FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 11 juni 2022

PvdA en GroenLinks gaan samenwerken in Eerste Kamer

GroenLinks en PvdA zetten een grote stap in een verdere samenwerking: volgend jaar bij de verkiezingen voor de Eerste Kamer doen ze mee als gezamenlijke senaatsfractie.

Zo hebben de leden van beide partijen vandaag gestemd op hun partijcongres. Bij de PvdA stemde ruim drie kwart van de leden voor, bij GroenLinks stemde 80 procent voor deze fractiesamenwerking. 

Amerika vraagt zich af: 'What is this?'

Mensen piekeren zich suf wat het 'wezen' is op beveiligingsbeelden van de Amarillo Zoo in Texas. De beelden van de dierentuin tonen een soort wezen of object dat buiten het hek lijkt te staan. De stad Amarillo heeft op Facebook een oproep gedaan of iemand het wezen op de 'vreemde afbeelding' kon identificeren.

"Was het een persoon met een vreemde hoed die graag wandelingen maakt 's nachts? Een grote coyote op zijn achterpoten? Een Chupacabra? Het is een mysterie, help Amarillo dit raadsel op te lossen”, zei de stad op hun website. Volgens de gemeente is de opname op 21 mei rond 01.25 uur gemaakt.

Een toer op enkele planeten in Space Punks

Epic Games en Flying Wild Hog laten zien wat de melkweg van Space Punks te bieden heeft en laten zien hoe we hiervan kunt profiteren. In de trailer worden de planeten Stopan, Bannik en de nieuw ontdekte Spor bezocht.

Space Punks is een top-down lootershooter en biedt over-the-top actie in een sciencefiction-omgeving. De wereld is zo ontworpen dat hij leeft, ademt en continu verandert. Hiervoor kiezen spelers tussen excentrieke personages en werken in teams van maximaal vier spelers samen om hun vuurkracht te versterken; ze hebben toegang tot een arsenaal aan wapens, granaten en gadgets die massas schade aan vijanden toebrengen.

Space Punks is gratis via Epic Games Store te spelen op pc.

'Boerenactie door Voll Gass bij woning stikstofminister Van der Wal niet handig'

Boze boeren van actiegroep Voll Gass zijn vrijdagavond in Hierden verhaal gaan halen bij minister Christianne van der Wal over de stikstofplannen van het kabinet. De boeren kwamen met hun trekkers naar het huis van de minister en gingen daar met haar in gesprek.

Minister Van der Wal ging het gesprek met de actiegroep aan maar zei ook in het gesprek met de boeren dat ze de situatie als ‘bedreigend’ ervaarde en dat haar kinderen ‘trillend’ binnen zaten.

De actie krijgt veel kritiek van politici en land- en tuinbouworganisatie LTO. Albert Markerink uit Lochem, een van de voormannen van Voll Gass, ligt daar niet wakker van. "Bij alles wat we doen, ook als het met goede bedoelingen is, krijgen we kritiek. Dat zijn we wel gewend. Maar het aantal steunbetuigingen is veel groter dan de groep die kritiek heeft. Dat sterkt ons."

VVD-congres: 'pas stikstofplannen aan' en 'weer terug naar 130 km/u op snelweg'

De VVD moet de stikstofplannen van het kabinet aanpassen. Dat is de boodschap van een meerderheid (51%) van VVD-leden op een partijcongres vandaag in Halfweg.

De motie die is aangenomen roept de Tweede Kamerfractie op om het kabinet er toe aan te zetten om het vrijdag gepresenteerde stikstofbeleid en de plannen daarvan aan te passen. Daarbij moet de focus minder komen te liggen op de landbouw en verkleining van de veestapel en moet er meer geld worden gestoken in het ontwikkelen van innovatieve technieken om stikstofuitstoot te reduceren.

Door het aannemen van de motie keren de VVD-leden zich dus tegen de plannen van de eigen VVD-minister Van der Wal.

Op het VVD-congres werd ook een motie aangenomen om overdag weer terug te gaan naar 130 km per uur op bepaalde stukken snelweg. Dat is eerder naar 100 omlaag gebracht om de stikstofuitstoot terug te dringen.

Von der Leyen: 'EU-lidmaatschap beoordelen, maar nog hervorming in Oekraïne nodig'

De voorzitter van de Europese Commissie, Von der Leyen, gaat de aanvraag voor het lidmaatschap van de Europese Unie bespreken met president Zelensky in de Oekraïense hoofdstad Kyiv. Ze kondigde aan dat de Europese Commissie eind volgende week de analyse van de aanvraag zal hebben afgerond.

Von der Leyen liet echter nog open of Oekraïne daadwerkelijk de status van EU-toetredingskandidaat zal ontvangen.

Het was haar tweede bezoek aan Oekraïne sinds het begin van de oorlog. Ze prees de democratie en het goed functionerende bestuur van het land, maar riep tegelijkertijd op tot hervormingen om corruptie te bestrijden en het bestuur te moderniseren. President Zelenskyy benadrukte dat de weg naar de EU van cruciaal belang is voor Oekraïne.

Zelenskyy riep op tot verdere sancties tegen Rusland vanuit de EU. Dit zou gevolgen moeten hebben voor alle Russische functionarissen en rechters die de oorlog steunen, evenals alle Russische banken. Tot dusver heeft de EU zes sanctiepakketten tegen Rusland aangenomen.

Roglic grijpt de macht na tweede plek in koninginnenrit Dauphine, ritzege Verona

De koninginnenrit in Criterium du Dauphiné is gewonnen door Carlos Verona. De Spanjaard was de sterkste uit een vroege vlucht die al op de Col du Galibier was weggereden. Van de klassementsrenner deed Primoz Roglic de beste zaken. Hij reed op de slotklim weg bij de andere klassementsrenners en neemt de leiderstrui over van ploeggenoot Wout van Aert.

De zwaarste etappe van deze editie van Critérium du Dauphiné stond vandaag op het programma met onderweg de Col du Galibier en Col de la Croix de Fer, twee beklimmingen van de buitencategorie. De finish lag op de Vaujany.

Op de beklimming van de Col du Galibier zou er een kopgroep van achttien renners ontstaan. De voorsprong tussen de kopgroep en het peloton was maximaal iets meer dan vier minuten. Ondanks verschillende ploegen het gat naar de kopgroep probeerde te dichten begonnen Carlos Verona en Kenny Elissonde met anderhalve minuut voorsprong aan de slotklim. Daarop was Verona duidelijk te sterk voor Elissonde pakte de zege in Vaujany.

In het peloton zorgde Jonas Vingegaard voor een hoog tempo op de slotklim, waarna Primoz Roglic overnam van zijn ploeggenoot. Met een versnelling loste hij de rest van de kopgroep en kwam vlak achter Verona over de streep. Roglic nam over van Wout van Aert en lijkt daarmee op weg naar de eindzege in de Franse rittenkoers. De renner van Jumbo-Visma heeft nu driekwart minuut voorsprong op zijn ploeggenoot Vingegaard. Ben O'Connor volgt al op 1.24 van de Sloveen.

F1: Leclerc grijpt poleposition in Azerbeidzjan, Verstappen derde

Charles Leclerc heeft poleposition gepakt voor de Grand Prix van Azerbeidzjan. De Monegask reed in de straten van Baku met de Ferrari met een tijd van 1.41,359 een bijzonder goede ronde waarmee hij de Red Bulls van Sergio Perez en Max Verstappen ruim voorbleef.

Omdat het een stratencircuit is gingen vrijwel alle coureurs direct naar buiten in Q1. Hierbij bleken de Red Bulls van Verstappen en Perez net iets sneller te zijn dan de Ferrari's van Leclerc en Carlos Sainz. Een van de coureurs die het minder naar zijn zin had was Lance Stroll. De Canadees gaat normaal goed op dit soort banen, maar in een poging om door te gaan ging de Canadees eerst vooruit de bandenstapels in. Dit leverde geen schade op, maar nog geen ronde later was het wel raak en parkeerde hij de auto bij bocht drie met schade in de banden. Na de rode vlag probeerden diverse rijders hun tijden nog te verbeteren, maar alleen Valtteri Bottas slaagde hier in. Voor Kevin Magnussen, Alexander Albon, Nicholas Latifi en Mick Schumacher.

In het tweede deel voerden de topteams het tempo flink op, terwijl daarachter Lewis Hamilton vocht om door te kunnen naar het laatste deel. Dit lukte de Brit omdat hij een slipstream kreeg van teamgenoot George Russel. Het ging ten koste van Lando Norris, Daniel Ricciardo, Esteban Ocon, Guanyou Zhou en Bottas. Sebastian Vettel raakte nog wel de muur, maar mocht door, net als Yuki Tsunoda die de muur schraapte.

Sainz zette in Q3 de toon met een 1.41,814 waarop Leclerc, Perez en Verstappen zich stuk beten, al waren de verschillen miniem. In de laatste poging ging Sainz in het begin van de ronde over het randje en redde het niet. Leclerc daarachter knalde naar een 1.41,359 en pakte hiermee de poleposition. Daarachter grepen Perez en Verstappen de plekken twee en drie, voor Sainz en ruim daarachter Russell, Pierre Gasly, Hamilton, Tsunoda, Vettel en Fernando Alonso.

Perez snelste in laatste vrije training Baku

Sergio Perez heeft de snelste tijd gereden in de derde en laatste vrije training voor de Grand Prix van Azerbeidzjan. Met een tijd van 1.43.170 was de Mexicaan met de Red Bull iets sneller dan de Ferrari van Charles Leclerc en teamgenoot Max Verstappen.

De training in Baku begon een kwartier later omdat de vangrail gerepareerd moest worden na enkele crashes in de Formule 2. Nadat de baan wel vrij was gegeven duurde het enige tijd voor er representatieve tijden op de borden werden gezet. Toen dit wel het geval was wisselden de Ferrari's en Red Bulls regelmatig stuiverte, terwijl achter deze twee renstallen een gapend gat ontstond.

In de slotfase snelde Perez naar een 1.43,170 waarmee hij Leclerc verstootte van de eerste plek. Verstappen moest genoegen nemen met plek drie, al hadden zowel hij als Perez geen tijdsverbetering meer in de laatste ronde vanwege verkeer op het asfalt. Lando Norris sloot achter Carlos Sainz aan op plek vijf, wel op 1,2 seconde van de snelste man. Opvallende zaken waren dat de Mercedessen en McLarens nog steeds veel stuiterden en dat Valtteri Bottas met de Alfa Romeo slechts de negentiende tijd klokte.

Verschoor gooit F2-podium weg in chaotische sprintrace Baku

In de straten van de Azerbeidzjaanse hoofdstad Baku is zaterdag de sprintrace in de Formule 2 aldaar verreden. Dat was aanvankelijk niet heel spannend, maar vooral in de tweede helft werd het toch nog een vrij chaotisch gebeuren.

Jake Hughes mocht vanaf poleposition vertrekken, met Frederik Vesti naast hem, Jehan Daruvala en Logan Sargeant op rij twee en Richard Verschoor met Felipe Drugovich op de derde rij. Vesti's start was het best, maar Daruvala kwam beter door de eerste bochten en pakte de leiding, voor Hughes, Vesti, Sargeant, Verschoor, Marcus Armstrong en Drugovich.

Na een paar ronden wist Vesti zich langs Hughes te knokken, kort daarop gevolgd door een succesvolle aanval van Sargeant op Hughes. De banden van Hughes waren behoorlijk op en in no-time wist ook Verschoor hem te verschalken, niet lang daarna gevolgd door Armstrong én Drugovich.

Met ruim zeven ronden te gaan en Daruvala, Vesti, Sargeant en Verschoor voorop ging het in de strijd om plek negen fout: Dennis Hauger probeerde Theo Pourchaire te pakken, maar ging de barrière in en zorgde er zo voor dat de safety car voor het eerst in de race in actie mocht komen.

Na een paar ronden konden we door en bij de rommelige herstart gebeurde het één en ander: Verschoor én Armstrong gingen langs Sargeant, terwijl Jüri Vips en Pietro Fittipaldi in het middenveld rechtdoor schoten. Met name Fittipaldi's auto kwam daar niet zelf weg en daardoor kwam de safety car gelijk weer terug.

Dit keer was de boel snel opgeruimd en dus volgde een nieuwe poging tot een herstart, waarbij Vesti gelijk de leiding pakte. Daruvala werd volle bak aangevallen door Verschoor, die íets te enthousiast aan de buitenkant bleef zitten en uiteindelijk in de barrière en niet op het podium eindigde.

De safety car was zo gelijk weer terug op de baan, nadat Liam Lawson zich in al het gekrakeel naar plek drie gereden had. Met nog één ronde werd het groen weer gezwaaid, maar in bocht één ging het flink fout: Ralph Boschung dwong Calan Williams de barrière in, war Marino Sato en Cem Bolukbasi bovenop knalden - iedereen was wel in orde. Er kon niet meer ingehaald worden en dus won Vesti voor het eerst in de F2, voor Daruvala en Lawson.

BBC: 'online verkoop ivoor gaat gewoon door onder codenamen'

Ivoor wordt nog steeds online verkocht, onder afwijkende namen. Dat blijkt uit onderzoek van de BBC. Online verkopers gebruiken bijvoorbeeld 'runderbot' in plaats van 'ivoor' in hun artikelbeschrijvingen.

Verschillende testaankopen door de BBC op de online veilingsite Ebay bewezen dat de objecten daadwerkelijk van ivoor waren gemaakt. Een juridisch onderzoeker vertelde de omroeporganisatie dat ze het probleem al een tijdje observeerde en ervan uitging dat de online verkopen gewoon doorgaan. Ebay zegt de afgelopen jaren meer dan 250.000 advertenties voor ivoor te hebben geblokkeerd of verwijderd. Verkopers zouden daarom overstappen op 'codenamen', wat volgens het veilinghuis in ieder geval als voordeel heeft dat deze ivoor-advertenties moeilijker vindbaar zijn voor aspirant-kopers.

De jacht op olifanten ten behoeve van het ivoor was een van de oorzaken van een sterke daling van het aantal olifanten. Om de illegale jacht op olifanten te ontmoedigen werd in 1989 elke handel in ivoor verboden. Sinds het aantal olifanten in Afrika weer is toegenomen, is de handel in ivoor in enkele gevallen toegestaan.

Oekraïne: cholera uitbraak in Mariupol

De hygiënische omstandigheden in Mariupol zijn rampzalig: lijken liggen op straat weg te rotten, het water is vervuild. Nu meldt de stad een uitbraak van cholera en dysenterie. De burgemeester vreest dat duizenden mensen hierdoor zullen sterven.

Terwijl vanuit Oost-Oekraïne nog steeds zware gevechten worden gemeld, zijn in het door Rusland bezette Mariupol epidemieën uitgebroken, aldus Oekraïense bronnen. Er is een uitbraak van cholera en dysenterie in de zuidelijke havenstad, zei burgemeester Vadym Boychenko, die zich buiten de stad bevindt.

"De oorlog, die aan meer dan 20.000 mensen het leven heeft gekost, zal door deze besmettingshaarden in Mariupol helaas nog eens duizenden mensenlevens kosten."

Lichamen liggen in staat van ontbinding in de straten. Delen van de watervoorziening zijn vervuild en sanitaire voorzieningen zijn vernield zodat 'hygiëne' ver te zoeken is, volgens de burgemeester.

Boychenko deed een beroep op de Verenigde Naties en het Rode Kruis om een vluchtcorridor op te zetten zodat inwoners de stad, die grotendeels door de oorlog is verwoest, kunnen verlaten.

VK: Russen gebruiken raketsysteem uit jaren zestig, zware gevechten Sieverodonetsk

Volgens het Britse Ministerie van Defensie zijn de Russen er nog niet in geslaagd op te rukken naar het zuiden van de stad Sieverodonetsk. Volgens het ministerie wordt er hevig gevochten in de straten van de stad en vallen er aan beide zijden veel slachtoffers.

Ook wordt er melding van gemaakt dat de Russen steeds meer gebruik maken van het verouderde KH-22 raketsysteem - de 5,5 ton zware raketten waren oorspronkelijk bedoeld voor aanvallen op vliegdekschepen. Volgens het rapport gebruiken de Russen het systeem uit de jaren zestig nu op het land, waar het door zijn onnauwkeurigheid veel nevenschade kan aanrichten. Het oude materiaal is waarschijnlijk in gebruik genomen bij gebrek aan modernere wapens.

Gaat onteigening landbouwgrond om stikstofuitstoot te verminderen te ver?

Het landelijk gebied van Nederland kan zich gaan opmaken voor grote veranderingen. Zo blijkt uit plannen van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit die vrijdag werden gepresenteerd. Landelijk moet er tot 2030 een reductie van stikstofemissie van 40 procent worden gerealiseerd. Landbouw-minister Staghouwer stelt dat zijn ‘belangrijkste prioriteit’ is dat boeren ‘een toekomst hebben en houden in Nederland’. Maar hij ziet voor boeren ook slechts drie mogelijkheden: verder verduurzamen, verplaatsen of beëindigen.

Het beëindigen kan geforceerd worden door het onteigenen van landbouwgrond. Volgens het kadaster zijn er in de periode 1995 tot en met september 2021 zo'n 5.388 percelenovergedragen. Van alle onteigende grond was 62% agrarische grond (1.866 hectare). Dit is 0,1% van de beschikbare oppervlakte aan landbouwgrond. Uit analyse blijkt dat tussen 1995 en oktober 2021, van 18.120 percelen de eigendomsrechten na een gestarte onteigeningsprocedure alsnog via minnelijke weg aan de overheden zijn overgedragen. In verhouding is dit 89%.

Gaat onteigening van landbouwgrond om de stikstofuitstoot te verminderen te ver?

Kalf in veehouderij (Foto: Unsplash-Sebastian)
Kalf in veehouderij (Foto: Unsplash-Sebastian)

Vermiste 27-jarige Ann gevonden; man (65) opgepakt voor mensenhandel

De vermiste Ann Atkinson is gevonden in een woning in Amsterdam. De politie had een anonieme melding ontvangen, waardoor ze de 27-jarige vrouw vonden. De eigenaar van de woning is aangehouden op verdenking van mensenhandel. Het gaat om een 65-jarige man. De politie doet verder onderzoek.

Ann was al sinds 5 december 2021 vermist uit een gesloten zorginstelling in Zwammerdam. Drie dagen na haar vermissing werd ze nog gezien in Amsterdam. In uitzendingen van Opsporing Verzocht en Team West is aandacht gevraagd voor deze vermissing en zijn foto’s van Ann getoond. De melder had deze uitzending van Opsporing Verzocht gezien en heeft toen anoniem een melding gedaan. De politie bedankt iedereen voor het kijken en voor het insturen van tips voor deze zaak.

Ruim 2,4 miljoen verkeersovertredingen in eerste vier maanden 2022

In de eerste vier maanden van 2022 zijn 2.440.672 verkeersovertredingen geconstateerd. Het gaat daarbij onder meer om te hard rijden, door een rood verkeerslicht rijden en handheld telefoongebruik. In vergelijking met dezelfde periode van vorig gaat het om een stijging van ruim 9%. Toen werden 2.233.562 verkeersboetes opgelegd op grond van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (Wahv). Dat blijkt uit het eerste tertiaaloverzicht verkeersboetes van 2022.

COVID-19 speelde de afgelopen jaren een substantiële rol in de maatschappij. De effecten daarvan in het verkeer waren daarbij ook waarneembaar. Het beeld in de eerste vier maanden van dit jaar is anders. Zo is de stijging van het aantal verkeersovertredingen in de eerste vier maanden van 2022 zeer waarschijnlijk verklaarbaar door toenemende verkeersactiviteiten nadat coronamaatregelen werden versoepeld.

Een stijging van het aantal geconstateerde verkeersovertredingen op grond van de Wahv is onder meer te zien in de op kenteken geregistreerde overtredingen: 2.294.041 in de eerste vier maanden van dit jaar, tegen 2.065.079 in dezelfde periode van vorig jaar. Het aantal staande houdingen is gedaald: van 168.483 in het eerste tertiaal van 2021, naar 146.631 in diezelfde periode van 2022. Dit zal deels het gevolg zijn van prioriteitskeuzes door het lokaal gezag en de politie bij de inzet van capaciteit. Ook zijn tijdens de acties van politievakbonden voor een nieuwe cao minder boetes uitgeschreven en kregen in plaats daarvan bestuurders bij een staande houding vaker een waarschuwing.

De meest geconstateerde verkeersovertredingen zijn voor te hard rijden. In de eerste vier maanden van dit jaar ging het om 1.981.082 boetes wegens overschrijding van de maximumsnelheid, tegen 1.815.021 in dezelfde periode vorig jaar. Het grootste deel van de snelheidsovertredingen wordt op kenteken geregistreerd.

In het eerste tertiaal van 2022 zijn 918.035 snelheidsovertredingen geconstateerd met behulp van flitspalen, tegen 720.366 in 2021. Bij mobiele radarsets was een daling te zien van 495.976 boetes voor te hard rijden in de eerste maanden in 2021 naar 438.881 dit jaar. Het aantal geconstateerde snelheidsovertredingen met trajectcontrolesystemen is gestegen van 554.308 in het eerste tertiaal van 2021 naar 586.058 dit jaar.

Buitenlandse verkeersovertreders
In de eerste vier maanden van 2022 zijn ook meer verkeersovertredingen geconstateerd op buitenlandse kentekens. Het aantal verkeersboetes op grond van de Wahv dat naar een buitenlandse verkeersovertreder is verstuurd, steeg van 167.139 in het eerste tertiaal 2021 naar 227.642 dit jaar.

Het viermaandelijks overzicht van de verkeersboetes op grond van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (Wahv), ofwel Wet Mulder, wordt samengesteld door het ministerie van Justitie en Veiligheid, de politie, het CJIB en het Openbaar Ministerie (OM).

LTO: 'Stikstofbeleid steeds meer onrealistische kaalslag'

Ondanks enige bijstellingen op de gelekte plannen zijn de stikstofdoelen die minister Van der Wal vrijdag presenteerde onrealistisch. De ‘perspectiefbrief’ van minister Staghouwer verdient nadere bestudering, hoewel naast enige positieve handvatten ook deze vooral benadrukt wat er allemaal níet meer kan. Het komt hard binnen bij boeren en tuinders. LTO verzet zich tegen de aangekondigde kaalslag van het platteland en benadrukt dat er breed gedragen, realistische voorstellen vanuit sector en samenleving zijn gedaan om tot realistische stikstofvermindering te komen. De topdown-zonering en eendimensionale KDW-systematiek zijn fnuikend voor een haalbare oplossing. We hopen op stevige bijsturing vanuit de provinciale overheden.

“De voorstellen van het kabinet betekenen een onrealistische kaalslag. Van het platteland, van de boeren en tuinders, maar ook van de natuur. Ondanks enkele empathische woorden zien we vooral dictaten van bovenaf, tegen de afspraken in het regeerakkoord. Dat gaat niet werken,” zegt Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland. “Het kabinet beroept zich op berekeningen en loopt vast in een juridisch moeras van onwerkbare normen. De verantwoordelijkheid wordt in de schoenen van de provincies geschoven. De impasse die hierdoor ontstaat helpt de natuur bovendien niet, Dat is zo jammer, zeker omdat er breed gedragen, realistische voorstellen door boeren-, natuur- en ondernemersorganisaties zijn gedaan. Met ruimte voor nuance, innovatie en een democratisch proces van onderop. Als dit de route van het kabinet blijft dan voelen boeren en tuinders weinig hoop.”

Juridisch moeras van onwerkbare normen
Nederland heeft zich gecommitteerd aan Europese regels wat betreft de ‘staat van instandhouding’ van de natuur. Dat is doorvertaald naar normen van stikstofneerslag die per hexagoon van 100 vierkante meter worden berekend. Deze ‘kritische depositiewaarden’ (KDW) worden als absolute waarheid gehanteerd in het Nederlandse beleid. Nederland is het enige land dat dit doet en dat blokkeert elke nuance.

Alle economische sectoren zijn daarmee in een juridisch moeras terecht gekomen en het draagvlak voor natuurbeleid verdwijnt. Wat LTO betreft moet beleid plaatsvinden op basis van beter meten: van stikstofuitstoot en neerslag, maar ook van de staat van de natuur.

Tekentafelbeleid
De Rijksoverheid heeft veel verantwoordelijkheid naar de provincies gedelegeerd, onder meer wat betreft natuur- en omgevingsbeleid. Om tot economisch toekomstperspectief én verbetering van de natuur te komen is een aanpak per gebied, van onderop, de enige juiste route. Tegen het regeerakkoord presenteert het kabinet nu echter een top-down zonering, waarmee lokaal tot wel 70% reductie wordt opgelegd. De nieuw ingetekende transitiegebieden lijken bovendien niet gebaseerd op de Natura2000-gebieden, waarmee dus nóg een nieuwe laag van problemen wordt gecreëerd.

Wij vinden het begrijpelijk dat provincies en gebiedsprocessen centraal worden gesteld. Zij zitten dichter op het gebied en hebben dus een realistischer beeld. Met de aanpak van het kabinet mogen ze echter enkel nog wat binnen de lijntjes inkleuren. Het draagvlak van degenen die het straks moeten gaan ‘doen’ – boeren en tuinders, maar ook andere economische sectoren, wordt daarmee verkwanseld.

Ministerie van sanering
Boeren-, natuur- en ondernemersorganisaties hebben voorstellen gedaan waarmee de stikstofreductie wordt versneld door een combinatie van innovatie (van stalsystemen en managementmaatregelen tot extensivering), vrijwillig verplaatsen of vrijwillig stoppen en agrarisch natuurbeheer in een gebiedsgerichte aanpak. De ruimte voor innovatie is in de plannen van de beide ministers echter zeer beperkt.

Weg vooruit
De hoop op enig realiteitsbesef is nu gelegen bij provinciebesturen. Zij worden samen met boeren in deze onmogelijke positie gemanoeuvreerd. Wij roepen provincies op tot bijsturing op deze onmogelijke Haagse dictaten. LTO zelf trekt op dit moment een streep voor het Rijk: hier kunnen we zo niet aan meewerken.

Scholieren steeds beter in Engels; Nederlands blijft achter

Scholieren halen steeds hogere cijfers voor Engels. Afgelopen jaar scoorden eindexamenkandidaten gemiddeld een 7 voor dit taalvak: in 2012 lag het eindcijfer nog rond een 6,4. Dit is opvallend omdat de resultaten voor het vak Nederlands juist achterblijven. Die zijn in de afgelopen 10 jaar niet verbeterd. Dit en meer concludeert online opleidingsinstituut Laudius op basis van de eindexamenresultaten van Stichting Cito.

Er kan duidelijk worden gesteld dat de resultaten voor het vak Engels de afgelopen 10 jaar in een opwaartse trend zitten. Over dezelfde periode bleef het gemiddelde cijfer voor het eindexamenvak Nederlands steken op een 6,2. Dit betekent overigens niet dat scholieren Engels beter beheersen dan Nederlands: de talen worden namelijk op een ander niveau beoordeeld.

Spaans als examenvak steeds populairder
Afhankelijk van het opleidingsniveau en het schoolaanbod volgen scholieren naast Nederlands en Engels nog één of meer verplichte vreemde talen. Spaans is als examenvak aan een flinke opmars bezig. Waar in 2012 slechts 2.100 leerlingen het Centraal Examen Spaans maakten, waren dat er in 2021 ruim 4.200. Een verdubbeling in 10 jaar tijd dus.

Duits blijkt juist steeds minder populair: waar voor corona nog ruim 66.000 scholieren eindexamen deden in de taal van onze oosterburen, daalde dit aantal in 2021 met ruim 15%.

Lerarentekort: hoogste bij Nederlands
Vooral de taalvakken Nederlands, Duits, Frans lijden onder het lerarentekort, blijkt uit eerder onderzoek van CAOP, CentERdata en MOOZ (2021). Uit de analyse van Laudius blijkt dat juist de resultaten van deze vakken niet (structureel) lijken te verbeteren of dat de populariteit bij scholieren terugloopt.

Vrouw (18) krijgt zeven maanden jeugddetentie voor ontvoering jongen (17)

De rechtbank heeft deze week twee vrouwen van 18 en 20 jaar oud veroordeeld voor het ontvoeren van een 17-jarige jongen. Ze reden drie uur met hem in een auto rond en bedreigden hem met een knijptang. Een van de twee krijgt daadwerkelijk jeugddetentie, de ander alleen een werkstraf. Zo meldt AT5.

Het slachtoffer liep op 13 november 2021 met twee vrienden in het centrum van Amstelveen. De twee vrouwen, die reden in een Fiat 500, spraken hen aan en vroegen of ze konden helpen een joint te draaien. Ze kenden elkaar niet. De drie reden een stukje mee. Nadat zijn twee vrienden op verschillende plekken waren afgezet, zat het slachtoffer alleen met de twee vrouwen in de auto.

'Zaadleiding doorknippen'
De twee vrouwen dwongen hem daarna gegevens van zijn internetbankieren en Snapchat geven. Ook moest hij zijn identiteitsbewijs afgeven. De 18-jarige vrouw dreigde met de knijptang zijn 'zaadleiding door te knippen'. Uiteindelijk zetten ze hem af in Ouderkerk aan de Amstel, omdat ze daar een politie-auto geparkeerd zagen staan en schrokken.

Het slachtoffer heeft de ontvoering volgens de rechter als zeer traumatisch ervaren. "Bij hem is PTSS geconstateerd en hij is daar op dit moment nog voor onder behandeling bij een psycholoog", schrijft de rechter in het vonnis. Bovendien hebben de vrouwen nog altijd geen duidelijkheid gegeven over hun motief, wat onbevredigend is voor het slachtoffer en zijn familie.

Verstandelijke beperking
De 18-jarige vrouw had de grootste rol tijdens de ontvoering. Ze was op dat moment al meerderjarig, maar maakte volgens de rechter wel een 'jeugdige indruk' en er zijn aanwijzingen voor een verstandelijke beperking. De vrouw is in het verleden veroordeeld voor een straatroof en zat nog in een proeftijd voor die straf. De rechter veroordeelt haar tot ongeveer zeven maanden jeugddetentie, waarvan een maand voorwaardelijk is.

De 20-jarige vrouw die de auto bestuurde krijgt een werkstraf van 200 uur. Ook veroordeelt de rechter haar tot 90 dagen voorwaardelijke jeugddetentie, maar die straf hoeft ze dus alleen uit te zitten als ze weer de fout in gaat.

Oerol is weer van start!

Na twee Oerol-loze jaren door corona is afgelopen donderdag Oerol 2022 van start gegaan. Oeral is een jaarlijks terugkerend tiendaags cultureel festival in juni, dat wordt gehouden op het eiland Terschelling. Dit festival werd in 1981 opgericht door Joop Mulder, destijds eigenaar van café De Stoep in Midsland. De eerste editie vond plaats op 18 juni 1982.

Oerol is uitgegroeid tot een van de grootste locatietheaterfestivals in Europa. Oerol wordt geprogrammeerd aan het begin van de zomer, als het eiland volop in het groen staat. Heel Terschelling vormt de locatie voor het Festival, met medewerking van Staatsbosbeheer. Op Oerol is ruimte voor het experiment van iedereen en voor iedereen. Ieder jaar komen zo'n 55.000 bezoekers naar de Nederlandse en internationale theatervoorstellingen, muziek, Expedities, Talks en Pop-up Performance tijdens deze tijdelijke maatschappij op een eiland.

Man (61) gewond bij steekincident; 1 verdachte opgepakt , politie op zoek naar tweede dader

Vanmorgen vroeg heeft er op het Marktplein in Winschoten een steekincident plaatsgevonden. Hierbij raakte een persoon gewond. De politie is direct een onderzoek gestart. Er werd in Hoogezand een verdachte aangehouden en de politie is op zoek naar een tweede verdachte.

Omstreeks 03:30 uur kreeg de politie de melding van een steekincident. De ambulance en het MMT werden opgeroepen voor medische hulpverlening. Toen de agenten op het Marktplein aankwamen troffen zij daar het gewonde slachtoffer aan bij een horecapand. Het gaat om een 61-jarige man uit Groningen. Bij de ingang van een horecaonderneming ontstond vermoedelijk een conflict. Verdachten en slachtoffer liepen hierna achter elkaar aan en even verderop is het slachtoffer meerdere keren gestoken. Hij is direct overgebracht naar het ziekenhuis om daar aan zijn verwondingen te worden behandeld.

Verdachte aangehouden, politie zoekt tweede verdachte
De politie startte direct een onderzoek en er is met meerdere getuigen gesproken. De politie heeft vannacht in Hoogezand een 18-jarige man uit Sappemeer aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij dit steekincident. Van een tweede verdachte is de identiteit bekend en de politie is naar hem op zoek. Nader onderzoek moet uitwijzen wat er zich precies aan het Marktplein heeft afgespeeld en wat de aanleiding is geweest voor dit steekincident.

De politie is op naar getuigen en camerabeelden. Mensen met informatie en/of beelden kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Gewonde bij steekincident Assen; verdachte opgepakt

Vanmorgen vroeg heeft er in een woning aan het Van Swinderenhof in Assen een steekincident plaatsgevonden. Hierbij raakte een persoon gewond. De politie is direct een onderzoek gestart en er is een verdachte aangehouden.

Omstreeks 5:10 uur kreeg de politie de melding van een steekincident. De ambulance en het Mobiel Medisch Trauamateam (MMT) werden opgeroepen voor medische hulpverlening. Toen de agenten op de plaats van het incident aankwamen troffen zij daar het gewonde slachtoffer aan in een woning. Het gaat om een 27-jarige man uit Assen. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis om daar aan zijn verwondingen te worden behandeld.

De politie startte direct een onderzoek en er is met meerdere getuigen gesproken. De politie heeft direct een 33-jarige man uit Beilen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij dit steekincident. Nader onderzoek moet uitwijzen wat er zich precies aan het Van Swinderenhof heeft afgespeeld en wat de aanleiding is geweest voor dit steekincident. De verdachte zal vandaag worden gehoord.

De politie is op naar getuigen en camerabeelden. Mensen met informatie en/of beelden kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Pompeii wordt bewaakt door een robothond

Een nieuw vierpotig hulpje zwerft rond in de ruïnes van de oude stad Pompeii: SPOT. Deze robothond is in staat om in krappe en onveilige ruimtes te glippen en daar nuttige gegevens te verzamelen en op te nemen.

Spot is een geel-zwarte robot, met een 360-graden camera in plaats van een hoofd. Zijn taak: toezicht houden op de toestand van het terrein en de voortgang van de herstelwerkzaamheden in de oude Romeinse stad, die door de uitbarsting van de Vesuvius in 79 na Christus werd bedolven.

Spot is op afstand bestuurbaar en kan ook ongeoorloofde opgravingen detecteren.

"Spot" weegt 70 kilogram, is ongeveer zo groot als een golden retriever en wordt bestuurd met een tablet. Het is ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Boston Dynamics, dat gespecialiseerd is in robots. Volgens het bedrijf kan "Spot" in verschillende industrieën worden gebruikt, zoals op bouwplaatsen, in de mijnbouw of in fabrieken. De robot, die ongeveer 71.000 euro kost, wordt  nu getest in Pompeii.

Steekpartij Rotterdam: drie gewonden, vermoedelijke dader aangehouden

Bij een steekpartij in Rotterdam zijn afgelopen nacht drie mannen gewond geraakt. De vermoedelijke dader is aangehouden. Het steekincident vond rond 01:10 uur plaats bij een snackbar aan de 1e Middellandstraat. Twee vrienden van 20 en 24 jaar uit Rotterdam werden plots gestoken door een man. Beide slachtoffers moesten naar het ziekenhuis. Ook een omstander, een 24-jarige man uit Bleiswijk, werd gestoken. Hij werd ter plaatse door ambulancepersoneel behandeld.

Overmeesterd
De vermoedelijke dader, een 23-jarige Rotterdammer, werd door omstanders overmeesterd en vastgehouden tot de eerste agenten arriveerden. Zij hielden de man binnen een paar minuten aan. Waarom de verdachte de mannen stak is nog in onderzoek. Hij zit vast en wordt verhoord.

De politie vraagt getuigen, die nog niet met de politie hebben gesproken, contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Onderzoek naar geloste schoten in Zwijndrecht

Vrijdagmiddag belden meerdere buurtbewoners het alarmnummer omdat ze schoten hadden gehoord in de Da Costastraat in Zwijndrecht. Ter plekken troffen agenten geen verdachten en/ of slachtoffer(s) aan. Na sporenonderzoek werden er wel hulzen gevonden. Twee personen zijn aangehouden.

Buurtbewoners schrokken van meerdere schoten rond 17.00 uur. De betrokken personen gingen er direct vandoor. De gealarmeerde politie deed uitgebreid onderzoek in de omgeving om verdachten en een eventueel slachtoffer te zoeken. Daarbij werd onder andere de politiehelikopter ingezet.

Op aanwijzing van getuigen werd ook een woning gecontroleerd. Twee in de woning aanwezige mannen zijn aangehouden. Het gaat om een 33-jarige man uit Zwijndrecht en een 32-jarige man uit Dordrecht. Of zij inderdaad iets met de schietpartij te maken hebben, wordt nog onderzocht.

De politie doet onderzoek en komt hiervoor graag in contact met getuigen en mensen die camerabeelden hebben, bijvoorbeeld van een deurbelcamera of dashcam. Heeft u beelden of informatie, dan kunt u contact opnemen met de politie via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Zeer jonge overvallers (13 en 14) aangehouden in Hoofddorp

Twee verdachten hebben vrijdagmiddag rond 16.10 uur gepoogd een supermarkt aan Graan voor Visch in Hoofddorp te overvallen. Getooid met een masker en gewapend met een mes renden zij de winkel in en bedreigden een medewerkster van de winkel. Een andere medewerker van de winkel stoorde de verdachten door voorwerpen naar hen te gooien, waarop zij de winkel rennend verlieten.

De medewerker achtervolgde al 112 bellend de verdachten maar verloor hen uit het oog. Op aanwijzing van getuigen en omwonenden kon één van hen worden getraceerd. Hij trachtte wederom te vluchten maar werd verderop klemgereden door een klant van de winkel en in bedwang gehouden. De gealarmeerde politie heeft de verdachte overgenomen.

De andere verdachte is even later aangehouden. Bij de zoekactie zijn meerdere messen in beslaggenomen. Er is aangifte gedaan en de betrokkenen wordt slachtofferhulp aangeboden.

De twee aangehouden verdachten betreffen een 13-jarige inwoner van Amsterdam en een 14-Hoofddorper. Zij zijn ingesloten, de politie doet nader onderzoek.

Endgame van Outriders Worldslayer uitgelegd

Uitgever Square Enix en ontwikkelaar People Can Fly leggen in een video de endgame van Outriders Worldslayer uit. In deze endgame, 'Trial of Tarya Gratar' genaamd, zou je honderden uren kunnen steken volgens de ontwikkelaars.

People Can Fly onthulde de Trial of Tarya Gratar, in wezen een enorme dungeon, waar spelers het grootste deel van hun endgame zullen doorbrengen. Na de Worldslayer-campagne kunnen Outriders in de Trial of Tarya Gratar duiken om het op te nemen tegen een steeds veranderende groep vijanden. Door dieper in de dungeon te gaan, zullen Outriders nieuwe gear verdienen om hun personages te verbeteren. De vijanden zullen het hen echter niet gemakkelijk maken, en de niveaus van de tegenstander zullen toenemen naarmate spelers dieper gaan en hoe meer bazen ze verslaan.

De Trial of Tarya Gratar is meer dan alleen eindbazen, maar heeft ook gebieden die Troves worden genoemd, waar spelers buiten de gebaande paden kunnen dwalen en een groep optionele vijanden kunnen verslaan. Deze Troves zijn moeilijk, maar elk biedt een specifiek type lootdrop. De ene Trove kan alleen helmen laten vallen, terwijl een andere Trove alleen borstpantser laat vallen. Dit geeft spelers een manier om voor specifiekere gear te gaan. Zoals alle content in Outriders, kunnen spelers in een groep of solo de Trial of Tarya Gratar aanpakken.

Outriders Worldslayer verschijnt op 30 juni 2022 op PlayStation 5, Xbox Series X|S, PlayStation 4, Xbox One, pc en Stadia.

Terug naar Moria in The Lord of the Rings: Return to Moria

Uitgever North Beach Games en ontwikkelaar Free Range Games hebben de co-op survivalgame The Lord of the Rings: Return to Moria voor pc aangekondigd. Het wordt in het voorjaar van 2023 exclusief uitgebracht via de Epic Games Store.

Na de Balrog gebeurt er niet zo heel veel meer in J.R.R. Tolkien's Lord of The Rings. Het verhaal van The Lord of the Rings: Return to Moria brengt je naar de Fourth Age of Middle-earth. Opgeroepen naar de Misty Mountains door Lord Gimli Lockbearer, nemen spelers de leiding over een gezelschap van Dwergen dat de taak heeft om de verloren buit terug te winnen van het Dwarven-thuisland Moria. Dat wordt diep in de mijnen van Moria graven om de schatten te vinden. Maar pas op, mijnbouw maakt lawaai en herrie maakt gevaren wakker: waar gekletter is, is een gevecht.

Geen twee avonturen zullen hetzelfde zijn door een procedureel gegenereerd Dwarven-rijk van Moria. Elke expeditie kan solo of online met andere spelers worden gedaan.

Netflix kondigt Castlevania: Nocturne aan

Netflix heeft Castlevania: Nocturne aangekondigd, de volgende animatieserie gebaseerd op Konami's Castlevania-franchise. Een releasedatum werd niet aangekondigd.

Castlevania: Nocturne gaat om Richter, een afstammeling van de familie Belmont, die populair werd in de games Castlevania: Symphony of the Night en Castlevania: Rondo of Blood. Het wordt geleid door showrunner Kevin Kolde en maker / schrijver Clive Bradley, en producer door Project 51 Productions met productiediensten door Powerhouse Animation.

Street Fighter 6 krijgt rollback netcode en crossplay

Street Fighter 6 zal rollback-netcode gebruiken voor online matches en cross-play tussen platforms ondersteunen, bevestigde Capcom tijdens het fysieke evenement Summer Game Fest 2022.

Voor fans van vechtgames is rollback netcode een van de belangrijkste moderne online multiplayer-functies die een vechtgame kan hebben. Het merendeel van de mensheid heeft echter geen idee, dus we leggen het uit.

Er is altijd wel ergens een vertraging tijdens het spelen van een spel. Of het nu gaat om de vertraging tussen een controllerknop of toetsenbord die leidt tot een in-game actie, de vertraging tussen een actie die wordt uitgevoerd en een monitor of televisie die deze laat zien, of de vertraging die gepaard gaat met online verbindingen. Bij online vechtspellen zou het niet leuk zijn als jij of je tegenstander een slechte verbinding zou hebben. De match zou schokkerig verlopen omdat het steeds wacht op input van je online tegenstander.

Daar is waar rollback netcode voor bedacht is: om latency-problemen te verminderen. De invoer van beide spelers wordt behandeld als lokaal (effectief offline) en hun tegenstanders wordt gezien als een tweede speler naast je op de bank. In plaats van te wachten tot de gegevens van een tegenstander via het internet binnenkomt, 'voorspelt' elke lokale pc of console wat de tegenstander zal doen. Als de voorspelling juist blijkt te zijn, dan is er niets aan de hand en gaat het allemaal soepel. Als de voorspelling onjuist blijkt te zijn, verschuift de software naar de juiste gameplay-status. Rollback kan worden aangepast bij zeer kleine hoeveelheden frames, zodat onjuiste voorspellingen nog steeds snel en soepel aanvoelen.

Street Fighter 6 komt in 2023 uit voor PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series en pc via Steam.

Netflix kondigt Dragon Age: Absolution animatieserie aan

Netflix heeft Dragon Age: Absolution aangekondigd, een animatieserie van de Dragon Age RPG-franchise van Electronic Arts en Bioware. Het gaat in december in première.

Dragon Age: Absolution speelt zich af in Tevinter, een imperium binnen het Dragon Age-universum, en is gemaakt in samenwerking met BioWare. Het bevat nieuwe personages geïnspireerd op de overlevering van Dragon Age, waaronder elfen, magiërs, ridders, Qunari, Rode Tempeliers, demonen en andere verrassingen. Het is gemaakt door showrunner Mairghread Scott en geproduceerd door Red Dog Culture House.

Gungrave G.O.R.E komt dit najaar

Uitgever Prime Matter en ontwikkelaar Studio Iggymob maken bekend dat Gungrave G.O.R.E dit najaar uitkomt voor PlayStation 5, Xbox Series, PlayStation 4, Xbox One en pc via Steam.

In Gungrave G.O.R.E speel je de antiheld met heel wat kogels op zak. Daar kom je makkelijk van af want er zijn heel veel vijanden om neer te maaien. Er schijnt een verhaal van wraak, liefde en loyaliteit te zijn, maar het is vooral een third-person actieshooter waarin veel gore voor komt.

FOK! Wat een weer!: weinig bijzonders

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Welkom! 

Er valt weinig bijzonders te vertellen. Alles gaat volgens mijn voorspelling van gisteren. Niet zo moeilijk ook met hogedruk in de buurt. Woehahaha.  

Het enige noemenswaardige is is dat er in het zuidoosten vanochtend een beetje lichte regen kan vallen. Voor de rest is het een zonnige dag met maxima tussen de 17 en 23 graden. Dit alles bij een meest matige westelijke wind. 

Ook zondag en waarschijnlijk de hele volgende week blijft het droog met perioden met zon. Aangenaam weer met temperaturen tussen de 18 en 22 graden.

Fijn weekend!  

Zopuw (Foto: Pukeko)
Een prachtige foto van de zonsondergang in de landelijke omgeving van Noord-Holland. (Foto: Pukeko)



 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Mountainbikester Terpstra op World Cup-podium

De World Cup mountainbiken is neergestreken in het Oostenrijkse Leogang voor een volledig weekeinde: zowel de downhill als de cross-countrywedstrijden worden er dit weekeinde afgewerkt. Vrijdagavond vonden de eerste wedstrijden plaats, de korte shorttrackraces. Zaterdag staan de downhills op het programma, zondag volgen de lange cross-countrywedstrijden.

Vrouwen
In tegenstelling tot wat we vaak zien ontstond er al snel een vrij klein kopgroepje en het duurde niet lang voor dat uitgedund was tot welgeteld één rijdster: de Française Loana Lecomte was vrijdag ongenaakbaar. Aan het eind verloor ze nog wat tijd door een leeglopende achterband, maar haar voorsprong was groot genoeg om de overwinning binnen te halen.

Achter Lecomte werd wel fel gestreden om de tweede plek, waar Anne Terpstra zich voor kwam melden. De Nederlandse bouwde haar race fraai op en werkte zich in de slotfase naar voren, om zo als tweede over de finish te bollen, voor de dit seizoen verrassend sterke Deense Caroline Bohé, de Zwitserse Alessandra Keller en Rebecca McConnell uit Australië - Anne Tauber finishte niet.

Mannen
Ook bij de mannen werd het veld al vroeg flink uitgedund, vooral onder aanvoering van Henrique Avancini. De Braziliaan had een lekker tempo te pakken, maar de échte aanval werd geplaatst door Mathias Flückiger: het was de winnende move, want de Zwitser sloeg een groot gat en men zag hem pas na de finish weer terug.

Achter Flückiger was het de Roemeen Vlad Dascalu die de rest achter liet en zo naar de tweede plek koerste, voor de uiterst verrassende en ietwat onbekende Zwitser Vital Albin. Avancini moest genoegen nemen met de vierde plek, voor de knappe vijfde plek van de Belg Jens Schuermans - David Nordemann finishte als 36e.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.