemmen, vissen en duiken. Binnenkort zullen experts onderzoeken waarom de haai de vrouw aanviel. Opgemerkt wordt dat dit gedrag ongebruikelijk is.

De laatste keer dat een haai mensen aanviel in Egypte, werd in 2020 geregistreerd in het Ras Mohammed-reservaat bij het Sinaï schiereiland. De drie aangevallen toeristen overleefden de aanval.

Meer uitleg over aanvallen door haaien in de Rode zee in dit filmpje van Sharktracker:

Verdachte opgepakt voor aansturen moord op Peter R. de Vries

De politie heeft een verdachte opgepakt voor het aansturen van de moord op Peter R. de Vries.  Zo meldt AT5

Het zou gaan om de 27-jarige Krystian M. uit Polen. Vandaag is hij gearresteerd.

Dat bevestigt het Openbaar Ministerie na berichtgeving in het Het Parool. Volgens de krant zat M. al in de cel en is hij daar aangehouden. Hij zat vast voor een poging tot moord in Zeewolde in oktober 2021.

De verdachte zit in alle beperkingen, waardoor hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat. Het OM zegt dat het onderzoek met de aanhouding van deze verdachte nog niet ten einde is. 

Volgens Het Parool zou de verdachte berichten hebben gestuurd aan de vermeende uitvoerders Delano G. en Kamil E. over de moord. Hij zou zelf te linken zijn aan Ridouan Taghi. 

Krystian M. was in het strafdossier tot nu toe aangeduid onder de code NN-*4229. Hij zou de vermoedelijke uitvoerders van de moord op De Vries, Delano G. (22) en Kamil E. (36), rond de moord rechtstreeks hebben aangestuurd via een ijzingwekkende stroom versleutelde berichten. 

Berichten die hij zou hebben gestuurd werden ongeveer een maand geleden voorgelezen door de rechter. "Knal op zijn hoofd", stond er onder meer in die berichten. 

Schrijver en dichter Remco Campert (92) overleden

Schrijver en dichter Remco Campert is vannacht overleden. Hij is 92 jaar oud geworden. 

Uitgeverij De Bezige Bij laat weten intens bedroefd en diep getroffen te zijn door zijn dood. "Decennialang heeft zijn werk lezers geïnspireerd en ontroerd", schrijft uitgever Francien Schuursma. "Het is mijn stellige overtuiging dat de woorden van Remco Campert, ook voor toekomstige generaties, springlevend zullen blijven." Zo meldt AT5.

De eerste publicatie van Camperts als dichter was Ten Lessons with Timothy (1950). Daarna volgde zijn eigenlijke debuut Vogels vliegen toch (1951). In 1952 kwam Campert met de publicatie van de dichtbundel Een standbeeld opwinden bij De Bezige Bij terecht.

Ook schreef hij vele romans en novellen, zoals Het leven is vurrukkulluk (1961) en Tjeempie! of Liesje in Luiletterland (1968). In 1976 ontving Campert de P.C. Hooftprijs voor zijn poëzie.

In 2017 onthulde Campert zijn verzetsgedicht op de muur van uitgeverij de Bezige Bij aan de Van Miereveldstraat in Amsterdam-Zuid. Nadat het Russische leger Oekraïne binnenviel in februari van dit jaar, werd het gedicht in het Russisch, Oekraïens, Engels en vele andere talen vertaald en verspreid door uitgevers wereldwijd.

Reddick wint NASCAR-race op Road America, Hezemans finisht niet

Op het circuit van Road America is zondagavond door de heren in de NASCAR Cup Series weer eens op een 'regulier' circuit gereden. Dat was inclusief Nederlandse deelname: Loris Hezemans was er voor de tweede keer bij.

Chase Elliott vertrok van poleposition, Chase Briscoe stond naast hem en Kyle Larson volgde met Tyler Reddick, Austin Cindric en Michael McDowell achter zich - Loris Hezemans vertrok vanaf de 36e plek.

Elliott domineerde de eerste stage, maar maakte voor het einde van de stage een pitstop en schonk de stagewinst zo aan Briscoe, voor Cindric en Alex Bowman. Hezemans had het ondertussen lastig: hij stond in de garage met technische problemen.

Met Elliott en Larson voorop begon stage twee, waar Elliott wederom de dienst uitmaakte. Ook nu kwam hij weer vroegtijdig nieuwe banden halen, waardoor Ryan Blaney de stage won, voor nota bene Joey Hand en Ty Dillon.

Elliott had zo bij de herstart gewoon de leiding, Reddick, Larson en Ross Chastain volgden. Hij bleef domineren en kwam een kleine twintig ronden voor het einde binnen voor in principe zijn laatste stop, waarbij Reddick hem bíjna passeerde.

Niet veel later wist Reddick de leiding over te nemen en hij sloeg gelijk een gaatje. Elliott bleef vervolgens wel in de buurt, maar een echte aanval kwam er niet meer en dus ging de winst naar Reddick, voor Elliott en ver voor Larson. Hezemans finishte uiteindelijk niet.

Jabeur via Mertens naar kwartfinales Wimbledon, droom Niemeier gaat door

Tennisster Ons Jabeur staat net als vorig jaar in de kwartfinales op Wimbledon. De als derde geplaatste Tunesische rekende bij de laatste zestien in twee sets af met de Belgische Elise Mertens: 7-6 (9), 6-4.

Jabeur speelt in de kwartfinales tegen de Tsjechische Marie Bouzkova, die nooit eerder voorbij de tweede ronde kwam op een Grand Slam-toernooi. Dit keer verloor ze tot nog toe alleen haar allereerste set van het toernooi, maar verder moest ook Caroline Garcia uit Frankrijk er overtuigend aan geloven: 7-5, 6-2.

Jule Niemeier debuteerde op Roland Garros op een Grand Slam-toernooi, won op Wimbledon voor het eerst een wedstrijd en staat nu bij de laatste acht. De jonge Duitse rekende met 6-2, 6-4 opmerkelijk soepel af met de Britse Heather Watson, tot teleurstelling van het thuispubliek.

In de kwartfinales neemt Niemeier het op tegen haar landgenote Tatjana Maria, die ook nooit eerder zo ver kwam. De Duitse speelde een thriller tegen Jelena Ostapenko (12) en klopte de Letse uiteindelijk met 5-7, 7-5, 7-5.

Sinner en Norrie naar kwartfinales Wimbledon

Naast Novak Djokovic, die Tim van Rijthoven in de achtste finales versloeg, zijn er nog drie kwartfinalisten bekend in het mannenenkelspeltoernooi op Wimbledon.

Djokovic mag in de volgende ronde aantreden tegen de Italiaan Jannik Sinner, als tiende geplaatst. Die had had in set drie even erg moeilijk met het als vijfde geplaatste toptalent Carlos Alcaraz, maar de Süd-Tiroler herstelde zich en won met 6-1, 6-4, 6-7 (8), 6-3.

De Britse hoop Cameron Norrie (9) stond tegenover de Amerikaan Tommy Paul (30), die hij in drie sets aan de kant schoof: 6-4, 7-5, 6-4. Norrie speelt hierna tegen de Belg David Goffin, die de als 23e geplaatste Frances Tiafoe (VS) in vijf sets wist te verslaan: 7-6 (3), 5-7, 5-7, 6-4, 7-5.

FOK! Wat een weer: Af en toe zon, kans op een lichte bui

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Yo!

Gister was het goed weer, op enkele buien na.  

Gisteravond verdween de meeste bewolking. Het wordt overal droog. Er staat weinig wind.

Afgelopen nacht bleef het droog. De minimumtemperatuur ligt tussen plaatselijk 8°C landinwaarts en 15°C aan de kust. Er is weinig wind.

Vanochtend is het half tot zwaar bewolkt en droog. In het noorden kan wel een lichte bui voorkomen. De wind is zwak tot matig uit het westen. In het noordelijk kustgebied is de wind vrij krachtig.

Vanmiddag is het half tot zwaar bewolkt. Er is ook ruimte voor de zon. In de zuidoostelijke helft ontstaan er enkele lichte buien. De middagtemperatuur loopt uiteen van 19°C op de Wadden en 24°C in het zuidoosten. De wind is zwak tot matig uit het westen. In het noordelijk kustgebied is de wind vrij krachtig.

Vanavond is het half tot zwaar bewolkt. Eerst zijn er nog enkele buien, maar deze verdwijnen. De wind is zwak, in het noordelijk kustgebied matig en waait uit het westen.

Koeien in de Zaandammerpolder (Foto:Jippie)
Koeien in de Zaandammerpolder (Foto:Jippie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Rojer dubbelt door op Wimbledon, Schuurs verliest twee keer

Tennisser Jean-Julien Rojer staat op Wimbledon in de tweede ronde van het gemengd dubbelspel. Samen met de Japanse Ena Shibahara, die met Wesley Koolhof de titel pakte op Roland Garros, is Rojer als eerste geplaatst en opende hij met een 6-4, 7-6 (10) zege op het Amerikaans/Chileense duo Austin Krajicek/Alexa Guarachi.

Matwé Middelkoop werkte zijn tweederondepartij al af, maar dat ging niet geweldig. Samen met de Australische Ellen Perez kwam hij met 5-7, 2-6 tekort tegen het als tweede geplaatste duo Neal Skupski (GBR)/Desirae Krawczyk (USA). Demi Schuurs gingen met de Uruguayaan Ariel Behar met 3-6, 4-6 onderuit tegen John Peers (AUS) en Gabriela Dubrowski (CAN).

Voor Schuurs is het sowieso weer klaar, want ook in het vrouwenenkelspel ligt de Nederlandse eruit. Met landgenote Arianne Hartono nam ze het op tegen Lyudmyla Kichenok uit Oekraïne en de Letse Jelena Ostapenko, maar dat als vierde geplaatste duo was met 2-6, 6-7 (5) te sterk.

1,6 miljoen mensen voelden zich vorig jaar gediscrimineerd

In 2021 zei 11 procent van de inwoners van Nederland van 15 jaar of ouder dat ze zich in de afgelopen twaalf maanden gediscrimineerd hebben gevoeld. Van de mensen met een Surinaamse of Nederlands-Caribische herkomst voelden zich ongeveer 30 procent gediscrimineerd en van degenen met een Marokkaanse herkomst 35 procent. De meestgenoemde gronden voor discriminatie waren ras of huidskleur en nationaliteit. Minder dan 1 op de 10 mensen die zich gediscrimineerd voelden, heeft dit ergens gemeld. Dit blijkt uit de Veiligheidsmonitor van het CBS en het Ministerie van Justitie en Veiligheid, een enquête waaraan 173 duizend Nederlanders van 15 jaar en ouder hebben deelgenomen.

De 11 procent mensen die in 2021 zeiden dat ze in de twaalf maanden voorafgaand aan het onderzoek discriminatie ervoeren, zijn er omgerekend ruim 1,6 miljoen. Vrouwen ervoeren iets vaker discriminatie dan mannen, jongeren vaker dan ouderen, en homoseksuelen en biseksuelen vaker dan heteroseksuelen.

Ruim 3 op de 10 mensen met Marokkaanse herkomst voelden zich gediscrimineerd
Van de mensen met een Marokkaanse herkomst voelden ruim 3 op de 10 zich gediscrimineerd en van die met een Surinaamse of Nederlands-Caribische herkomst ongeveer 3 op de 10. Van de mensen met als herkomst overig Afrika of overig Azië gaven ruim 2 op de 10 dit aan. Van de personen met een Nederlandse herkomst voelde minder dan 1 op de 10 zich gediscrimineerd. Wat godsdienst of levensbeschouwing betreft, voelden 3 op de 10 islamieten zich gediscrimineerd en ruim 2 op de 10 joden, hindoes en boeddhisten. Minder dan 1 op de 10 rooms-katholieken en protestanten of gelovigen van een andere Christelijke kerk ervoeren discriminatie.

Ervaren discriminatie naar kenmerken 2021 (Bron:CBS)
Ervaren discriminatie naar kenmerken 2021 (Bron:CBS)

Ras of huidskleur meestgenoemde grond van discriminatie
Discriminatie kan op een of meerdere gronden zijn ervaren. Ras of huidskleur werd met 4 procent het meest genoemd, gevolgd door discriminatie op grond van nationaliteit (3 procent), geslacht, leeftijd, en godsdienst of levensovertuiging (alle 2 procent). Van degenen die in 2021 een of meer ervaringen met discriminatie hadden, ging het bij 36 procent om discriminatie op grond van ras of huidskleur en bij 27 procent om nationaliteit.

De discriminatiegronden verschillen tussen bevolkingsgroepen. Zo zegt ruim 3 procent van de vrouwen dat zij zich gediscrimineerd hebben gevoeld op grond van hun geslacht tegen 1 procent van de mannen.

Ervaring discriminatie naar grond 2021 (1) (Bron-CBS)
Ervaring discriminatie naar grond 2021 (1) (Bron-CBS)

6 op de 10 ervoeren ongelijke behandeling
Mensen ervaren op verschillende manieren discriminatie. De meesten (bijna 6 op de 10) ondervonden (onder andere) ongelijke behandeling, benadeling of het voortrekken van bepaalde groepen. Bijna 4 op de 10 ervoeren (ook) discriminerende opmerkingen. Ruim 3 op de 10 mensen met discriminatie-ervaring gaven aan dat ze zich (ook) gediscrimineerd voelden door een negatief beeld of stigmatisering, bijvoorbeeld in de media.

Minder dan 1 op de 10 heeft discriminatie gemeld
Bijna 1 op de 10 mensen die zich in de afgelopen 12 maanden gediscrimineerd voelden, heeft dit gemeld bij een of meer instanties. 3 procent meldde het bij de eigen werkgever of opleiding, 2 procent bij de politie, 1 procent bij een meldpunt voor discriminatie, en minder dan een half procent bij het College voor de Rechten van de Mens.

Ohio: bodycam beelden dodelijke 'politiekogelregen' Jayland Walker vrijgegeven

De politie van Ohio heeft bodycam beelden vrijgegeven waarop de dodelijke schietpartij op Jayland Walker te zien is. De politie van Akron probeerde de 25-jarige aan te houden voor een verkeersovertreding en moesten hem  achtervolgen toen Walker de benen nam.

"Dit incident is een tragedie voor onze hele gemeenschap, inclusief de familie van Jayland Walker en alle betrokken agenten", aldus de  Politie Akron Lodge 7. De FOP voegde eraan toe dat alle betrokken agenten meewerken aan het onafhankelijke onderzoek van het Ohio Bureau of Criminal Investigation. Alle deze agenten zijn met verlof gestuurd. 

Akron politiechef Steve Mylett zei dat het niet precies bekend is hoeveel schoten er op Walker zijn afgevuurd. Tijdens de autopsie door Summit County werd geconstateerd heeft dat Walker 60 wonden heeft opgelopen. Het aantal ingangs- en uitgangswonden moet echter worden bevestigd.

Zie ook: VS: Afro-Amerikaanse man sterft door 60 politiekogels

Random Pics van de Dag #666

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
De 4daagse van qltel - dag 2 - de dag van Wijchen, roze woensdag
special
Random Pics van de Dag #1334
special
De 4daagse van qltel - dag 1 - de dag van Elst
special
Random Pics van de Dag #1333
review
Kunitsu-Gami: Path of the Goddess
preview
World of Warcraft: The War Within (BŤta)
©FOK.nl e.a.