Freestyleskiester Gu maakt status als superster van Spelen 2022 waar

heywoodu

Ze was al lang voor de Olympische Winterspelen van Beijing hét gezicht van het evenement: freestyleskiester Gu Eileen, geboren in de VS met een Chinees-Amerikaanse moeder en met het oog op Beijing 2022 sinds 2019 uitkomend voor China.

Na het zilver op de slopestyle en het goud op de big air was vrijdag de dag waarop ze haar bijna complete collectie moest voltooien: de halfpipefinale stond op het programma en ook daar was Gu gewoon een van de grote favorieten, zo niet de topfavoriet.

In de eerste van drie finaleruns liet Gu gelijk haar intenties zien: met 93,25 punten zette ze de beste score neer, voor de 89,00 van de Canadese regerend kampioene Cassie Sharpe en de 87,75 van diens landgenote Rachael Karker.

Sharpe verbeterde zich in run twee naar 90,00 punten, Karker zag de Estse Kelly Sildaru naderen, maar op 87,00 punten stranden. Gu sloot de tweede run af en deed er juist nog een schep bovenop: met 95,25 punten was het goud zo goed als binnen.

In de beslissende derde run verbeterde Sharpe zich naar 90,75 punten om het zilver veiliger te stellen, Sildaru bleef op 85,00 steken en ook Karker verbeterde haar score niet. Gu maakte er vervolgens een ererondje van en kreeg het goud omgehangen, maar ook Sharpe en Karker op het podium.