Rusland richt 'Oekraïense' graanhandelsbedrijven op

Vertegenwoordigers van de door Rusland geïnstalleerde pro-Russische Voorlopige Regering in de Oekraïense regio Zaporizja hebben een bedrijf opgericht om namens Moskou Oekraïens graan te verhandelen. Het bedrijf zou lokaal graan opkopen en doorverkopen, vertelde de Russische hoofdadministrateur, Yevgeny Balizky, aan het persbureau Interfax.

Balizky deelde mee dat het nieuwe staatsgraanbedrijf de controle over verschillende faciliteiten heeft overgenomen. Hij zei dat "het graan Russisch zal zijn" en "het maakt ons niet uit wie de koper zal zijn".

Oekraïne en westerse landen hebben Rusland ervan beschuldigd Oekraïens graan te hebben gestolen en een wereldwijde voedselcrisis te hebben veroorzaakt waardoor miljoenen mensen van de honger kunnen omkomen.

Het was onduidelijk of de boeren van wie het graan door Rusland wordt verkocht, daarvoor betaald zullen worden. Balizky zei dat zijn regering het graan niet met geweld zal toe-eigenen of producenten onder druk zal zetten om het aan hen te verkopen.