Britse curlsters ontsnappen en treffen Japan in olympische finale

Het curling op de Olympische Spelen in Beijing nadert de ontknoping. Vrijdag werden bij de vrouwen de halve finales afgewerkt, zaterdag staat de mannenfinale op het programma en zondag strijden de vrouwen om het goud.

Skip Satsuki Fujisawa speelde zich vier jaar geleden met haar Japanse team naar het brons in Pyeongchang, dit keer stonden ze in de halve finales tegenover het Zwitserse team van Silvana Tirinzoni. Dat team won in 2019 en 2021 de wereldtitel en behoorde ook nu tot de favorieten.

In de halve finales stond het na de eerste vier ends 2-1 voor Zwitserland, waarna Fujisawa en haar teamgenotes in het vijfde end een heerlijke vier punten scoorden. Daar kwam er nog één bij in het zesde end, waarna Zwitserland in het zevende end terug sloeg met drie punten. Vervolgens werd het echter netjes verdeeld en zo pakte Japan met 8-6 de overwinning en een eerste olympische finale ooit.

De andere halve finale leverde een mooie strijd op tussen het Zweden van Anna Hasselborg, de regerend olympisch kampioenen, en de Britse ploeg van Eve Muirhead, goed voor brons in 2014. Zweden opende met vier punten in het eerste end, Muirhead en co sloegen terug met drie stuks in het tweede end en na vijf ends stond het gewoon gelijk: 5-5.

Op dat moment pakte Zweden een 7-5 voorsprong, maar Groot-Brittannië sloeg gelijk terug naar 7-7. Zweden kwam op 8-7, maar in het negende end leek de genadeklap te komen: vier punten voor de Britse dames, die zo op 8-11 kwamen. Toch was het niet gedaan: met een fenomenale laatste steen kwam Zweden tóch nog op 11-11, maar in het eerste extra end beslisten Muirhead en haar team het met 12-11 alsnog.

De strijd om brons staat voor zaterdag om 13.05 uur gepland, de finale volgt zondag om 02.05 uur Nederlandse tijd.