OekraÔne: cholera uitbraak in Mariupol

De hygiënische omstandigheden in Mariupol zijn rampzalig: lijken liggen op straat weg te rotten, het water is vervuild. Nu meldt de stad een uitbraak van cholera en dysenterie. De burgemeester vreest dat duizenden mensen hierdoor zullen sterven.

Terwijl vanuit Oost-Oekraïne nog steeds zware gevechten worden gemeld, zijn in het door Rusland bezette Mariupol epidemieën uitgebroken, aldus Oekraïense bronnen. Er is een uitbraak van cholera en dysenterie in de zuidelijke havenstad, zei burgemeester Vadym Boychenko, die zich buiten de stad bevindt.

"De oorlog, die aan meer dan 20.000 mensen het leven heeft gekost, zal door deze besmettingshaarden in Mariupol helaas nog eens duizenden mensenlevens kosten."

Lichamen liggen in staat van ontbinding in de straten. Delen van de watervoorziening zijn vervuild en sanitaire voorzieningen zijn vernield zodat 'hygiëne' ver te zoeken is, volgens de burgemeester.

Boychenko deed een beroep op de Verenigde Naties en het Rode Kruis om een vluchtcorridor op te zetten zodat inwoners de stad, die grotendeels door de oorlog is verwoest, kunnen verlaten.