Onderzoek: 'katten kunnen waarschijnlijk corona overdragen op mensen'

Het coronavirus kan waarschijnlijk van katten op mensen worden overgedragen. In het tijdschrift Emerging Infectious Diseases beschrijven wetenschappers een geval in Thailand waarbij in augustus 2021 een dierenarts door een kat werd besmet met Covid-19.

Het is het eerste gedocumenteerde geval van vermoedelijke overdracht van kat op mens, hoewel experts benadrukken dat het risico dat katten mensen met het virus infecteren over het algemeen zeer klein is.

Een van de twee eigenaren van de kat, die allebei COVID-19 hadden, heeft het virus waarschijnlijk doorgegeven aan de kat, die vervolgens in het gezicht van de dierenarts niesde en zo de besmetting doorgaf, zo staat omschreven door wetenschappers van de Prince of Songkla University. Genomische sequencing bevestigde dat de kat en alle drie de mensen besmet waren met een identieke versie van het virus, welke op dat moment niet wijdverbreid verspreid was onder de lokale bevolking.

Katten hebben veel meer kans om het virus van mensen op te lopen dan andersom, zeggen wetenschappers. Maar de zaak herinnert ons eraan dat mensen die besmet zijn met het virus ook voorzorgsmaatregelen moeten nemen in de buurt van hun huisdieren - en dat dierenartsen en asielmedewerkers die in contact kunnen komen met besmette dieren hetzelfde moeten doen, zei Dr. Scott Weese, een dierenarts voor infectieziekten bij de Universiteit van Guelph in Ontario, Canada.

"Als mensen ziek worden, vergeten we te vaak al het andere", zei hij. "Ik denk dat het belangrijk voor ons is om te erkennen dat dit virus zich nog steeds tussen mens en dier kan verplaatsen."