FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 5 juli 2022

Random Pics van de Dag #668

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Gebruiker profiteert van nieuwe regels voor digitale platforms

Bedrijven en consumenten die de wereldwijd grootste digitale platforms gebruiken, gaan volop profiteren van de nieuwe Digital Markets Act (DMA). Het Europees Parlement stemde vandaag in met deze wet waarvan Nederland 1 van de aanjagers is. De DMA is vanaf 2023 van kracht. Ook de Digital Services Act (DSA) kreeg vandaag groen licht en gaat in 2024 in. Eind 2023 treedt bovendien de Data Governance Act (DGA) in werking.

Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat): “We kunnen nu echt van start met de vernieuwing van de Europese digitale markt. Zo geven we ondernemers van klein tot groot groeikansen, bevorderen we eerlijke concurrentie en zijn consumenten beter beschermd. De DMA en DSA brengen digitale mogelijkheden voor iedereen dichterbij. We blijven innovatie stimuleren, zijn straks minder afhankelijk van grote platforms door meer markttoegang en gaan illegale inhoud, cybercriminaliteit en het misleiden van consumenten en ondernemers tegen.”

DMA: concurrentieregels voor en toezicht op grootste digitale platforms
De DMA beschermt consumenten en ondernemers en zorgt voor meer concurrentie en gemak op digitale markten. Zo moet je straks bijvoorbeeld individuele berichten kunnen sturen van de ene naar de andere berichtendienst. Ook mogen appontwikkelaars niet meer worden gedwongen om het betaalsysteem te gebruiken van een appstore en mogen eigen producten of diensten van bepaalde platforms niet zomaar meer bovenaan de zoekresultaten worden gezet.

De DMA introduceert extra markt-, en fusietoezicht en concurrentieregels voor de wereldwijd 15 tot 20 grootste online platforms met een zogenoemde poortwachterspositie waar gebruikers nauwelijks omheen kunnen. Deze groep online platforms moet zich ook aan diverse verboden en verplichtingen houden op straffe van hoge boetes. Voorbeelden hiervan zijn een verbod op het bevoordelen van eigen diensten en producten, de mogelijkheid om data van een platform naar een ander platform mee te nemen en de mogelijkheid vooraf geïnstalleerde apps te verwijderen. Verder komt er een meldingsplicht om fusies en overnames te kunnen beoordelen.

Een platform valt als poortwachter onder de DMA als het dezelfde kernplatformdienst in ten minste 3 EU-lidstaten levert en in de laatste 3 jaar een jaaromzet van €7,5 miljard in de EU heeft gerealiseerd of als het een marktwaarde heeft van minstens €75 miljard in het afgelopen jaar. Ook moet zo’n platform gedurende 3 jaar ten minste 45 miljoen actieve eindgebruikers hebben en ten minste 10.000 zakelijke gebruikers die in de EU gevestigd zijn.

DSA nieuwe basis voor digitale diensten
De DSA bestaat uit regels voor de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid van internetaanbieders, hostingbedrijven, online platformen, zoekmachines en marktplaatsen voor de activiteiten via hun diensten.

Zo moeten online marktplaatsen vanaf begin 2024 meer informatie inwinnen over de bedrijven (handelaren) die producten of diensten verkopen via hun platform. Ook verplicht de DSA straks aanbieders van hosting- en platformdiensten om illegale online inhoud te bestrijden en hierover uitgebreider gebruikers te informeren. Digitale aanbieders moeten daarom het verwijderen van informatie of gebruikersaccounts beter uitleggen. Daarnaast biedt de DSA ook de mogelijkheid om burgers beter te beschermen tegen desinformatie en nepnieuws en betere bescherming van grond- en mensenrechten.

Via de DSA wordt het online platforms verboden om nog langer advertenties te personaliseren op grond van bijvoorbeeld geloofsovertuiging of seksuele geaardheid. Minderjarigen zijn straks bovendien extra beschermd tegen gepersonaliseerde advertenties. Dat moet eraan bijdragen dat ze geen ongepaste reclame te zien krijgen.

DGA: reguleren van datadeelmarkten
De DGA gaat over - relatief nieuwe - marktplaatsen die het delen van data tussen partijen faciliteren waarbij de dienstverlener zich actief inzet om een verbinding tussen datadeler en ontvanger te bewerkstelligen. De verwachting is dat er meer bedrijven en organisaties zullen gaan ontstaan die bedrijven willen ontzorgen in de dataketen en via hen de waarde van data willen ontsluiten.

Via de DGA worden vanaf eind 2023 deze opkomende datadeelmarkten aan de voorkant gereguleerd. Bijvoorbeeld via regels over neutraliteit van een datatussenpersoondienst. Dit past goed in de Nederlandse visie op datadeling tussen bedrijven waarin we zien dat er enorm veel toekomstig potentieel zit in datadeling, maar dat vertrouwen een belangrijk knelpunt is. Onder de DGA kunnen ook personal data managers gaan vallen die namens een persoon toestemming tot toegang tot data organiseren.

Klap voor Johnson: twee Britse ministers stappen op vanwege zijn leiderschap

In het Verenigd Koninkrijk hebben minister van Financiën Sunak en minister van Volksgezondheid Javid uit protest tegen premier Johnson ontslag genomen. In de ontslagbrief van Javid staat dat hij met Johnson had gesproken en het vertrouwen in de premier heeft verloren.

Onder het leiderschap van Johnson wordt de Conservatieve Partij door het publiek niet gezien als 'fatsoenlijk', noch dient zij het nationaal belang. Zelfs na de recente partij-interne motie van wantrouwen, die Johnson nipt had gewonnen, heeft de minister-president geen koerswijziging in gang gezet. In zijn verklaring benadrukte Sunak dat het publiek terecht verwacht dat de Britse regering correct, bekwaam en serieus optreedt.

De druk op Johnson nam onlangs opnieuw toe vanwege het schandaal met seksuele intimidatie door een vooraanstaand lid van de Tory-fractie. In de afgelopen dagen had Johnson verschillende verklaringen afgelegd over de vraag of hij op de hoogte was van de beschuldigingen tegen de politicus. Hij had aanvankelijk ontkend op de hoogte te zijn en verklaarde later dat de informatie hem waarschijnlijk was ontgaan.

De parlementsleden van de oppositie en sommige Tories beschuldigden de premier toen van liegen.

Johnson spreekt over vergissing
"Ik denk dat het een vergissing was om deze politicus een leidende rol in de parlementaire partij te geven en ik verontschuldig mij daarvoor," zei Johnson 's avonds.

Labour-partijleider Starmer zei dat het na alle decadentie, schandalen en mislukkingen duidelijk was dat deze regering nu aan het instorten was. Hij riep andere kabinetsleden op om een signaal af te geven tegen de - letterlijk - pathologische leugenaar Johnson door ontslag te nemen.

Fans vol lof over show Rammstein maar 'Hoe zit het met de stikstofuitstoot?'

Veel enthousiaste reacties op sociale media over de eerste van twee 'shows' die de Duitse band Rammstein gisteren gaf in Nijmegen. Al vragen enkelen zich ook af hoe het zit met de stikstofuitstoot van al het spektakel gedurende het concert.

De show van Rammstein in het Goffert Park was gisteren één groot spektakel met veel zwarte rook en enorme vuurkolommen die zorgden voor gigantisch veel warmte. Het riep bij sommige fans de vraag op wat voor effect de rookwolken hadden op de lokale stikstofuitstoot.

Volgens stikstofprofessor Wim de Vries van de Wageningen Universiteit kan zo'n show zeker lokaal voor een flinke uitstoot zorgen, maar is het vanuit landelijk oogpunt totaal verwaarloosbaar. "Je krijgt daar ter plekke een hoge concentratie fijnstof en de vraag is of dat goed is voor je gezondheid’’, zegt hij. De Vries vindt het vergelijkbaar met het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling. Ook dan zijn er tijdelijke concentraties met stikstof, maar die zijn dan nog veel hoger.

UCI trekt aantal mannen en vrouwen op wielrenonderdelen Spelen gelijk

Bij de Olympische Spelen van Parijs 2024 zal het aantal deelnemers op de fietsonderdelen bij de vrouwen gelijk zijn aan dat van de mannen. Dat heeft de internationale wielrenunie UCI bekendgemaakt. Ze hadden een persmoment over de kwalificatie voor het wegwielrennen, mountainbiken, baanwielrennen en BMX’en.

Spanje zonder beste voetbalster ter wereld naar EK

Een flinke aderlating voor het Spaanse elftal richting het Europees kampioenschap voetbal. Spanje moet het doen zonder Alexia Putellas. De aanvallende middenvelder heeft dinsdag de voorste kruisband van haar linkerknie gescheurd tijdens de training, zo meldt Cadena Cope.

Eerder maakte de nationale vrouwenploeg van Spanje melding van een 'verrekking', die nog nader onderzocht moest worden. De kruisbandblessure houdt Putellas maandenlang buitenspel, waardoor ze ook een groot deel van het seizoen met Barcelona zal moeten missen. 

Spanje zal dus zonder de beste voetbalster ter wereld deelnemen aan het EK. Putellas won in 2021 de Gouden Bal en werd afgelopen seizoen uitgeroepen tot beste speelster van de Champions League. Het is een tweede dreun voor Spanje. Dit nieuws kwam bovenop het bericht van vorige week dat ook Jennifer Hermoso niet deel kan nemen. Zij was achter Putellas tweede in de Gouden Bal-verkiezing. De Spaanse kampt met een knieblessure. 

Voor Spanje begint het EK vrijdag met een groepswedstrijd tegen Finland. Daarna volgen duels tegen Duitsland (volgende week dinsdag) en Denemarken (volgende week zaterdag). Woensdag speelt gastland Engeland de openingswedstrijd van het toernooi tegen Oostenrijk. Spanje geldt als een van de favorieten op het EK, maar met het gemis van Putellas en Hermoso lijken de kansen wel geslonken. 

Balsamo in de sprint te snel voor Kool en Vos in Giro Donne

Elise Balsamo heeft de vierde etappe in de Giro Donne gewonnen. De Italiaanse wereldkampioene was in de sprint de snelste voor de Nederlanders Charlotte Kool en Marianne Vos. Annemiek van Vleuten blijft aan de leiding staan in het algemeen klassement.

Nadat Annemiek van Vleuten maandag de macht had gegrepen in de Giro Donne stond er vandaag weer een vlakke etappe op het programma tussen Carpi en Reggio Emilia over 126 kilometer. Vijf rensters kregen in de beginetappe de ruimte van het peloton, maar in de laatste vijf kilometer kwam alles weer samen.

In de sprint die zou volgen was Elise Balsamo. De Italiaanse wereldkampioene kwam op 200 meter van de streep als eerste uit de bocht voor Charlotte Kool. Ondanks dat Kool nog sterk kwam opzetten ging de zege toch naar Balsamo. Voor Balsamo was het haar tweede ritzege nadat ze ook de eerste etappe had gewonnen.

Annemiek van Vleuten blijft aan de leiding staan in de Ronde van Italië voor vrouwen. De 39-jarige Nederlandse, die onlangs haar afscheid aankondigde in 2023, heeft daarin een voorsprong van 25 seconden op Mavi García.

Steeds meer 'nep-gehandicapten' op Schiphol: "Geen goed woord voor over"

Nu de wachtrijen op Schiphol de laatste maanden langer zijn dan normaal, zien medewerkers steeds vaker passagiers die een handicap faken en speciale assistentie aanvragen om de wachtrijen te omzeilen. Het is een klap in het gezicht voor iemand als Rivka Smit, die door haar spierziekte SMA deze assistentie hard nodig heeft. Zo meldt AT5

"Mensen hebben geen idee wat voor offers wij moeten brengen om te kunnen reizen", zegt Smits. "Daar gaat een lange planning aan vooraf. Als je dan gaat faken dat je een beperking hebt, dan vraag ik me wel af waar we als maatschappij naartoe zijn afgedaald."

Sinds de meivakantie ziet Schiphol een toename van 35 procent vergeleken met 2019 in het aantal aanvragen van passagiersassistentie. Volgens Madelon van der Hof van Schiphol is die stijging op twee manieren te verklaren. "Deels komt het omdat mensen langer moeten wachten en dus fysiek eerder assistentie nodig hebben."

"Anderzijds zien we ook dat reizigers hulpmiddelen inzetten om rijen te omzeilen", vervolgt Van der Hof. "Voor dat laatste hebben we natuurlijk geen goed woord over. Het zorgt ervoor dat de kwetsbare groep reizigers hierdoor in de verdrukking komt." Zo moeten mensen met een beperking langer wachten op assistentie en is er volgens medewerkers van Schiphol soms een rolstoeltekort.

Die ongemakken komen dan bovenop alle andere zaken die mensen met een beperking moeten regelen. "Wij moeten al eerder komen om ervoor te zorgen dat onze rolstoelen en hulpmiddelen op een veilige manier vervoerd kunnen worden", vertelt Smits. "Daar hebben we natuurlijk alle begrip voor, maar het wordt alleen maar moeilijker als mensen dit soort situaties gaan creëren."

Volgens Madelon van der Hof is het voor Schiphol lastig om hier direct iets aan te doen. "We zijn namelijk wettelijk verplicht om iedereen die daarom vraagt, hulp te verlenen. We mogen dus niet vragen naar de reden van de aanvraag. Vandaar ook echt de oproep aan mensen om alleen assistentie aan te vragen als je dat ook echt nodig hebt."

Veertien nieuwe games naar Xbox Game Pass

Microsoft heeft weer een nieuwe batch games voor Xbox Game Pass aangekondigd. De komende twee weken kunnen leden veertien nieuwe games verwelkomen.

Drie van die games komen uit de Yakuza-serie, wat opvallend is gezien deze games eerder al in Xbox Game Pass zaten, maar enkele maanden geleden werden verwijderd. In de originele aankondiging staat de game Solasta: Crown of the Magister niet, maar die game is alsnog vandaag toegevoegd voor Xbox One en Xbox Series X|S. De volledige lijst van toevoegingen is hiermee als volgt:

 • (04-07) House Flipper (Xbox, PC en cloud)
 • (05-07) Last Call BBS (PC)
 • (05-07) Yakuza 0 (Xbox, PC en cloud)
 • (05-07) Yakuza Kiwami (Xbox, PC en cloud)
 • (05-07) Yakuza Kiwami 2 (Xbox, PC en cloud)
 • (05-07) Solasta: Crown of the Magister (Xbox en cloud) - Day One release, reeds beschikbaar op PC
 • (07-07) DJMax Respect V (Xbox, PC en cloud)
 • (07-07) Matchpoint: Tennis Championships (Xbox, PC en cloud) - Day One release
 • (07-07) Road 96 (Xbox, PC en cloud)
 • (14-07) Escape Academy (Xbox en PC) - Day One release
 • (14-07) My Friend Peppa Pig (Xbox, PC en cloud)
 • (14-07) Overwhelm (PC)
 • (14-07) Paw Patrol The Movie: Adventure City Calls (Xbox, PC en cloud)
 • (14-07) PowerWash Simulator (Xbox, PC en cloud) - Day One release

Een lange lijst dus, dan is het ook extra fijn dat het lijstje van games die de service verlaten kort is deze keer. De volgende games verlaten 15 juli Xbox Game Pass:

 • Atomicrops
 • Carrion
 • Children of Morta
 • Cris Tales
 • Lethal League Blaze

Enschedese Volt politica door het stof na schietgebaar naar PVV-collega

Gemeenteraadslid Linda Wissink van Volt in Enschede maakte gisteravond tijdens een verhit asieldebat een schietgebaar naar PVV'er Hidde Heutink. Ze heeft hier inmiddels persoonlijk excuses aangeboden aan de PVV’er. Heutink plaatste het bewuste fragment uit het asieldebat van maandagavond, op Twitter. Het schietgebaar zorgde voor veel ophef. Zo meldt het AD.

Volt-fractievoorzitter Laurens Dassen laat weten dat hij het gebaar verwerpt. Op Twitter zegt hij: "Verwerpelijk gebaar. Goed en terecht dat Linda en Volt Enschede meteen excuses aanbieden".

Eerder lijkt VVD Kamerlid Judith Thielen een soortgelijk gebaar te hebben gemaakt achter de rug van Gideon van Meijeren (FvD).

Halsema haalt uit naar Hiddema: "Hij verspreidt desinformatie"

Burgemeester Halsema is niet te spreken over een tweet van strafpleiter en Eerste Kamerlid Theo Hiddema. Ze schrijft op Instagram dat zijn tekst strijdig is met de gedragsregels van de advocatuur. Zo meldt AT5. 

Het gaat om een tweet die Hiddema plaatste naar aanleiding van de gewelddadige poging om een terrasganger op de Beethovenstraat in Zuid van zijn horloge te beroven. "Halsema doet appèl op horeca: 'weiger klanten met een Rolex toegang'", schreef de advocaat erbij.

In het Instagrambericht schrijft Halsema dat Hiddema desinformatie verspreidt. "Hij legt mij een uitspraak in de mond die ik niet heb gedaan. Niet alleen is het strijdig met de gedragsregels van de advocatuur en brengt het schade toe aan het ambt, ook geeft hij daarmee bewust ruimte aan kwaadaardige en agressieve reacties die hij niet corrigeert."

Met dat laatste doelt ze op reacties die op de tweet van Hiddema binnenkwamen. In mei schreef ze op Instagram dat ze 'bedolven onder bedreigingen' werd na het besluit om Ajax niet op het Museumplein te huldigen. Ze deed aangifte en er werden drie verdachten opgepakt. Daarna werden de zittingen bij de politierechter ingetrokken, omdat Halsema met de drie persoonlijk in gesprek wil.

Hiddema schreef op Twitter ook dat hij geen fan is van de Rolex-horloges. "Mijn smaak voor horloges is wat minder protserig. De roofinstincten van de Hoodies zijn daarop nog niet ingericht."

Van Aert imponeert in Tour de France

Wout van Aert heeft op spectaculaire wijze zijn eerste overwinning in deze Tour de France geboekt. De geletruidrager ging er op het laatste helling, zo’n 10 kilometer voor de finish, vandoor en kwam alleen aan in Calais.

Na drie dagen Denemarken en een rustdag, ging de Tour verder in Frankrijk. Vandaag startte de Ronde van Frankrijk in Duinkerke en lag de finish na ruim 170 kilometer In Calais. Vanuit de start trok opnieuw Magnus Cort Nielsen in de aanval. De leider in de bolletjestrui kreeg Anthony Perez met zich mee.

De Deen en de Fransman kregen een ruime voorsprong en onderweg pakte Cort Nielsen op de verschillende klimmetjes de punten voor de bolletjestrui. Na de voorlaatste klim van de dag zat het werk van de Deen erop en ging Perez nog even door, maar in aanloop naar de slothelling werd ook hij teruggepakt.

Op de laatste helling nam Jumbo-Visma het heft in handen. De Nederlandse ploeg trok hard door en Wout van Aert kwam als eerste boven. Alleen Jonas Vingegaard (ploeggenoot van Van Aert) en Adam Yates konden enigszins in de buurt blijven, maar vlak voor de top moest het tweetal ook passen.

Van Aert had een mooie voorsprong opgebouwd en zou in de laatste tien kilometer standhouden tegen het peloton. De Belg in de geleleiderstrui pakte zijn eerste overwinning deze Tour, al dacht Jasper Philipsen in de achtergrond dat hij de overwinning pakte. Hij won de sprint van het peloton en maakte daarna het juichgebaar, maar had niet in de gaten dat Van Aert daar nog voor reed.

Woensdag krijgt Van Aert opnieuw kansen. Dan staat namelijk de kasseirit in de Ronde van Frankrijk op het programma.

Boeren voeren 'natuurbeheer' uit, Staatbosbeheer doet aangifte

Staatsbosbeheer gaat aangifte doen van vernieling tegen een groep actievoerende boeren. Gisteren hebben deze boeren met tractors een beschermd natuurgebied platgereden.

Ze reden een braakliggend stukje natuur bij Stroe op de Veluwe op, ploegden het om en strooiden mest over de grond uit. Het gebied behoort tot het Natura 2000-gebied op de Veluwe.

'Agractie' plaatste een filmpje van de actie op YouTube met de volgende omschrijving:

"We weten allemaal dat NGO's een potje maken van natuurbeheer en de schuld bij #boeren leggen. Daarom dachten deze boeren: dat kunnen we zelf veel beter, we pakken het even aan op 800m2 als voorbeeld en zaaien een mooi bloemenmengsel in. Nu maar hopen op regen🙏"


Verdachte schietpartij voorstad Chicago aangehouden, motief onduidelijk

In Highland Park, een voorstad van Chicago, zijn zes doden gevallen bij een schietpartij tijdens een parade ter gelegenheid van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag. Er zijn 24 mensen gewond naar een ziekenhuis gebracht, melden Amerikaanse autoriteiten.

Update 5 juli 13.15 uur: Vannacht is de vermoedelijke schutter aangehouden op 8 km afstand waar de schietpartij plaats vond. De politie kwam hem op het spoor na een DNA-test op het bij de schietpartij aangetroffen vuurwapen. Het gaat om de 21 jarige Robert 'Bobby' E Crimo III uit Highland Park.

Nadat de politie met de hulp van de FBI intensief de buurt uitkamde, was het uiteindelijk een agent van North Chicago die de verdachte in zijn wagen zag. Crimo vluchtte, maar kon na een korte achtervolging zonder problemen aangehouden worden in Lake Forest, Illinois. Over een eventueel motief voor de schietpartij is nog geen duidelijkheid.

De verdachte zou van Italiaanse afkomst zijn, volgens Fox News. Zijn vader Bob zou een delicatessenzaak hebben, 'Bob’s Pantry & Deli, en 'stelde zich in 2020 kandidaat voor het burgemeesterschap in Highland Park. De verdachte, was actief als ‘Awake the Rapper’. In de clip van zijn nummer 'On my mind',  was hij in een klaslokaal te zien met een gevechtsuitrusting en kogels.

Op social media vliegen de beschuldigingen tussen 'links'en 'rechts'elkaar om de oren. Trump-aanhangers wijzen op tweets waarin een fanaccount van rapper Awake herhaaldelijk het woord “woke” gebruikt. Anderen delen beelden van Crimo op een Trump-rall. Sommigen associëren een prominent symbool in de 'Are you awake'-video met een swastika, net als zijn gezichtstattoo van het getal 47. 

Eerdere berichtgeving: De politie is nog altijd op jacht naar de dader. Dit zou een blanke tengere man zijn van 18 tot 20 jaar oud met zwart lang haar. Hij heeft vanaf een dak geschoten op de deelnemers aan de parade, volgens de politie. Er is ter plaatse een geweer op een dak aangetroffen. Mensen in Highland Park is gevraagd om binnen te blijven.

De parade was net gestart toen er werd geschoten. Honderden mensen renden in paniek weg. Onder de deelnemers waren veel jonge gezinnen. ouders met kinderen. De parade werd na de schietpartij direct afgelast.

Tˇch abortus voor 10-jarig verkrachtingsslachtoffer, maar niet in eigen staat

Goed nieuws voor veel mensen die tegen abortus zijn en blij waren met de recente uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof: een 10-jarig meisje, zwanger na een verkrachting, mocht in haar eigen staat Ohio onlangs geen abortus ondergaan. Wéér een onschuldig leven gered, zullen de conservatievelingen in het Hof wellicht denken.

Het meisje was al zes weken zwanger en in Ohio is het sinds kort na de beruchte uitspraak niet meer toegestaan om een zwangerschap dan af te breken. Blijkbaar mag dat ook niet in dergelijke tragische gevallen, hoewel niet duidelijk is of de ultraconservatievelingen veelgehoorde 'argumenten' als "dan had ze haar benen maar eens bij elkaar moeten houden, eigen schuld!", "dan had ze maar moeten zeggen dat hij een condoom om moest doen!" of "wel lekker neuken, maar niet de gevolgen willen dragen...echt niet!?" hier ook durven te gebruiken.

Gelukkig was er ook goed nieuws voor mensen die voorstander zijn van meer eigen keuze omtrent de eigen gezondheid: in buurstaat Indiana is het nog wél mogelijk om een abortus te ondergaan. De arts in Ohio, die gebonden was aan de nieuwe regelgeving in zijn staat, bracht de familie van het meisje in contact met een arts in Indiana, waar gynaecoloog Caitlin Bernard ze gelukkig wel kon helpen. Voorlopig dan, vermoedelijk voert die staat binnenkort vergelijkbare wetten in als Ohio, waardoor kinderen - de eerdergenoemde vanuit conservatieve hoek komende argumenten even volgend - ook daar maar moeten zorgen niet verkracht te worden, of toch in elk geval niet onbeschermd.

Rusland beschuldigt Oekra´ne van het folteren van krijgsgevangenen

Na een gevangenenruil met Oekraïne heeft Rusland beschuldigingen geuit van het martelen van krijgsgevangenen door Oekraïne. De staatsonderzoekscommissie in Moskou maakte bekend dat er daarom een onderzoek was gestart. "Verhalen over van onmenselijke behandeling" van Russische soldaten die in Oekraïne zijn gevangengenomen, zouden worden onderzocht.

De regeringen in Moskou en Kyiv hebben vorige week elk 144 krijgsgevangenen uitgewisseld. Russische soldaten maakten vervolgens melding van "ondervonden geweld". Een soldaat meldde dat Oekraïense artsen hem zonder verdoving hadden behandeld en hem "hadden geslagen en met elektriciteit hadden gemarteld". De soldaat zei ook dat hij dagenlang zonder water en voedsel had gezeten.

Europese gasprijzen naar hoogste punt in vier maanden

De vreest voor toenemende tekorten aan het aanbod van gas op de gasmarkt heeft de gasprijzen in Europa naar het hoogste niveau in vier maanden gestuwd. Het termijncontract TTF op de energiebeurs in Nederland steeg tot zo'n 175 euro per megawattuur. Dit is het hoogste niveau sinds maart. Ten opzichte van de vorige dag was er een prijsstijging van zo'n acht procent. Het krappe aanbod blijft bepalend.

Rusland had zijn leveringen via de Nord Stream 1-pijpleiding de afgelopen weken met ongeveer 60 procent verminderd en rechtvaardigde dit met technische problemen. Westerse landen zien dit als een politieke reactie op de sancties die zij hebben ingesteld vanwege de Russische aanval op Oekraïne.

NAVO-landen tekenen officieel voor toetreding Finland en Zweden

De dertig NAVO-landen hebben officieel getekend voor de toetreding van Zweden en Finland tot het bondgenootschap. Ze mogen vanaf nu meepraten, al is meestemmen er nog niet bij. De twee aspirant-leden hebben nu alleen nog de goedkeuring nodig van de parlementen van de meeste van de dertig lidstaten. Meer hierover bij het DvhN.

"Met de ondertekening van de toetredingsprotocollen wordt het ratificatieproces in elk van de lidstaten in gang gezet", zei NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg.

Het kabinet gaat dinsdag nog akkoord met de toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO. Daarvoor is er rond het middaguur een extra ministerraad, heeft minister-president Mark Rutte laten weten. Daarna kan het parlement de toetreding goedkeuren.

Aanhouding en huiszoekingen in groot drugsonderzoek

De politie heeft dinsdagochtend vroeg een 38-jarige man uit Nijkerk aangehouden. In Nijkerk worden op twee locaties (woning en bedrijfspand) zoekingen verricht. De aangehouden man wordt verdacht van betrokkenheid bij de productie van en de handel in synthetische drugs.

Uit politieonderzoek, mede op basis van gekraakte, versleutelde chatberichten, komt een link tussen de man en een groot, opgerold drugslab in Lendelede (België) op 8 september 2020 naar voren. De verdachte zou een faciliterende rol hebben gespeeld bij dit drugslab. Bijvoorbeeld in het voorzien van werkers, grondstoffen en materiaal. Het Belgische lab was gevestigd in een oude varkensstal en zou het grootste drugslab zijn dat ooit in België is opgerold. Begin dit jaar werd ook al een man uit Heerhugowaard aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het bewuste lab.

Samenwerking
De aangehouden man zit vast en het verdere onderzoek loopt. De aanhouding kwam tot stand na uitvoerig onderzoek door de recherche in samenwerking met de Belgische politie en agenten uit het lokale, Nederlandse team Veluwe Vallei Noord, waar Nijkerk onder valt. Voor de aanhouding van de man is een zogenoemde Ondersteuningsgroep ingezet. Zij zijn gespecialiseerd in complexe aanhoudingen.

Twee voertuigen zijn voor onderzoek meegenomen (Afbeelding: Politie.nl)
Twee voertuigen zijn voor onderzoek meegenomen (Afbeelding: Politie.nl)

Handhavers in Rotterdam ook ’s nachts op pad

Handhavers van de gemeente Rotterdam zijn vanaf afgelopen weekend tot 02.00u op straat actief. De diensten zijn aangepast aan het ritme van de stad. De afgelopen jaren hebben de gemeentelijke handhavers een steeds belangrijkere rol gekregen om het veilig te houden op straat.

In het coalitieakkoord is daarom de afspraak gemaakt om naast de inzet van pleinstewards op die tijdstippen, ook meer inzet van Toezicht & Handhaving te plegen in de nachtelijke uren. De handhavers worden flexibel ingezet waar ze het meest nodig zijn.

Ritme van de stad
Vanaf vrijdag 1 juli 2022 tot en met zaterdag 1 oktober 2022 draait een pilot waarbij handhavers op vrijdag- en zaterdagavond worden ingezet tot 02:00 uur. Handhaving speelt een grote rol om overlast in de stad ook na 23.00 uur te beperken dan wel te voorkomen. Ook ontstaat hiermee voor de Politie meer ruimte om te focussen op andere prioriteiten in de stad.
Wethouder Vincent Karremans: “Onze handhavers hebben een belangrijke rol om de stad schoon, heel en veilig te houden. En die stad stopt niet om elf uur ’s avonds. Daarom zijn zij nu ook op vrijdag- en zaterdagnacht op straat. Een veilig gevoel voor Rotterdammers die nog laat op pad zijn en een gerust idee voor de mensen die van hun nachtrust proberen te genieten.”

Inzet Handhaving tijdens de avonduren
De reguliere werkzaamheden blijft Handhaving uitvoeren. Zoals toezicht houden bij onder andere horecagelegenheden, het handhaven op parkeeroverlast en het opvolgen van meldingen van overlast.

Specifieke taken
Daarnaast gaan zij zich tijdens de avonduren met specifieke taken bezighouden. Het begeleiden van de uitstroom van evenementen is er daar een van. Daarnaast surveilleert Handhaving extra in de parken. Ze spreken parkbezoekers aan om op die manier vuiloverlast te beperken. Ook nemen ze tijdens deze pilot voor het zomeroffensief deel aan (Politie)acties op Rotterdamse kades en bij acties tegen verkeersaso’s. Met name in het centrum handhaven ze gezamenlijk op onder andere lachgasgebruik en geluidsoverlast door (stilstaande) voertuigen.

Twee verdachten in buitenland aangehouden in verband met moord op Peter R. de Vries

Op verzoek van de Nederlandse autoriteiten zijn in het onderzoek naar de opdrachtgever(s) van en andere betrokkenen bij de moord op Peter R. de Vries op 4 juli 2022 twee verdachten aangehouden in het buitenland.

Op Curaçao is een 27-jarige man aangehouden. De man, die de Nederlandse nationaliteit heeft, wordt binnenkort overgebracht naar Nederland.

Daarnaast is in Spanje een 26-jarige Nederlandse man aangehouden. Aan de Spaanse autoriteiten is verzocht om de man over te leveren aan Nederland. De overleveringsprocedure zal naar verwachting minimaal enkele weken in beslag nemen.

Meer informatie kan op dit moment niet worden verstrekt volgens het Openbaar Ministerie. 

Het onderzoek naar de opdrachtgever(s) van en andere betrokkenen bij de moord op De Vries wordt uitgevoerd door de Landelijke Recherche onder leiding van het Landelijk Parket. Zij zijn het Openbaar Ministerie op Curaçao, het Recherche Samenwerkingsteam (RST) en het Korps Politie Curaçao alsmede de Spaanse autoriteiten zeer erkentelijk voor de verleende assistentie.

Details patch 6.2 voor Final Fantasy XIV: Endwalker

Square Enix heeft meer bekendgemaakt over de komende patch 6.2, getiteld “Buried Memory,” voor Final Fantasy XIV Online. De nieuwe informatie werd onthuld tijdens de laatste Letter from the Producer LIVE-uitzending, inclusief nieuws over de Island Sanctuary-content.

Patch 6.2 verschijnt in augustus en levert nieuwe content, inclusief het nieuwste hoofdstuk in het doorlopende verhaal, nieuwe gevechtsuitdagingen, systeem-updates en meer. Producer en director Naoki Yoshida vertelde tijdens de uitzending meer over de komende Island Sanctuary-content. In deze solo-content kunnen spelers hun eigen eilandwoning bouwen. Spelers kunnen materialen verzamelen, faciliteiten bouwen, dieren verzorgen en meer, zonder dat daar eerdere ervaring in craften of gatheren voor is vereist. Door de verschillende content in het Island Sanctuary te voltooien, kunnen spelers ook in-game geld verdienen om speciale voorwerpen mee aan te schaffen.

Yoshida vertelde ook wat spelers kunnen verwachten bij de release van Patch 6.2, waaronder:

 • Nieuwe Main Scenario-quests – Het verhaal wordt vervolgd met een heel nieuw hoofdstuk.
 • Nieuwe Side Quests – Tataru’s Grand Endeavor gaat verder.
 • Nieuwe dungeon – The Fell Court of Troia.
 • Nieuwe trial – Een nieuwe uitdaging op de niveaus Normal en Extreme. Meer details hierover worden later onthuld.
 • Nieuwe raid voor 8 spelers – Pandæmonium: Abyssos komt beschikbaar op de niveaus Normal en Savage. De raid op Savage-niveau verschijnt een week na de release van patch 6.2.
 • Nieuwe Unreal-trial – Strijd tegen Sephirot in Containment Bay S1T7 (Unreal).
 • PvP-updates – PvP Series 2 en Crystal Conflict Series 3 beginnen bij de release van Patch 6.2. Daarnaast wordt Rival Wings hervat, en PvP-actie-aanpassingen doorgevoerd.

Verdere aanpassingen Main Scenario:

 • De Duty Support-functie wordt uitgebreid met main scenario-dungeons van Snow Cloak tot The Vault.
 • De Steps of Faith-trial wordt omgevormd naar een Solo Quest Battle.
 • Thornmarch-trial wordt aangepast.
 • Diverse updates – Extra content, waaronder aanpassingen aan jobs voor PvE en PvP, updates voor Adventurer Plates, Glamour Dresser-uitbreiding van 400 naar 800 slots en meer.

Daarnaast werden meer gedeeld over de content die iets later verschijnt, als onderdeel van patch 6.25:

 • Nieuwe Side Quests – Somehow Further Hildibrand Adventures worden vervolgd in patch 6.25.
 • Nieuwe Weapon Enhancement-quests – Spelers kunnen in de hele patch 6.x-serie Manderville-wapens krijgen en verbeteren via de Somehow Further Hildibrand Adventures-questline.
 • Nieuwe Tribal Quests: Omicron – Op Disciples of the Land gerichte quests.
 • Nieuwe “Variant Dungeons”-gevechtscontent – Spelers kunnen genieten van deze nieuwe dungeon-content met wisselende niveaus, die eerder “Criterion Dungeons” werden genoemd.
 • Another Path: Criterion Dungeons – Zwaar uitdagende content voor vier spelers, vergelijkbaar met de Variant Dungeons, maar dan met vaste routes. De Criterion Dungeon-content biedt twee opties met verschillende moeilijkheidsniveaus, elk met hun eigen unieke set regels en eigenschappen.

Final Fantasy XIV Endwalker - Sage (Foto: Square Enix)

Sword Art Online Alicization komt naar Nintendo Switch

Dit weekend werd tijdens Anime Expo aangekondigd dat Sword Art Online Alicization Lycoris binnenkort uitkomt op Nintendo Switch.

Alicization Lycoris speelt zich net als de anime af in de virtuele wereld van Underworld en volgt de hoofdpersoon van de serie, Kirito, die wakker wordt in het spel zonder te weten hoe hij daar terecht is gekomen. Met de hulp van zijn nieuwe vriend Eugeo realiseert Kirito zich al snel dat de andere personages in het spel te geavanceerd zijn om AI te zijn. Tijd om te ontdekken wat er allemaal aan de hand is dus. De game volgt in het begin het verhaal van de anime, maar gaat daarna een andere kant op.

De game bevat op Nintendo Switch de eerste vier gratis content-updates onder de naam Ancient Apostles.

Basketballers zetten simpele stap richting WK 2023

De Nederlandse basketballers staan in de laatste kwalificatieronde voor het wereldkampioenschap van volgend jaar. Dat was al duidelijk, want drie van de vier teams zouden door mogen en Rusland's resultaten werden geschrapt.

In Almere nam Nederland het in de laatste wedstrijd van de eerste ronde op tegen Italië, dat halverwege een 43-54 voorsprong te pakken had. Onder leiding van Yannick Franke, goed voor dertig punten, kwam Nederland nog wat terug, maar de winst zat er niet in: 81-92.

In de tweede kwalificatieronde speelt Nederland opnieuw tegen IJsland en Italië en verder tegen Georgië, Spanje en Oekraïne. De eerste twee wedstrijden zijn in augustus: op de 24e en 27e, het is nog niet bekend tegen wie - Georgië, Spanje en Oekraïne moeten hun eerste ronde nog afmaken.

ACM: omzet uit brievenbuspost in 2021 voor het eerst in jaren gestegen

De omzet in de markt voor brievenbuspost is in 2021 voor het eerst in jaren weer gestegen. Het aantal verstuurde brieven was met twee miljard 0,9 procent minder dan in 2020, maar door hogere prijzen en een grote hoeveelheid coronagerelateerde post steeg de omzet ruim 2,2 procent naar € 950 miljoen. Intussen blijft de pakketmarkt stevig groeien, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vandaag in de Post- en Pakketmonitor 2021.

“Het aantal verstuurde brieven is in 2021 na jaren van dalen nagenoeg stabiel gebleven. Dat komt onder meer doordat de overheid vorig jaar veel vaccinatieoproepen per post verstuurde”, zegt Manon Leijten, bestuurslid van de ACM. “Doordat consumenten meer zijn gaan winkelen via internet, heeft de toch al stijgende trend in de pakketmarkt voor het tweede jaar op rij een stevige impuls gekregen.”

Brievenbuspost
Het overgrote deel van de brievenbuspost komt van de zakelijke markt, met 1,88 miljard poststukken; bijna even veel als in 2020. De omzet van het zakelijke segment steeg naar € 823 miljoen. De gemiddelde prijs per poststuk steeg met een kleine vier procent.

De hoeveelheid consumentenpost – die in 2020 nog was gegroeid – daalde vorig jaar met ruim 10 procent naar 118 miljoen brieven, minder dan in 2019. De postzegelprijs is gestegen van € 0,91 naar € 0,96. Daardoor kwam de omzet uit consumentenpost op ruim € 127 miljoen, een daling van 5,1 procent.

PostNL verzorgt de Universele Postdienst (UPD), waar bepaalde wettelijke normen voor gelden. Zo hoort PostNL minimaal 95 procent van de binnenlandse brieven de volgende dag te bezorgen, behalve op zondagen, maandagen en feestdagen. In 2021 was deze zogeheten overkomstduur onder de wettelijke norm, met 93,9 procent.

Pakketten
Er werden in 2021 ruim 654 miljoen pakketten binnenlands verstuurd, een kwart meer dan een jaar eerder. De omzet in de markt voor pakketten die bedrijven naar consumenten sturen is met bijna 40 procent toegenomen tot € 1,85 miljard. Bijna driekwart van de pakketbezorging wordt uitbesteed aan onderaannemers. Van de pakketten voor bezorging aan huis werd 93 procent op het huisadres afgeleverd, 3 procent bij de buren en 4 procent bij een ophaalpunt.

Rojer en Koolhof uitgedubbeld op Wimbledon

Voor tennissers Wesley Koolhof en Jean-Julien Rojer zit Wimbledon er nu echt op. De heren werden uitgeschakeld in respectievelijk het mannen- en gemengd dubbelspel, waarin ze hoog op de plaatsingslijst stonden.

Samen met de Japanse Ena Shibahara was Rojer als eerste geplaatst in het gemengd dubbelspel. In de achtste finales was het spannend tegen Matthew Ebden en Samantha Stosur, maar het Australische duo bleek toch net even te sterk: 3-6, 7-6 (5), 4-6.

Koolhof, die met Shibahara onlangs nog de Roland Garros-titel pakte, speelde in het mannendubbel met de Brit Neal Skupski. Het als derde geplaatste duo trof óók Matthew Ebden, dit keer met landgenoot Max Purcell. Het ging over en weer en een Nederlands/Britse zege zat er lange tijd in, maar die kwam niet: 5-7, 4-6, 6-3, 6-4, 5-7.

Nadal treft Fritz op Wimbledon, ook Garin en Kyrgios in kwartfinales

In de kwartfinales op Wimbledon staat Rafael Nadal tegenover de Amerikaan Taylor Fritz. Die rekende in de achtste finales overtuigend af met de Australiër Jason Kubler, voormalig nummer één van de wereld en opvallend genoeg ooit vergeleken met Nadal wat talent betreft, tot een aangeboren knieprobleem roet in het eten gooide. Fritz won met 6-3, 6-1, 6-4.

Nick Kyrgios kampte dan weer met een pijnlijke schouder, maar dat weerhield het Australische enfant terrible er niet van om het de Amerikaan Brandon Nakashima erg lastig te maken. Het werd een vijfsetter, waarin Kyrgios in de beslissende set toch een maatje te groot bleek: 4-6, 6-4, 7-6 (2), 3-6, 6-2.

Kyrgios speelt in de kwartfinales tegen Cristian Garin. De Chileen, die vorig jaar in de achtste finales sneuvelde, speelde een ware thriller tegen Kyrgios' landgenoot Alex de Minaur (19) en maakte het na ruim 4,5 uur af: 2-6, 5-7, 7-6 (3), 6-4, 7-6 (6).

Tour: Etappe 4 - Duinkerken naar Calais, een eerste aanvalsritje?

De Tour de France heeft na drie dagen al een rustdag achter de rug, wat in de praktijk natuurlijk vooral een reisdag was: Denemarken is verleden tijd, etappe vier gaat vandaag gewoon weer van start in Frankrijk.

De heren vertrekken om kwart over één uit Duinkerken, een kwartier later volgt de echte start. Sporza en Eurosport zijn er gelijk bij, de NOS doet het rustig aan en sluit een uurtje later ook aan, waarna de finish ergens tussen vijf en half zes verwacht wordt in Calais.

Rellende_Rotscholier heeft de ruim 171 kilometer lange etappe hier weer uitgebreid voorbeschouwd, het zou zomaar een aanvalsritje kunnen worden. Zes klimmetjes, maar wel allemaal van de vierde categorie, dus een massasprint is ook verre van ondenkbaar.

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)

Huishoudens sparen weer minder

In het eerste kwartaal van 2022 bedroegen de vrije besparingen van huishoudens 11,0 miljard euro. Dat is bijna 8,7 miljard euro minder dan in het eerste kwartaal van 2021. Dit komt vooral doordat de consumptieve bestedingen hoger waren dan een jaar eerder, toen de coronabeperkingen strenger en de prijzen lager waren. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

De vrije besparingen van huishoudens (inclusief instellingen zonder winstoogmerk) zijn gelijk aan het beschikbaar inkomen min de consumptieve bestedingen. De vrije besparingen worden beïnvloed door seizoenseffecten. In dit nieuwsbericht zijn daarom de vrije besparingen van het eerste kwartaal in 2022 vergeleken met hetzelfde kwartaal in 2021.

In het eerste kwartaal van 2022 was het beschikbaar inkomen 7,1 miljard euro hoger dan het eerste kwartaal van 2021. De consumptieve bestedingen waren 15,8 miljard euro hoger dan een jaar eerder. De vrije besparingen in het eerste kwartaal van 2022 waren wel ongeveer even hoog als die in het eerste kwartaal van 2020. In beide kwartalen was er maar een korte periode van coronamaatregelen.

Hogere consumptieve bestedingen
De consumptieve bestedingen waren 15,8 miljard euro hoger dan in het eerste kwartaal van 2021. In volume (de waarde gecorrigeerd voor prijsontwikkelingen) hebben huishoudens 10,9 miljard euro meer geconsumeerd in het eerste kwartaal van 2022. Ook de inflatie is verder toegenomen. Door de gestegen prijzen kwamen de consumptieve bestedingen 4,9 miljard euro hoger uit.

Vooral bij energie en water zorgden de gestegen prijzen voor een toename van de consumptie. Huishoudens hebben 1,4 miljard euro meer besteed aan energie en water. In volume werd er juist minder geconsumeerd. Dat kwam vooral doordat er minder aardgas is verbruikt. De hoge aardgasprijzen speelden een rol, maar het eerste kwartaal van 2022 was ook warmer dan het eerste kwartaal in 2021. In de categorie brandstoffen en overige goederen hebben de gestegen prijzen gezorgd voor 850 miljoen euro aan hogere consumptieve bestedingen. Ook in volume werd meer geconsumeerd.

De consumptie van horecadiensten steeg met 3,8 miljard euro het sterkst. In volume werd hier bijna 3,4 miljard euro meer besteed. Deze stijging hangt samen met minder strenge coronamaatregelen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Hogere investeringen in niet-financieel bezit
Huishoudens kunnen de besparingen gebruiken om bijvoorbeeld geld op de spaarrekening te zetten, effecten te kopen of schulden af te lossen om zo hun financieel vermogen te vergroten. Maar huishoudens kunnen ook hun niet-financieel vermogen vergroten door besparingen te investeren in bezit zoals grond en woningen.

In het eerste kwartaal van 2022 waren de vrije besparingen van huishoudens bijna 8,7 miljard euro lager dan in het eerste kwartaal van 2021. De investeringen in niet-financieel bezit zijn echter met 1,3 miljard euro toegenomen. Bij huishoudens gaat het dan vooral om investeringen in (nieuwbouw)woningen. De lagere vrije besparingen en de toename van het niet-financieel vermogen hadden een negatief effect op het financieel vermogen.

Schade door brand op Zr.Ms. Zeeland

Door de brand die in de nacht van zondag op maandaag op Zr.Ms. Zeeland woedde, heeft het patrouilleschip aanzienlijke schade opgelopen. Niemand raakte gewond. De Zeeland ligt voor onderhoud in een droogdok in Den Helder. Er was tijdens de brand geen personeel aan boord.

De schepen in het dok worden 24/7 bewaakt. Toen de brand rond half 2 ontstond, werd dan ook direct het Korps Marinebrandweer gealarmeerd. Die bluste de brand met hulp van regionale korpsen. Het vuur was zo’n anderhalf uur later onder controle.

Wat de komende tijd de verdere gevolgen van de brand zijn voor het patrouilleschip moet nog duidelijk worden. Naar de oorzaak van de brand wordt onderzoek gedaan.

Zes aanhoudingen bij beŰindigen boerenprotest Zwolle

De politie heeft vannacht een einde gemaakt aan een blokkade bij het distributiecentrum van de Albert Heijn aan de Galvaniweg in Zwolle. De blokkade was al de hele dag gaande. Nadat de gemeente een noodverordening had afgekondigd en de aanwezigen weigerden te vertrekken, is de Mobiele Eenheid (ME) ingezet. Zes verdachten zijn aangehouden voor openlijke geweldpleging. Er waren ongeveer 200 mensen aanwezig bij de blokkade.

De gemeente Zwolle stelde eerder op de avond (22.30 uur) een noodverordening in, waarin stond dat de aanwezigen van de Galvaniweg moesten vertrekken. De politie heeft boeren meerdere keren de mogelijkheid gegeven om vrijwillig te vertrekken en de blokkade op te heffen. Nadat aan deze waarschuwingen geen gehoor gegeven werd, heeft de ME ingegrepen en de blokkade opgeheven. Daarbij zijn zes verdachten aangehouden voor openlijke geweldpleging. Er werd onder meer met flessen gegooid naar agenten en een politieshovel werd vernield. De verdachten zijn meegenomen naar het bureau. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten. Er zijn beelden gemaakt van de ongeregeldheden, die nader bestudeerd worden.

Eerder op de avond werd in Oosterhout (Gld.) de ME ingezet nadat er om 20:30 uur een noodbevel werd afgegeven. Dit nadat de distributiecentra ook daar de gehele dag geblokkeerd werden. Daar waren de aanwezigheid en aanwijzingen van de ME voldoende om aanwezigen te bewegen om vrijwillig te vertrekken.

Er waren meer plekken waar groepen boeren samenkwamen. Een aantal blokkades zijn opgeheven door als politie in verbinding te zijn en te blijven met de boeren. Het doel van de politie is altijd de-escaleren waar dat mogelijk is. In bepaalde situaties was het noodzakelijk om te dreigen met politieoptreden en helaas heeft de ME in Zwolle daadwerkelijk moeten optreden om de blokkade op te heffen.

FOK! Wat een weer!: puur Hollands zomerweer

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Moj'n!

Gewoon Holllands zomerweer. Soms zijn er korte fase's met even wat warmte die direct daarna gevolgd wordt door een korte fase met soms heftige buien. Als we zo eens naar de afgelopen maand juni kijken, dan zien we enorme verschillen. Er zijn plekken die niet meer dan 35 mm kregen. De plekken die vaak wel prijs hadden komen, mede ook dankzij Pinksteren, uit op hoeveelheden tussen de 150 en 190 mm. De 200 mm is nergens behaald. Alhier te Haarlem kwamen wij uit op 142 mm. Dus ook ik mocht niet klagen.

Toch was het zeker in mijn provincie ook zeer zonnig. Dat verbloemt een beetje de grote neerslaghoeveelheid. Vrijwel geheel Noord-Holland en dat strekte zicht langs alle kustprovincies uit, hadden bijna 300 uur zon. Vreemde maand was juni.

Inmiddels zijn we vertrokken voor een periode met puur Hollands zomerweer. Veel zon aan de kust, terwijl er in het binnenland zich meer bewolking vormt. Het blijft ook niet helemaal 100% droog. Zo heel af en toe kan er eens een klein buitje vallen. De grootste kans daarop is in de noordelijke provincies. Het gaat echter zeker niet om hoeveelheden van méér dan een paar mm als maximum, en zelfs dat is moeilijk. Het is daar in ieder geval minder aangenaam. 

In het zuiden schijnt de zon vaker en komen we duidelijk boven de 20 graden uit. Maxima liggen daar rond de 22 graden, terwijl het noorden grotendeels rond of zelfs iets onder de 20 graden zal blijven. 

Gelukkig staat er niet al te veel wind, alleen uit de verkeerde noordwestelijke hoek. 

Dit weerbeeld lijkt voor lange tijd stand te houden. Er zijn soms wel eens weerkaarten die anders laten zien, maar die worden de volgende dag meestal weer de kop ingedrukt. 

Voor de meeste mensen ideaal zomerweer. Voor de zware buien c.q warmte-liefhebbers... die heb ik voorlopig niets te bieden.  

 

Prachtige zonsopgang in Noord Holland (Foto:DJMO)
Prachtige zonsopgang in Noord Holland (Foto:DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #161 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #957
special
Random Pics van de Dag #956
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
©FOK.nl e.a.