F1: Leclerc grijpt poleposition in Azerbeidzjan, Verstappen derde

Peterselieman

Charles Leclerc heeft poleposition gepakt voor de Grand Prix van Azerbeidzjan. De Monegask reed in de straten van Baku met de Ferrari met een tijd van 1.41,359 een bijzonder goede ronde waarmee hij de Red Bulls van Sergio Perez en Max Verstappen ruim voorbleef.

Omdat het een stratencircuit is gingen vrijwel alle coureurs direct naar buiten in Q1. Hierbij bleken de Red Bulls van Verstappen en Perez net iets sneller te zijn dan de Ferrari's van Leclerc en Carlos Sainz. Een van de coureurs die het minder naar zijn zin had was Lance Stroll. De Canadees gaat normaal goed op dit soort banen, maar in een poging om door te gaan ging de Canadees eerst vooruit de bandenstapels in. Dit leverde geen schade op, maar nog geen ronde later was het wel raak en parkeerde hij de auto bij bocht drie met schade in de banden. Na de rode vlag probeerden diverse rijders hun tijden nog te verbeteren, maar alleen Valtteri Bottas slaagde hier in. Voor Kevin Magnussen, Alexander Albon, Nicholas Latifi en Mick Schumacher.

In het tweede deel voerden de topteams het tempo flink op, terwijl daarachter Lewis Hamilton vocht om door te kunnen naar het laatste deel. Dit lukte de Brit omdat hij een slipstream kreeg van teamgenoot George Russel. Het ging ten koste van Lando Norris, Daniel Ricciardo, Esteban Ocon, Guanyou Zhou en Bottas. Sebastian Vettel raakte nog wel de muur, maar mocht door, net als Yuki Tsunoda die de muur schraapte.

Sainz zette in Q3 de toon met een 1.41,814 waarop Leclerc, Perez en Verstappen zich stuk beten, al waren de verschillen miniem. In de laatste poging ging Sainz in het begin van de ronde over het randje en redde het niet. Leclerc daarachter knalde naar een 1.41,359 en pakte hiermee de poleposition. Daarachter grepen Perez en Verstappen de plekken twee en drie, voor Sainz en ruim daarachter Russell, Pierre Gasly, Hamilton, Tsunoda, Vettel en Fernando Alonso.