FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 12 juni 2022

Van Gaal: "De Kuip is allemaal oude troep"

De Rotterdamse Kuip wordt door velen gezien als het mooiste voetbalstadion van Nederland. Bondscoach Louis van Gaal leverde gisteren na de Nations League wedstrijd tegen Polen echter felle kritiek op het stadion van Feyenoord. "Het is volgens mij allemaal oude troep."

Aan de grasmat ligt het niet, maar over veel andere faciliteiten is van Van Gaal niet tevreden: "Met de technische staf moet ik hier in de gym zitten. Daar hebben ze een tafel en een koffiepot neergezet. In de rust doe ik mijn tactische praatje en sta ik met mijn rug naar tien, twaalf spelers. Dat kan allemaal niet."

Een nieuw stadion zit er voorlopig niet in zo bleek onlangs, dus zit er volgens de bondscoach maar één ding op, er niet meer komen. Hij heeft dan een duidelijke voorkeur voor de Johan Cruijff Arena. "In de Arena heeft de technische staf gewoon een mooie eigen kamer. Ik heb dus een voorkeur voor de Arena. Maar goed, ik ben maar de bondscoach, dus ik heb daar niets over te vertellen."

Overigens hebben de prestaties van het Nederlands Elftal er niet onder te lijden. Nederland is in de Kuip al sinds oktober 2000 ongeslagen, een reeks van 29 duels.

Sprookjes bestaan in Ravenlok

Cococucumber heeft Ravenlok aangekondigd, een sprookjesachtige actie-RPG en de laatste game in de Voxel Trilogy. De game komt uit op Xbox Series, Xbox One en pc (via Epic Games Store). Het wordt uitgebracht in 2023. Het zal ook beschikbaar zijn via Xbox Game Pass.

Nadat ze een magische spiegel vindt wordt Ravenlok weggetrokken uit de realiteit en komt ze in een land gehuld in duisternis, vervloekt door de corruptie van de Caterpillar Queen. De heldin vecht tegen angstaanjagende vijanden om het gevallen koninkrijk te redden in een avontuur boordevol actie.

Random Pics van de Dag #648

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Bautista verstevigt leiding in World Superbikes-kampioenschap

Op het Marco Simoncelli World Circuit van Misano is een weekeinde racen in het World Superbikes-kampioenschap afgesloten. Er stonden weer drie races op het programma: twee reguliere races en de superpolerace om de startopstelling van de slotrace te bepalen.

Race één
We begonnen met Alvaro Bautista, Toprak Razgatlioglu en Jonathan Rea op de voorste startrij - de grote drie dus. Alex Lowes, Michael Ruben Rinaldi en Andrea Locatelli stonden op rij twee, voor Xavi Vierge, Iker Lecuona en Scott Redding.

Na de eerste schermutselingen had Razgatlioglu de leiding, voor Bautista, Rea, Rinaldi, Axel Bassani en Lowes. Rea nam de leiding over en ook Bautista ging langs Razgatlioglu, waarna de Spanjaard op de Ducati bij de Kawasaki van Rea aan wist te sluiten.

Even na de helft van de race drukte Bautista zijn machine in de razendsnelle Curvonebocht met succes binnendoor bij Rea, terwijl Razgatlioglu nauwelijks kon volgen en zelfs helemaal af moest haken: zijn Yamaha gaf met zeven ronden te gaan de geest.

Ondertussen reed Bautista weg bij Rea en dus kon de Spanjaard de overwinning vieren. Rea stond op de tweede plek, Rinaldi completeerde het podium.

Superpolerace
Met dezelfde startopstelling als in race één kon de zondag geopend worden, waarbij Rea ogenschijnlijk te vroeg weg was. Razgatlioglu nam de leiding, voor Rea, Bautista en Locatelli, hoewel Rinaldi de vierde plek snel in handen nam.

Rea kwam goed weg met zijn start en kon dus echt racen, hoewel Razgatlioglu al een flink gat geslagen had. De Turk gaf zijn voorsprong niet weg en pakte eindelijk een overwinning, voor Bautista en Rea.

Race twee
De uitslag van de superpolerace was de startopstelling voor race twee en wederom pakte Razgatlioglu de leiding, voor Bautista, Rea, Vierge, Lecuona en Locatelli. Met een gewaagde actie nam Bautista de leiding over, maar hij kreeg gelijk het deksel op de neus: Razgatlioglu én Rea gingen er voorbij.

Rea werd teruggepakt door Bautista en ook Rinaldi ging langs de Kawasaki, waarna hij Axel Bassani achter zich aan kreeg. Voorin pakte Bautista de leiding terug, die hij weer af moest staan om deze kort daarop met wederom een actie in de Curvone terug te pakken.

Kort na de helft van de race ging Vierge vanaf de vijfde plek met een gangetje van zeker 260 kilometer per uur onderuit in de Curvone, maar hij leek er gelukkig beter aan toe te zijn dan de Honda.

Voorin lag de race in een plooi en die veranderde niet meer: Bautista pakte de overwinning, Razgatlioglu werd tweede en Rinaldi completeerde het podium, voor Rea en Lecuona.

Puzzelavonturenspel Cocoon aangekondigd

Uitgever Annapurna Interactive en ontwikkelaar Geometric Interactive hebben de puzzelavonturengame Cocoon aangekondigd voor Xbox Series, Xbox One, Switch en pc (Steam). Het wordt uitgebracht in 2023. Het zal ook beschikbaar zijn via Xbox Game Pass.

Cocoon wordt gemaakt onder leiding van Jeppe Carlsen, de gameplay-ontwerper van Limbo en Inside. Het spel neemt je mee op avontuur door werelden binnen werelden. Je springt van wereld naar wereld om een kosmisch mysterie te ontrafelen.

  • Werelden binnen werelden - Cocoon is een unieke kijk op het puzzelavontuurgenre, waarbij elke wereld bestaat in een bol die je op je rug kunt dragen. Hiermee spring je tussen werelden - en combineer, manipuleer en herschik je ze om ingewikkelde puzzels op te lossen
  • Alien Machinery - Interactie met buitenaardse omgevingen en biomechanische apparaten die zijn achtergelaten door een oude beschaving. Reis door unieke en diverse biomen, van industriële structuren tot enorme organische grotten, en ontdek hoe ze met elkaar verbonden zijn.
  • Bol-vaardigheden - Elke bol heeft een vaardigheid die kan worden ontgrendeld, waardoor de bol een uniek hulpmiddel wordt dat je in andere werelden kunt gebruiken. Gebruik deze vaardigheden om verborgen paden en objecten te ontdekken, projectielen af te vuren om schakelaars te activeren en meer.
  • Bewakers - Machtige bewakers beschermen elke wereld en je moet ze in felle gevechten onder ogen zien. Elk gevecht is uniek en vereist dat je nieuwe mechanics onder de knie krijgt.

Makers van Nioh komen met Wo Long: Fallen Dynasty

Wo Long: Fallen Dynasty is een fantasie-actiegame die zich afspeelt in de Chinese Three Kingdoms-periode. De game is afkomstig van de makers van Nioh. Het zal begin 2023 uitkomen en zal bij de release op Game Pass beschikbaar zijn.

Wo Long: Fallen Dynasty volgt het verhaal van een naamloze soldaat die vecht om te overleven in een duistere fantasieversie van de Later Han-dynastie, waar demonen de Drie Koninkrijken teisteren. Spelers vechten tegen dodelijke wezens en vijandelijke soldaten met behulp van zwaardvechtkunsten gebaseerd op de Chinese krijgskunst.

Wo Long: Fallen Dynasty zal naar verwachting ergens in 2023 verschijnen voor Xbox One, Xbox Series X|S en pc.

Naraka Bladepoint komt naar console

Naraka Bladepoint komt naar console. Sinds de release op pc minder dan een jaar geleden, heeft de battle royale wereldwijd meer dan 10 miljoen exemplaren verkocht en vonden de makers het tijd om de stap naar console te wagen.

In Naraka: Bladepoint kies je een van de vele verschillende personages met elk weer verschillende skills. Iedereen heeft een grappling hook zodat je snel alle soorten terrein kunt bewegen. De game legt de nadruk op melee-skills met sumarai-zwaarden.

Naraka Bladepoint is nu beschikbaar voor pre-order op Xbox Series X|S (en pc) via de Microsoft Store.

Er zijn drie edities voor Xbox Series X|S. Je kunt je game ook upgraden door DLC te kopen:
• Standaardeditie bevat: basisspel, held [Yoto Hime] en exclusieve pre-orderbonussen.
• Deluxe Edition bevat: basisspel, held [Yoto Hime], exclusieve speerskin [White Viper], Immortal Treasure*10 en exclusieve pre-orderbonussen.
• Ultimate Edition bevat: basisspel, held [Yoto Hime], exclusieve Matari-outfit [Flawless Elegance], exclusieve speerhuid [White Viper], exclusieve grappling Hook [Aroma], Immortal Treasure*10, digitale soundtrack, digitaal kunstboekje en exclusieve pre-orderbonussen.

De Standard Edition wordt op 23 juni 2022 beschikbaar via Game Pass.

Schaduwen gebruiken in Ereban: Shadow Legacy

Raw Fury en Baby Robot Games onthullen de stealth-platformgame Ereban: Shadow Legacy.

In Ereban: Shadow Legacy nemen spelers de controle over vrouwelijke hoofdrolspeler Ayana, de laatste afstammeling van een lang vergeten ras met de kracht om te versmelten met de schaduwen. In deze verhaalgedreven stealth-platformgame ontrafelen spelers de mysterieuze relatie tussen het cryptische energie-megabedrijf Helios en Ayana's verloren voorouders in een stervend grijs universum. De spelers combineren Ayana's behendigheid met haar mystieke schaduwkrachten en hightech gadgets om alles en iedereen die haar in de weg staat te ontwijken of te verslaan

Ereban: Shadow Legacy zal in 2023 worden uitgebracht voor Xbox Series X|S, Xbox One en Windows pc. De game zal beschikbaar zijn op dag één op zowel Game Pass.

Oogsten op een buitenaardse planeet in Lightyear Frontier

Tijdens de Xbox & Bethesda's Games Showcase van vandaag onthulden Frame Break en Amplifier Game Invest de game Lightyear Frontier, een vredig open-wereldlandbouwavontuur op een buitenaardse planeet.

Lightyear Frontier speelt zich af op een planeet aan de uiterste rand van de melkweg. Begin je nieuwe thuis op een verre planeet met maximaal drie vrienden terwijl je buitenaardse gewassen verbouwt, je eigen huis bouwt en de ongetemde wildernis van de wereld verkent.

Lightyear Frontier komt in het voorjaar van 2023 naar Xbox en pc en is vanaf dag één beschikbaar via Game Pass.

NHTSA breidt onderzoek uit naar ongelukken door Tesla's Autopilot

De Amerikaanse toezichthouder voor verkeersveiligheid  (NHTSA) breidt zijn onderzoek naar Tesla's Autopilot uit. De instantie wil onderzoeken of Autopilot, het rijhulpsysteem van Tesla, het risico op ongelukken kan vergroten. Meer hierover bij RTLNieuws.

Het onderzoek naar Tesla Autopilot wordt uitgebreid naar een zogeheten technische analyse bij zo'n 830.000 Tesla voertuigen (TSLA.O) die zijn verkocht tussen 2014 en 2021. Dit is een laatste te nemen stap voordat de NHTSA kan besluiten tot een terugroepactie.

De toezichthouder opende in augustus 2021 een voorlopige evaluatie om de prestaties van het Autopilot systeem in 765.000 voertuigen te beoordelen na ongeveer een dozijn crashes waarbij Tesla-voertuigen tegen stilstaande voertuigen van hulpdiensten aanreden. Van de week vertelde NHTSA dat er nog eens zes van deze aanrijdingen zijn gemeld.

"Bij deze aanrijdingen verbrak Autopilot de controle over het voertuig minder dan een seconde voor de botsing af", aldus de NHTSA. Dat gebeurde terwijl de stilstaande hulpdienstvoertuigen gemiddeld zo'n 8 seconden voor de botsing al zichtbaar zouden zijn geweest voor bestuurders, bleek uit de beschikbare camerabeelden.

De omstandigheden bij 191 aanrijdingen waarbij Tesla's met Autopilot in gebruik betrokken waren zijn onderzocht. In zo'n 50 gevallen constateerde de instantie dat de bestuurder 'onvoldoende reageerde op het rijden'. Bij zo'n 25 ongelukken werd Autopilot gebruikt in omgevingen en omstandigheden waar de technologie tegen  duidelijke beperkingen aan loopt, zoals bij slecht weer.

Volgens Tesla kunnen automobilisten altijd zelf reageren als Autopilot aan staat en geeft de auto waarschuwingen aan de bestuurder als ze hun handen niet op het stuur houden.

Riot Games biedt in-game voordelen aan via Xbox Game Pass

Riot Games gaat samenwerken met Xbox Game Pass. Spelers die gebruik maken van de dienst, krijgen voordelen in de games van Riot.

In League of Legends, League of Legends Wild Rift en Valorant worden meteen alle speelbare personages beschikbaar zonder dat deze verdiend hoeven te worden. In Legends of Runeterra krijgen spelers beschikking tot de Foundations Set en in Teamfight Tactics zijn een aantal Little Legends ontgrendeld.

Arkane onthult de gameplay van Redfall

Vampieren hebben Redfall afgesloten van de wereld door de maan te blokkeren en de oceaan terug te dringen. Wat ooit een voortvarende en mooie plaats was, is nu alles behalve dat.

Aan jou (en eventueel een aantal vrienden) de taak om terug te vechten tegen de vampieren-invasie. Dit doe je met speciale vaardigheden, aanpasbare wapens en unieke gear. Hoe dit er allemaal aan toegaat, zie je in de trailer hieronder.

Redfall komt in 2023 naar pc en Xbox Series X | S.

As Dusk Falls is er bijna

Heb jij zin in een game die in een jasje is gestoken zoals je het nog nooit hebt gezien? Dan is As Dusk Falls misschien iets voor jou. De game heeft een unieke look die ik nog niet gezien heb in andere games.

De game komt van Caroline Marchal, de vrouw die eerder werkte aan Detroit: Become Human, Heavy Rain en Beyond: Two Souls. Ze weet dus wel een game met een goed verhaal te maken. As Dusk Falls is vanaf 19 juli te spelen.

Uitgebreide blik op de gameplay van Starfield

Na lang wachten, en ondanks het feit dat de game zelf is uitgesteld, heeft Bethesda een uitgebreide blik gegeven op Starfield. Alles komt aan bod, van verkenning tot combat en van customization tot vliegen in de ruimte.

De game bevat zo'n duizend planeten die je vrij kunt verkennen, waar je maar wil. Je kunt je personage op elk vlak aanpassen (net als je ruimteschip overigens) en uiteraard is er een flink verhaal om te volgen. Je kunt het allemaal zelf hieronder rustig bekijken.

Starfield komt in 2023 naar pc en Xbox Series X | S.

Kojima en Xbox werken samen aan nieuwe game

Tijdens de Xbox & Bethesda Games Showcase hebben Phil Spencer en Hideo Kojima samen aangekondigd dat ze samenwerken aan een nieuwe game, exclusief voor Xbox.

Er is niets genoemd over het project zelf, behalve dan dat Kojima geïnteresseerd is in de Cloud Technologie van Xbox en de hardware geschikt is voor het project. Het duurt ongetwijfeld nog een flinke tijd voor we meer te weten krijgen over de game.

Weer tweede plek BMX-ster Smulders op Papendal

Op het nationale trainingscentrum Papendal nabij Arnhem is zondag de vierde World Cup BMX van het seizoen afgewerkt. Na de wedstrijden van zaterdag stond er zondag weer een vol evenement op het programma, met wederom mooie finales als afsluiter.

Vrouwen
Net als een dag eerder was snel duidelijk dat het tussen Europees kampioene Zoë Claessens uit Zwitserland en de Nederlandse Laura Smulders ging. De twee favorieten duelleerden tot de laatste bocht en weer was het Claessens die het sterkst was, voor Smulders en de Britse olympisch kampioene Bethany Shriever. Manon Veenstra, Merel Smulders en Judy Baauw gingen er allemaal in de halve finales uit.

Mannen
Romain Mahieu kende een fenomenale start in de Nederlander-loze finale en de Fransman gaf zijn voorsprong niet meer weg. Hij boekte een overtuigende zege, voor de Amerikaan Cameron Wood en Carlos Ramirez Yepes uit Colombia. Jay Schippers sneuvelde in de halve finales, de overige Nederlanders kwamen de achtste finales niet door.

Forza 8 scheurt je huiskamer binnen

Forza 8 komt in de lente van 2023 uit. Dat heeft Microsoft zojuist officieel bevestigd in hun jaarlijkse livestream.  Het is alweer 5 jaar geleden dat Forza 7 uitkwam, dus het wordt weer de hoogste tijd.

Turn 10, de developer van Forza 8, heeft dit keer de engine van de game zo aangepast, dat deze extra gebruik gaat maken van next-gen features zoals ray-tracing. Wil je voor jezelf zien hoe dat eruitziet? Kijk dan snel de gameplay trailer.

De Necromancer keert terug in Diablo IV

Blizzard heeft de laatste speelbare klasse bekendgemaakt voor Diablo IV: de Necromancer. Dit gaat gepaard met een cinematische trailer, maar ook met flink want nieuwe gameplay.

De gameplay toont meer van de open wereld, bevestigt cross-play en cross-progression, speciale PvP-zones, couch co-op en meer. Dat mag ook wel, want de game heeft een beoogde release ergens in 2023.

Je kunt het hieronder rustig bekijken. Diablo IV komt naar pc, PlayStation en Xbox.

China geschokt door zware mishandeling van groep vrouwen

In China is veel ophef om de zware mishandeling van verschillende vrouwen in een barbecuerestaurant in Tangshan. Bewakingsbeelden van het incident die op sociale media zijn gedeeld, leidden tot grote woede. Vandaag is de 9e verdachte aangehouden. Zo meldt het AD.

Een jonge Chinese vrouw was met drie vriendinnen in een restaurant in Tangshan, in de provincie Hebei, toen een man van middelbare leeftijd haar benaderde en zijn hand op haar rug legde. Ze duwde hem weg, maar de man weigerde weg te gaan. Nadat de vrouw zijn hand weer had weggeduwd, sloeg hij haar in het gezicht, trok aan haar haar en er ontstond een vechtpartij tussen de vrouwen en een stel mannen. Later trok de man de bewuste vrouw mee naar buiten om daar verder te gaan met zijn mishandeling.

Op het trottoir schopte de man, samen met een groep mannelijke vrienden, de vrouw herhaaldelijk terwijl ze verfrommeld op de grond lag. Haar vriendinnen probeerden nog tussenbeide te komen, maar die kregen ook een pak slaag van de mannen.

Terwijl het gewelddadige tafereel zich ontvouwde, zaten andere klanten in het restaurant toe te kijken zonder in te grijpen of hulp aan te bieden. Een vrouwelijke voorbijganger leek de vrouw te willen helpen, maar de man met wie ze was trok haar snel opzij en sloot haar in zijn armen om haar zicht te blokkeren.

In totaal werden negen mannen gezien die drie vrouwen aanvielen. De politie in de stad Tangshan zei zaterdag dat ze acht mensen hadden gearresteerd op verdenking van gewelddadige mishandeling en "het veroorzaken van problemen", terwijl een zoektocht naar een andere verdachte aan de gang was.

Twee vrouwen die na het incident in het ziekenhuis werden behandeld, bevonden zich "in stabiele omstandigheden en niet in levensgevaar", terwijl twee anderen lichte verwondingen opliepen, zeiden de autoriteiten vrijdag.

De video hernieuwde het online debat over seksuele intimidatie en gendergerelateerd geweld in China, waar het gesprek over vrouwenrechten de afgelopen jaren is gegroeid ondanks druk van een patriarchale samenleving, internetcensuur en fragmentarische juridische ondersteuning.

"Het is misschien moeilijk te geloven dat dat in 2022 is gebeurd, maar dat blijkt uit bewakingsbeelden die wijdverbreid online zijn gedeeld", zei de staatskrant China Daily zaterdag.

<

Overwatch 2 gaat free to play in oktober

Blizzard heeft aangekondigd wanneer we aan de slag kunnen met Overwatch 2. De game komt in Early Access uit op 4 oktober, voor iedereen. De game wordt namelijk Free to Play, in ieder geval het PvP-aspect van de game.

De aankondiging gaat gepaard met de aankondiging van een nieuwe speelbare hero: de Junker Queen. Verder komt de game natuurlijk ook met andere nieuwe speelbare heroes, nieuwe maps en nieuwe speelmodi. Op 16 juni komt Blizzard met een eigen presentatie, waarin we ongetwijfeld meer te horen krijgen over de plannen.

Tennisser Van Rijthoven maakt sensatie compleet in Rosmalen

Tennisser Tim van Rijthoven was de hele week al bezig aan het toernooi van zijn leven in Rosmalen, maar zondag maakte hij het op het Brabantse gras helemaal af: de nummer 205 van de wereld pakte voor eigen publiek zijn allereerste ATP-toernooizege.

De met een wildcard toegelaten Van Rijthoven nam het op tegen de Rus Daniil Medvedev, nota bene de nummer twee van de wereld en met meer dan twintig miljoen euro goed voor ruim honderd keer zoveel prijzengeld in zijn loopbaan als de Nederlander.

Toch kende Van Rijthoven bijzonder weinig angst en gelijk op Medvedev's eerste servicegame brak hij de Rus. Die break moest de Nederlander daarna gelijk inleveren, maar op 5-4 deed hij het nog eens. In set twee vaagde hij Medvedev vervolgens volledig weg en na amper een uur was de sensatie compleet: 6-4, 6-1.

Ook bij de vrouwen viel een verrassing te noteren: de als eerste geplaatste Wit-Russische Aryna Sabalenka ging in de finale onderuit tegen de Russische Ekaterina Alexandrova (7), die met 7-5, 6-0 veel te sterk was en zo de tweede WTA-titel uit haar carrière pakte.

Bij de dubbels kon er ook gejuicht worden door het thuispubliek: Wesley Koolhof won samen met zijn Britse kompaan in de finale met 4-6, 7-5 [10-6] van de Australiërs Matthew Ebden en Max Purcell. In het vrouwendubbelspel won het Australisch/Sloveense duo Ellen Perez/Tamara Zidansek een thriller met 6-3, 5-7 [12-10] van het Russisch/Belgische duo Veronika Kudermetova/Elise Mertens.

Hollow Knight Silksong laat zich weer eens zien

Team Cherry heeft na een lange stilte een nieuwe trailer vrijgegeven van Hollow Knight Silksong. De trailer gaat gepaard met de aankondiging van een Xbox-versie. Ook komt de game naar Xbox Game Pass.

Een release date is helaas nog niet gegeven, maar Microsoft wist te melden dat alle getoonde games tijdens hun presentatie de komende twaalf maanden uit moet komen. Het wachten komt dus tot een eind, maar wachten moeten we nog wel.

Verstappen: "We hebben natuurlijk wat geluk gehad"

Nadat beide Ferrari's de strijd moesten verlaten vanmiddag tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan reed Max Verstappen onbedreigd naar de overwinning. Met de winst verstevigde de Nederlander zijn leidende positie in de WK tussenstand. Waar Verstappen in de kwalificatie nog ruimte zag voor verbetering was hij vandaag beter te spreken over de race.

"Vanaf het begin hadden we een hele goede snelheid. Allereerst was de start al heel goed, alleen kon ik nergens heen. Daarna probeerde ik Charles (Leclerc, red) in te halen, maar hij had net wat teveel topsnelheid om echt aan te kunnen vallen. Daarna kon ik echter goed op mijn banden letten en kon ik Checo (Sergio Perez, red) inhalen. Met de snelheid die we hadden, kon ik het gat naar Charles nog wel dichtrijden, alleen is het dan altijd de vraag of je kunt inhalen. We hebben natuurlijk wat geluk gehad met de uitvalbeurt van Charles, maar over het algemeen hadden we vandaag een erg goede balans en een goede snelheid. Om uiteindelijk een één-twee te scoren als team, maakt het een goede dag voor ons", zo blikte de regerend wereldkampioen terug op de race, lezen we op Verstappen.nl.

Waar in het begin van het seizoen Red Bull Racing met betrouwbaarheidsproblemen kampte lijkt Ferrari de boel nu technisch gezien niet helemaal goed voor elkaar te hebben. "Wij hebben het ook al gehad en daar moet je wel op blijven letten dat het niet weer fout gaat. En je ziet nu ook meteen hoe groot het gat in het kampioenschap dan kan worden, maar het kan natuurlijk ook weer snel omslaan. We moeten erop blijven focussen dat we elke wedstrijd finishen zonder problemen", aldus Verstappen.

Ondanks de royale voorsprong van Verstappen en het team in de WK-stand moet iedereen scherp blijven aldus de Nederlander. "Elk weekend is een beetje anders. Je moet precies zijn en je moet echt op ieder klein detail letten met betrekking tot het managen van een race. Het kan elke Grand Prix veranderen."

Dubbelslag mountainbikers FlŘckiger en Lecomte in Leogang

De World Cup mountainbiken in het Oostenrijkse Leogang heeft zondag een vervolg gekregen met de reguliere cross-countrywedstrijden. Bij de vrouwen was dat bepaald niet spannend, bij de mannen dit keer juist wel.

Vrouwen
Al aan het begin van de koers gingen Loana Lecomte en Jenny Rissveds er vandoor, maar die samenwerking duurde niet lang: Lecomte liet de Zweedse achter en ging op bijzonder overtuigende manier op weg naar de overwinning in typische Lecomte-stijl. Op 1:13 minuten van de Française ging de tweede plek naar Rissveds, die de Oostenrijkse Laura Stigger (+1:28) achter zich kon houden.

De andere jonge Oostenrijkse hoop, Mona Mitterwallner, viel in de eerste bocht al, liep flinke schade aan haar fiets op en knokte zich daarna vijf kwartier lang terug tot de vijftiende plek. Anne Terpstra was op plek vijf (+2:10) de beste Nederlandse, Lotte Koopmans werd achttiende en Anne Tauber finishte niet.

Mannen
Vroeg in de koers ontstond een kopgroep van zes mannen, waar Mathias Flückiger zich na een lastige start bij wist te voegen. In de tweede helft van de koers ging de winnaar van de shorttrackrace van vrijdag er samen met landgenoot Nino Schurter vandoor, waarna hij de wereldkampioen in de slotfase met een fraaie versnelling achter liet.

Flückiger ging zo op weg naar de zege en pakte net als Lecomte een dubbelslag, Schurter werd op zes seconden tweede en op 39 seconden ging de derde plek naar de Zuid-Afrikaan Alan Hatherly, die de Roemeen Vlad Dascalu nog net achter zich wist te houden. De Nederlander David Nordemann haalde de finish niet.

Williams sprint naar zege in openingsetappe Ronde van Zwitserland

Stephen Williams heeft de eerste etappe van de Ronde van Zwitserland op zijn naam geschreven. De renner van Bahrain Victorious was in een sprintje van een groep van vijftien renners de snelste. Hij won voor Maximilian Schachmann.

Waar het Critérium du Dauphiné vandaag eindigde begon de andere grote voorbereidingskoers voor de Tour de France. In de Ronde van Zwitserland stond direct een aantrekkelijke rit op het programma, met in de finale een lastige klimmetje.

Zeven renners gingen al vroeg in de etappe in de aanval. Ze namen een voorsprong van vier minuten, waarna het peloton het langzaam dichte naar de kopgroep. Met nog vijftig kilometer te gaan was het verschil nog maar één minuut en was het wachten tot de vroege vluchters werden gegrepen. Bij de laatste beklimming van de Küsnachter Berg werden ze gegrepen en daar lieten de klassementsrenners zich voor het eerst zien.

Remco Evenepoel, een van de favorieten voor de eindzege, liet zien dat hij in goede vorm steekt en koos voor de aanval. Onder meer Alexandr Vlasov was attent en zorgde ervoor dat de jonge Belg geen ruimte kreeg. Uiteindelijk bleven vijftien renners over en in de sprint die daarop volgde was Stephen Williams de snelste. De De renner van Bahrain Victorious won voor Maximilian Schachmann en Andreas Kron. Williams is ook de eerste leider in de Zwitserse rittenkoers.

Jumbo-Visma heerst in DauphinÚ: Roglic pakt de eindzege, slotrit voor Vingegaard

Jumbo-Visma lijkt klaar te zijn voor de Tour de France. In de slotetappe van het Critérium du Dauphiné maakte de Nederlandse ploeg. Op de slotbeklimming maakte Steven Kruijswijk indruk, waarna Primoz Roglic en Jonas Vingegaard de buit verdeelde. Vingegaard won de slotrit en het eindklassement was voor Roglic.

Al vrij vroeg in de etappe reed een groep van vijftien man weg en namen een voorsprong van enkele minuten, maar al snel werd duidelijk dat Jumbo-Visma de zinnen had gezet op de ritzege. Op de voorlaatste klim van de dag, Col de la Colombière, werd de voorsprong teruggebracht tot onder de twee minuten.

Jumbo-Visma had alles onder controle in aanloop naar de slotklim. Het verschil tussen de koplopers en het peloton was nog maar een goede minuut, waarna Steven Kruijswijk zich op kop zette. De 35-jarige Nederlander deed een indrukwekkende kopbeurt en buiten zijn ploeggenoten Primoz Roglic en Jonas Vingegaard kon alleen Ben O'Connor. Maar na een versnelling van Vingegaard moest ook O'Connor passen, waarna Vingegaard en Roglic gezamenlijk naar de streep reden op de beklimming van Plateau de Salaison. Roglic gunde Vingegaard de zege.

In het eindklassement was het ook een-tweetje voor Jumbo-Visma. Roglic pakte de eindoverwinning voor Vingegaard. O'Connor maakte het podium compleet in Frankrijk.

Separatistische leider Donetsk handhaaft doodvonnissen

De pro-Russische separatistische leider Denis Pushilin heeft de oproepen om de doodvonnissen tegen drie buitenlandse strijders die in Oost-Oekraïne zijn gevangengenomen, niet uit te voeren, van de hand gewezen.

"Ze kwamen naar Oekraïne om burgers voor geld te doden. Daarom zie ik geen reden om de straf te verminderen", zei het hoofd van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk zondag in Mariupol.

Het Hooggerechtshof in Donetsk heeft donderdag de Britten Aiden Aslin en Shaun Pinner en de Marokkaan Brahim Saadun ter dood veroordeeld.

Volgens hun families zijn beide Britten in 2018 naar Oekraïne verhuisd, hebben ze Oekraïense partners en hebben ze jarenlang in het Oekraïense leger gediend. De familie van Pinner sprak zaterdag over een illegaal showproces. Saaduns vrienden en zijn vader verzekerden ook dat de 21-jarige geen huurling was. De jonge Marokkaan had dan ook in Oekraïne gestudeerd en was daar vorig jaar in het leger gegaan.

De doodvonnissen stuitten op scherpe kritiek in westerse landen en bij de Verenigde Naties. Downing Street verklaarde dat de veroordeelden duidelijk als krijgsgevangenen behandeld moesten worden en niet als huurlingen.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss sprak van een schandalige schending van de Conventie van Genève. De Britse regering zegt Oekraïne te steunen in haar pogingen om de twee Britten te bevrijden. Een vriend van Saadun riep zondag de Britse regering op om zich ook in te zetten voor de vrijlating van de Marokkaanse gevangene. De Marokkaanse regering heeft nog niet gereageerd op deze kwestie. 

Toyota domineert 24 uur van Le Mans, Porsche wint GTE-klasse

Op het Circuit de la Sarthe is de 90e editie van de 24 uur van Le Mans van start gegaan. Om 16.00 uur werd in Frankrijk de grote startvlag gezwaaid voor de race met 62 auto's aan de start, aangevoerd door de #8 en #7 Toyota's.

De Nederlandse hoop moet vooral in de LMP2-klasse komen, waar de #31 WRT met Robin Frijns de poleposition heeft. De #65 Panis Racing met Job van Uitert start vanaf de dertiende plek, wat de achtste positie in de LMP2-klasse betekent. Nicky Catsburg strijdt in de #63 Corvette om de winst in de GTE Pro-categorie.

Op RTL7 en Eurosport kan de race gevolgd worden, net als natuurlijk op FOK! - zowel in dit bericht als in de forumreeks.

Update 16.00 uur
De race is voorbij, en zeker wat betreft de winst in de topklasse betreft was het eigenlijk bijzonder saai - nog erger dan gevreesd. De Toyota's kwamen geen moment in gevaar en de winst was dan ook voor de #8 met Brendon Hartley, Sebastien Buemi en de verplichte Japanner Ryo Hirakawa, voor de #7 van José Maria Lopez, Mike Conway en teambaas Kamui Kobayashi.

In de LMP2-klasse ging de winst 'gewoon' naar de uiterst dominante #38 JOTA van Roberto Gonzalez, Antonio Felix da Costa en William Stevens, voor de #9 Prema en de #28 JOTA. De #13 TDS met Nyck de Vries en Tijmen van der Helm werd uitstekend vierde.

De winst in de GTE Pro-klasse viel in de laatste uren nog weg bij Ferrari. De #91 Porsche van Frederic Makowiecki, Gianmaria Bruni en Richard Lietz won met een dikke veertig seconden voorsprong op de #51 AF Corse.

De #33 TF Sport Aston Martin met Ben Keating, Henrique Chaves en Marco Sorensen pakte de winst in de GTE Am-klasse, driekwart minuut voor de #79 Weathertech Racing Porsche.

Update 11.00 uur
Nieuws in de LMP2-klasse en niet positief voor de Nederlanders: Frijns maakte een foutje en knalde de #31 WRT hard de muur in, waardoor de overgebleven podiumkansen definitief weg waren en de race klaar was voor het team.

Door de door Frijns veroorzaakte safety car is het wel weer spannend in de GTE Pro: de #91 Porsche heeft aan kunnen sluiten bij de #51 Ferrari, dus die strijden nu om de winst in een rechtstreeks duel.

Update 10.00 uur
Rond tien voor tien ging het ineens fout in de GTE Pro-klasse: de #64 Corvette was op weg om de leidende #51 AF Corse Ferrari te pakken, maar werd er ineens hard afgetikt door de #83 LMP2-auto van...AF Corse, bestuurd door François Perrodo. Alexander Sims kon de Corvette onmogelijk nog redden en voor het merk is de race klaar.

Update 08.00 uur
De nacht zit erop, en vooral in de vroege ochtend was het raak. Om 07.47 uur was er voorin de race eindelijk echt wat te melden: José Maria Lopez zette de #7 Toyota, inmiddels de leider in de race, noodgedwongen aan de kant. De Argentijn kon de auto resetten om in elk geval richting pitstraat te komen, maar de #8 Toyota nam in elk geval de leiding weer over.

In de LMP2 veranderde dan weer niet heel veel. De #38 JOTA gaat nog steeds aan de leiding, een klein rondje voor de #9 Prema en met inmiddels de #28 JOTA op de derde plek. De #31 is in de nacht wat posities teruggevallen, de #13 TDS met onder meer Tijmen van der Helm ligt op een prima vijfde plek.

Gedurende de nacht was er een mooi duel om de leiding in de GTE Pro, tussen de #64 Corvette, de #51 AF Corse Ferrari en de #92 Porsche, waarbij ze alledrie een tijdje de leiding in handen hadden. Uiteindelijk ging de Porsche er wat vandoor, tot Michael Christensen zich verremde en een klapband de halve voorkant sloopte.

Update 03.30 uur
We gaan richting het halverwegepunt van de race en voorin is er eigenlijk bar weinig veranderd: de twee Toyota's rijden voorop en controleren de boel. Het is nog steeds de #38 JOTA aan de leiding in de LMP2, voor de #9 Prema en de #31 WRT, waar Frijns een fraaie inhaalrace heeft neergezet. In de GTE Pro is de #92 Porsche nog altijd de leider, terwijl de #33 TF Sport Aston Martin in de GTE Am aan kop gaat.

Update 00.00 uur
We zijn middernacht voorbij, de eerste acht uren zijn achter de rug. Tot niemand's verrassing gaan de Toyota's nog altijd soepel aan de leiding, de #8 heeft het voortouw. De #709 Glickenhaus volgt, maar de #708 heeft een tijdje binnen gestaan na een spin van Olivier Pla en is zo flink wat ronden verloren.

In de LMP2-klasse gaat de #38 JOTA nog altijd aan de leiding, voor de #9 Prema en de #28 JOTA, met Frijns' #31 WRT op de vierde plek.

Corvette heeft met beide auto's de nodige problemen gehad, de #63 is tegen middernacht zelfs ver teruggevallen met een ongelukkig getimede lekke band en een kapotte achterwielophanging - door Catsburg's winstkansen kan een streep. De #92 Porsche gaat daardoor aan de leiding in de GTE Pro, voor de #51 AF Corse Ferrari en de #91 Porsche.

Update 21.00 uur
We zijn inmiddels vijf uur onderweg, en eigenlijk is het nog redelijk rustig op Le Mans. In de Hypercars rijden de twee Toyota's al urenlang gezamenlijk op kop, aangevoerd door de #8. De twee Glickenhaus-auto's rijden er een ronde achter, de Alpine heeft in de afgelopen uren al acht ronden verloren met problemen.

In de LMP2-klasse heeft de #31 WRT in het begin veel verloren met een stop & go, maar inmiddels rijdt men weer in de top-10 van de klasse. De #38 JOTA gaat daar aan de leiding, voor de #5 Penske en de #9 Prema.

De twee Corvettes hebben in de GTE Pro de touwtjes in handen, gevolgd door twee Porsches en twee Ferrari's. In de GTE Am is het de #79 Weathertech Porsche die voorop rijdt, voor de #98 Northwest AMR Aston Martin.

India: tanker vaart met volledig vrouwelijke bemanning

Ter gelegenheid van de internationale dag voor vrouwen in de maritieme sector Shipping Corporation of India (SCI) op 18 mei de tanker Swarna Godavari met een volledig vrouwelijke bemanning vertrokken vanaf de Djawahar Dweep olieterminal in India.

De Swarna Godavari (225 x 32 meter, 73500 dwt) is de tweede tanker van SCI die helemaal door vrouwen wordt gerund. De rederij voerde eind vorig jaar al een korte reis uit met een zusterschip, de Swarna Krishna. Dat was volgens SCI een wereldprimeur.

De Indiase minister Meenakshi Lekhi van Externe en Culturele Zaken, juicht toe dat meer vrouwen toetreden tot de maritieme sector. In India is 48% van de afgestudeerden in wetenschap, techniek en engineering vrouw. Maar daarvan is bepaald geen afspiegeling te zien in de maritieme sector en al helemaal niet aan boord van schepen.

Thailand: gedeeltelijke legalisatie Cannabis

Thailand heeft cannabis van de lijst met verboden middelen gehaald, en dat levert een hoop blije gebruikers op. Mensen mogen ook thuis de plantjes gaan kweken.

De overheid heeft  1 miljoen cannabisplantjes aan de bevolking weggegeven, één dag nadat de maatregel van kracht werd. Maar ontmoedigde mensen om high te worden en waarschuwde dat ze dan nog steeds de wet overtreden. 

Wel blijven de regels omtrent gebruik zeer streng: het mag alleen medicinaal worden gebruikt en in voeding en dranken worden verwerkt. De cannabis mag maar een kleine hoeveelheid THC bevatten, een van de werkzame en geestverruimende stoffen in cannabis. Recreatief blowen en high worden is nog steeds niet toegestaan.

Onderzoek: 'katten kunnen waarschijnlijk corona overdragen op mensen'

Het coronavirus kan waarschijnlijk van katten op mensen worden overgedragen. In het tijdschrift Emerging Infectious Diseases beschrijven wetenschappers een geval in Thailand waarbij in augustus 2021 een dierenarts door een kat werd besmet met Covid-19.

Het is het eerste gedocumenteerde geval van vermoedelijke overdracht van kat op mens, hoewel experts benadrukken dat het risico dat katten mensen met het virus infecteren over het algemeen zeer klein is.

Een van de twee eigenaren van de kat, die allebei COVID-19 hadden, heeft het virus waarschijnlijk doorgegeven aan de kat, die vervolgens in het gezicht van de dierenarts niesde en zo de besmetting doorgaf, zo staat omschreven door wetenschappers van de Prince of Songkla University. Genomische sequencing bevestigde dat de kat en alle drie de mensen besmet waren met een identieke versie van het virus, welke op dat moment niet wijdverbreid verspreid was onder de lokale bevolking.

Katten hebben veel meer kans om het virus van mensen op te lopen dan andersom, zeggen wetenschappers. Maar de zaak herinnert ons eraan dat mensen die besmet zijn met het virus ook voorzorgsmaatregelen moeten nemen in de buurt van hun huisdieren - en dat dierenartsen en asielmedewerkers die in contact kunnen komen met besmette dieren hetzelfde moeten doen, zei Dr. Scott Weese, een dierenarts voor infectieziekten bij de Universiteit van Guelph in Ontario, Canada.

"Als mensen ziek worden, vergeten we te vaak al het andere", zei hij. "Ik denk dat het belangrijk voor ons is om te erkennen dat dit virus zich nog steeds tussen mens en dier kan verplaatsen." 

Zetelpeiling Tweede Kamer: 49 zetels voor coalitie Rutte 4, BBB nu derde partij

Deze peiling is op vrijdag en zaterdag uitgevoerd. Grotendeels voorafgaand aan het VVD-congres en de beslissing over de Eerste Kamer-fusie van PvdA en GroenLinks.

Als deze uitslag (bijna 4000 ondervraagden) wordt vergeleken met die van twee weken geleden dan zijn zowel de VVD, D66 als JA21 in die periode zetels kwijtgeraakt aan BBB, PVV en Volt.

F1: Uitslag Grand Prix van Azerbeidzjan

Max Verstappen heeft de Grand Prix van Azerbeidzjan op zijn naam geschreven. De Nederlander nam hiermee revanche op vorig jaar toen hij met een lekke band uitviel. Hij verstevigde de leiding in het kampioenschap, want polesitter en grote concurrent Charles Leclerc viel uit met een geplofte Ferrari-motor. Sergio Perez eindigde op plek twee en staat nu ook tweede in het kampioenschap. George Russell eindigde als derde.

In de straten van Baku startte Leclerc vanaf poleposition. Het was Perez die beter weg was en de leiding gelijk overnam van de Monegask, terwijl Verstappen aansloot op plek drie. Nicholas Latifi kreeg tien seconden stop-and-go omdat er nog een monteur aan de auto zat binnen de vijftien seconden voor de start van de opwarmronde.

Vooraan had Perez in de beginfase een gat van twee seconden met Leclerc, terwijl daarachter Verstappen probeerde de Monegask in te halen, maar op het rechte stuk van start/finish telkens net niet dichttbij genoeg kwam. Ruim daarachter lag Carlos Sainz op plek vier, tot in de negende ronde de achterremmen het begaven en hij de auto na bocht vier stilzette, waarna een virtuele safety car volgde. George Russell schoof door naar plek vier, terwijl ruim daarachter Kevin Magnussen vanuit het achterveld langzaam maar zeker iets naar voren sloop.

Het incident van Sainz leverde een virtuele safetycar op, waarna onder meer Leclerc, Russell, Lewis Hamilton en Pierre Gasly naar binnen gingen voor nieuwe banden. De Red Bulls bleven buiten, waarbij Leclerc veertien seconden achter Perez lag. Ruim daarachter probeerde de al gestopte Sebastian Vettel Esteban Ocon te verschalken, maar de Duitser verremde zich, ging even rechtdoor en verloor enkele plaatsen.

Verstappen liep snel in op Perez en wist zijn Red Bull-teamgenoot na vijftien ronden op het rechte stuk van start/finish in te halen voor de eerste plek. Leclerc was ondertussen het gat met de eerste twee langzaam maar zeker aan het dichten. Red Bull besloot om Perez binnen te halen waarbij de Mexicaan achttien seconden achter Leclerc weer de baan op kwam. Verstappen was na achttien ronden de laatste van de toppers die kwam, waardoor Leclerc leidde, dertien seconden voor de Nederlander.

Verstappen kreeg de eerste plek na twintig ronden cadeau nadat de Ferrari van Leclerc de geest gaf. Perez schoof door naar plek twee, voor Russell en Pierre Gasly. Guanyu Zhou lag op plek tien toen ook zijn Ferrari-motor de geest gaf, waarna Magnussen opeens in de punten reed. De Deen hield het niet vol, want ook zijn Ferrari-krachtbron gaf onderweg de geest. Er volgde een virtuele safety car waarbij onder meer Verstappen, Perez, Russell en Hamilton een stop maakten.

Na 35 ronden was de top tien als volgt: Verstappen, Perez, Russell, Gasly, Tsunoda, Hamilton, Vettel, Alonso, Ricciardo en Norris. Na de groene vlag opende Hamilton de jacht op Tsunoda die geen tweede stop had gemaakt. De Brit slaagde hier direct in, waarna Vettel bij Tsunoda aanklopte. De Japanner had wel een probleem met de achtervleugel, want het bovenste paneel was doormidden gebroken. Toro Rosso moest hem binnen halen vanwege het defect, waardoor hij buiten de punten eindigde.

Na 51 ronden werd Verstappen onbedreigd als winnaar afgevlagd voor Perez en Russell. Hamilton pakte in de slotfase nog Gasly voor plek vier, voor Gasly, Vettel, Alonso, Ricciardo, Norris en Ocon.

Fun met Funda #236: 'De woning is niet meer geheel intact, maar het is hier heerlijk'

Deze ruime woning in Geldrop is niet meer geheel intact, maar het is heerlijk wonen op deze plek in woonwijk ‘Hulst’. De boerderijwoning heeft 4 slaapkamers, waarvan een aantal met onbelemmerd zicht op de sterrenhemel en staat op een perceel van maar liefst 920 m2. Het ligt in een kindvriendelijke en groene omgeving op korte afstand van het centrum van Geldrop en Eindhoven. Dit betekent genieten op een rustige locatie in een woonwijk met alle voorzieningen bij de hand, zoals een basisschool en een groenvoorziening met speeltoestellen.

BIJZONDERHEDEN
- Landelijke opknapwoning op een groot perceel;
- De woning is gedeeltelijk intact;
- Naar eigen inzicht te renoveren of een nieuwe woning te realiseren op dit mooie perceel.

PERCEEL
Een prachtig groot perceel dat onlangs is geëgaliseerd en opgeruimd. Hier en daar staan lommerrijke bomen. Het perceel is zo groot dat je volop mogelijkheden hebt om daar je dromen te realiseren. 

Vraagprijs €550.000 k.k.

De woning is niet meer geheel intact, maar het is hier heerlijk wonen (Foto's:Funda)
De woning is niet meer geheel intact, maar het is hier heerlijk wonen (Foto's:Funda)

De woning is niet meer geheel intact, maar het is hier heerlijk wonen (Foto's:Funda)
De woning is niet meer geheel intact, maar het is hier heerlijk wonen (Foto's:Funda)

De woning is niet meer geheel intact, maar het is hier heerlijk wonen (Foto's:Funda)
De woning is niet meer geheel intact, maar het is hier heerlijk wonen (Foto's:Funda)

De woning is niet meer geheel intact, maar het is hier heerlijk wonen (Foto's:Funda)
De woning is niet meer geheel intact, maar het is hier heerlijk wonen (Foto's:Funda)

De woning is niet meer geheel intact, maar het is hier heerlijk wonen (Foto's:Funda)
De woning is niet meer geheel intact, maar het is hier heerlijk wonen (Foto's:Funda)

De woning is niet meer geheel intact, maar het is hier heerlijk wonen (Foto's:Funda)
De woning is niet meer geheel intact, maar het is hier heerlijk wonen (Foto's:Funda)

De woning is niet meer geheel intact, maar het is hier heerlijk wonen (Foto's:Funda)
De woning is niet meer geheel intact, maar het is hier heerlijk wonen (Foto's:Funda)

Stikstofminister: 'alles aan doen om gedwongen onteigening boeren te voorkomen'

Volgens VVD-minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal is het niet te vermijden om in sommige regio's boeren met dwang te onteigenen, om daar de gestelde stikstofdoelen te kunnen behalen. ‘’Ik wil er alles aan doen om dat scenario te voorkomen, maar we moeten die stikstofdoelen halen en daar hebben we geen keuze in’’, aldus Van der Wal. Meer hierover bij WNL.

Sophie Hermans: 'kabinet kan dalende koopkracht niet blijven compenseren'

Fractievoorzitter van de VVD Sophie Hermans kan niet beloven dat het kabinet de prijsstijgingen blijft compenseren. ‘’We doen er alles aan om de pijn zoveel mogelijk te verlichten. Maar niet alles kan. We zitten in een bizarre situatie, waarvan we een jaar geleden niet gedacht hadden dat we er in zouden zitten’’, zo sprak Hermans vanmorgen bij WNLopZondag.

Apparaat maakt biogas van etensresten: 'Laten zien dat het ook op kleine schaal kan'

In de wijk Holendrecht in Amsterdam is de eerste minivergister van de stad in gebruik genomen. Het apparaat is in beheer van buurtorganisatie de Groene Hub en zet GFE-afval (groente- fruit- en etensresten) om in biogas. "Deze machine kan alles wat een mens opeet ook verwerken", laat Martin Jas-Mögling van de Groene Hub weten. Zo meldt AT5

Het apparaat stond al een tijdje op het plein van de Groene Hub, maar de organisatie moest lang wachten tot het apparaat in werking mocht gaan. "Het vergunningstraject met de gemeente heeft in totaal zo'n 16 maanden geduurd", vertelt Jas-Mögling. Afgelopen week liep de bezwaarprocedure voor de buurt af en kon de vergister voor het eerst worden gebruikt. 

Het apparaat kan per dag 50 kilo GFE-afval verwerken tot 15m3 biogas. Gemiddeld genomen kan een eengezinswoning daar drie dagen van worden verwarmd. "Het wordt verwerkt tot een soort appelmoessachtige substantie", aldus Martin.

De Groene Hub wil het gas gebruiken om hun eigen gebouw te verwarmen, daarnaast is het de bedoeling dat de basisschool die naast hen op het plein staat, basisschool de Morgenster, op het gas wordt aangesloten. 

Het GFE-afval is afkomstig van horecaondernemers uit de buurt, waardoor een circulair systeem in de buurt in werking wordt gezet. De eigenaar van snackbar Grill Huis is blij met de ontwikkeling: "Anders gooi ik het in de prullenbak."

Buiten Amsterdam waren er al minivergisters, maar dan in eigendom van en op grond van specifieke bedrijven zoals Landal en de IKEA. "Huishoudelijk GFT-afval wordt in Amsterdam momenteel vooral tot compost verwerkt", laat de gemeente weten. 

Jas-Mögling is trots dat het de Groene Hub gelukt is deze vergister te realiseren: "Ons doel is om te laten zien dat het op kleine schaal kan." Hij hoopt dat meerdere organisaties het voorbeeld gaan volgen. "Het is vooral geschikt voor kerken, moskeeën, sportparken en sauna's, bijvoorbeeld. Bedrijven die relatief veel gas gebruiken, het liefst met een eigen keuken. Dan kunnen ze hun eigen reststromen gebruiken en is het cirkeltje rond."

Het apparaat van zo'n 60.00 euro is grotendeels gesubsidieerd door de gemeente: "Vanuit de subsidie Ruimte voor duurzaam initiatief is er 5.000 euro aan bijgedragen. Daarnaast is er vanuit programma Ontwikkelbuurten een bedrag van 50.000 euro verleend."

De gemeente zegt dat zowel grootschalige als kleinschalige projecten interessant kunnen zijn om de duurzaamheidsdoelen van de stad te realiseren. Of er in de nabije toekomst meerdere vergisters in de stad zullen volgen, wordt nog onderzocht: "Later dit jaar verwachten we deze projecten te evalueren om te kijken wat wel en niet werkt en of het bedrijven en omwonenden lukt om samen zorg te dragen voor het verminderen van afval."

Volgens Maarten Mulder, onderzoeker op het gebied van afval, duurzaamheid en de circulaire economie, zijn dit soort initatieven vaak vooral interessant voor de milieubewustwording van de buurt. De praktische uitvoering heeft nog wel wat haken en ogen: "Het neerzetten van de apparaten in de stad heeft veel consequenties, zo zijn er vergunningen nodig en is er ruimte nodig. Dat is lastig in Amsterdam. Ik denk niet perse dat het de oplossing van de toekomst is. Meer een tussenstop voor bewustwording." 

Martin beaamt dat er ruimte nodig is voor de apparaten, toch ziet hij het optimistisch in: "Amsterdam wil in 2040 aardgas vrij zijn, dan is dit een goede manier om vooral bedrijven te helpen."

Ook hoofdrace F2 verloopt chaotisch in Baku, Verschoor 5e

De Formule 2-hoofdrace in Baku is zondagochtend ietwat chaotisch verlopen. In de straten van de Azerbeidzjaanse hoofdstad kwam de safety car veelvuldig de baan op, onder meer voor een leider die de muur in reed.

Jüri Vips had de poleposition in handen, Liam Lawson stond naast hem en op rij twee stonden Dennis Hauger en Marcus Armstrong, voor Felipe Drugovich en Richard Verschoor. Vips behield bij de start de leiding, voor Lawson, Armstrong, Hauger, Logan Sargeant, Verschoor, Jehan Daruvala en Drugovich.

De safety car kwam in ronde één de baan al op: Amaury Cordeel was uiteraard gecrashed bij de start en ook Olli Caldwell was erbij betrokken. Ondertussen kwam Frederik Vesti, zaterdag nog de winnaar, bij de start niet weg - pas nadat hij de pitstraat ingeduwd werd kon hij aan zijn race beginnen.

De herstart verliep prima, kort daarna kwamen Lawson, Hauger en Verschoor als eerste van de voorste mannen binnen voor de mediumbanden. Drugovich kwam een ronde later en ging voorbij Lawson, wiens stop niet best was. Ook Vips en Armstrong volgden en laatstgenoemde nam daarbij de virtuele leiding in handen.

Kort daarop was Roy Nissany in het middenveld weer eens betrokken bij een crash, na een akkefietje met Cem Bolukbasi - beiden eindigden in de barrière. De safety car betrad de baan en na een paar ronden konden we door, met de nog niet gestopte Calan Williams voorop, gevolgd door Vips, Armstrong, Hauger en Sargeant - Verschoor lag met een mislukte stop achteraan.

Bij de herstart ging het allemaal weer niet lekker: in het middenveld was het knokken en ook teamgenoten Vips en Armstrong raakten in de clinch. Na een korte onderbreking konden we wederom door, nu met Vips, Hauger, Sargeant en Drugovich die achter de nog altijd niet gestopte Williams aan reden.

Al vrij snel verremde Williams zich, waardoor hij in elk geval niet meer nodeloos in de weg reed van de toppers. Vips had het allemaal netjes in de hand, tot zes minuten voor het einde: hij nam de binnenkant van een bocht mee en knalde daardoor tegen de volgende buitenkant, waardoor hij met een bak schade stil kwam te staan.

De safety car kwam de baan op en van een herstart kwam het niet meer: Hauger pakte de overwinning, voor Sargeant en Drugovich, die zo gewoon weer prima zaken deed voor het kampioenschap. Daruvala werd vierde, Verschoor uiteindelijk nog uitstekend vijfde.

Compositietekening van mogelijk belangrijke getuige vrijgegeven

Afgelopen donderdag werd het lichaam van een 43-jarige man aangetroffen bij een garage op Sint Catharinahof in Buchten. In het daarop opgestarte onderzoek zijn zaterdag weer nieuwe stappen gezet. Ook is er iemand in beeld gekomen die mogelijk een belangrijke getuige kan zijn. Van deze persoon is een compositietekening gemaakt. De politie wil dringend met hem in contact komen en geeft deze tekening daarom vrij.

Zaterdagmiddag heeft er sectie plaatsgevonden op het lichaam van de 43-jarige man. Dat leverde weer nieuwe inzichten op. Op basis van de sectie kan inmiddels definitief vastgesteld worden dat het slachtoffer door een misdrijf om het leven gekomen is. Verder is er zaterdag geïnvesteerd op buurtonderzoek en het veilig stellen van camerabeelden in de omgeving van Sint Catharinahof. Daarmee wordt geprobeerd een zo duidelijk mogelijk beeld te krijgen van de laatste bewegingen van het slachtoffer.

Mogelijk belangrijke getuige
Donderdag in de namiddag zou een man aanwezig zijn geweest op de parkeervakken bij de kruising van Kerkvonderen en Sint Catharinahof. Deze man zou mogelijk een belangrijke getuige kunnen zijn van het schietincident, danwel wat er daaraan vooraf ging. Daarmee zou deze persoon, mogelijk onbewust, een hele belangrijke getuige kunnen zijn. Om de identiteit van deze persoon te achterhalen, is er een compositietekening gemaakt. Deze tekening wordt gedeeld met het publiek.

Signalement
De man lijkt tussen de 50 en 60 jaar oud te zijn. Zou ongeveer 1.80 meter groot zijn en een robuust postuur hebben. Hij had bruine ogen, opvallende wenkbrauwen en zwart haar, een brede neus en veel rimpels. De man droeg een donkere flat cap en een blauwe jeans met zwarte strepen op de voorkant. Daarbij droeg hij een brede zwarte riem en een donker zomerjasje met een opvallende kraag en zwarte schoenen. Op dit moment is nog niet bekend hoe de man zich zou vervoeren. Bent of kent u de man? Neem dan contact met de politie via 0800-6070 of meld informatie anoniem via 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem).

Compositietekening belangrijke getuige vrijgegeven (Afbeelding: Politie)
Compositietekening belangrijke getuige vrijgegeven (Afbeelding: Politie)

Politie onderzoekt ontploffing in Sittard

In de nacht van zaterdag op zondag 12 juni is er aan de Augustinessenhof in Sittard een explosief ontploft. Hierbij is een persoon gewond geraakt die tevens is aangehouden.

Rond 03:30 uur ontving de politie een melding dat er iets ontploft zou zijn voor een woning in Sittard. Ter plaatse troffen zij een gewond persoon aan. Deze persoon is aangehouden en overgebracht naar het ziekenhuis. Zoals nu bekend heeft er géén brand gewoed en is er géén schade aan de woning.

De politie doet onderzoek naar de ontploffing en is daarom op zoek naar mensen die iets gezien of gehoord hebben. Zij kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

FOK! Wat een weer! Weinig bijzonders: deel 2

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Moj'n!

Ik heb de laatste twee dagen alles al verteld, dus ik ga dat géén derde keer doen. Vergeleken met gisteren is alles hetzelfde gebleven.  

Ik type dit al om 14.10. Dus ik ga nu gewoon lekker met een biertje zitten lanterfanten.  

Als er weer wat te vertellen is, dan duik ik wel weer op.  

De mazzel!  

(Zelfs een KNMI plaatsen is nog lastiger dan dit.

Update 07:30u
Inmiddels fluiten de vogeltjes, is het droog gebleven en was het aan de kust aanmerkelijk wamer afgelopen nacht dan landinwaarts. Voorlopig blijft het vandaag droog met temperaturen tussen de 17 en 24 graden. Maar zie ik nu een 30+ in de vooruitzichten voor het eind van de week? Dat is nog ver weg, eerst collega Stephan uit zijn lijden verlossen met een KNMI vanavond.

We wensen u een aangename dag toe!  

Zons99 (Foto: Pukeko)
Het tweede deel van de fietstocht in Noord-Holland. Ook dit is een zeer fraaie foto van Pukeko. (Foto: Pukeko) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

BMX-ster Smulders pakt podiumplek op eigen Papendal

Op Papendal is de derde World Cup van het internationale BMX-seizoen afgewerkt. Er waren uiteraard veel Nederlanders van de partij op het nationale trainingscentrum nabij Arnhem, waar de fans in grote getalen op kwamen draven om in het mooie weer van de Nederlandse favorieten te genieten.

Vrouwen
Laura Smulders kende een wat moeilijke start, maar werkte zich toch snel naar de tweede plek. De leiding was in handen van de Zwitserse Zoë Claessens en de Europees kampioene zette een dijk van een race neer, waarin ze Smulders achter zich hield: Claessens pakte de winst, Laura Smulders werd tweede, voor de Amerikaanse Felicia Stancil. Judy Baauw finishte achter de Australische Lauren Reynolds als vijfde, voor Camille Maire (FRA), Merel Smulders en Manon Veenstra.

Mannen
Geen Nederlanders, wel vijf Fransen in de finale en niet verrassend kwam er dan ook een Franse winnaar uit de bus rollen: Sylvain André was de beste, voor landgenoot Jeremy Rencurel. De Australiër Izaac Kennedy completeerde het podium, voor Carlors Ramirez Yepes. Jay Schippers en Justin Kimmann sneuvelden in de halve finales, Dave van der Burg en Mitchel Schotman gingen er in de kwartfinales uit.

Tennisser Van Rijthoven stunt met finaleplek Rosmalen

Tennisser Tim van Rijthoven heeft zijn droomtoernooi in Rosmalen een geweldig vervolg gegeven: de Nederlandse nummer 205 van de wereld rekende in de halve finales in Rosmalen af met Felix Auger-Aliassime en behaalde voor het eerst de finale van een ATP-toernooi.

Op het Brabantse gras stond wildcardspeler Van Rijthoven tegenover de als tweede geplaatste Canadese wereldtopper Auger-Aliassime (ATP-9). De Nederlander was niet onder de indruk en won de eerste set, hoewel hij set twee redelijk kansloos af moest staan bij de Canadees.

In de beslissende derde set had Van Rijthoven de overhand, hoewel hij twee keer een kans op een break ondanks meerdere kansen liet liggen. Er moest een tiebreak aan te pas komen en nadat hij op 3-3 de break plaatste kon Van Rijthoven het afmaken: 6-3, 1-6, 7-6 (5) en de eerste Nederlandse finaleplek bij de mannen sinds Raemon Sluiter in 2009 was een feit.

In zijn eerste ATP-finale zal Van Rijthoven een nóg grotere stunt neer moeten zetten: hij neemt het dan namelijk op tegen de mondiale nummer twee, Daniil Medvedev uit Rusland. In een boeiende wedstrijd was de Rus met twee keer 7-5 te sterk voor Adrian Mannarino uit Frankrijk.

Ook bij de vrouwen staat de nummer één van de plaatsingslijst in de finale: de Wit-Russische Aryna Sabalenka (WTA-1) was met 7-6 (6), 6-0 te sterk voor de Amerikaanse Shelby Rogers (WTA-42). Ze speelt om de titel tegen de Russische Ekaterina Alexandrova (WTA-30), die landgenote Veronika Kudermetova (WTA-24) met 6-3, 6-1 de baas was.

Zangeres Anouk getrouwd met haar Dominique tijdens concert op Malieveld

Anouk heeft het jawoord gegeven aan Dominique Schemmekes. Dat gebeurde ten overstaan van zo'n 40.000 fans, tijdens haar eigen concert op het Malieveld in haar geboortestad Den Haag. Bij het uitspreken van hun trouwgeloften hielden de twee geliefden het niet droog. Zo meldt RTLNieuws. 

Rusland richt 'Oekra´ense' graanhandelsbedrijven op

Vertegenwoordigers van de door Rusland geïnstalleerde pro-Russische Voorlopige Regering in de Oekraïense regio Zaporizja hebben een bedrijf opgericht om namens Moskou Oekraïens graan te verhandelen. Het bedrijf zou lokaal graan opkopen en doorverkopen, vertelde de Russische hoofdadministrateur, Yevgeny Balizky, aan het persbureau Interfax.

Balizky deelde mee dat het nieuwe staatsgraanbedrijf de controle over verschillende faciliteiten heeft overgenomen. Hij zei dat "het graan Russisch zal zijn" en "het maakt ons niet uit wie de koper zal zijn".

Oekraïne en westerse landen hebben Rusland ervan beschuldigd Oekraïens graan te hebben gestolen en een wereldwijde voedselcrisis te hebben veroorzaakt waardoor miljoenen mensen van de honger kunnen omkomen.

Het was onduidelijk of de boeren van wie het graan door Rusland wordt verkocht, daarvoor betaald zullen worden. Balizky zei dat zijn regering het graan niet met geweld zal toe-eigenen of producenten onder druk zal zetten om het aan hen te verkopen.

Zonder bonden en diensten de werkloosheid in

“Wij gaan nog interessante gesprekken hebben” zei de dame, die ik tot mijn persoonlijke coach gedoopt had. Iemand die buiten dit soort extra opdrachten gesubsidieerd door de overheid ook personal coach was voor ieders die beroep op haar wilde doen. Ik kreeg van de overheid een personal coach, welbepaald om mij weer aan het werk te krijgen, mooi toch? “Ik hoor veel tegenstrijdigheden”, ging de dame verder en een stilte voorzag mij in de tijd te reageren, waarop ik hardop dacht “ik heb me dan ook een tweestrijd geworpen… Ik wist dat deze moment eraan ging komen… U weet hoe ik over het huidige systeem denk?”, “hoe iedereen verplicht aan het werk houden de wereld stilaan naar de vaatjes draait en…” Ik zweeg, maar mijn gedachten gingen verder, “…een systeem dat ongelijkheid rechtvaardigt, dat stilaan ons groen aardklootje in een dor en giftig landschap veranderd.”

Nederlands elftal speelt gelijk tegen Polen na gemiste strafschop Memphis

Het Nederlands elftal heeft zaterdag niet kunnen winnen van Polen in de Nations League. De ploeg van bondscoach Louis van Gaal knokte zich in De Kuip terug van een 0-2-achterstand, maar door een gemiste strafschop van Memphis Depay bleef Oranje steken op een 2-2 gelijkspel steken.

Oranje speelde in de eerste helft niet goed tegen Polen en na iets meer dan een kwartier kwam het Nederlands elftal achter na een doelpunt van Matthew Cash, dat was ook de ruststand. In de tweede helft verdubbelde Polen na vijf minuten de voorsprong nadat Piotr Zielinski de bal binnen werkte.

Het Nederlands elftal wist die achterstand snel weg te werken. Nadat eerst Davy Klaassen de aansluitingstreffer had gemaakt maakte Denzel Dumfries de 2-2. Oranje kreeg kansen op de winst en zeker nadat zeker toen de bal in de extra tijd op de strafschopstip ging na hands van Cash. Depay wist dat buitenkansje echter niet te benutten door de penalty op de buitenkant van de paal te schieten, waardoor het in De Kuip bij 2-2 bleef.

Ondanks het puntenverlies blijft Oranje koploper in groep 4 van Divisie A van de Nations League. De andere wedstrijd in de groep tussen Wales en België werd ook een gelijkspel. Komende dinsdag speelt het Nederlands elftal nog een thuiswedstrijd tegen Wales.

Belgische koloniale geschiedenis in Congo: zijn 'excuses' genoeg?

De Belgische koning Filip heeft zijn diepste spijt betuigd over het meedogenloze bewind door zijn land in hun voormalige kolonie, de Democratische Republiek Congo.

Miljoenen Congolezen werden gedood, verminkt of stierven aan ziekten terwijl het land werd geplunderd voor zijn grondstoffen, vooral onder het bewind van koning Leopold de Tweede.

Die geschiedenis overschaduwde het huidige bezoek van de koning, veel Congolezen verwachtten een of andere vorm van schadevergoeding. 

Verenigde Staten: tienduizenden demonstranten voor strengere wapenwetten

Op diverse plaatsen in de Verenigde Staten is vandaag gedemonstreerd uit protest tegen de huidige wapenwetgeving. In de hoofdstad Washington namen duizenden deel aan deze “March for Our Lives”.

Sprekers drongen er bij het Congres op aan om eindelijk actie te ondernemen. Op posters staat "Genoeg is genoeg" en "Bescherm kinderen, geen wapens". Ook in veel andere steden in het land gingen mensen de straat op tegen wapengeweld.

De Amerikaanse president Biden tweette dat hij zich bij de demonstranten voegde om zijn oproep aan het Congres te herhalen. Biden had onlangs opgeroepen tot een resoluut optreden tegen wapengeweld.

De beweging "March for our lives", die werd opgericht na de schietpartij op een middelbare school in Parkland, riep op tot landelijke demonstraties. Een recente reeks dodelijke vuurwapenincidenten heeft het debat over strengere wapenwetgeving opnieuw doen oplaaien. Eind mei kwamen 19 kinderen en twee leraren om het leven bij een bloedbad op een basisschool in Texas.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #949
special
Random Pics van de Dag #948
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #159
©FOK.nl e.a.