BBC: 'online verkoop ivoor gaat gewoon door onder codenamen'

Ivoor wordt nog steeds online verkocht, onder afwijkende namen. Dat blijkt uit onderzoek van de BBC. Online verkopers gebruiken bijvoorbeeld 'runderbot' in plaats van 'ivoor' in hun artikelbeschrijvingen.

Verschillende testaankopen door de BBC op de online veilingsite Ebay bewezen dat de objecten daadwerkelijk van ivoor waren gemaakt. Een juridisch onderzoeker vertelde de omroeporganisatie dat ze het probleem al een tijdje observeerde en ervan uitging dat de online verkopen gewoon doorgaan. Ebay zegt de afgelopen jaren meer dan 250.000 advertenties voor ivoor te hebben geblokkeerd of verwijderd. Verkopers zouden daarom overstappen op 'codenamen', wat volgens het veilinghuis in ieder geval als voordeel heeft dat deze ivoor-advertenties moeilijker vindbaar zijn voor aspirant-kopers.

De jacht op olifanten ten behoeve van het ivoor was een van de oorzaken van een sterke daling van het aantal olifanten. Om de illegale jacht op olifanten te ontmoedigen werd in 1989 elke handel in ivoor verboden. Sinds het aantal olifanten in Afrika weer is toegenomen, is de handel in ivoor in enkele gevallen toegestaan.