China geschokt door zware mishandeling van groep vrouwen

In China is veel ophef om de zware mishandeling van verschillende vrouwen in een barbecuerestaurant in Tangshan. Bewakingsbeelden van het incident die op sociale media zijn gedeeld, leidden tot grote woede. Vandaag is de 9e verdachte aangehouden. Zo meldt het AD.

Een jonge Chinese vrouw was met drie vriendinnen in een restaurant in Tangshan, in de provincie Hebei, toen een man van middelbare leeftijd haar benaderde en zijn hand op haar rug legde. Ze duwde hem weg, maar de man weigerde weg te gaan. Nadat de vrouw zijn hand weer had weggeduwd, sloeg hij haar in het gezicht, trok aan haar haar en er ontstond een vechtpartij tussen de vrouwen en een stel mannen. Later trok de man de bewuste vrouw mee naar buiten om daar verder te gaan met zijn mishandeling.

Op het trottoir schopte de man, samen met een groep mannelijke vrienden, de vrouw herhaaldelijk terwijl ze verfrommeld op de grond lag. Haar vriendinnen probeerden nog tussenbeide te komen, maar die kregen ook een pak slaag van de mannen.

Terwijl het gewelddadige tafereel zich ontvouwde, zaten andere klanten in het restaurant toe te kijken zonder in te grijpen of hulp aan te bieden. Een vrouwelijke voorbijganger leek de vrouw te willen helpen, maar de man met wie ze was trok haar snel opzij en sloot haar in zijn armen om haar zicht te blokkeren.

In totaal werden negen mannen gezien die drie vrouwen aanvielen. De politie in de stad Tangshan zei zaterdag dat ze acht mensen hadden gearresteerd op verdenking van gewelddadige mishandeling en "het veroorzaken van problemen", terwijl een zoektocht naar een andere verdachte aan de gang was.

Twee vrouwen die na het incident in het ziekenhuis werden behandeld, bevonden zich "in stabiele omstandigheden en niet in levensgevaar", terwijl twee anderen lichte verwondingen opliepen, zeiden de autoriteiten vrijdag.

De video hernieuwde het online debat over seksuele intimidatie en gendergerelateerd geweld in China, waar het gesprek over vrouwenrechten de afgelopen jaren is gegroeid ondanks druk van een patriarchale samenleving, internetcensuur en fragmentarische juridische ondersteuning.

"Het is misschien moeilijk te geloven dat dat in 2022 is gebeurd, maar dat blijkt uit bewakingsbeelden die wijdverbreid online zijn gedeeld", zei de staatskrant China Daily zaterdag.

<