Vermeende schutter Kopenhagen opgenomen op psychiatrische afdeling

Bij een schietpartij in een winkelcentrum in Kopenhagen op zondag zijn verschillende mensen omgekomen en gewond geraakt, aldus de Deense politie.

De vermoedelijke schutter is een 22-jarige Deense man die werd aangehouden in de buurt van het Fields-winkelcentrum, zei politie-inspecteur Søren Thomassen, hoofd van de politie-eenheid van Kopenhagen.

Update 17.00 uur: De vermeende dader van de schietpartij in Kopenhagen waarbij drie doden vielen, is opgenomen in een gesloten psychiatrische afdeling. Dit werd gemeld door de politie na een bijna twee uur durende hoorzitting van de verdachte voor een magistraat. De verdachte brengt zijn voorlopige hechtenis dus door op een psychiatrische afdeling. De plaatsing van de man op de psychiatrische afdeling is in eerste instantie geldig tot 28 juli. De bevindingen tot nu toe wijzen erop dat de 22-jarige schuldig is, zei de magistraat volgens de Deense televisie.

De 22-jarige had al psychische problemen en was "bekend bij psychiatrische diensten", zegt politiechef Sören Thomassen van Kopenhagen. Volgens een bericht op de Deense televisie had de man kort voor het misdrijf nog geprobeerd een crisismeldpunt te bereiken.

De recherche classificeerden ook de video's van de verdachte die online circuleerden als authentiek. Daarin poseert de 22-jarige met wapens, bootst zelfmoordgebaren na en spreekt over psychofarmaca "die niet werken". De YouTube- en Instagram-accounts die vermoedelijk van de verdachte waren, zijn geblokkeerd. 

Thomassen zei dat de vermoedelijke schutter alleen leek te hebben gehandeld. 

Update 11.55 uur: De politie van Kopenhagen heeft de hele nacht uitgebreid onderzoek gedaan naar de schietpartij die gisteren plaatsvond in Field's op Amager.

Bij de schietpartij kwamen drie mensen om het leven. De doden zijn een 17-jarige Deense vrouw, een 17-jarige Deense man en een 47-jarige Russische burger die hier woont. Daarnaast werden in totaal vier mensen met schotwonden in het ziekenhuis opgenomen, van wie één in kritieke toestand. Het gaat om twee Deense burgers van respectievelijk 19 en 40 jaar en twee Zweedse burgers van respectievelijk 16 en 50 jaar.

20 mensen hebben lichte verwondingen die zijn ontstaan in verband met de evacuatie uit Field's. Daarnaast zijn er nog drie ter plaatse behandeld voor mogelijke verdwaalde schoten, waarna ze mee naar huis zijn genomen. In totaal zijn er dus 30 mensen gewond geraakt als gevolg van het incident. De mensen die in relatie staan tot de zwaargewonden zijn geïnformeerd. 

De vermoedelijke dader zal later vandaag worden voorgeleid voor verhoor, waar hij onder meer wordt beschuldigd van doodslag. Uit de tot nu toe gedane bevindingen concludeert de politie dat het geen actie uit terroristische motieven is geweest.

Update 01.45 uur: De slachtoffers zijn een man tussen de 40 en 50 jaar en twee jongeren, zei politiechef Søren Thomassen maandagavond in de Deense hoofdstad, volgens lokale media. Drie andere mensen raakten zwaargewond en verkeren in kritieke toestand.

Thomassen gaf geen informatie over het mogelijke motief. Op sociale media wordt gespeculeerd over een racistische achtergrond, zei hij. Hiervoor is momenteel geen bewijs.

De vermoedelijke dader was "in principe bekend" bij de politie, zei Thomassen. Hij heeft hierover geen nadere informatie verstrekt. De politie gaat ervan uit dat de dader alleen handelde. "Tot we er absoluut zeker van zijn dat de hypothese correct is, zullen we een uitgebreid onderzoek uitvoeren en een massale operationele aanwezigheid in Kopenhagen handhaven totdat we kunnen zeggen dat hij alleen was", zei Thomassen. De man had een wapen en munitie bij zich toen hij werd aangehouden. Mogelijk was er nog een wapen bij betrokken.

De gearresteerde wordt maandag voorgeleid. Hij zal worden beschuldigd van doodslag. Maar de beschuldiging kan nog veranderen. De politie wilde in eerste instantie niet zeggen of de man lid was van een wapenvereniging en of hij legaal in het bezit was van het wapen.

Toen de eerste schoten werden gelost, renden meer dan honderd mensen het winkelcentrum uit, meldden Deense media op basis van ooggetuigen. Ooggetuigen meldden dat mensen zich verstopten in de winkels van het winkelcentrum.

Een van hen vertelde omroep DR dat hij drie of vier zeer harde knallen hoorde terwijl hij met zijn gezin in een winkel was. Daarna renden andere mensen de winkel binnen en meldden schoten, waarna hij en zijn gezin via een nooduitgang vluchtten, aldus de man. De politie riep ooggetuigen op om video- en fotomateriaal aan te leveren.

Het winkelcentrum Fields ligt in de wijk Amager tussen het centrum van de Deense hoofdstad en de luchthaven. In de buurt is de Royal Arena, waar een concert van muzikant Harry Styles zou plaatsvinden. Volgens Deense media is het echter afgelast.

Update 4 juli 1.05 uur: De Deense politie heeft zojuist op een persconferentie bekendgemaakt dat bij de schietpartij in een winkelcentrum in Kopenhagen drie doden zijn gevallen. Er zijn ook meerdere mensen gewond geraakt. Drie van hen liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis. De politie zei dat de aangehouden verdachte zo goed als zeker de dader is. Hij handelde vermoedelijk alleen en een terreurdaad wordt niet uitgesloten. Bij zijn aanhouding had hij het wapen en de munitie nog bij zich, zegt de politie. 

Er wordt veel gespeculeerd over de motieven van de dader op social media. De geruchten gaan van schizofrenie tot lidmaatschap van de extreem rechtse 'Stram Kurs' , maar de politie bevestigt tot nu toe niets. 

Update 23.24 uur: Er is weinig nieuwe informatie over de schietpartij naar buiten gebracht door de Deense politie. Wel lijkt het erop dat de verdachte 'Noah' gisteren enkele filmpjes op YouTube heeft gepost. Hierop is hij te zien in verschillende houdingen met diverse vuurwapens. 

Volgens de geruchten zou het gaan om iemand met ernstige psychiatrische problemen. 

Eerdere berichtgeving"We weten dat er verschillende doden zijn" en "verschillende gewonden", vertelde Thomassen op een persconferentie, eraan toevoegend dat terreur niet kan worden uitgesloten. “We hebben geen informatie dat anderen erbij betrokken zijn. Dit is wat we nu weten.”

Het winkelcentrum ligt aan de rand van Kopenhagen, tegenover een metrolijn die het stadscentrum met de internationale luchthaven verbindt. Er loopt ook een grote snelweg naast Fields, die in 2004 werd geopend.

Een concert van voormalig One Direction-bandlid Harry Styles stond gepland om 20.00 uur (1800 GMT; 14.00 uur EDT) in de nabijgelegen Royal Arena. Het was niet duidelijk of het concert door zou gaan.